6 Kasvatus ja oppiminen
Koulun pedagogiikan kehittäminen
Koulut toteuttavat olemassa olevia opetussuunnitelmia uusien, 22.12.2014 hyväksyttyjen opetussuunnitelman perusteiden suuntaisesti. Koulut valmistelevat lukuvuoden 2015 – 2016 aikana uuden kasvun ja oppimisen lautakunnassa 10.6.2015 hyväksytyn tuntijaon ja valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaiset koulukohtaiset opetussuunnitelmat, jotka otetaan käyttöön 1.8.2016 alkaen. Lisäksi koulujen ops-vastaavat osallistuvat alueelliseen ja kuntakohtaiseen opetussuunnitelmatyöhön.
Työtapoja ja opettajien yhteistyömalleja kehitetään oppilaiden oppimista ja kasvatusta ohjaavaan suuntaan. Opetukseen kuuluu kasvatustavoitteiden suuntainen suunnittelu sekä vuorovaikutus opetus - oppimistilanteessa ja opiskelun olosuhteiden säätely siten, että saadaan aikaan tietoista ja mielekästä oppimista.
Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen mahdollistaa pedagogiikan muutoksen kohti toimintakulttuuria, jossa oppijan itsensä rooli korostuu tutkivaan oppimiseen ja ilmiöpohjaisuuteen perustuvassa oppimisprosessissa. Kouluilla on käytössään langattomat verkot, oppilaiden henkilökohtaiset tunnukset verkkoon ja keskeisiin sähköisiin oppimisympäristöihin. Tämän lisäksi koulut hankkivat harkintansa mukaan sähköisiä materiaaleja.
Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) taitoja harjoitellaan kaikilla luokka-asteilla ja opitaan käyttämään niitä opiskelun välineinä. Tvt-taitoihin sisältyvät käytännön taidot ja oma tuottaminen, vastuullinen ja turvallinen toiminta, tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely ja vuorovaikutukseen sekä verkostoitumiseen liittyvät tietotekniset taidot.
Kaupunkitasoiset vesot ja koulukohtaiset vesot käytetään lukuvuoden 2015 – 2016 aikana opetussuunnitelmatyöhön sekä koulun toiminnan suunnitteluun ja arviointiin.
Luokanohjaajat käyvät henkilökohtaiset arviointikeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.
Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.
Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018
Koulun toimenpiteet
Pulkonkosken koululla noudatetaan vielä Maaningan opetussuunnitelmaa. Tämän vuoksi esimerkiksi Kuopion kaupungin arviointikeskusteluohjetta ei noudateta. Oppilasarviointi toteutetaan aikaisempien vuosien tapaan Maaningan opetussuunnitelman ohjeistuksen mukaisesti.
Opetussuunnitelmatyö
- OPS-työssä ovat mukana koko koulun henkilökunta, oppilaskunta ja sen myötä oppilaat.
- Huoltajia pyritään osallistamaan mahdollisimman paljon mukaan OPS-työhön.
- Lukuvuoden aikana laadimme koulukohtaisen opetussuunnitelman.
- Osallistumme kaupungin järjestämiin opetussuunnitelmakoulutuksiin.
- Teemme koulukohtaisen opetussuunnitelman kaupungin ohjeistuksen mukaisesti.
TVT:n opetuskäyttö
- Opettajilla on käytössä Pedanet tunnukset ja O365 -ympäristö
- Opettajilla on Pedanet -sivujen ylläpitäjän oikeudet. He huolehtivat luokkakohtaisesti Pedanetin esittelystä oppilaille.
- Jokainen opettaja pyrkii toteuttamaan lukuvuoden aikana Pedanet-opetuskokeilun.
- Pedanetissä opettajat vastaavat luokan sivujen päivittämisestä.
- Pedanetissä Ossi Kettunen vastaa koulun sivujen yleisilmeestä.
- Pyrimme osallistumaan Pedanet- ja O365 -koulutuksiin mahdollisuuksien mukaan.
- 3.-6.luokkien oppilaille jaetaan tunnukset langattomaan verkkoon kirjautumiseksi. Lisäksi oppilaat pystyvät kirjautumaan Wilma-tunnuksellaan koulujen tietokoneille.
- Syyskuussa 2015 on kaikille huoltajille jaettu omat Wilma -tunnukset. Huoltajia pyritään aktivoimaan Wilman käyttöön.
Opetus, kasvatus ja pedagoginen kehittäminen
Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
Koulumme on tänä syksynä aloittanut Liikkuva koulu -toiminnan. Tähän liittyen valitsimme tämän lukuvuoden painopisteeksi Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3) -oppimiskokonaisuuden. Tavoitteena on auttaa oppilasta ymmärtämään riittävän fyysisen aktiivisuuden ja liikunnallisen elämäntavan merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
- Koulullamme on päivittäin liikkuva välitunti klo 10.00-10.30.
- Liikkuvalla välitunnilla on yleensä noin 3-4 kertaa viikossa koulutettujen välkkärien ohjaamaa toimintaa.
- Kaikki 16 5.-6. luokkalaista ovat koulutettuja välkkäriohjaajia.
- Myös opettajat ja koulunkäynnin ohjaajat voivat ohjata liikkuvia välitunteja.
- Välitunneille hankitaan tarpeen mukaan lisää välineistöä.
- Jokainen luokka huolehtii omasta välineistöstään.