4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.

Lisätietoja:
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa ilmanvaihdon, lämmityksen, sähkön ym. osalta.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat Kuopion Tilapalveluilta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen. Jos kyse on välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, ilmoitus tehdään puhelimitse huollon päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Huollon tehtävänä on arvioida korjaustarpeen kiireellisyys, jonka perusteella korjaukset toteutetaan.

Tilapalvelut laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään Tilapalveluiden, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii Tilapalveluiden asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa toiminnallisia tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilapalvelut on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tarja Hosionaho 044 718 4130
asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen 044 718 5248
työsuojeluvaltuutetut Isto Karjalainen 044 718 4020 ja Saija Kekäläinen 044 718 4062

Tieto- ja viestintäteknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Yleistä

Kuopion kouluissa on koulukohtainen kokonaisbudjetti, joka sisältää mm. opetuksen järjestämiseen, palveluiden ja tarvikkeiden hankintaan kohdennetut määrärahat. Koululle annettujen määrärahojen käytössä noudatetaan etukäteissuunnittelua ja seurantaa. Suunnittelussa hyödynnetään edellisten vuosien toteumia ja suhteutetaan sen hetkisiin oppilasmääriin sekä lukuvuoden erikoistarpeisiin.

Hankintasuunnitelmissa, esimerkiksi oppimateriaalien ja -kirjojen osalla, käytetään vuoroperiaatetta ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki hankinnat pyritään tekemään keskitetysti annettujen hankintaohjeiden ja -kanavien kautta. Lukuvuoden edetessä käyttösuunnitelmaa tarkennetaan lukuvuoden todellisia toiminta- ja hankintatarpeita vastaavaksi.

Pidemmällä aikajänteellä hyödynnetään opettajien ja muiden palautetta antavien tahojen (esim. oppilaskunta, huoltajat) esittämiä viestejä seuraavia taloussuunnitelmia laadittaessa. Kirjahankintojen suhteen tehdään pitkän aikajänteen suunnitelma kirjasarjojen uudistamisesta, jotta materiaali olisi mahdollisimman ajanmukaista. Sähköisten materiaalinen osuutta on lisätty. Opetuksessa on käytössä Turun yliopiston Ville-oppimisympäristö.

Taloushallintojärjestelmiä käytetään (Monet, Reksbud) talouden toteutumisen seurannassa jatkuvasti. Ne opettajat, joille on annettu kohdennettuja määrärahoja, lähinnä työaineisiin tai vastaavasti oppiainekohtaisesti, seuraavat oman osuutensa toteutumista jo hankintavaiheessa.


Fyysinen ympäristö

Rakennuksena Puijonsarven koulu on ns. elinkaarikohde, jossa kiinteistön ylläpidosta ja kunnosta vastaa YIT Oy. Koulurakennus on valmistunut vuonna 2011 uudisrakennuksena, joten koulun tilat ja laitteet ovat hyvässä kunnossa. Kaikissa luokissa on uusittu ja samalla yhdenmukaistettu av-laitteisto lukuvuonna 2022-2023. Kiinteistöön kohdistuvissa asioissa ollaan pääasiassa yhteydessä YIT:n kiinteistöpäällikköön ja ylläpitopäällikköön sekä Tilakeskuksen asiakkuuspäällikköön.

Kiinteistöön kohdistuvat palvelupyynnöt voi jokainen henkilökuntaan kuuluva tehdä koulun kotisivujen opettajainhuoneen kautta. Henkilökuntaan kuuluva saa omille Peda.net-tunnuksilleen käyttöoikeuden Opettajainhuone-osioon, muuten se ei ole julkinen.

Koulun toiminnassa pyritään lisäämään oppilaiden aktivointia välituntisin ja oppitunneilla mm. pitkien toimintavälituntien kautta. Toimintavälituntien paikkoja on muutettu, jotta saadaan myös ruokailuun enemmän aikaa ja ruokailu rytmitettyä mahdollisimman hyvin. Nuorisotoimi voi osallistua osaltaan myös toimintavälituntien järjestämiseen.

Koulun tilojen monikäyttöisyyttä on muokattu uudelleenkalustamalla tiloja, jotka toimivat koulun käytössä, IP-toiminnan käytössä sekä iltaisin nuorisotilakäytössä. Koulun tiloissa toimii jo päivähoito ja esiopetus, joten koulurakennus toimii monitoimitilana monenlaisille lasten ja nuorten palveluille. Esi- ja alkuopetuksen yhteistyön lisäämiseksi koululle on hankittu luokkiin isoja työskentelypöytiä pulpettien tilalle sekä istuintyynyjä, jotta opetushetkiä voidaan helpommin pitää eri puolilla koulurakennusta.

Koulussa on tehty vuosien 2016-2021 aikana lattiapintojen korjauksia, joissa kuivatettiin rakennusaikana jääneitä kosteuksia sekä vaihdettiin lattiapinnotteita osassa tiloista. Nyt seuraamme tilannetta ja toimimme tarpeen mukaan kaupungin sisäilmaohjeen mukaisesti. Remonttiraportit ovat luettavissa koulun kotisivuilla tiedotteet osiossa.

TVT

Koulussamme on oppimiskeskus, jonne on sijoitettu Chromebookeja sekä iPadeja opetuskäyttöön. Chromebookeja on sijoitettu lisäksi kahteen luokkaan eri puolille koulua, millä on saatu sujuvoitettua laitteiden varaamista ja käyttöä. Chromebookeja on 143 ja iPadeja 50. Koulussa on kolme pilottiluokkaa, joilla on omat iPadit tai Chromebookit. Oppilaskäytössä olevia koneita on noin yksi laite kahta oppilasta kohden. Opettajien henkilökohtaisessa työkäytössä olevat koneet on uudistettu 2022 syksyllä, ja jokaisella on oma kone.

Oppimiskeskustilaa voi varata oppituntikäyttöön; samoin kannettavia ja iPadeja. Myös omien laitteiden käyttöä mahdollistetaan. Oppimiskeskuksessa on koulun kirjasto. Kirjaston kirjoja lainataan oppilaille perinteisellä vihkomenetelmällä. Myös kirjastoauto vierailee koululla viikottain. Lukuharrastusta edistetään monella eri tavalla huomioimalla eri tasoiset lukijat mm. lukuvinkkauksilla, lukutunneilla, lukudiplomeilla jne. Lukutaito on lukuvuonna 2023-2024 nostettu erityisesti esille, ja lukutaidon parissa tehtävään työhön on ohjattu tva-lisää sekä päätetty oma monialainen oppimiskokonaisuutensa.

Teknisten laitteiden käyttöikä ja uudistuvat tekniset sovellukset tuovat vaatimuksia laitteiden uusimiselle ja lisäämiselle. Nykyisessä opetussuunnitelmassa tulee enemmän esille tietotekniikan mukaanottaminen opetukseen. Kuopiossa käytetään digitaitokalenteria sekä ala- että yläkoulussa. Opettajat huolehtivat digitaitojen opettamisesta TVT-tutoreiden avulla.

Puijonsarven koulun TVT-suunnitelma kuluvalle lukuvuodelle.

Digitiimin toiminta

Koulun digitiimiin kuuluvat kolme TVT-tutoria, joista yksi hoitaa myös tietotekniikkavastaavan ja yksi AV-vastaavan tehtäviä. Yhdessä TVT-mentorin kanssa on tehty toimintasuunnitelma Teams-ryhmään, jossa on hyödynnetty syksyn alussa tehdyn digitaitokyselyn tuloksia. Toimintasuunnitelmassa on tarkemmin aikataulutettu ja vastuutettu henkilöt asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi tarjotaan tukea kohdennettuna niille opettajille, jotka digikyselyssä ovat ilmoittaneet tarvitsevansa apua jossain osa-alueessa. Henkilöstö suorittaa tietoturvan osalta Navisec-tietoturvan (yleinen ja opetustoimi) sekä Julkishallinnon tietosuoja ABC-ohjelman.

Koululle on saatu lisää Chromebook laitteita, joita alkaa olla suhteessa oppilasmäärään suhteessa 1/3. Yhdessä alakoulun luokassa (3. lk) on 1:1 pilotti Chromebook laitteilla sekä kaksi pilottia (4. lk) 1:1 iPad-.laitteilla.


Oppilasagenttitoiminta


Lukuvuonna 2023-2024 vuosiluokilta 5-6 valitaan muutama oppilas luokkaa kohden oppilasagenteiksi ensisijassa 5.-6. lk valinnaiskurssina olevasta TVT-agenttikurssista. Digimentor käy pitämässä heille koulutuksen, jossa opetetaan jokin digitaitokalenterin sisällöistä ja he toimivat opettajan apuna kyseisen aiheen käsittelyssä oman luokkansa sisällä. Tämän kohdennetun sisällön lisäksi he toimivat luokanopettajan apuna siinä, että kaikki luokan oppilaat saavuttavat hyväksyttävän tason perusdigitaidoissa.

Viidennen luokka-asteen oppilaat saavat itselleen kummioppilaan ensimmäiseltä luokka-asteelta ja kuudennen luokka-asteen oppilaat toiselta luokka-asteelta. He toimivat opettajan apuna silloin, kun oppilaat alkavat harjoittelemaan perusdigitaitoja, kuten kirjainten löytämistä näppäimistöltä ja tietokoneelle kirjautumista. Samat oppilaat toimivat saman kummioppilaan kanssa sekä ensimmäisenä että toisena kouluvuonna.


Tavoitteet:

  1. Digitaalisten oppimisympäristöjen käyttö opetuksessa. Tässä käytetään apuna TVT-tutoreita. Lisäksi on myös määritelty erillinen vastuualue TVT:n pedagogiseen kehittämiseen. Tässä erityisenä tavoitteena on digitiimin säännöllinen kokoontuminen.

  2. Digitaitokalenterin toteuttaminen opetuksessa.

  3. Kannustavan ja oppimismyönteisen ilmapiirin edistäminen lisäämällä oppilaiden osallistamista. Tässä erityisesti oppilaiden käyttäminen vertaistukena kummiluokkatoiminnan kautta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä