7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen 

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

 

Erityisopetus ja oppimisen tuki

Koulussamme noudatetaan mahdollisimman pitkälle inkluusion ajatusta ja suurin osa oppilaista toimii yleisopetuksen ryhmissä. Luokan- ja aineenopettajien antaman tuen lisäksi Puijonsarven koulussa on neljä erityisopettajaa, jotka antavat osa-aikaista erityisopetusta. Yläkoulussa toimii 7-8 - luokkien pienryhmä. Tämän lisäksi koulussa on 8 koulunkäynninohjaajaa, jonka resurssi jakautuu koulun ja iltapäivätoiminnan kesken. Lisäksi koulussamme on tänä lukuvuonna koulunkäynninohjaajaopiskelija. Oppilaiden tukea suunnitellaan ja ohjataan tuen tiimissä. Lukuvuoden aikana oppilaan tukeen tehdään joustavasti muutoksia tuen tarpeen muuttuessa.

Yksi koulun erityisopettajista tekee sitouttavaa kouluyhteisötyötä, jolla tuetaan oppilaiden kiinnittymistä kouluun luoden myönteistä koulukulttuuria ja tätä kautta kouluhyvinvointia. Lisäksi tunnistetaan ja autetaan oppilaita, joilla on haasteita säännöllisessä koulunkäynnissä ja vahvistetaan perustaitojen saavuttamista sekä oppimistuloksia.

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen toteuttaminen edellyttää monipuolista yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa. Kotiin ollaan aina yhteydessä, kun huoli oppilaan oppimisesta ja koulunkäynnistä herää ja oppilaan tukea lähdetään suunnittelemaan. Oppilaalla on oikeus riittävään oppimisen ja koulunkäynnin tukeen heti tuen tarpeen ilmetessä. Tukimuotoja ovat mm. keskustelu, pienryhmäopiskelu, eriyttäminen, samanaikaisopetus, koulunkäynninohjaajan tuki, kasvatuksellinen keskustelu, tukiopetus, apuvälineet ja osa-aikainen erityisopetus. Tuen vaiheita ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Yleinen tuki on osa kaikkea kasvatusta, opetusta ja ohjausta. Kaikkia tukimuotoja on mahdollista saada kaikissa tuen vaiheissa.

Tuen tarpeen kasvaessa oppilaan tulee saada tehostettua tukea. Koulunkäynnin tuen suunnittelemiseksi kootaan tapauskohtaisesti Oppimisen tuen ryhmä (OTR), joka tekee esityksen tehostetun tai erityisen tuen järjestämisestä. Tehostetun tuen päätöksen tekee rehtori Oppimisen tuen moniammatillisen ryhmän esityksen ja pedagogisen arvion pohjalta. Tehostettu tuki on oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin yleistä tukea jatkuvampaa, vahvempaa ja yksilöllisempää tukemista. Oppilas voi tällöin tarvita myös samanaikaisesti useita tukimuotoja. Tehostettua tukea annetaan oppilaalle laaditun kirjallisen oppimissuunnitelman mukaisesti. Oppimissuunnitelmaan kirjataan suunniteltu ja toteutunut tuki sekä oppilaan henkilökohtaiset tavoitteet ja esimerkiksi erityiset painopistealueet valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Erityisen tuen päätöksen tekee perusopetuspäällikkö rehtorin esityksen pohjalta, jota valmistellaan ja käydään läpi oppimisen tuen ryhmässä moniammatillisesti pedagogisen selvityksen muodossa. Oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma HOJKS. HOJKS:sta on käytävä ilmi oppilaan henkilökohtaiset tavoitteet sekä suunniteltu ja toteutunut tuki. 

Opiskeluhuolto ja Opiskeluhuoltosuunnitelma

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden
sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä.  Kuopion kaupungin perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma kattaa kaikkien Kuopion kaupungin perusopetuksen koulujen toiminnan. Kaupunkikohtaiseen opiskeluhuollon suunnitelmaan on tehty koulukohtainen liite, joka on nähtävissä koulun kotisivuilla.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana
yhteisöllisenä oppilashuoltona Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen oppilaaseen ja huoltajaan sekä
heidän osallisuutensa tukeminen. Opiskeluhuolto jaetaan koulutasolla yhteisölliseen opiskeluhuoltoon ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä (YHR) kokoontuu 2-4 kertaa lukuvuodessa ja sen pääasiallinen tehtävä on keskittyä koulukohtaisiin käytäntöihin ja suunnitelmiin (esim. koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma) sekä ennaltaehkäisevään oppilashuoltoon. Lukuvuonna 2023-24 tavoitteenamme on kehittää yhteisöllistä opiskeluhuoltoryhmän toimintaa kehittämällä koulun opiskeluhuollon vuosikello. Opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat rehtori (pj), oppilaanohjaaja, erityisopettajat, koulukuraattori, koulupsykologi sekä terveydenhoitaja ja mahdollisesti koululääkäri. Kokouksiin kutsutaan myös edustajat vanhempainyhdistyksestä ja oppilaskunnasta. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän rinnalla voi toimia myös pienempi valmisteleva ryhmä, jossa valmistellaan varsinaisen yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän asioita. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokousten ajat sovitaan hyvissä ajoin lukuvuoden aikana. Kokouksesta tehdään pöytäkirja, joka julkaistaan myös koulun kotisivuilla.

Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä (YAR) kokoontuu tarpeen mukaan ja kootaan aina tapauskohtaisesti. Asian laittaa vireille se henkilö, joka kokee oppilashuollon tarpeen tulleen esille, vaikka oppilas itse. Uuden lain mukaan oppilashuoltotyön tulee olla oppilaalle vapaaehtoinen mahdollisuus ja oppilas saa itse vaikuttaa ryhmän kokoonpanoon. Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä kutsutaan kokoon aina oppilaan (ja/tai huoltajan) suostumuksella. Käsitellyt asiat kirjataan aikajärjestyksessä kunkin oppilaan osalta oppilashuoltokertomukseen, jota säilytetään koulun arkistossa.

Kaupunkikohtainen oppilashuoltosuunnitelma löytyy koulun kotisivuilta https://peda.net/kuopio/p/puijonsarvi/oppilashuolto

Oppilashuoltosuunnitelman liitteinä ovat kriisisuunnitelma ja koulukohtainen liite.

Psykologi ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuolto


Koululla käy säännöllisesti kuraattori ja psykologi. Pääsääntöisesti näihin mennään ennalta sovitun ajan mukaisesti, mutta kuraattorille on mahdollista päästä myös yleisinä vastaanottoaikoina. Oppilas voi itse hakeutua tapaamiseen, huoltaja voi sitä pyytää tai opettaja ehdottaa. 

Psykologin, kuraattorin, terveydenhoitajan ja koululääkärin yhteystiedot ja vastaanotolle hakeutuminen ovat nähtävissä koulun kotisivuilla yhteystiedot -osiossa. He kaikki osallistuvat pyydettäessä yksilöllisiin oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Tiettyjen luokka-asteiden kanssa terveydenhoitaja pitää Kouluikäisen terveyspolkuoppaan mukaisia oppitunteja. Tarpeen mukaan opettaja voi pyytää terveydenhoitajaa osallistumaan terveyskasvatustunneille.

Oppilaille pidetään laajempi terveystarkastus tiettyjen vuosiluokkien aikana (1.lk, 5.lk ja 8.lk). Yhteydenotot oppilashuoltohenkilöstöön tapahtuvat puhelimen, sähköpostin tai Wilman kautta.

Koulun tiloissa on ensiapukaappeja, joiden sisältö tarkistetaan säännöllisesti.

Koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi on tehty koulukohtainen suunnitelma. Kiusaamisesta ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä pidetään lukuvuosittain valistusta kohdennetuille ikäluokille ulkopuolisten pitäjien voimin. Lisäksi pidetään erityisiä teemavanhempainiltoja oppilaiden hyvinvointiin liittyen.

Vuodenvaihteen jälkeen oppilashuollon järjestämisvastuu (terveydenhoitaja, koululääkäri, koulupsykologi ja koulukuraattori) siirtyy hyvinvointialueelle.

IP ja kerhotoiminta


Koulussamme toimii Kuopion kaupungin ylläpitämä iltapäiväkerhotoiminta klo 12-16 koulupäivisin. Iltapäiväkerhotoiminta on koulun järjestämää. Lukuvuonna 2023-2024 iltapäivätoiminta toimii kahdessa ryhmässä. Iltapäiväkerhotoiminta on maksullista toimintaa, josta peritään kaupungin määrittämä osallistumismaksu. Maksuun sisältyy välipala.

Koulun kerhotoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain 47 §:ssä mainittua ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyä koulun lukuvuosisuunnitelmaan kirjoitettua kerhotoimintaa, josta koulu vastaa. Toimintaan osallistuminen on oppilaille maksutonta. Perusopetuksen kerhotoimintaa järjestetään osittain Opetushallituksen myöntämällä erityisavustuksella (Harrastamisen Suomen malli). Kerhoina toimivat kotitalouskerho sekä Luova Sydän -käsityö/taidekerho. Lisäksi kaupungilla on taidekaruselli-toimintamalli, jonka kautta toimintaa järjestetään 2. lk oppilaille.

Koulu järjestää omana toimintanaan koulunkäynnin ohjaajien ohjaamaa aamukerhoa klo 8-9 niille lapsille, joiden koulu alkaa myöhemmin ja jotka muuten jäisivät yksin kotiin. Kyse on koulun omasta kerhotoiminnasta, josta ei peritä osallistumismaksua. Kerhon toiminta riippuu koulun käytettävissä olevasta ohjaajaresurssista ja kerhon toiminta voi muuttua lukuvuoden aikana.

Kerhotoimintaa on kuvattu tarkemmin myös kohdassa kasvatus ja oppiminen.

Kulttuuri ja liikunta

Luokat osallistuvat mahdollisuuksien mukaan erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja pienessä määrin kaupunki ja/tai koulu myös kustantaa kuljetuksia kulttuuritapahtumiin esim. musiikki- ja teatteripolku, kuvataidenäyttelyt jne.

Kahdeksasluokkalaiset ovat mukana Taidetestaajat -hankkeessa, jonka he tekevät kautta kulttuurimatkoja. Koronatilanteen takia matkat suuntautuvat lähiseudulle. Kyseessä on valtakunnallinen hanke.

Puijonsarven koulu on liikkuva koulu, jossa liikkumista edistetään mm. pitkillä välitunneilla, kerhotoiminnalla ja muulla ohjatulla toiminnalla.
Koulu järjestää uimaopetusta sekä pyrkii edistämään oppilaiden osallistumista erilaisiin urheilutapahtumiin, esim. erilaiset turnaukset, Ice Marathon tapahtuma, jne. Kaupungin liikuntakasvatuksen kanssa yhteistyössä järjestetään liikuntaa lisääviä tapahtumia ja saadaan lainaksi välineitä.

Välituntitoiminnan lisääminen on ollut yksi merkittävä uudistus ja painopistealue lähitulevaisuudessa. Koulupäivän rytmitystä on muutettu niin, että pidemmät tauot ovat luokilla 3-6 puolen päivän aikaan. 

Oppilaita kannustetaan kulkemaan koulumatkoja kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Myös eri seurojen edustajia otetaan liikuntatunneille esittelemään erilaisia lajeja, joita Kuopiossa voi harrastaa. Vierailuja voidaan rajoittaa koronatilanteen niin vaatiessa.

Kouluruokailu ja kuljetus


Kouluruokailu ostetaan Servicalta, jolla on koululla valmistuskeittiö. Kouluruokailun ravitsemus- ja tapakasvatus toteutetaan opetussuunnitelman mukaisesti yhteistyössä Servican kanssa. Alakoulun puolella luokanopettaja (1 opettaja/luokka) ruokailee oppilaiden kanssa ja samalla valvoo oppilaita. Yläluokilla valvojia on 5-6 ruokailuvuoroa kohden. Oppilaita ohjataan ja opastetaan ruokaympyrän mukaisessa ruokailussa sekä hyvissä ruokailutavoissa. Ruokailun on tarkoitus olla rauhallinen ja miellyttävä. Koulupäivän rytmitystä on muutettu niin, että kouluruokailuun saataisiin varattua riittävä aika. Kouluravintolan istumapaikkamäärä on vajaa kaksisataa paikkaa, joilloin koko talon ruokailut pitää järjestää neljässä vuorossa, jotta esikoulullekin jää riittävä aika ruokailla.

Servican maksullinen välipala on tarjolla päivittäin klo 13.00. Oppilaat voivat tuoda myös omia välipaloja, joita saa syödä sovittuina välitunteina omassa luokassa. Omissa välipaloissa huomioidaan terveellisyys, jolloin karkit, sipsit ja limonadit eivät ole välipaloja.

Koulukuljetus järjestetään niille oppilaille, joilla on siihen oikeus joko perusopetuslain tai kaupungin määrittämien ohjeiden mukaisesti.

Lukujärjestykset tehdään niin, ettei oppilaille tule odotustunteja. Koulukuljetuksissa noudatetaan perusopetuslain määrittämiä enimmäisaikoja.

Kuljetusta odottavien odotuspaikka on järjestetty ns. pääaulaan. Kuljetusta odottavien valvonnasta on tehty erilliset vuorot. Mikäli johonkin kellonaikaan kuljetusta odottavia on vain yksittäisiä oppilaita, on kuljetusvalvonta yhdistettu iltapäivätoimintaan.

Tavoitteet:

1. Opiskeluhuoltotyö toimii ennaltaehkäisevästi ja suunnitelmallisesti.
2. Yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön kehittäminen, ns. arkiOHR-tapaamiset ja luokkien hyvinvointikyselyt sekä näiden aikatauluttaminen vuosikelloon.
3. Koulukiusaamista seurataan säännöllisesti ja siihen puututaan aktiivisesti.

Tavoitteet mukailevat Kasvun ja oppimisen palvelualueen sekä koko kaupungin strategian mukaisia tavoitteita hyvinvoinnista sekä resurssiviisaudesta uudistuvassa hengessä.

 

 

 

Liitteet:

Koulukohtainen liite 2023-2024.pdf

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä