7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2020 - 2021 painopisteet:
  • Terveelliset elämäntavat (etenkin huumausaineiden käyttöön liittyvä ennaltaehkäisevä työ ja puuttuminen) 
  • Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittymisen vahvistaminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy ja puuttuminen)
  • Vanhemmuuden tuki ja monitoimijaisenyhteistyön kehittäminen 
  • Monitoimijaisen yhteistyön kehittäminen opiskeluhuollossa

Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös monitoimijaista yhteistyötä tehdään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen.

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Maiju Tirri 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan tarjota vapaita kerhopaikkoja myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki jakautuu kolmeen vaiheeseen: yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Opetuksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana ovat opetusryhmän sekä yksittäisen oppilaan vahvuudet ja kehitystarpeet. Tuki on joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua ja tarpeen mukaan muuttuvaa.

Yleinen tuki
Yleistä tukea saavat kaikki koulumme oppilaat. Opetuksen eriyttäminen on kaikkeen opetukseen kuuluva ensisijainen keino ottaa huomioon opetusryhmän tarpeet ja oppilaiden erilaisuus. Opettaja arvioi tuen tarvetta ja tarjoaa tukea opetustilanteissa. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden asiantuntijoiden yhteistyönä.

Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan sairauden tai muun syyn vuoksi tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta. Lomamatkat eivät oikeuta tukiopetukseen.

Tehostettu tuki
Tehostettua tukea annetaan silloin, kun yleinen tuki ei riitä. Tuki perustuu opettajien pedagogiseen arvioon, ja se on luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki. Tehostetun tuen vaiheeseen siirryttäessä oppilas yleensä tarvitsee samanaikaisesti useita tukimuotoja. Tehostetun tuen avulla tuetaan suunnitelmallisesti oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä. Tuen tehtävänä on ehkäistä ongelmien kasvamista, monimuotoistumista ja kasautumista. Tehostetussa tuessa oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.

Erityinen tuki
Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityisen tuen tehtävänä on tarjota oppilaalle kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista tukea niin, että oppilas voi suorittaa oppivelvollisuutensa ja saa pohjan opintojen jatkamiselle peruskoulun jälkeen. Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta sekä muista perusopetuksen tukimuodoista.

Erityisen tuen antamisesta tehdään hallintopäätös, joka perustuu pedagogiseen selvitykseen. Erityisen tuen antamiseksi oppilaalle laaditaan henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Suunnitelmassa määritellään mm. opiskelun erityiset painoalueet, oppilaan edistymisen seuranta ja arviointi, oppilaan mahdollisuus osoittaa osaamisensa eri tavoin, arviointitavat ja ajankohdat, oppilaan itsearviointi sekä muut pedagogiset ratkaisut. Erityisen tuen päätökset ovat määräaikaisia, ja ne tarkistetaan ennen toisen luokan loppua ja viidennen luokan keväällä tai kuudennen luokan syksyllä.

Tukiopetusta järjestetään tilapäisesti tuen tarpeessa oleville oppilaille pääasiassa oman luokanopettajan johdolla. Pääsääntöisesti erityistä tukea tarvitsevat oppilaat suunnataan erityisopettajalle.

Toiselta luokalta kolmannelle siirtyminen
Toisella luokalla oppilaiden kotiin jaetaan Opas 3. luokalle siirtyville, jossa kerrotaan Kuopion kaupungin painotusvalinnoista (musiikki-, liikunta-, ja tanssiluokat) ja A1-kielivalinnasta.

A2 -kielivalinta tehdään neljättä luokkaa varten. A2 -kielen opiskelu on mahdollista, jos ryhmä täyttyy.

Yläkouluun siirtyminen
6.-luokkalaiset vierailevat oman koulupolkunsa mukaisessa yläkoulussa. Yläkoulun oppilaanohjaaja vierailee 6. luokissa kevätlukukauden aikana. Vanhempainilloista vastaavat yläkoulut. Luokanopettajat ja erityisopettajat huolehtivat tiedonsiirrosta yläkoulujen erityisopettajille mm. tuen järjestämisen ja luokkien muodostamisen helpottamiseksi. Tarvittaessa järjestetään tiedonsiirtopalavereja, joihin huoltajat kutsutaan mukaan.

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Iltapäiväkerho toimii heti koulupäivän päätteeksi klo 17.00 asti. Ip-kerho on kaikille ensimmäisen luokan oppilaille, mutta mikäli paikkoja jää vapaaksi tarjotaan niitä myös toisen luokan oppilaille. Tarvittaessa paikat täytetään arpomalla. Syksyllä 2020 kaikki ip-paikka hakeneet 1.luokan oppilaat saivat paikan.


Kerhotoiminta(koulun järjestämää)


Pesiskerho 2.-6.-luokkalaisille on perjantaisin syyslukukaudella 5-6 kertaa heti koulupäivän jatkeeksi. Lisäksi ulkopuoliset toimijat järjestävät kerhotoimintaa koulupäivän jälkeen sekä illalla. 4h ma(liikunta) ja pe(kokkikerho). Vanhempainyhdistys liikuttaa lapsia liikuntakerhossa torstai-iltaisin.

Liikunta- ja kulttuuritapahtumia
Uimaopetukseen osallistutaan kaupungin uimaopettajien kutsumana (2-4 lk:t). Järjestetään yleisurheilu- ja hiihtokilpailuja (tai -tapahtumia) eri luokka-asteille covid -19 tilanne huomioiden. Osallistutaan kaupungin yhteisiin eri lajien kilpailutapahtumiin mahdollisuuksien salliessa.
Osallistutaan kulttuuripolun tarjontaan. Koululla vierailee lukuvuoden aikana muutamia esiintyjiä / ryhmiä. Lisäksi käydään resurssien sallimissa puitteissa elokuvissa, teatterissa, musiikkikeskuksella jne.

Oppilashuolto
Koulullamme toimii yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä, johon kuuluvat rehtori, opettajien edustaja, kuraattori, psykologi, vanhempainyhdistyksen edustaja, kyläyhdistyksen edustaja, terv.hoitaja ja tarvittaessa koululääkäri.

Koulupsykologi ja -kuraattori
Koulukuraattori- ja koulupsykologipalvelut ovat kouluissa tehtävää oppilashuoltotyötä. Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Koulupsykologi ja koulukuraattori koordinoivat ja kehittävät oman ammattialansa osalta oppilashuoltotyötä koulussa, osallistuvat koko kouluyhteisön hyvinvointia edistävään työhön sekä etsivät ratkaisuja tukea tarvitsevien oppilaiden auttamiseksi.

Koulukuraattorilta saa apua, kun lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä (esim. levottomuus, poissaolot, koulumotivaatio), kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin.

Koulupsykologi on apuna lapsen tai nuoren oppimiseen, keskittymiseen, tunne-elämään ja käyttäytymiseen liittyvissä huolissa.

Koulukuraattori ja koulupsykologi työskentelevät tarvittaessa työparina. Lapselle ja nuorelle mietitään ja sovitaan yhdessä huoltajan kanssa tarvittava tuki. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä myös muiden lasten ja nuorten palveluissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa. Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Yhteyttä voivat ottaa myös esimerkiksi opettaja tai terveydenhoitaja. Oppilashuoltotyö on luottamuksellista. Koulukuraattori ja koulupsykologi ylläpitävät asiakkaistaan erillistä rekisteriä, johon tallennetaan asiakassuhteen kannalta välttämättömät tiedot. Tiedot ovat salassa pidettäviä.

Yhteyttä koulupsykologiin ja –kuraattoriin saa parhaiten puhelimitse, koulukuraattori Mari Föhr 044 7184808 ja koulupsykologi Veera Louhisuo 044 7184176. Koulukuraattori käy koululla säännöllisesti noin kerran kuukaudessa tai sovitusti. Oppilaan asioissa voidaan tavata myös osoitteessa Maaningantie 32 (perheneuvolan tilat). Koulupsykologi käy Käärmelahden koululla sovitusti tai oppilaan asioissa tavataan osoitteessa Maaningantie 32 (perheneuvolan tilat).

Kouluterveydenhoito
Terveydenhoitaja Vuokko Kinnunen (044-7488688) käy koulullamme kuukauden joka toinen perjantai. Opettaja ottaa tarvittaessa yhteyttä terv.hoitajaan esim. oppitunnin pitämiseksi jostain terveyteen liittyvästä aiheesta. Terveydenhoitaja osallistuu tarvittaessa vanhempainiltoihin.

Kouluruokailu
Joka päivä ruokailutilanteessa ohjataan ja valistetaan oppilaita. Opettaja ruokailee oman luokkansa kanssa. Myös ravintolan henkilökunta valvoo ruuan ottamista. Kaikki ruokalassa olevat aikuiset suorittavat valvontaa koko ruokalassa olonsa ajan. Henkilökunta kiinnittää huomiota lasten ruoka-annosten kokoon sekä ruokahävikin määrään.

Koulukuljetus
Koulukuljetuksen aikataulut ja liikennöitsijät ovat koulumme nettisivuilla. Koulunkäynninohjaajat valvovat kuljetusoppilaita. Huonoon liikennekäyttäytymiseen puututaan aina ja mahdollisimman pian. Tarvittaessa ollaan yhteydessä myös huoltajiin. Polkupyöräilijöiden on käytettävä lain mukaan kypärää ja pimeän aikana valoja. Koulu tarjoaa oppilaille heijastinliivit.