6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Arviointi

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia. Monipuolisen oppilasarvioinnin kehittäminen on lukuvuoden 2020 - 2021 painopistealue. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilasarvioinnin monipuolisuutta.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2020 - 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Koulun toiminta ja arvot

Koulun toimintaa ohjaa myös koulumme arvot. Määritimme koulumme toimintakulttuurille arvot, joiden pohjalle toiminta perustuu. Arvopohjan työstö on alkanut syksyllä 2018 ja arvopohja valmistui keväällä 2020. Työskentelyyn sallistuivat koulun henkilökunta, oppilaat ja huoltajat. Koulun arvopohja tiivistyy kolmeen teemaan, jotka ovat: yhdessä, ympäristö ja aidosti Arvojen toteutuminen olisi tavoitteen mukaista, kun ne olisivat mukana kaikessa koulun toiminnassa aina pedagogiikasta vuorovaikutukseen ja arviointiin.

Oppimaan oppimisen taitoja pyritään tukemaan ja ylläpitämään "Oppimispolku"-vihkosten avulla. Vihkon tarkoitus on oppimaan oppimisen taitojen, oppiaineissa edistymisen ja laaja-alaisen taitojen opetussuunnitelman mukaisissa tavoitteissa eteneminen ja formatiivinen arviointi osana oppimista. Vihkoa käyttää osa luokista.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2020- 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on
Ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona huhtikuussa 2020. Koulukohtainen järjestetään lokakuussa

Syksyn MOK

Koulun omaksi MOK-aiheeksi on valittu yhdessä tehden käsitöihin painottuva kokonaisuus.
Ajankohta: viikko 41, aloituskonkoontumien ja ryhmien julkistus edellisen viikon perjantaina.
Tavoitteet: Toimia yhdessä ryhmän kanssa, jossa eri ikäisiä oppilaita. Suunnitella ja rakentaa koulun piha-alueelle "omalle maalle" mieluinen alue/rakennelma/jne. Oppia eri materiaalien käyttöä, liitoksia, kestävyyttä, turvallisuutta, käytettävyyttä ja kauneutta. Rakentaa valitsemalleen alueella esiintyvälle eläimelle soveltuva suoja, pesä, pönttö ja oppia eläinten pesinnästä tai talvehtimisesta. Sijoittaa "pesä" hyvään paikkaan. Tekstiilityön työtavoilla toteuttaa istuma-alusta.

Oppilaat osallistuvat viikon suunnitteluun etukäteistehtävällä. -asettamalla tavoitteen omalle toiminnalle - tavoite ryhmän toiminnalle - suunnittelemalla asemapiirroksen ryhmän kanssa.

Viikon kulku: Ryhmien (12kpl) julkistaminen ja lyhyt johdanto viikon kulkuun edellisenä perjantaina. Jokaiselle opettajalle tulee 2-3 ryhmää vastattavakseen. Viikko edetään aikataulutaulukon sekä sään mukaan. Ryhmät voivat hieman valita työskentelyjärjestystä.


Arviointia tehdään joka päivä sen päivän toiminnasta. Käytössä on myös arviointivuori, jonka rinteille ryhmät voivat sijoittaa itsensä.
Viikon päätteeksi tutustutaan muiden ryhmien aikaansaannoksiin. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan ryhmittäin.

Kevään MOK

Lukuvuoden toinen monialainen oppimiskokonaisuus on Ilmastonmuutos. Oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona huhtikuussa 2021. Suunnittelu tapahtuu maalis- huhtikuussa.



Osallistaminen

Oppilaiden osallistamista harjoitetaan kuhunkin tilanteeseen sopivin tavoin. Näkökulmaa toimintaa ja opiskelua koskevissa asioissa kartoitetaan myös oppilaiden taholta. Käärmelahden koululla toimii oppilaskunta ja sen valitsema hallitus, joka osallistuu omana yksikkönään, sekä sen lisäksi suunnittelee koko koulun osallistamista koulun toimintaan. Toimintakulttuurin, oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämiseen oppilaat ovat osallisena mahdollisuuksien mukaan.

TVT-taidot

TVT-taitojen oppimista pidetään osana muuta opiskelua, ja pyritään tekemään näistä taidoista ja tekniikan hyödyntämistä luontaisena osana oppimista ja toimintaa, ilman tekniikan itsearvoistamista.

Oppimiskeskustelu ja oppimisen arviointi

Luokanopettajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa marraskuun 2020 ja tammikuun 2021 välisenä aikana. Keskustelujen pohjana on uusi Kuopion kaupungin perusopetuksen arviointikeskustelulomake. Arvointikeskustelussa voidaa hyödyntää myös oppimispolku- vihkoa.

Täksi lukuvuodeksi summatiivinen arviointi muuttuu kunnassamme. Mm. numeroarviointi palaa 3-4 luokille. Lisätietoa muutoksesta ja uusista todistuksista löytyy kaupungin opetussuunnitelmasta.

Formatiivista arviointia toteutetaan jatkuvasti koulujen arvopohjankin mukaisesti yhdessä ja aidosti.