5 Asiakkuudet ja kumppanuudet
Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen
Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen
Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.
Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnanhallitus.
Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Koulujen oppilaskunnista valitaan edustajat lasten Parlamenttiin. Kunta huolehtii oppilaskuntatoiminnan ohjaukseen tarvittavista resursseista. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.
Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.
Kodin ja koulun yhteistyö
Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.
Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.
Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.
Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.
Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet. Toimintakysely toteutetaan 3., 5. ja 8. luokkien oppilaille ja huoltajille.
Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.
Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen
Muut kumppanuudet ja sidosryhmät
Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.
Koulu määrittelee lukuvuosisuunnitelmassaan koulun sisäiset henkilöstön yhteistyön rakenteet, kuten luokkatasoryhmät, aineryhmät, erilaiset tiimit ja vastuualueet. Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö ja tiimimäinen työskentely. Keskinäistä yhteistyötä tarvitaan oppimiselle suotuisan opiskeluympäristön luomiseen, yhteistoiminnallisten työtapojen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä opetuksen eheyttämiseen mm. monialaisten oppimiskokonaisuuksien avulla.
Opettajat kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus - ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa. Alueen painopistealueet tulee huomioida.
Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018
Koulun toimenpiteet
Koulullamme toimii oppilaskunta. Oppilaskunnan tehtävänä on osallistaa oppilaat koulun toimintaan. Oppilaskunnalla on hallitus, joka johtaa ja koordinoi oppilaskunnan toimintaa. Hallituksen kautta jokainen oppilas saa äänensä kuuluville. Hallitus on muodostettu oppilaiden äänestämänä 2.-6. luokan oppilaista. Koulumme edustajat osallistuvat lastenparlamenttiin.
Wilma on käytössä ensisijaisena viestintävälineenä kaikilla luokilla. Tarpeen vaatiessa toimii päivittäinen yhteydenpito eri viestintävälineitä/ -tapoja käyttäen. Kaikille luokille järjestetään vanhempainilta/-iltoja. Tänä lukuvuotena uuden opetussuunnitelman myötä tulevat käyttöön kolmivaiheinen oppimiskeskustelu, joka korvaa väliarvioinnin. Muita yhteistyötahoja koulullamme ovat mm. seurakunnat, Maaningan kirjasto, Kuopio kaupungin liikunta- ja nuorisotoimi, Martat, urheiluseurat, 4H, metsästysseurat ja kalastuskunnat.