7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Koulun toimenpiteet 

Kulttuuri

Koulullamme on kulttuurikuriiri, jonka tehtävänä on välittää tietoa erilaisista tapahtumista, joihin luokilla voisi olla mahdollisuus osallistua. Luokat osallistuvat mahdollisuuksien mukaan kaupungin järjestämään kulttuuripolkuihin. Kulttuurihistoriallinen seura järjestää oppilaille esim. museovierailuja. 

Kaupunki järjestää uimaopetusta (2.,3. ja 4. lk) . Välituntiliikuntaa pyritään edelleen kehittämään. Yhteistyötä esim. urheiluseurojen kanssa pyritään tekemään myös liikuntatunneilla, jotta oppilaat voisivat tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntalajeihin.


Ruokailu:

Kouluruuan toimittaa Servica ja oppilaat ruokailevat viereisellä yläkoululla klo 10.30 -11.15 välillä. Kouluruokailun ravitsemus- ja tapakasvatus toteutetaan yhteistyössä. Jokainen luokanopettaja ruokailee luokkansa kanssa ja valvoo ruokailua. Oppilaita ohjataan ruokaympyrän mukaisen ravintoannoksen kokoamiseen ja hyviin ruokailutapoihin. Ruokailussa pyritään rauhalliseen miellyttävään ruokailutilanteeseen. 

Koulukuljetus:
Koulukuljetus järjestetään niille oppilaille, joilla on siihen oikeus joko perusopetuslain tai kaupungin määrittämien periaatteiden mukaisesti. Kaikki koulukuljetukset tulevat ja lähtevät koulun vieressä olevalta liikennerampilta. Pieniä oppilaita (1.-luokkalaisia) ollaan vastassa / saatetaan alkusyksystä liikennerampille.


Oppilashuoltosuunnitelma

Oppilashuolto jaetaan koulutasolla yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu noin 4 kertaa lukuvuoden aikana. Pääasiallisena tehtävänä on keskittyä koulukohtaisiin suunnitelmiin ja käytänteisiin sekä ennaltaehkäisevään oppilashuoltoon. Yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään kuuluvat rehtori, opettajat, erityisopettajat, koulukuraattori, koulupsykologi, terveydenhoitaja (mahdollisesti koululääkäri ja sosiaalityöntekijä), oppilaskunnan ja vanhempainyhdistyksen edustajat, nuorisotyönohjaaja sekä seurakunnan työntekijä. Näiden kokousten ajat sovitaan hyvissä ajoin lukuvuoden alussa. Kokouksesta tehdään muistio Juantehdas -nimiseen Google-Driveen. Yhteisöllisen ryhmän rinnalla voi toimia myös pienempi valmisteleva ryhmä.

 

Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä kokoontuu tarpeen mukaan ja se kootaan aina tapauskohtaisesti. Asian laittaa vireille se henkilö, joka kokee oppilashuollon tarpeen tulleen esille, esim. oppilas itse. Oppilaalle yksilökohtaisen oppilashuoltotyön tulee olla vapaaehtoinen mahdollisuus ja hän voi itse vaikuttaa ryhmän kokoonpanoon. Tämä ryhmä kutsutaan kokoon aina oppilaan (ja/tai huoltajan) suostumuksella. Käsitellyt asiat kirjataan oppilashuoltokertomukseen, jota säilytetään koulun arkistossa. Koulunkäynnin tuki (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) on perusopetuslain mukaista toimintaa, jota ei varsinaisesti käsitellä oppilashuoltoryhmässä. Koulunkäynnin tuen suunnittelemiseksi kootaan moniammatillinen ryhmä, joka tekee esityksen tuen järjestämisestä (tehostettu ja erityinen tuki). Yleinen tuki on kaikille kuuluvaa ja sitä annetaan normaalien oppituntien yhteydessä. Juantehtaan koulussa annetaan osa-aikaista ja luokkamuotoista erityisopetusta.

 

Kuraattori ja psykologipalvelut sekä kouluterveydenhuolto

Kuraattorille ja psykologille mennään pääsääntöisesti ennalta sovitun ajan mukaisesti. He osallistuvat pyydettäessä/sovittaessa yksilöllisen oppilashuoltoryhmän kokoukseen. Kuraattori tavattavissa Juantehtaan koululla maanantaista torstaihin sekä akuuteissa tapauksissa samana tai seuraavana päivänä. Kuraattorin saa kiinni myös puhelimitse ja Wilma-viestillä. Koulupsykologipalvelut ovat saatavilla laaja-alaisen erityisopettajan kautta. 

Kuraattoriin voi olla yhteydessä, jos tuntuu, että koulussa ei jaksaisi käydä tai motivaatio on hukassa. Kuraattorin kanssa voi myös keskustella kaverisuhteisiin liittyvistä pulmista tai kodin arjessa tapahtuneista muutoksista, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin.

Psykologiin voi olla yhteydessä, jos erilaiset asiat jännittävät tai ahdistavat, tai mieliala on matala. Psykologi voi auttaa myös silloin, jos oppiminen ei suju.

 

Sairaana tai vähäisinkään oirein vastaanotolle ei voi tulla: näissä tilanteissa noudatetaan koulun ohjeistuksia. Mahdollisen etäopiskelun tai lievän sairaana olon aikana tapaamisia voidaan järjestää etäyhteyksillä.

Koulun tiloissa on ensiapukaappeja, joiden sisällön Juantehtaan koulun turvallisuusvastaava tarkistaa säännöllisesti. Koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja kiusaamistapauksissa käytetään koulun omaa toimintamallia (koulun oma kirjaamislomake).



Koululiikunta

Koulumme järjestää syksyllä ja keväällä liikuntapäivät. 
Osallistumme Kuopion kaupungin järjestämiin uimaopetukseen.
Jokaisessa luokassa on käytössä välitunteja varten liikuntavälineitä ja näin oppilaita innostetaan liikkumaan välitunneilla monipuolisesti.
Jokaisella luokalla on pelikaukalovuoroja välituntien aikana.
Osallistumme Liikkuvan koulun järjestämiin tempauksiin.
Mahdollisuuksien mukaan pyrimme järjestämään myös pieniä jumppahetkiä oppituntien aikana. Käytämme myös toiminnallista oppimista yhtenä oppimismuotona.
Osallistumme myös kaupungin järjestämiin liikuntataphtumiin mm. Ice Marathon mahdollisuuksien mukaan.
Paikkakunnan Kuntoilijat järjestävät myös kummiluokalleen liikunnallista toimintaa pari kertaa vuodessa.
Otamme vastaan urheiluseurojen järjestämiä ohjauksia eri urheilulajeihin.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä