4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.

Kaikilla opettajilla on henkilökohtaiset tietokoneet. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi.

Perusopetuksessa hyödynnetään Peda.netin tai Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia ja muita digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi koko lukuvuodeksi 2018 - 2019. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa tvt-koordinaattorin tehtäviin. Atk-vastaavien toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin Uusi peruskoulu -hankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
vs. tietohallintopäällikkö Jarmo Hallikainen 044 718 7978
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

Yleistä:

Kuopiossa on käytössä koulukohtainen kokonaisbudjetti, joka sisältää mm. opetuksen järjestämisen, palveluiden ja tarvikkeiden hankintaan kohdennetut määrärahat. Koululle annettujen määrärahojen käytössä noudatetaan tarkkaa suunnittelua sekä seurantaa. Suunnittelussa hyödynnetään edellisen vuoden toteumaa, joka suhteutetaan oppilasmääriin ja erityistarpeisiin lukuvuosittain.

Hankintasuunnitelmissa mm. oppimateriaalien ja –kirjojen osalta käytetään vuoroperiaatetta. Kaikki hankinnat pyritään tekemään keskitetysti annettujen hankintaohjeiden ja –kanavien kautta. Pitkin lukuvuotta käyttösuunnitelmaa tarkennetaan todellisia tarpeita vastaavaksi.

Palautetta otetaan vastaan opettajilta, oppilailta sekä huoltajilta, jotta määrärahat voidaan kohdentaa oikein ja tarkoituksenmukaisesti. Kirjahankinnat suunnitellaan niin, että oppikirjasarjoja voidaan uudistaa ja sähköistä materiaalia hyödyntää. Ne opettajat, joille on annettu kohdennettuja määrärahoja ovat velvoitettuja seuraamaan oman osuutensa toteutumista jo hankintavaiheessa.


Fyysinen ympäristö:

Koulurakennus on peruskorjattu vuonna 2010, joten se on melko hyvässä kunnossa. Lukuvuonna 2017-2018 on suoritettu korjaavia remonttitoimenpiteitä. Kaikissa luokissa on ajanmukaiset kalusteet ja TVT-laitteisto. Kiinteistön ylläpidosta vastaa kaupunki / tilakeskus.

Koulun toiminnassa pyritään lisäämään oppilaiden aktivointia välituntisin ja oppituntien toiminnallisuutta lisäämällä.

Koulun tiloissa toimii koululaisten iltapäivätoiminta, konservatorio sekä kansalaisopisto. Koulun sali on aktiivisessa käytössä

 

TVT / ICT:

Koulullamme on hyvin iPadeja oppilaiden käytössä sekä parikymmentä näppäimistöllä varustettua hybridiä. Lisäksi viereisen yläkoulun ATK-luokkaa voi varata mahdollisuuksien mukaan. Myös oppilaitten omien laitteiden käyttöä voidaan huomioida opetuskäytössä.

Opetussuunnitelma lisää tietotekniikan käyttöä opetuksessa, joten laitteiden uusimiselle on tarvetta jatkossakin.

Koulukohtainen TVT-suunnitelma

Koulujen henkilöstön TVT-osaamista kehitetään tehokkaalla digimentor ja –tutor toiminnalla. Henkilöstöä koulutetaan säännöllisesti. Koulun sisällä toimii vertaistuki eli osaavampi opettaa ja tukee muuta henkilöstöä. Henkilöstö osallistuu säännöllisesti osaamiskartoituksiin, jotta havaitaan asiat, joihin koulutusta tarvitaan (kohdennetaan). Kaikilla on myös velvollisuus pyytää ohjausta /koulutusta tarpeen niin vaatiessa.

Koululla on kalenteri, josta tvt-mentorin/-tutorin tunteja varataan. Opettajan oma tuntisuunnitelma on pohjana näille yhteisille tunneille. Varauslistaa seurataan, että kaikki opettajat käyttävät tasapuolisesti sekä digimentorin, että digitutorin tunteja/resurssia. Tässä huomioidaan kuitenkin opettajien erilainen tuen tarve, jotta enemmän tukea tarvitsevat saavat riittävästi resurssia. Digitutoreille on varattu lukujärjestyksiin koulupäivän sisälle riittävästi aikaa, jotta tehokas tutorointi onnistuu luokissa oppilaiden koulupäivien sisällä.

Tutoropettajan resurssin käyttösuunnitelma Juantehtaan koulussa 2018-2019:

  • tutor on opettanut luokkia, asia on harjoiteltu perusteellisesti ja sen jälkeen oppilaat jalkautuvat muihin luokkiin ja vievät opitut asiat eteenpäin
  • tutor on suunnitellut tunnin luokanopettajan kanssa ja yhdessä opetettu

Mahdollisesti toteutuvan valinnaiskurssin puitteissa tvt-tutor opettaa oppilaille asiat ja oppilaat opettavat käsitellyt asiat alemman luokan oppilaille.

Suunnitelmissa on tvt- taitojen opettaminen myös kummiluokkatoiminnan kautta. Tutoropettaja toimii kielten opettajana ja haluaa erityisesti panostaa kielten tunneilla käytettyihin sovelluksiin ja saada sovellukset pienempien oppilaiden ahkerampaan käyttöön (esim. sanastosovellukset, joita oppilaat pystyvät myös kotona käyttämään). Harjoittelemme ahkerasti 5-6 lk näillä sovelluksilla ja viemme niitä alempiin luokkiin. Kerran kuussa 6.luokka opettaa 5.luokkia jne.

Digivälkkä (tutor kouluttaa opettajat, opettajat kouluttavat oppilaat, oppilaat kouluttavat toisensa).

Tutoropettajan vastuulle jää vetovastuu ops:n tvt- taitojen palastelemisesta vuosiluokille (esim. vuosikellomuodossa).

 

Koulujen laitteet ovat jatkuvasti toimintakunnossa ja helposti saatavilla. Kaikki henkilöt tietävät missä laitteita säilytetään. Wilmassa on iPadien sekä hybridien varauslista, josta opettaja varaa tarvitsemansa laitteet määrätyksi ajaksi. Tämä varmistaa sen, että laitteita on riittävästi käytössä silloin kun oppilaat/opettajat niitä tarvitsevat.

Koulun seinällä on luokkakohtaiset tvt-tavoitteet näkyvillä. Jokainen luokanopettaja käy tunneillaan läpi/opettaa vaadittavat asiat ja tarvittaessa pyytää apua tvt-tutorilta tai muilta opettajilta.

Teknisen tuen vastuuhenkilöt ovat Marko Suni Juantehtaan koululla ja Tuomas Rytkönen Muuruveden koululla lukuvuonna 2018-2019. Pedagogisen tuen (tvt-tutorit) ovat Nadja Hakkarainen (JT) ja Tuomas Rytkönen (MV). Pedagogiikkaa kehitetään yhteistyössä koko opettajakunnan kanssa. Digitaalisten sovelluksiin ja oppimateriaaleihin perehdytään yhdessä (oma mielenkiinto huomioiden) ja toimitaan vertaistukena toisillemme sekä jaamme osaamistamme.

 

Tavoitteet:

  • Oppimisympäristön / laitteiden toimintavarmuus ja riittävyys
  • Hyvä perusopetus uutta opetusteknologiaa hyödyntäen
  • Oppilaskoneiden lisääminen
  • Kannustavan, oppimismyönteisen ilmapiirin edistäminen oppilaiden osallisuutta lisäten
  • Tvt-suunnitelman toteuttaminen