7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Kuopion kaupungissa on uusittu oppilashuoltosuunnitelma
 Alavan koulun erityispiirteiden vuoksi koulussa noudatetaan kaupungin yhteistä suunnitelmaa ja toimintamalleja


Painopistealueita koulun oppilashuoltotyössä ovat
Hyvinvointia tukevat elintavat
Osallisuus ja yhteisöllisyys
Mielen hyvinvointi/ahdistuneisuus
  • Alavan koulun oppilaista suurin osa on osastohoidossa. Jaksojen pituuden vaihtelevat 2-8 viikon tutkimusjaksoista aina 1-3 vuoden avohoitajaksoihin. Osastohoidossa olevien oppilaiden oppilashuolto järjestetään oppilaan omalla koululla. Alavan koulun opettajat tekevät tarvittaessa yhteistyötä oman koulun oppilashuollon kanssa.

    Alavan koulun konsultoivien erityisopettajien rooli on toimia pyydettäessä koulujen oppilashuoltojen asiantuntijatukena, yksittäisen oppilaan kolmiportaisen tuen järjestämisen tukena tai oppilaan yksilökohtaisen oppilashuollon tukena. Moniammatilliseen toimintakenttään kuuluvat myös oppilaskohtainen työ kentälle jalkautuvissa lastenpsykiatrian Kota-avopalvelujen työryhmässä sekä perusterveydenhuollon, oppilashuollon ja koulutoimen yhteisessä Oppiva-työryhmässä.

    Alavan koulussa yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän muodostaa koulun ja sairaalan edustajat. Kaikissa koulun yksiköissä koulu ja hoito järjestää vähintään kaksi yhteistyökokousta osastojen kanssa, joissä käsitellään myös yhteisölliseen oppilashuoltoon liittyvät asiat. Johtuen oppilaiden jatkuvasta vaihtumisesta, ryhmään ei osallistu oppilaiden tai huoltajien edustajia.

    Sairaalakoulun opettajan ja oppilaan oman koulun yhteistyö
    - Pedagoginen arvio ja suunnitelma laaditaan tarvittaessa yhdessä oppilaan oman koulun kanssa.
    - Sairaalakoulun opettaja konsultoi oppilaan omaa koulua nivelvaiheessa. Työmuotoina ohjauskäynti,
    sähköposti tai puhelu.
    - Sairaalakoulun opettaja osallistuu yksilökohtaiseen oppilaan oman koulun monialaiseen asiantuntija-
     ryhmään kutsuttuna.
    - Sairaalakoulun opettaja voi kutsua yksilöllisen moniammatillisen asiantuntijaryhmän koolle.

    Yhteistyö koulupsykologin ja -kuraattorin kanssa
    - Vastavuoroinen konsultaatio oppilasasioissa.
    - Psykologi ja/tai kuraattori osallistuvat tarvittaessa oppilaan monialaisiin yksilöllisiiin kokouksiin.
    - Psykologi tai kuraattori kutsutaan tarvittaessa ulkopaikkakuntalaisten oppilaiden kokouksiin.

    Ulkopaikkakuntalaiselle oppilaalle tarjottavat oppilashuollolliset palvelut
    Sairaalakoulun tulee tarjota yksilökohtaisia oppilashuollollisia palveluja myös ulkopaikkakuntalaiselle. Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon kuuluvat monialaiset yksilökohtaiset oppilashuoltokokoukset ja koulupsykologin palvelut.

    Alavan yksikkö järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa sekä kuljetuksiin liittyvää valvontaa. Julkulan yksikössä järjestetään iltapäivätoimintaa säännöllisesti sekä aamutoimintaa ja kuljetuksiin liittyvää valvontaa tarvittaessa. 
    Puijon yksikössä järjestetään iltapäivätoimintaa tarvittaessa

    Koulu hyödyntää kulttuuri- ja liikuntapalveluja mahdollisuuksien mukaan.

    Koulu vastaa avo-oppilaiden ruokailun järjestämisestä ja valvonnasta sekä oppilaalle mahdollisesti tarjottavasti välipalasta.

    Koulu käyttää mahdollisuuksien mukaan liikuntatunneilla uima- ja liikuntahalleja sekä mahdollisesti osallistuu kaupungin järjestämään uimaopetukseen

Puijo: ok. Hoitojaksojen pituudet yksilöllisiä

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä