3 Henkilöstö

Henkilöstöjohtaminen, osaamisen kehittäminen ja työhyvinvointi

Ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla tarkoitus on varmistaa, että henkilöstön osaaminen, määrä, rakenne ja sijoittelu kaupunkiorganisaation tehtäviin vastaavat määriteltyä palvelutasoa, ennakoituja palvelutarve- ja toimintatapamuutoksia.

Opetushenkilöstön sisäinen siirtohalukkuus tarkistetaan aina ennen kuin virka laitetaan avoimeen hakuun. Rekrytoinneissa korostetaan tiimiosaamista, tieto- ja viestintätekniikan pedagogista osaamista sekä kehittämis- ja kehittymishalukkuutta.

Pysyvät tehtävät täytetään toistaiseksi voimassa olevilla työsuhteilla. Sijaisuudet järjestetään perusopetuksen ohjeiden mukaan.

Täydennyskoulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelmissa ja osaamiskartoituksissa esille tulleet tarpeet.

Rehtori vastaa työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvien toimintamallien ja ohjeiden toimeenpanosta sekä aktiivisen aikaisen puuttumisen toimintamallin toteutumisesta.

Vuosittaiset työhyvinvointisuunnitelmat toimitetaan sähköpostilla työsuojeluvaltuutetulle. 



Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet


Alavan koulun henkilöstön vahvuudet otetaan huomioon työn suunnittelussa ja henkilöiden sijoittelussa yksiköiden sisällä ja/tai välillä. Vakinaiselle henkilöstölle tarjotaan mahdollisuutta työnkiertoon eri yksiköiden välillä. Tiimiopettajuutta vahvistetaan Alavan koulussa ja henkilöstö kehittää aktiivisesti erilaisia toimintamalleja kehittääkseen omaa työtään.

Henkilökunnan virkavapauksien ja sairauspoissaolojen aikana pyritään toimiviin sijaisjärjestelyihin koulun normaalin toiminnan turvaamiseksi. Mahdollisuuksien mukaan sijaistarvetta pyritään paikkaamaan koulun sisäisesti ja eri yksiköiden välillä, niin että turvallisuuslähtökohdat eivät vaarannu. 

Lyhyet opettajan virkavapaudet pyritään tekemään pääsääntöisesti sisäisesti opettajan oto-tunteina tai koulunkäynninohjaajien toimiessa opettajan sijaisena.
Pidempiin yli viikon kestäviin opettajien tai koulunkäynninohjaajien sijaisuuksiin pyritään palkkaamaan ulkopuolinen sijainen.

Rekrytoinnissa huomioidaan työntekijän soveltuvuus ja vahvuudet kyseiseen tehtävään. Rekrytoinnissa noudatetaan Kuopion ohjeta sisäisen liikkuvuuden tukemisesta.

Kehityskeskustelut toteutetaan jokaiselle työntekijälle vuosittain. Kehityskeskustelut pidetään lukuvuoden 2023-2024 aikana yksilökeskusteluina.

Alavan koulu tukee mahdollisuuksien mukaan henkilökunnan kouluttautumista. Koulutuksiin osallistumisissa pyritään huomioimaan kehityskeskusteluissa esiin nousseet koulutustarpeet tai koulun kehittämiskohteita tukevat koulutukset.
Täydennyskoulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelmissa ja osaamiskartoituksissa esille tulleet tarpeet. Alavan yksikkö osallistuu yhdessä osastojen kanssa Lasten psykiatriapäiville sekä muihin osaston järjestämiin yhteisiin koulutuksiin. Avekkikoulutukset jatkuvat pakollisina kaikille. Lisäksi henkilökunta päivittää osaamistaan oman kiinnostuksen ja työssä tulevien koulutustarpeiden mukaan. Jokainen työntekijä päivittää myös tietoturvaosaamistaan nykyajan haasteita vastaavaksi. Henkilökunta pyrkii vahvistamaan edelleen digitaitoja monipuolisesti ja hyödyntämään ja tiedostamaan myös tekoälyn tuomat mahdollisuudet. 
Puijon yksikkö osallistuu yhdessä osaston kanssa lasten veri- ja syöpätautien koulutuspäivään. Lisäksi osallistutaan lasten palliatiivisen hoidon koulutus päivään.

Alavan yksikössä järjestetään pedagogisia kahviloita, joihin aiheet nousevat henkilöstön tarpeista. Työyhteisönä kehittyminen ja konsultoinnin kehittäminen ovat keskiössä lukuvuoden aikana.
Yhteistyötä EMO luokkien rehtoreiden ja opettajien kanssa pyritään vahvistamaan yhteisillä palavereilla ja mahdollisilla koulutustilaisuuksilla.

Alavan koulussa ylläpidetään työhyvinvointia muun muassa työnohjauksella, jota järjestetään kaikissa alavan yksiköissä. Työhyvinvointiin vaikuttaa myös koulutuksiin osallistuminen ja sitä kautta jatkuva oman ammattitaidon kehittäminen.

Rehtori vastaa työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvien toimintamallien ja ohjeiden toimeenpanosta sekä aktiivisen aikaisen puuttumisen toimintamallin toteutumisesta. Alavan koulussa on kaikilla mahdollisuus työnohjaukseen. Työhyvinvointia tukevaa toimintaa järjestää työhyvinvointipari yhdessä rehtorin kanssa. Työhyvinvointiin liittyviä kyselyitä on kaksi kertaa vuodessa, joiden pohjalta pyritään arvioimaan ja kehittämään työyhteisön toimintaa. Työhyvinvointipari käy eri yksiköissä keskustelemassa työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Vuosittaiset työhyvinvointisuunnitelmat toimitetaan sähköpostilla työsuojeluvaltuutetulle.

Alavan yksikössä järjestetään yksi poistumisharjoitus. Seuraavana vuonna on tarkoitus järjestää yhteinen harjoitus osastojen kanssa. Alkusyksyn aikana koululla järjestetään henkilökunnalle turvallisuuskävely. Kaikki tutustuvat myös ajantasaiseen turvallisuuskansioon. Mahdolliset huomiot kirjataan ja korjataan. Hälyttimien paristoja (kaksi/viikko) testataan tiistaisin. Turvallisuusasioita mietitään yhdessä osastojen ja muiden yhteistyöyksiköiden kanssa. Turvallisuusvastaavat ja rehtori päivittävät turvallisuusasioita säännöllisesti.
Julkulan yksikössä henkilsötö kouluttautuu yhdessä nuorisopsykiatrisen osaston ja lastensuojeluyksikön, Kivelä, kanssa tarkoituskena luoda yhtenäsitä toimintakulttuuria Laine-sairaalaan siirryttäessä keväällä 204.
Niuvan yksikkö siirtyy väistötiloihin uuden osastona ja koulun rakentamisen tieltä. Tämä aiheuttaa turvallisuusasioidne uudelllaan pohdintaa ja järjestämistä.

Puijon yksikkö on joutunut useasti muuttamaan väliaikaisiin tiloihin, joten sairaalaan turvallisuusvastaava käy aina henkilöstön kanssa tarkistamassa turvallisuusasiat. Henkilöstö osallistuu sairaalan pelastusharjituksiin säännöllisesti ja toimii osastojen säännösten mukaan. Puijon sairaalassa on iso remontti menossa ja henkilöstö seuraa ohjeita esim. kulloisistakin turvallisista kulkuväylistä.
Työhyvinvoinnin tukemiseksi Puijon henkilöstä osallistuu työnohjaukseen.

Puijo: 
Pitkissä sijaisuuksissa käytänteitä kirkastettava. 
Koulutuksiin päästy osallistumaan. Opettaja ollut myös kouluttamassa hyvinvointialueen koulutuksessa.