6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2021 - 2022 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on hyvinvoiva minä. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan syksyllä 2021 ja keväällä 2022 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden (atk-vastaavat) sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Kartoitukset tehdään joka kevät. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2022.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2021 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Mitä toimenpiteitä aiotte tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen ja sen vastuut on määritelty? Miten pedagoginen ja tekninen tuki koulussanne organisoidaan ja resursoidaan niin, että se hyödyttää kaikkia opettajia?
  3. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot? 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Alavan koululla yhteisenä oppimiskokonaisuutena on kaupungin koulutoimen yhteinen teema " hyvinvoiva minä" . Teema toteutetaan syksyllä viikolla 41. Aiheeseen integroidaan äidinkieli, kuvaamataito ja ympäristötieto/yhteiskuntaoppi. Toteutus on riippuvainen silloisista oppilaista, heidän vuosiluokistaan ja oppilaiden kokonaismäärästä.
Koulun oma teema on "Minä oppijana". Teema sopii myös kaupunkikohtaiseen oppimisen ohjauksen kehittämisen teemaan.
Molempien teemojen toteutusta pyritään tekemään yhdessä osastojen kanssa.
Mahdollisuuksien mukaan huomioidaan monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa myös oppialiden omien koulujen teemoja ja toteutusta.

Koulun oppimisympäristöina ovat esim. Kulttuuripolku, valtakunnallinen Taidetestaajat -hanke, kestävänkehityksen toimijat, ympäröivät yritykset, liikuntapalvelut, seurakunnat, konservatorion musapajat Puijolla ja Alavassa.

Lukuvuoden 2021-22 aikana on tavoitteena edelleen kehittää sähköisen materiaalin käyttöä ja henkilökunnan valmiutta toimia erilaisten sähköisten oppimisympäristöjen käytön tukena.

Mikäli oppilas opiskelee Alavan koulussa koko lukuvuoden, oppimiskeskustelu käydään Alavan koulun toimesta. Muussa tapauksessa oppimiskeskustelut käydään oppilaan omassa koulussa.

Niuvan yksikössä pyritään yhdistämään Hojks-palaveri ja oppimiskeskustelu. Oppilaat ja heidän vanhempansa ovat eri puolilta Suomea, joten palaveriajan järjestäminen on haasteellista. Hojks-keskustelu järjestetään tarvittaessa verkkoyhteydellä yhteistyössä osaston kanssa.

Alavan koulun oppilasarviointi tehdään pääsääntöisesti yhdessä oppilaan oman koulun kanssa. Tällä varmistetaan oppilaan yhdenmukainen arviointi koulujen välillä. Yhdenmukaista arviointia vahvistetaan myös siten että oppilaan oma koulu lähettää sovittaessa kokeet Alavan koululle ja huolehtii kokeiden arvioinnista.

Alavan yksikössä otetaan käyttöön yhteisopettajuusmalli. Tällöin opettajat ja ohjaajat muokkaavat yhdessä oppisisältöjä, tavoitteita ja oppimisympäristöä oppilaan tarpeita vastaavaksi.

Julkulan yksikössä jatketaan lukuvuonna 2021-22 ote -luokkatoimintaa. Luokka sijaitsee kauppakatu 44:ssä. Luokassa työskentelee erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaaja.


OTE –luokka
on tarkoitettu oppilaille, jotka eivät kykene käymään omaa kouluaan. Oppilaat ovat kuopiolaisia tai Kuopioon sijoitettuja nuoria. Keskeisenä tavoitteena on oppilaiden koulunkäynnin onnistuminen ja opinnoissa eteneminen sekä jatko-opintopolun löytyminen.

  • Luokalla on 10 oppilasta 8. ja 9. luokilta.
  • Jokaisella oppilaalla on oma koulupolku ja laadittu oma oppimissuunnitelma yhdessä oman koulun kanssa.
  • Oppilaat voivat palata omaan kouluunsa tai käydä koulua yhdistelemällä oman koulun ja OTE –luokan mahdollisuuksia
  • Kaikilla oppilailla on tehostetun tai erityisen tuen päätös, vsop –päätös ja § 18 erityiset opetusjärjestelyt -päätös
  • Yksilöllisen koulupolun rinnalla kulkee yksilöllinen jatko-opintopolku (Teppo)
  • Jatko-opintopolku suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä huoltajien, Sakkyn ja Alavan koulun muiden opettajien kanssa
  • Yhteistyö huoltajien kanssa hyvin tiivistä

Julkulan yksikössä kehitetään ote-luokkatyyppistä toimintaa avo-oppilaille. Vastuuopettajana on Hanna Halonen.

KONSULTAATAATIOHANKE:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Alavan sairaalakoululle konsultatiiviseen työhön hankerahaa. Konsultaatio liittyy valtakunnalliseen hankkeeseen, jossa sairaalaopetusyksikön sijaintikunta tarjoaa hankerahan turvin sairaalaopettajien osaamista alueen kouluille varhaisen puuttumisen sekä vaativan tuen tarpeisiin. Hanke kestää 1.8.2021-31.12.2022. Konsultaatio on tarkoitettu Kuopion lisäksi kaikille Pohjois-Savon alueen kuntien perusopetusta antaville kouluille. 

Konsultaation kohteena ovat oppilaat, joiden pulmat kytkeytyvät mm. käyttäytymisen ja tunne-elämän haasteisiin, psyykkiseen oireiluun, kiusaamiseen ja kouluakäymättömyyteen sekä syrjäytymiseen. Sairaalaopettajien antama ohjaus liittyy psyykkisistä ongelmista kärsivien oppilaiden tukemiseen ja koulunkäynnin erityisiin järjestelyihin oppilaan omassa kouluympäristössä sekä koko koulun toimintakulttuurin muokkaamiseen. Varhaisessa vaiheessa tehdyt toimenpiteet voivat ennaltaehkäistä ongelmien kasaantumista ja oppilaan syrjäytymistä. Sairaalaopettajien työnä on lähikoulujen osaamisen vahvistaminen, ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen juurruttaminen koulujen toimintakulttuuriin sekä vahvaa tukea tarvitsevien oppilaiden monialaisen työn ja rakenteiden vahvistaminen (Opetus ja kulttuuriministeriö). 

  • Konsultaatio voi olla ohjausta tai koulutusta, joka liittyy haastavaan käyttäytymiseen, psyykkiseen oireiluun koulussa, kouluakäymättömyyteen, koulunkäynnin eritysjärjestelyihin sekä tukimuotoihin. 
  •  Konsultaatio voi olla jalkautuvaa työtä, puhelinkonsultaatiota tai etäpalaveri Teamsin kautta.  
  • Konsultaatio voi olla sairaalaopetusjaksoon liittyvää nivelvaihekonsultaatiota, joka tapahtuu sairaalakoulussa sekä oppilaan omassa koulussa. 
  • Konsultointia voidaan myös hyödyntää koulun oppilashuoltoryhmän toiminnassa. 
  • Oppilaan ei tarvitse olla ennestään sairaalakoululle tuttu tai hoidon piirissä. 
  • Konsultaatio on ennen kaikkea vertaistukea opettajalle. 

Konsultaatiohankkeen tekijät: Marja Rissanen ja Henna Sairanen

Puijo: Hankkeen lisäksi konsultaatiota tehdään nivelvaiheissa kaikissa Alavan koulun yksiköissä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä