Koulun toimenpiteet

Alavan koululla yhteisenä oppimiskokonaisuutena on kaupungin koulutoimen yhteinen teema " hyvinvoiva minä" . Teema toteutetaan syksyllä viikolla 41. Aiheeseen integroidaan äidinkieli, kuvaamataito ja ympäristötieto/yhteiskuntaoppi. Toteutus on riippuvainen silloisista oppilaista, heidän vuosiluokistaan ja oppilaiden kokonaismäärästä.
Koulun oma teema on "Minä oppijana". Teema sopii myös kaupunkikohtaiseen oppimisen ohjauksen kehittämisen teemaan.
Molempien teemojen toteutusta pyritään tekemään yhdessä osastojen kanssa.
Mahdollisuuksien mukaan huomioidaan monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa myös oppialiden omien koulujen teemoja ja toteutusta.

Koulun oppimisympäristöina ovat esim. Kulttuuripolku, valtakunnallinen Taidetestaajat -hanke, kestävänkehityksen toimijat, ympäröivät yritykset, liikuntapalvelut, seurakunnat, konservatorion musapajat Puijolla ja Alavassa.

Lukuvuoden 2021-22 aikana on tavoitteena edelleen kehittää sähköisen materiaalin käyttöä ja henkilökunnan valmiutta toimia erilaisten sähköisten oppimisympäristöjen käytön tukena.

Mikäli oppilas opiskelee Alavan koulussa koko lukuvuoden, oppimiskeskustelu käydään Alavan koulun toimesta. Muussa tapauksessa oppimiskeskustelut käydään oppilaan omassa koulussa.

Niuvan yksikössä pyritään yhdistämään Hojks-palaveri ja oppimiskeskustelu. Oppilaat ja heidän vanhempansa ovat eri puolilta Suomea, joten palaveriajan järjestäminen on haasteellista. Hojks-keskustelu järjestetään tarvittaessa verkkoyhteydellä yhteistyössä osaston kanssa.

Alavan koulun oppilasarviointi tehdään pääsääntöisesti yhdessä oppilaan oman koulun kanssa. Tällä varmistetaan oppilaan yhdenmukainen arviointi koulujen välillä. Yhdenmukaista arviointia vahvistetaan myös siten että oppilaan oma koulu lähettää sovittaessa kokeet Alavan koululle ja huolehtii kokeiden arvioinnista.

Alavan yksikössä otetaan käyttöön yhteisopettajuusmalli. Tällöin opettajat ja ohjaajat muokkaavat yhdessä oppisisältöjä, tavoitteita ja oppimisympäristöä oppilaan tarpeita vastaavaksi.

Julkulan yksikössä jatketaan lukuvuonna 2021-22 ote -luokkatoimintaa. Luokka sijaitsee kauppakatu 44:ssä. Luokassa työskentelee erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaaja.


OTE –luokka
on tarkoitettu oppilaille, jotka eivät kykene käymään omaa kouluaan. Oppilaat ovat kuopiolaisia tai Kuopioon sijoitettuja nuoria. Keskeisenä tavoitteena on oppilaiden koulunkäynnin onnistuminen ja opinnoissa eteneminen sekä jatko-opintopolun löytyminen.

  • Luokalla on 10 oppilasta 8. ja 9. luokilta.
  • Jokaisella oppilaalla on oma koulupolku ja laadittu oma oppimissuunnitelma yhdessä oman koulun kanssa.
  • Oppilaat voivat palata omaan kouluunsa tai käydä koulua yhdistelemällä oman koulun ja OTE –luokan mahdollisuuksia
  • Kaikilla oppilailla on tehostetun tai erityisen tuen päätös, vsop –päätös ja § 18 erityiset opetusjärjestelyt -päätös
  • Yksilöllisen koulupolun rinnalla kulkee yksilöllinen jatko-opintopolku (Teppo)
  • Jatko-opintopolku suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä huoltajien, Sakkyn ja Alavan koulun muiden opettajien kanssa
  • Yhteistyö huoltajien kanssa hyvin tiivistä

Julkulan yksikössä kehitetään ote-luokkatyyppistä toimintaa avo-oppilaille. Vastuuopettajana on Hanna Halonen.

KONSULTAATAATIOHANKE:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Alavan sairaalakoululle konsultatiiviseen työhön hankerahaa. Konsultaatio liittyy valtakunnalliseen hankkeeseen, jossa sairaalaopetusyksikön sijaintikunta tarjoaa hankerahan turvin sairaalaopettajien osaamista alueen kouluille varhaisen puuttumisen sekä vaativan tuen tarpeisiin. Hanke kestää 1.8.2021-31.12.2022. Konsultaatio on tarkoitettu Kuopion lisäksi kaikille Pohjois-Savon alueen kuntien perusopetusta antaville kouluille. 

Konsultaation kohteena ovat oppilaat, joiden pulmat kytkeytyvät mm. käyttäytymisen ja tunne-elämän haasteisiin, psyykkiseen oireiluun, kiusaamiseen ja kouluakäymättömyyteen sekä syrjäytymiseen. Sairaalaopettajien antama ohjaus liittyy psyykkisistä ongelmista kärsivien oppilaiden tukemiseen ja koulunkäynnin erityisiin järjestelyihin oppilaan omassa kouluympäristössä sekä koko koulun toimintakulttuurin muokkaamiseen. Varhaisessa vaiheessa tehdyt toimenpiteet voivat ennaltaehkäistä ongelmien kasaantumista ja oppilaan syrjäytymistä. Sairaalaopettajien työnä on lähikoulujen osaamisen vahvistaminen, ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen juurruttaminen koulujen toimintakulttuuriin sekä vahvaa tukea tarvitsevien oppilaiden monialaisen työn ja rakenteiden vahvistaminen (Opetus ja kulttuuriministeriö). 

  • Konsultaatio voi olla ohjausta tai koulutusta, joka liittyy haastavaan käyttäytymiseen, psyykkiseen oireiluun koulussa, kouluakäymättömyyteen, koulunkäynnin eritysjärjestelyihin sekä tukimuotoihin. 
  •  Konsultaatio voi olla jalkautuvaa työtä, puhelinkonsultaatiota tai etäpalaveri Teamsin kautta.  
  • Konsultaatio voi olla sairaalaopetusjaksoon liittyvää nivelvaihekonsultaatiota, joka tapahtuu sairaalakoulussa sekä oppilaan omassa koulussa. 
  • Konsultointia voidaan myös hyödyntää koulun oppilashuoltoryhmän toiminnassa. 
  • Oppilaan ei tarvitse olla ennestään sairaalakoululle tuttu tai hoidon piirissä. 
  • Konsultaatio on ennen kaikkea vertaistukea opettajalle. 

Konsultaatiohankkeen tekijät: Marja Rissanen ja Henna Sairanen

Puijo: Hankkeen lisäksi konsultaatiota tehdään nivelvaiheissa kaikissa Alavan koulun yksiköissä.