6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Arviointi

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia. Monipuolisen oppilasarvioinnin kehittäminen on lukuvuoden 2020 - 2021 painopistealue. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilasarvioinnin monipuolisuutta.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2020 - 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Alavan koululla yhteisenä oppimiskokonaisuutena on kaupungin koulutoimen yhteinen teema "Ilmastonmuutos". Ilmastonmuutos teema toteutetaan keväällä 2021 viikolla 9. Aiheeseen integroidaan äidinkieli, kuvaamataito ja ympäristötieto/yhteiskuntaoppi. Toteutus on riippuvainen silloisista oppilaista, heidän vuosiluokistaan ja oppilaiden kokonaismäärästä.
Koulun oma teema on "Koulutaidot". Molempien teemojen toteutusta pyritään tekemään yhdessä osastojen kanssa.
Mahdollisuuksien mukaan huomioidaan monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa myös oppialiden omien koulujen teemoja ja toteutusta.

Koulun oppimisympäristöina ovat esim. Kulttuuripolku, valtakunnallinen Taidetestaajat -hanke, kestävänkehityksen toimijat, ympäröivät yritykset, liikuntapalvelut, seurakunnat, konservatorion musapajat Puijolla ja Alavassa.

Lukuvuoden 20202-21 aikana on tavoitteena edelleen kehittää sähköisen materiaalin käyttöä ja henkilökunnan valmiutta toimia erilaisten sähköisten oppimisympäristöjen käytön tukena.

Mikäli oppilas opiskelee Alavan koulussa koko lukuvuoden, oppimiskeskustelu käydään Alavan koulun toimesta. Muussa tapauksessa oppimiskeskustelut käydään oppilaan omassa koulussa.

Alavan koulun oppilasarviointi tehdään pääsääntöisesti yhdessä oppilaan oman koulun kanssa. Tällä varmistetaan oppilaan yhdenmukainen arviointi koulujen välillä. Yhdenmukaista arviointia vahvistetaan myös siten että oppilaan oma koulu lähettää sovittaessa kokeet Alavan koululle ja huolehtii kokeiden arvioinnista.

Alavan yksikössö otetaan käyttöön yhteisopettajuusmalli. Tällöin opettajat ja ohjaajat muokkaavat yhdessä oppisisältöjä, tavoitteita ja oppimisympäristöä oppilaan tarpeita vastaavaksi.

Julkulan yksikössä aloitetaan lukuvuonna 2020-21 ote luokka toiminta. Luokan osoite on Minna Canthin katu 45. Luokassa työskentelee erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaaja.

OTE –luokka
on tarkoitettu oppilaille, jotka eivät kykene käymään omaa kouluaan. Oppilaat ovat kuopiolaisia tai Kuopioon sijoitettuja nuoria. Keskeisenä tavoitteena on oppilaiden koulunkäynnin onnistuminen ja opinnoissa eteneminen sekä jatko-opintopolun löytyminen.

  • Luokalla on 10 oppilasta 8. ja 9. luokilta.
  • Jokaisella oppilaalla on oma koulupolku ja laadittu oma oppimissuunnitelma yhdessä oman koulun kanssa.
  • Oppilaat voivat palata omaan kouluunsa tai käydä koulua yhdistelemällä oman koulun ja OTE –luokan mahdollisuuksia
  • Kaikilla oppilailla on tehostetun tai erityisen tuen päätös, vsop –päätös ja § 18 erityiset opetusjärjestelyt -päätös
  • Yksilöllisen koulupolun rinnalla kulkee yksilöllinen jatko-opintopolku (Teppo)
  • Jatko-opintopolku suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä huoltajien, Sakkyn ja Alavan koulun muiden opettajien kanssa
  • Yhteistyö huoltajien kanssa hyvin tiivistä