Konsultoinnin toteuttamisen tavat

Konsultointi esikouluihin ja kouluihin

  • Koulut ja esikoulut voivat pyytää konsultoivan erityisluokanopettajan tukea oppilaan opetuksen suunnittelussa, koulupolun ja tuen arvioinnissa tai halutessaan lisätietoa kielellisestä erityisvaikeudesta. Huoltajat ovat aina tietoisia oppilaskohtaisesta tarpeesta syntyneistä yhteydenotoista.
  • Koulut voivat huoltajien suostumuksella pyytää oppilaalle myös henkilökohtaista opetusta tukitunteina tai samanaikaisopetuksena eripituisina jaksoina. Opetus tapahtuu oppilaan omassa koulussa.
  • Oppilaalle, jolla on pidennetty oppivelvollisuus kielellisen erityisvaikeuden vuoksi ja hän on varhaiskasvatuksen esikouluryhmässä, konsultoiva elo toteuttaa opetuksen päiväkodissa kertaviikkoisesti. Oppilas on tuolloin jo oppivelvollinen ja koulun oppilas (Pyörön, Kalevalan tai oma lähikoulu). Oppilaalle laaditaan henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Konsultoiva erityisluokanopettaja vastaa myös koulupolun suunnittelusta esikoulun jälkeen yhdessä huoltajien, varhaiskasvatuksen, tutkivan tahon ja mahdollisten terapeuttien kanssa.
  • Yhteistyö Kysin foniatrisen- ja lasten neurologisen osastojen kanssa koulupolun vaihtoehtojen pohdinnassa ja tuen suunnittelussa.

Muita konsultoivia tehtäviä


  • Konsultoiva erityisluokanopettaja on jäsen Kuopion kaupungin pidennetyn oppivelvollisuuden päätösprosesseja valmistelevassa työryhmässä. Tätä kautta työ linkittyy pidennetyn oppivelvollisuuden järjestämiseen myös muiden kuin kielellisen erityisvaikeuden omaavien lasten kohdalla. Opetusta järjestäville kouluille tarjotaan syyslukukauden alussa yhteinen tiedotus- ja keskustelutilaisuus Alavan koululla pid.opetuksen järjestämisestä ja sen tavoista. Tukea opetuksen pohdinnoissa on tarjolla myös koko lukuvuoden ajan!
  • Moniammatillisen Oppiva-työryhmän jäsen Kuopion kaupungin lastenpoliklinikan vastaanotolla Kysillä (oppimisvaikeudet, tarkkaavuuden vaikeudet, adhd jne.)
  • Yhteistyö Kysin foniatrisen osaston ja poliklinikan kanssa.
  • Yhteistyö LNMY:n, lastenpsykiatrian osastojen ja Kota-ryhmän kanssa
  • Yhteistyö Kysin lasten neurologian osaston kanssa koulupolkupohdinnoissa
  • Konsultoiva erityisluokanopettajan osallistuminen huoltajien/oppilaan suostumuksella yksilöllisen oppilashuollon moniammatilliseen kokoukseen asiantuntijajäsenenä

Pidennetyn oppivelvollisuuden opetuksen toimintamalli päiväkodin esiopetuksessa



Esimerkki jäsennellystä oppitunnista esikoululaiselle, jolla on kielellinen erityisvaikeus. Alkusyksyn oppitunti sisältää matemaattisten käsitteiden osaamisen kartoitusta, kehon hahmottamiseen ja sarjallisuuteen liittyviä motorisia tehtäviä, nimeämisen, muistin ja fonologian tehtäviä keskustellen sekä esiopetuskirjan kuuntelu- ja kirjoitustehtävän.

Pidennetyn oppivelvollisuuden opetuksen toimintamalli päiväkodissa tarkoittaa sitä, että oppilas on jo jonkin koulun oppilaana ja esiopetus järjestetään päiväkodissa koulun erityisopettajan tuella. Tuolloin erityisopettaja opettaa lasta kertaviikkoisesti, vastaa hojksin (henkilökohtainen opetuksen järjestämisen suunnitelma) laadinnasta, toteutuksesta ja seurannasta yhdessä päiväkodin kanssa. Erityisopettajan tehtävänä on myös suunnitella ja valmistella kouluun siirtyminen moniammatillisesti kiinteässä yhteistyössä huoltajien, päiväkodin henkilöstön, tulevan koulun, oppilaan mahdollisten terapeuttien ja tutkivan tahon kanssa.
Toimintamallin tarkempi ohjeistus opetusta toteuttaville erityisopettajille on luettavissa seuraavalta peda.netin sivulta: https://peda.net/kuopio/erityisopetus/kto2