Teemakurssit
Esimerkkejä teemakursseista
Matkailua ja elämää Espanjassa
Lähtötaitotaso |
Kurssin laajuus (x 45mins) |
Kurssin muoto |
Avainsanat |
A2 |
24 x 60 min |
hybridi |
Espanja, matkailu, kulttuuri, yhteiskunta |
Mitä opiskelija osaa kurssin käytyään?
Kurssin käytyään opiskelija on kehittänyt ymmärrystään ja tietämystään matkailusta ja asumisesta Espanjassa. Lisäksi opiskelija on laajentanut sanavarastoaan käsitellyistä aiheista ja osaa toimia sujuvammin erilaisissa matkailuun liittyvissä tilanteissa
Mitä sisältöjä/aihepiirejä/teemoja kurssilla käsitellään?
Kurssin aikana tutustutaan kielen avulla matkailuun, yhteiskuntaan, kulttuuriin ja arkielämään Espanjassa. Myös osallistujilla on mahdollisuus ehdottaa keskustelun aiheita, ja aiheita painotetaan osallistujien mukaan.
Miten kurssilla opitaan?
Kurssilla keskustellaan paljon (tarvittaessa myös suomeksi), ja opiskelussa käytetään autenttista materiaalia. Kurssilla keskitytään temaattisiin sisältöihin ja kielenkäytössä painotetaan viestinnällisyyttä.
Minkälaista pedagogista osaamista opettajalta vaaditaan kurssin suunnitteluun ja toteuttamiseen?
Opettaja ohjaa ja kannustaa keskusteluja kurssin teemoista sekä tarjoaa opiskelijoille tarvittavaa tukea. Opiskelijoille pyritään lisäksi tarjoamaan tilaisuuksia vertaistukeen ja omien kokemusten jakamiseen. Keskeistä on luoda positiivinen vuorovaikutussuhde ja osallistumiseen kannustava ilmapiiri, jossa opiskelijat voivat turvallisesti ilmaista itseään ja harjoitella kieli- ja kulttuurienvälisyystaitojaan.
Miten opettaja edistää vuorovaikutusta kurssilla?
Kurssin suunnittelussa ja toteutuksessa opettajalta vaaditaan kykyä ohjata heterogeenistä opetusryhmää, jossa sekä opiskelijoiden kielitaidon taso että omakohtaiset kansainväliset kokemukset voivat vaihdella suhteellisen paljon. Opettajan on tärkeä kyetä eriyttämään opetusta tarpeen vaatiessa ja huomioimaan opiskelijat yksilöinä. Lisäksi opettaja pyrkii mukauttamaan opetusta (sisältöä ja keinoja) opiskelijoiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta. Samalla opettaja aktiivisesti havainnoi, reflektoi ja antaa opiskelijoille palautetta sekä myös ottaa vastaan palautetta. Opettajan tulee myös kyetä haastamaan totuttuja ja tavanomaisia näkökulmia, jotta opiskelijat voivat aidosti kehittää kulttuurienvälisiä taitojaan. Lisäksi opettajalla tulee olla hyvät tiedonhankintamenetelmät.
Minkälaisia tietoteknisiä taitoja opettajalta vaaditaan kurssin suunnitteluun ja toteuttamiseen?
Opettajalta vaaditaan hyvät ja laaja-alaiset tietotekniset valmiudet sisältäen digitaalisten oppimisympäristöjen ja välineiden hallinnan sekä digitaalisten materiaalien käytön.
Mitä tarvitaan?
Kurssilla tarvitaan luokkatila sekä etäyhteyden mahdollistava tietotekninen järjestelmä ja sen vaatimat laitteet, jotka mahdollistavat hybridi-opetuksen.
Smørrebrødejä etänä – på dansk!
Lähtötaitotaso |
Kurssin laajuus (x 45mins) |
Kurssin muoto |
Avainsanat |
A1 |
4 x 45 min |
etäkurssi |
teemakurssi, smørrebrød, tanska, hygge |
Mitä opiskelija osaa kurssin käytyään?
Kurssin jälkeen opiskelija osaa valmistaa neljä erilaista tanskalaista voileipää ja tunnistaa tärkeimpien raaka-aineiden tanskankieliset nimet.
Mitä sisältöjä/aihepiirejä/teemoja kurssilla käsitellään?
Kurssilla valmistetaan opettajan opastuksella tanskalaisia voileipiä. Leivät nautitaan yhdessä ja ”hyggeillään”.
Miten kurssilla opitaan?
Opettaja lähettää reseptit ja tarvikelistat etukäteen. Reseptit ja listat ovat tanskaksi, mutta vieraimmat ainekset on myös suomennettu/ruotsinnettu.
Kurssikielenä on tanska, mutta opettaja opastaa tarvittaessa myös ruotsiksi ja suomeksi.
Millaista pedagogista osaamista opettajalta vaaditaan kurssin suunnitteluun ja toteuttamiseen?
Osa voileivistä vaatii tiettyjen ainesosien valmistamista (esim. karrysild), osaan voileivistä riittää niiden kokoaminen valmiista aineksista. Opettaja kokkaa mukana ja tarkistaa kurssin aikana, että opiskelijat pysyvät vauhdissa mukana.
Miten opettaja edistää vuorovaikutusta kurssilla?
Opiskelijoita suositellaan pitämään kamerat päällä, jolloin sitä kautta syntyy myös vuorovaikutusta. Kameroita suositellaan pitämään päällä ennen kaikkea siinä vaiheessa, kun leivät nautitaan yhdessä ja ”hyggeillään”.
Millaisia tietoteknisiä taitoja opettajalta vaaditaan kurssin suunnitteluun ja toteuttamiseen?
Kurssi toteutetaan etänä Zoomissa. Opettajalta vaaditaan Zoomin käytön ja ennen kaikkea kameran käytön taitoja.
Teatro en español con títeres
Utgångsnivå |
Omfattning |
Form |
Nyckelord |
B1.2-B.2 |
20 x 45 min |
distans/när- |
spanska, diskussion, teater |
Vad kan studeranden efter kursen?
Målet är att studeranden får träna på uttalet, öva på förståelsen i interaktionen, vidga ordförrådet, utveckla sin kommunikationsförmåga (elokvens) i det främmande språket, samt öka kännedomen om språkets kultur och kroppsspråket.
Vilka innehåll/ämnesområden/teman behandlas på kursen?
Det finns inget förutbestämd tema eller ämnesområde för kursen, men det kan vara bra att
läraren har några färdiga förslag, ifall deltagarna inte själva kommer på. Men
utgångspunkten är deltagarnas egna idéer.
På vilket sätt lär man sig under kursen?
Vid kursstarten väljer läraren tillsammans med deltagarna en text eller en kort pjäs som passar gruppen och jobbar sedan med den under kursens gång. Gruppen bestämmer också hur dockorna görs (enkla dockor kan lätt tillverkas av t.ex. sockor). Deltagarna övar tillsammans kroppsspråk och röstanvändning, läser texten, går igenom pjäsen, gör rollfördelning, övar på pjäsen och spelar den under den sista kursträffen.
Vilket pedagogiskt kunnande krävs av läraren i planeringsskedet och då kursen förverkligas?
Att ha baskunskaper i hur man använder drama i undervisningen underlättar lärarens roll. Deltagarnas erfarenheter och kunnande är bra att ta till vara. Den här beskrivna kursen med handdockor är en förenklad variant av drama.
Hur kan läraren främja interaktionen på kursen?
Genom att låta deltagarna ta ett större ansvar att tillsammans skapa en ny produkt,
främjas interaktionen på ett naturligt sätt.
Vilka IT-kunskaper krävs av läraren i planeringsskedet och då kursen förverkligas?
Hålls kursen online, behöver läraren ha erfarenhet av distansundervisning, kunskaper i datateknik (användning av t.ex. Zoom) och digital didaktik för att kunna upprätthålla gruppdynamiken på distans.
Ifall kursen hålls i klass, behövs inga speciella IT-kunskaper och inget speciellt utrymme eller redskap heller. Tillverkandet av dockorna bestäms på det första tillfället.
Hybridundervisning, dvs. vissa deltar på distans och vissa i klass, rekommenderas inte för denna kurs.
Vad behöver läraren?
I marknadsföringsskedet av kursen behövs t.ex. bilder på handdockor. Bra är också att marknadsföra kursen till tidigare studerande via t.ex. ett personligt e-postmeddelande och därefter tas med i institutets kursprogram. Det behövs också material för tillverkningen av dockor. Det enklaste är att göra dockor av sockor.
Tämän sivun sisältö on tuotettu usean kansalaisopiston yhteistyönä Opetushallituksen rahoittamassa Kielikukkanen-hankkeessa [linkki https://kansanvalistusseura.fi/projektit/kielikukkanen-2020-2022/]. Sisältö ja materiaalit on julkaistu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen lisenssillä. Katso tarkemmat tekijänoikeustiedot ja ohjeet lisenssin käyttöön tästä linkistä