Musiikin opetussuunnitelma

Musiikin opetussuunnitelma

 
MUSIIKIN OPETUS

 Kuopion kansalaisopisto tarjoaa monipuolisen ja matalan kynnyksen musiikin harrastamismahdollisuuden aikuisille ja lapsille kansalaisopiston laajalla toiminta-alueella. Opetusta järjestetään sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille. Opetusta annetaan yksilö-, pienryhmä- ja ryhmäopetuksena. Musiikinopetus pyrkii ottamaan huomioon oppilaiden yksilölliset tarpeet ja henkilökohtaiset oppimisen tavoitteet. Opetukselle pyritään vuosittain luomaan jatkumo, jotta opettaja ja oppilas voivat muodostaa pitkäkestoisen oppimisprosessin tutussa ja turvallisessa ympäristössä mahdollisimman lähellä oppilaan omaa asuinpaikkaa. Musiikin oppiminen pohjautuu vapaaehtoisuuteen ja kansalaisopiston oppilaat pääsevät kursseille ilmoittautumisjärjestyksessä. Pääsykokeita kansalaisopiston kursseille ei ole, lukuun ottamatta muutamia kuoroja, joissa järjestetään laulukokeet uusille opiskelijoille ennen kurssien varsinaista alkamista.

 Musiikinopetuksen tavoitteena on tarjota positiivisia kokemuksia ja oppimisen elämyksiä. Kurssitarjonta on tehty mahdollisimman laajaksi ja vuosittain osittain vaihtuvaksi, jotta mahdollisimman moni opiskelija löytää itselleen sopivat kurssit monipuolisesta kurssitarjonnasta. Opetus tapahtuu keskusta-alueiden lisäksi haja-asutusalueilla, jotta musiikinopiskelu olisi yhdenvertaista mahdollisimman monelle opiskelijalle asuinpaikasta riippumatta ekologista lisäarvoa unohtamatta. Kuopion kansalaisopiston tarjoama musiikin kurssitarjonta täydentää opiston alueen musiikkielämää ja kulttuuritarjontaa luoden mahdollisuuden opiskelulle, esiintymisille sekä konserttien seuraamiselle eri puolilla kansalaisopiston aluetta.

Musiikin avulla opiskelijoiden on mahdollisuus kehittää itseään ja laajentaa omaa musiikillista tietämystään ammattitaitoisten opettajien opastuksella. Musiikin avulla pyritään luomaan hyvinvointia ja terveyttä, oppimisen elämyksiä sekä itseilmaisua laaja-alaisesti. Kuopion kansalaisopisto pyrkii suomalaisen kulttuurin edistämiseen ja vaalimiseen samalla tutustuttaen oppilaat monipuolisesti eri musiikkityyleihin ja -kulttuureihin. Kansalaisopistossa on pyrkimys tarjota laajassa kurssitarjonnassaan myös musiikinopetusta, jota muut oppilaitokset eivät tarjoa. Opintoneuvonnasta vastaavat musiikinopettajat Annika Kuosmanen ja Petra Lisitsin-Mantere sekä opistosihteerit mahdollisuuksien mukaan. 

 Musiikin opiskelijoita on vuosittain reilusti toista tuhatta ilmoittautunutta opiskelijaa ja musiikinopettajia useita kymmeniä. Opettajien rekrytoinnissa pyritään ottamaan huomioon alueelliset opettajat. Tällöin huolehdimme samalla ekologisista arvoista, mutta myös kulttuurielämän monipuolistamisesta alueittain. Opettajia koulutetaan jatkuvasti useilla lähikoulutuksilla lukuvuoden aikana kansalaisopiston toimesta, jotta opettajien tieto-taito kehittyy jatkuvasti pystyen tarjoamaan opiskelijoilleen yhä laadukkaampaa opetusta. Musiikin hankinnoissa painotetaan laadukkaita, liikuteltavia ja kestäviä hankintoja ympäristöystävällisyyttä unohtamatta. Musiikkiteknologiaa opetuksessa käytetään yhä enenevässä määrin, joka mahdollistaa yhä paremmat mahdollisuudet mm. oppilaiden kotona tapahtuvaan harjoitteluun. Tämä tukee musiikin kuuluvuutta oppilaiden arkeen synnyttäen uusia traditioita musiikkikulttuuriin ja parantaen elämänlaatua myös muulloin, kuin kansalaisopiston kurssien toimiessa.

 

 OPETUKSEN TAVOITTEET

 Huomioidaan kestävä hyvinvointi, kestävä talous, energia, ilmastonmuutos, huolenpito, monikulttuurisuus, kulttuuriperintö, tasa-arvon edistäminen.

  • luonnon ja elämän kunnioittaminen
  • kohtuullisuus ja taloudellisuus, kurssihinnat ovat maltilliset, joka takaa mahdollisimman monen voivan opiskella opiston kursseilla taloudellisista syistä riippumatta
  • terveys, henkinen hyvinvointi
  • globaali, kansallinen ja ylisukupolvinen oikeudenmukaisuus
  • yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus
  • moniarvoisuus ja –kulttuurisuus
  • hankinnoissa pyritään ottamaan huomioon niiden liikuteltavuus kaupungissa ja maaseudulla
  • kurssitarjonnassa otetaan huomioon paikallinen musiikkiperintö ja musiikkielämä
  • lasten musiikki ja kansanmusiikki mukana kursseilla

 Kuopion kansalaisopiston musiikinopetus etenee jokaisen oppilaan omat lähtökohdat huomioon ottaen. Oppilas asettaa omat tavoitteensa, joita opettaja tukee. Opetuksen tavoitteena on säilyttää opiskelijan motivaatio innostavassa ilmapiirissä, ohjata määrätietoiseen ja pitkäjänteiseen työhön sekä motivoida oppilasta mm. esiintymisten kautta tavoitteelliseen ja kokemukselliseen musiikin opiskeluun. Elinikäinen oppiminen, luovuuden esiintuominen, itsensä ja toisten hyväksyminen sekä tasa-arvo luovat pohjan oppilaskeskeiseen musiikinopetukseen.

Opettajan tehtävänä on uskoa oppilaaseensa, ohjata häntä musiikillisessa ajattelussa, antaa onnistumisen elämyksiä sekä tukea oppilaan persoonallisuutta. Opetuksen tärkeänä välineenä on välitön palautteen antaminen ja arviointi edistymistä rohkaisevassa, kannustavassa ja positiivisessa hengessä. Näin oppilas sekä opettaja voivat jakaa ajatuksiaan opetuksesta, oppimisesta ja halusta oppia.

Musiikinopetuksen tavoitteeksi voidaan mainita instrumentin hallinta, musiikin teorian sekä erilaisten soitto- ja laulutekniikoiden oppiminen, itsensä ilmaiseminen, esiintymiset, säestystaidot, laulun ja soiton yhdistäminen, eri musiikkityylien tuntemus, perheen yhteisen harrastamisen mahdollisuus sekä yhdessä musisointi. Kansalaisopiston kurssitarjonta tukee kehittymisessä ja tarjoaa etenemismahdollisuudet taitojen karttuessa.

 

 OPETUKSEN KOHDERYHMÄT

 Opetuksen kohderyhmät määräytyvät kansalaisopiston toimialueittain. Kuopiossa kaupunkialueella pääkohderyhmänä ovat työssäkäyvät aikuiset ja seniorit, jolloin opetus tapahtuu suurimmaksi osaksi ryhmäopetuksena ilta-aikaan. Maaseutualueilla kyläkeskuksissa ja sivukylillä musiikkiryhmät ovat enemmän yksilöopetusta, joka on suunnattu sekä aikuisille että lapsille. Kurssitarjonnassa pyritään mahdollisimman monipuoliseen yksilö- ja ryhmäopetukseen. 

 

OPETUKSEN SISÄLLÖT

 Kuorot

 Moniin kuoroihin järjestetään uusille opiskelijoille laulukokeet ennen kurssin alkua. Opetuksessa kehitetään oppilaiden äänenkäyttöä, moniäänistä laulua sekä ilmaisullista rohkeutta. Kuorossa tavoitteena on oppia kuuntelemaan ryhmän jäseniä ja tarkkailemaan sävelpuhtautta. Jokaisella kuorolla on oma ohjelmistonsa, josta vastaa ensisijaisesti opettaja, mutta opiskelijat voivat osallistua ohjelmiston suunnitteluun. Opetus tähtää rohkeaan ilmaisuun, laulujen sisällön löytämiseen ja esiintymisiin. Osassa kuoroissa voidaan käyttää säestäjää.

 
Yhtyeet ja soitinryhmät

 Opetuksessa kehitetään yhteissoittotaitoja tutustuen musiikkiin soittaen, laulaen ja kuunnellen ryhmän omien tavoitteiden mukaan. Yhtyeissä ja soitinryhmissä voi olla soittajien ja laulajien yhteisryhmiä sekä soittoryhmiä bändeistä pienryhmiin. Tarjolla on myös lasten ja aikuisten yhteisiä ryhmiä sekä erityisryhmiä.

 

Lauluryhmät

 Lauluryhmissä opetus tapahtuu sekä yksilö- että ryhmäopetuksena ryhmän tavoitteiden mukaisesti. Ryhmissä voidaan laulaa yksi- ja moniäänisesti eikä niihin ole laulukokeita. Ryhmässä tavoitteena on löytää puhdas ja luonteva laulutapa itse kunkin opiskelijan lähtökohdista. Opetus tähtää rohkeaan ilmaisuun, laulujen sisällön löytämiseen, sanojen ymmärtämiseen, säestyksen käyttöön, tyylinmukaisiin improvisaation mahdollisuuksiin sekä esiintymisiin.

 

Yksilöopetus

 Instrumenttiopetus

 Instrumenttiopetukseen sisältyy tutustuminen soittimeen, instrumentin hallintaan liittyvä perustekniikka, oikea soittoasento sekä musiikin teorian perusteet. Lisäksi perehdytään kunkin soittimen luonteenomaisiin piirteisiin ja ominaisuuksiin, esimerkiksi viritykseen, säestykseen ja vapaasäestykseen, rytmiikkaan tai hengitystekniikkaan. Kaikissa soittimissa opiskelija pääsee perehtymään erityylisiin kappaleisiin oman tasonsa ja mielenkiintonsa mukaan. Tavoitteena on myös järjestää yhteissoittoa ja esiintymisiä mikäli mahdollista.

 Laulu

 Laulunopetuksessa pureudutaan äänenkäyttöharjoituksiin, äänenmuodostukseen, lauluasentoon ja hengitysharjoituksiin, joiden tavoitteena on löytää puhdas ja luonteva laulutapa itse kunkin oppilaan lähtökohdista. Opetukseen sisältyy nuoteista ja/tai korvakuulolta laulamista sekä perehtymistä eri
musiikkityylien (klassisen, kevyen musiikin ja kansanlaulun) laulutekniikoihin opiskelijan ja opettajan suuntautuneisuuden mukaisesti. Opetuksessa voidaan käydä läpi musiikin teoriaa ja musiikkisanastoa. Opetus tähtää rohkeampaan ilmaisuun, laulujen sisällön löytämiseen, sanojen ymmärtämiseen, tyylin mukaisiin improvisoinnin mahdollisuuksiin ja esiintymisiin.

 Musiikin lyhytkurssit

 Lyhytkurssit tuovat arvokkaan lisän erityisesti musiikin viikonloppuopetukseen sekä kurssitarjontaan, mitä ei voida järjestää pitkäkestoisena opetuksena. Lyhytkursseissa opetuksen suunnittelussa pyritään hyödyntämään teemoja, jotka ovat lukuvuosittain ajankohtaisia.

 Musiikkitieto

 Opetuksessa annetaan työkaluja oman soitto- ja lauluharrastuksen tueksi ja kannustetaan opiskelijaa tunnistamaan kuuntelemastaan tai soittamastaan musiikista edellä opittuja asioita. Opetuksessa annetaan perustiedot kirjoittaa nuoteille esim. omia sävellyksiä ja sovituksia.

 

 ARVIOINTI

 Arviointi on tärkeä osa kansalaisopiston toiminnan kehittämistä. Toiminnan toteutusta arvioidaan opiskelijoilta kerättävän kirjallisen ja suullisen palautteen perusteella ja opettajien kehityskeskustelujen avulla.

Kuopion kansalaisopiston musiikinopetus ei ensisijaisesti tähtää kurssisuorittamisiin, vaan oppimisen arviointi on jatkuvaa opettajan ja opiskelijan välistä suullista keskustelua opetustilanteessa. Palautteen avulla opettaja pystyy muuttamaan omaa toimintaansa opetuksen toteuttamiseksi ja opiskelija saa kehittävää ja kannustavaa palautettaan edistymisestään. Myös esiintymiset toimivat opiskelijoille arvioinnin välineenä.

 

 

 

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä