Taitotasokuvaukset

Taitotasot

Opiston kielikurssit on ryhmitelty Yleisten kielitutkintojen ja eurooppalaisen viitekehyksen mukaisesti perus- ja keskitasolle.


Lähtötaso 0

Kaikkien alkeiskurssien lähtötaso on 0 eli mitään aiempia opintoja ei tarvita.

Perustaso A1-A2

Perustason opinnot alkavat ääntämisen ja perusrakenteiden opettelusta. Pääpaino on käytännön kielitaidossa kaikki sen eri osa-alueet huomioiden. Kursseilla opitaan selviytymään arkielämän tilanteissa, jotka liittyvät omaan elämään mm. esittäytymään, tekemään itseä koskevia kysymyksiä ja vastaamaan niihin sekä käymään yksinkertaisia keskusteluja. Taitotaso A1 saavutetaan n. 2 v. opiskelun jälkeen.

A2-tasolla pystytään keskustelemaan tämän hetken asioiden lisäksi myös menneistä ja tulevista, esim. kertomaan perheestä, ympäristöstä ja ammattiin liittyvistä yksinkertaisista asioista. Taitotaso A2 saavutetaan n. 4-5 v. opiskelun jälkeen.

Perustaso vastaa lähinnä peruskoulun, keskikoulun tai lukion lyhyen kielen oppimäärää.

Keskitaso B1-B2

Keskitasolla täydennetään ja syvennetään perustason opintoja aiemmin opittua kerraten ja täydentäen sekä erityisesti puhevalmiutta ja –rohkeutta kehittäen. Tavoitteena on peruskieliopin hallinta ja selviytyminen vaivatta kielialueella matkustettaessa. B1-tasolla pystytään kuvailemaan kokemuksia, tapahtumia, toiveita ja tavoitteita sekä perustelemaan mielipiteitä. B1-taso saavutetaan yleensä 7-9 v. opiskelun jälkeen.

B2-tasolla tavoitteena on selviytyminen vaivatta erilaisissa työelämän tilanteissa. Vuorovaikutus syntyperäisten kanssa on sujuvaa ja spontaania. Tällä tasolla ymmärtää vaivatta yleisiä aihepiirejä käsitteleviä tekstejä ja pystyy kirjoittamaan yksityiskohtaisesti hyvinkin erilaisista aiheista. B2-taso saavutetaan yleensä 10-12 v. opiskelun jälkeen.

Keskitaso vastaa lähinnä lukion pitkän kielen oppimäärää.

Ylin taso C1-C2 on taitavan kielenkäyttäjän taso ja vastaa erittäin korkeatasoista kielitaitoa.