LUKU 6 OPPIMISEN ARVIOINTI

Kommentit

Kommentit luvusta 6 Oppimisen arviointi

- Arviointi ei voi perustua siihen mitä oppilaat ovat Jumalan silmissä, vaan valtakunnallisiin yhteisiin opetussuunnitelman perusteisiin.

- Pitäisikö seuraaviin kunnalla suunnattuihin kysymyksiin vastata tässä luvussa vai tulevatko ne sitten koulun omissa paikallisissa ops:ssa?

* Miten arviointia ja palautteen antamista kehitetään oppimista edistävänä pedagogisena kokonaisuutena?

* Monipuolisten arviointimenetelmien käyttö, yhteinen käsittely ja käyttäminen

Arviointi opintojen aikana kappaleeseen lisäys:

- Käytöksensä ym. asioiden lisäksi oppilas arvioi myös oppimisprosessiaan ja lopputulosta.

Kohta, jossa opettaja ja huoltaja velvoitetaan kommentoimaan oppilaan itsearviointeja tulisi muuttaa joustavammaksi. Näin voidaan tehdä, mutta näin ei tarvitse aina tehdä.

Muuttakaa kohta videoneuvottelusta yhteydenpitovälineenä vanhempien kanssa mieluummin Wilmaksi, joka on paljon käytettävämpi.


Lahden kommentteja:
"Oppilas nähdään fyysineenä, henkisenä, hengellisenä ja ympäristön muovaamana kokonaisuutena."
Tämä on hieman hankala lause. "ympäristön muovaamana"-kuulostaa passiiviselta, kun taas OPS kuvaa oppijaa aktiivisena toimijana. Toisaalta esim. terveystiedossa toistuu jakona fyysinen, psyykkinen ja SOSIAALINEN terveys ym.. Pudotetaanko tuo yleisesti tavattava sosiaalinen-käsite pois tarkoituksellisesti ja korvataan se hengellisenä-käsitteellä.

"oppilaan henkilökohtainen elämä otetaan huomioon siten, että koulutyön vaatimukset mitoitetaan oppilaan käytettävissä olevien resurssien mukaan.." ja loppukappale -> kuuluisiko tämä kappaleen loppu oppilashuoltoa koskevan luvun 7 yhteyteen. Missä määrin koulu voi joustaa ja huomoida ilman oppilashuollollista päätöstä?

"...käydään keskustelu kirjallisesti Wilmassa." -> sopii vain niiden koulujen OPSiin, joilla on wilma käytössä. Ylipäänsä tekniikan kuvauksessa yritetään välttää sitovuutta tyyliin "...tiedosto työstetään windows xp:llä ja tallennetaan .doc-muotoon k-asemalle."
Samassa luvussa on muitakin yksityiskohtia, jotka tulisi poistaa yleisestä osiosta: "liitteenä olevan lomakkeen avulla" -> paikalliseen opsiin, ei yleiseen.

Koulujen omat suunnitelmat

Mahdolliset koulukohtaiset täydennykset kirjataan koulukohtaiseen toimintasuunnitelmaan.

Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.

Kristillisten koulujen OPS-sisältö

Kristillisten koulujen arviointikulttuurin kehittämisen painopisteet

Ihmiskäsitys perustuu kristilliseen maailmankuvaan. Jokaista kunnioitetaan ihmisenä ja hänet hyväksytään. Jumalan silmissä kaikki ovat samanarvoisia, arvokkaita ja ainutkertaisia. Ihminen on olemukseltaan fyysinen, henkinen, hengellinen ja sosiaalinen. Hän kehittyy vuorovaikutuksessa toisten ihmisten ja ympäristön kanssa. Oleellinen osa ihmisenä kasvamista ovat vuorovaikutustaidot ja toisten huomioiminen, mikä ilmenee näkyvästi hyvänä käytöksenä.

Arviointi on oppilaan oppimisen työkalu. Oppilaalle annetaan työkaluja ja keinoja tavoitteiden asettamiseksi ja saavuttamiseksi. Oppilaan elämäntilanne, kieli- ja kulttuuritausta, sekä henkilökohtaiset oppimisen edellytykset otetaan huomioon tavoitteiden asettamisessa ja tavoitteiden saavuttamisen arvioinnissa. Arvioinnissa painotetaan oppilaan vahvuuksia sekä tullaan tietoisiksi kehittämistarpeista. Arvioinnin tulee olla kannustavaa, sekä itsetuntemusta ja itsearvostusta vahvistavaa. Käyttäytymisen arvioinnin kohteena ei ole oppilaan persoonallisuus vaan vuorovaikutustaidot, asenteet ja toiminta.

Arviointi opintojen aikana

Oppilaan vastuuta omasta oppimisprosessista korostetaan ikätasoon sopivalla tavalla. Opettajan rooli on ohjaava ja auttava. Oppilaan itsearviointi korostuu. Oppilas asettaa opintojaksoittain itselleen tavoitteet, jotka voivat liittyä esimerkiksi itsenäisiin työskentelytaitoihin, yhteistyötaitoihin ja käyttäytymiseen. Oppilas määrittelee, miten hän aikoo toteuttaa tavoitteet. Tavoitteiden toteutumista seurataan opintojakson aikana ja lopussa.

Itsearviointi voidaan toteuttaa esimerkiksi liitteenä olevan lomakkeen avulla. Myös opettaja ja huoltaja kommentoivat itsearviointia tai täydentävät siihen oman arvionsa. Oppilaan ja huoltajan kanssa keskustellaan tarvittaessa, etenkin jos arvioissa on eroja. Suositeltavaa on, että tieto koulun ja kodin välillä kulkee vähintään kolme kertaan lukuvuoden aikana, esimerkiksi syksyn alussa (tavoitteiden asettelu), marras–tammikuussa (seuranta) sekä maalis–huhtikuussa (palautekeskustelu). Jos huoltaja ei pääse paikalle, käydään keskustelu kirjallisesti Wilmassa. Periaate on, että oppilas pystyy ottamaan vastaan ja hyödyntämään palautetta oppimisprosessin aikana.

Vertaisarviointia voidaan toteuttaa esimerkiksi opetuskeskustelujen, ryhmätöiden ja projektien avulla.

Käyttäytymisen tavoitteet ja arviointi

Oppilaan käyttäytymiselle asetetut tavoitteet toimivat käyttäytymisen arvioinnin pohjana.

Tavoitteena on, että oppilas

  • ymmärtää sääntöjen merkityksen, noudattaa koulun järjestyssääntöjä sekä ihmisten yhteiselämän yleisiä pelisääntöjä
  • kunnioittaa toisen ihmisen fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta
  • ottaa huomioon muut ihmiset, mikä tarkoittaa, että hän
    • suvaitsee erilaisuutta
    • noudattaa hyviä tapoja
    • ottaa huomioon tilanteen vaatimukset käyttäytymisessään
    • antaa työrauhan muille ja myös itselleen
  • huolehtii yhteisestä työ- ja elinympäristöstä omalta osaltaan.

Käyttäytymisen arvioinnin tarkoituksena on tukea oppilaan kasvua rehelliseksi, vastuuntuntoiseksi ja itseään ja toisia kunnioittavaksi, niin että hän kykenee myönteiseen yhteistyöhön. Tavoitteena on myös ohjata oppilasta arvostamaan sekä omaa että toisen tekemää työtä ja vaalimaan ympäristöä. Tarkoituksena on saada oppilas itse sitoutumaan myönteiseen käyttäytymiseen.

Käyttäytymisen arviointi kohdistuu siihen, miten oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön sekä noudattaa sääntöjä. Käyttäytymisen arvosana määräytyy eri opettajien oppilaalle antamien käyttäytymisen arvosanojan keskiarvosta seuraavien kriteerien perusteella:

erinomainen (10)

Oppilas on vastuuntuntoinen, rehellinen, yhteistyökykyinen ja myönteinen. Hän kunnioittaa toisia oppilaita ja aikuisia, käyttäytyy moitteettomasti sääntöjä noudattaen ja parantaa luokan työrauhaa ja ilmapiiriä. Hän on aktiivinen ja ilmaisee omat mielipiteensä ja kysymyksensä rakentavalla tavalla. Oppilaan kielenkäyttö on asiallista ja kunnioittavaa ja hänellä on kohteliaat käytöstavat.

kiitettävä (9)

Oppilas on lähes aina vastuuntuntoinen, rehellinen, yhteistyökykyinen ja myönteinen. Hänellä on kunnioittava asenne toisia oppilaita ja aikuisia kohtaan. Hän käyttäytyy moitteettomasti sääntöjä noudattaen sekä tukee luokan työrauhaa. Hän on aktiivinen ja ilmaisee omat mielipiteensä ja kysymyksensä rakentavalla tavalla. Oppilaan kielenkäyttö on asialista ja kunnioittavaa.

hyvä (8)

Oppilas pyrkii vastuuntuntoisuuteen, rehellisyyteen ja myönteiseen yhteistyöhön. Hän käyttäytyy hyvin, sääntöjä noudattaen ja antaa toisille työrauhan. Oppilaan kielenkäyttö on asiallista.

tyydyttävä (7)

Oppilaan käyttäytymisessä ja kielenkäytössä on joskus huomauttamista. Sääntöjen noudattamisessa

on puutteita. Ajoittain oppilas häiritsee oppitunneilla, joskus hän myöhästelee ja suhtautuu välinpitämättömästi koulutyöhön.

kohtalainen (6)

Oppilaan käyttäytymisessä ja kielenkäytössä on usein huomauttamista. Hän käyttäytyy

epäkunnioittavasti (esimerkiksi kiusaaminen, ylimielisyys). Hän häiritsee oppitunneilla,

myöhästelee ja suhtautuu välinpitämättömästi koulutyöhön.

välttävä (5)

Oppilaan käyttäytymisessä ja kielenkäytössä on usein huomauttamista. Hän käyttäytyy

epäkunnioittavasti (esimerkiksi kiusaaminen, ylimielisyys). Hän häiritsee usein oppitunneilla,

myöhästelee toistuvasti, on luvatta pois ja on epärehellinen.

Lukuvuosiarviointi ja luokalta siirtäminen

Lukuvuosiarviointi perustuu vuoden aikana näkyväksi tehtyyn oppimisprosessiin. Arvioinnin kohteena on oppiaineiden sisältöjen lisäksi koko oppimisprosessi ja oppilaan vastuunoton ja itsereflektointitaitojen kehittyminen. Koko vuoden kehityskaari tulee ottaa huomioon. Oppilaalle on annettava mahdollisuus osoittaa tietojaan ja taitojaan hänelle soveltuvilla keinoilla.

Opintojen aikana kerätyn jatkuvan arvioinnin tiedon (itsearviointilomakkeen) tulee siirtyä nivelvaiheiden välillä (2. ja 3. luokka sekä 6. ja 7. luokka) ja se tulee arkistoida. Nivelvaiheissa voidaan käyttää koontilomaketta, jolla katsotaan koko siihenastista kehityskaarta ja arvioidaan oppimisen edellytyksiä.

Jos suurin osa itsearviointilomakkeen oppimistaidoista on jäänyt saavuttamatta, opettajakunnan yhteisen keskustelun pohjalta voidaan ehdottaa ehdollista luokalta siirtämistä, vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen siirtämistä tai luokalle jättämistä. Oppilas voidaan jättää luokalle, jos katsotaan, että siitä on hyötyä oppilaan kokonaiskehityksen kannalta. Vanhempia on kuultava ennen päätöstä.

Valinnaisaineiden arviointi

Päättöarviointi (12.6.2015 muokattua)

Peruopetuksen päättöarviointi annetaan oppilaalle, jonka suoriutuminen suhteessa oppiaineiden oppimäärien tavoitteisiin on hyväksytty kaikissa hänen opinto-ohjelmaansa kuuluvissa oppiaineissa.

Kristillisillä kouluilla on valinnaisaineena syventävä uskonnon kurssi. Jos kurssi on jatkuva ja laajuudeltaan 2 vvk tai enemmän, se arvioidaan numeerisesti. Mikäli kurssi on esim. 1,5 vvk vuodessa, voidaan arviointi suorittaa sanallisesti vuosittain. Päätöarviointiin arvosana merkitään tällöin Valinnainen uskonto 1. ja Valinnainen uskonto 2.




Kunnan OPS-sisältö

Oppimisen arviointia koskevaa opetussuunnitelmaosuutta valmisteltaessa pohditaan erityisesti, miten arviointia ja palautteen antamista kehitetään oppimista edistävänä pedagogisena kokonaisuutena. Paikallisesti varmistetaan monipuolisten arviointimenetelmien käyttö, arviointiperusteiden yhteinen käsittely ja käyttäminen sekä päättöarvosanojen muodostaminen yhtenäisin perustein.

Valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit ja päättöarvosanan muodostamisen periaatteet siirretään opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa:

- mitkä ovat arviointikulttuurin kehittämisen mahdolliset paikalliset painopisteet (muilta osin arviointikulttuurin ja sen keskeisten periaatteiden kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)

- miten opintojen aikainen arviointi toteutetaan

  • opintojen aikaisen formatiivisen arvioinnin ja palautteen antamisen periaatteet, kokonaisuus ja pedagoginen tehtävä oppimisen edistämisessä
  • lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi
  • itsearvioinnin edellytysten tukeminen; itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin periaatteet
  • opinnoissa etenemisen, luokalta siirtymisen ja luokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt
  • toisen ja kolmannen vuosiluokan sekä kuudennen ja seitsemännen vuosiluokan nivelvaiheisiin liittyvät arvioinnin ja palautteen antamisen käytännöt
  • valinnaisten aineiden arviointi
  • käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet ja arviointiperusteet
  • todistukset ja niiden antamiseen liittyvät käytännöt sekä sanallisen ja numeroarvioinnin käyttö todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa
  • muut tiedottamisen ja arviointipalautteen antamisen muodot ja ajankohdat sekä yhteistyö huoltajien kanssa

- miten päättöarviointi toteutetaan

  • päättöarvioinnin kokonaisuus
  • valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa
  • päättötodistukset.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä