Hankkeen tausta ja tavoitteet

Hankkeen tausta


Kymenlaaksossa selkeä tarve opettajien ympäristökasvatus-täydennyskoulutukselle

KYY-verkosto on v. 2014 perustettu Kymenlaakson alueellinen ympäristökasvatuksen yhteistyöverkosto. Kymenlaaksossa ei ole ollut juurikaan tarjolla monialaisia ympäristökasvatusaiheisia kursseja opettajille. KYY-verkoston opettajille ja lastentarhanopettajille suunnatun kevään 2015 koulutuspäivän myötä tunnistettiin tarve opettajien ympäristökasvatusaiheiselle täydennyskoulutukselle. Lisäksi koulutuksen tarve vahvistui edelleen osallistujille tapahtuman jälkeen lähetetyssä kyselyssä, ja KYY-verkoston jäsenet ovat muussa ympäristökasvatustyössään saaneet viestejä kuntien opetustoimista ja opettajilta, että tällaiselle täydennyskoulutukselle on akuutti tarve, koska OPS2016:n tavoitteet edellyttävät uudenlaista monialaista opetustapaa.

Hanke toteuttaa maakuntahallituksen hyväksymän Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategian tavoitteita ja visiota.

Täydennyskoulutus luo maaperää ympäristö-opinpolun käyttöönotolle ja tekee KYY-verkoston toimintaa tunnetuksi

Ympäristökasvatusaiheisen täydennyskoulutuksen avulla KYY-verkosto luo maaperää kaikki ikäluokat tavoittavan Kymenlaakson ympäristö-opinpolun rakentamiselle yhdessä opettajien ja opetustoimen kanssa.

Lisäksi ympäristötäydennyskoulutuksen kautta v. 2014 perustettu KYY-verkosto tekee samalla toimintaansa tunnetuksi erityisesti siten, että opettajat osaavat kysyä verkostolta apua ja neuvoja ympäristökasvatukseen liittyvissä asioissa.

Hankkeen tavoitteet

 

Hankkeen tavoitteena on

    • helpottaa opettajien työtä madaltamalla opettajien kynnystä ottaa käyttöön uusia, konkreettisia menetelmiä siihen, miten OPS2016:n kestävän elämäntavan tavoitteita toteutetaan oppitunneilla. Esimerkiksi järjestetään lähiympäristöä ja -verkostoja hyödyntäen oppiainekohtaisia sekä monialaisia demotunteja ja tehdään tunnetuksi internetin maksuttomia ympäristökasvatusmateriaaleja (esim. MAPPA-materiaalipankki).
    • tehdä koulujen ulkopuolisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen opettajille mahdollisimman helpoksi toimintamuodoksi
    • tuottaa tietoa opettajille alueen yhteistyökumppaneista, joita voi hyödyntää opetuksessa
    • luoda maaperää kaikki ikäluokat tavoittavan ympäristö-opinpolun käyttöönotolle Kymenlaaksossa