KERTOLASKUJA

KABOON-peli

Oppilaat pelaavat pareittain. Heillä on kupillinen jäätelötikkuja, joissa on kertolasku, sekä osassa tikuista lukee KABOOM. Nostetaan tikkuja vuorotellen. Kumpi parista saa nopeimmin sanottua oikean vastauksen laskuun, saa tikun itselleen. Mikäli oppilas nostaa tikun, jossa lukee KABOOM menettää hän kaikki keräämänsä tikut. Pelin voittaa se, jolla pelin loputtua tai peliajan päätyttyä on enemmän tikkuja.

Peliä voi pelata myös niin, ettei kisailla nopeudessa. Nostetaan tikkuja vuorotellen ja tikun nostaja saa laskea rauhassa vastauksen. Mikäli hän tietää, saa hän tikun itselleen, mikäli hän ei tiedä tai laskee väärin, kaveri saa yrittää "ryöstää" (eli tietää oikean vastauksen) tikun itselleen.

Peliä voi pelata jäätelötikuilla tai korteilla.
Idea saatu openideat -blogista.

KAKSINTAISTELU

Jokaiselle oppilaalle on annettu kertolaskukortti, joissa toisella puolella on lasku ja toisella puolella on vastaus. Kaikki oppilaat ovat hippoja ja yrittävät ottaa toisiaan kiinni. Kun oppilas saa toisen kiinni, lasketaan kolmeen ja näytetään yhtäaikaa kortissa oleva lasku. Kumpi nopeammin tietää kaverin kortissa olevaan laskuun oikean vastauksen saa kortin itselleen. Jos oppilaalla on kädessä useampia voitettuja kortteja, hän saa valita niistä sen mitä haluaa käyttää. Mikäli oppilaalta loppuvat kortit hakee hän pakasta itselleen uuden laskukortin.
(Idea saatu Varga-Nemenyei koulutuksesta)

KETJUHIPPA

Hipat ottavat leikkialueella muita kiinni. Jos hippa saa jonkun oppilaan kiinni, ottaa hän tätä kädestä kiinni ja yhdessä he lähtevät jahtaamaan muita. Kun ketjussa on 4 oppilasta, jaetaan ketju keskeltä kahtia, jolloin tulee kaksi kahden oppilaan ketjua. Leikitään kunnes kaikki oppilaat on saatu kiinni. Lopuksi käydään läpi kuinka monta 2 oppilaan ketjua saatiin 20 oppilaasta?

Leikitään uudelleen, mutta ketjua ei voi katkaista ennen kuin ketjussa on kuusi oppilasta. Puolitetaan kuuden oppilaan ketju, jolloin tulee 2 kolmen hengen ketjua. Lopuksi katsotaan kuinka monta 3 oppilaan ketjua saatiin. Esimerkiksi jos leikkijöitä on 21, niin kuinka monta kertaa kolme sisältyy kahteenkymmeneen yhteen.
(Idea saatu openideat-blogista)

LUKUMÄÄRÄPURKIT

Pakasterasioissa on esineitä esimerkiksi nappeja, klemmareita, noppia, pikkuautoja, legopalikoita yms. laskettavaa. Rasian kannessa on kuva tai isommilla voi olla numero. Oppilailla on vihkoissa taulukko, jossa on samat kuvat (tai numerot) kuin rasian kannessa, sekä kuvan perässä kaksi ruutua, joihin toiseen merkitään oma arvio, toiseen laskettu määrä. Oppilas kaataa laskettavat esineet tarjottimelle ja arvioi kuinka paljon esineitä on. Arvion hän merkitsee arvio sarakkeeseen ja lopuksi laskee esineet. Hyödyntääkö oppilas esimerkiksi viiden voimaa laskemisessa, laskeeko hän esineitä kaksittain vai laskeeko hän esineet yksitellen? Millaisen kertolaskun esineistä pystyy tekemään?
(Idea saatu Varga-Nemenyei koulutuksesta)

TÖTSIEN/PALLONRYÖSTÖ-LEIKKI

Tutkitaan, kuinka monta 4 hengen ryhmää oppilaista saadaan tehtyä. Joka ryhmä menee leikkialueen nurkkiin omaan pesäänsä. Leikkialueen keskellä on tötsiä. Pelin tarkoituksena on saada omaan pesään mahdollisimman paljon tötsiä. Tötsiä saa hakea yhden kerrallaan mistä tahansa pesästä tai leikkialueen keskeltä. Lopuksi lasketaan kuinka paljon tötsiä omaan pesään saatiin. Jokaisesta tötsästä saa kolme pistettä.
(Idea saatu openideat-blogista)

VIIDEN SUORA

Pelialustalle (vahakangas 5x5 ruudut) on laitettu 3,6 ja 9 kertotaulujen tulot. Oppilaat pelaavat pareittain tai kolmen hengen ryhmässä. Jokainen valitsee itselleen kertotaulun mitä pelaa (3,6, tai9.) Heitetään kymppinoppaa. Oppilaat kertovat valitsemansa kertotaulun nopan silmäluvulla ja laittavat pelimerkin oikean tulon kohdalle pelilaudalle. Mikäli oppilas onnistuu saamaan viiden suoran saa hän pisteen. Samassa ruudussa saa olla niin monta pelimerkkiä kuin laudalla on pelaajia.

Pelialustana voi olla myös ruudukko, jossa on 2,4 ja 8 kertotaulujen tuloja, tai 5 ja 10 kertotaulujen tiloja.

Peliä voi myös pelata niin, että oppilaat piirtävät esim. katuliiduilla ruudukon asfalttiin ja laittavat ruudukkoon opeteltavan kertotaulun tuloja sekalaisessa järjestyksessä. Eli tekevät itse pelilaudan.
Peliä jalostettu open ideoiden blogin peli-ideasta.