KYMMENYLITYS (Yhteenlaskussa)

BUSSILEIKKI (Kymmenylitys yhteenlaskussa)

Koulun pihalle on piirretty ruudukko (2x5). Ruudukko on kymmenenpaikkainen bussi. Oppilasjoukko (esim. 8 oppilasta) on lähdössä uimahalliin ja he menevät sinne bussilla. Bussi täytetään järjestyksessä niin, että mennään aina vasemmalta oikealle (kehollisen bussileikin jälkeen voi leikkiä samaa asiaa välineillä eli Kanala-leikkiä, jolloin rasioiden täyttö noudattaa samaa tapaa kuin bussin täyttö). Ylärivi täytetään ensin (viiden voima) ja vasta sitten alarivi. Oppilas menee bussiin omalle paikalleen kyykkyyn.



Pohditaan oppilaiden kanssa:
- Kuinka monta paikkaa bussista on käytetty?
- Kuinka monta lasta bussiin vielä mahtuisi, jotta bussi olisi täynnä?

Kouluun oppilaita tuova taksi on hajonnut matkalla ja käymme hakemassa vielä 4 oppilasta lisää bussin kyytiin. Bussiin mahtuu kerrallaan vain kymmenen oppilasta, joten saamme kyytiin vain 2. Kaksi jää vielä odottamaan seuraavaa bussia eli jäävät seisomaan bussin ulkopuolelle.



Pohditaan yhdessä oppilaiden kanssa:
- Kuinka monta oppilasta tarvittiin, että bussi tuli täyteen?
- Kuinka monta oppilasta jäi yli ensimmäisestä bussista?
- Kuinka monta oppilasta tarvittaisiin, jotta kaksi bussia olisi täynnä eli kuinka paljon enemmän kuin 10 ja kuinka paljon vähemmän, jotta olisi taas 10.

Mietitään yhdessä miten tämä merkittäisiin matematiikan kielellä?
8+4=12 (8+2+2)

Bussileikkiä voi leikkiä myös ruudukon sijaan tuolien kanssa.

KANALA (Kymmenylitys yhteenlaskussa)

Ennen kanalaa, on leikitty bussileikkiä, jossa oppilaat itse liikkuvat ruudukkoon.

Tarvikkeet:
10 munan munakennoja 2kpl/oppilaspari, tyhjiä pääsiäismunanmuovikuoria kahta eri väriä, kirjanpitoon kirjanpitokymppiruudukko, kahtia erivärisiä kiekkoja tms. pieniä esineitä (meillä ulkona oli kävyt ja kivet), kirjanpitoon piirtämiskymppiruudukko sekä kynä. Opettajalle myös katuliituja, mikäli tunti on ulkona.

Oppilaat työskentelevät pareittain. Toinen on kanalanhoitaja, joka käy keräämässä aamumunia ja iltamunia. Toinen on kirjanpitäjä, joka haluaa olla täsmällinen ja laskea joka munan tarkasti kirjanpitoon. Vaihdetaan aina yhden tarinan jälkeen osia.

Opettaja kertoo, että aamu on tullut kanalaan ja kanalassa kana on muninut aamumunia. Kanalanhoitaja käy keräämässä munakennoon aamumunat esim. keltaiset munat. (Aamumunat ovat aina keskenään samanvärisiä eli aamumunina ei voi olla sinisiä ja keltaisia munia vaan jompia kumpia.) Munakenno täytetään myös aina järjestyksessä eli ylärivi ensin vasemmalta oikealle täyteen ja vasta tämän jälkeen alarivi vasemmalta oikealle täyteen asti.
- Käydään yhdessä läpi paljonko kennoissa on aamumunia. Paljonko puuttuu, jotta kenno oli täynnä (10munaa) ja sen voisi sulkea ja myydä.

Kanalaan tulee ilta ja kanalanhoitaja käy keräämässä kennoon iltamunat. Iltamunat ovat nyt erivärisiä kuin aamumunat esimerkiksi valkoisia. Munat täytetään taas kennoon järjestyksessä oikealta vasemmalle. Ensin ylärivi, sitten alarivi. Kaikki munat eivät mahdu yhteen kennoon, saadaan siis kenno täyteen ja osa menee toiseen kennoon.



Oppilaiden kanssa käydään läpi:
- Kuinka monta aamumunaa oli?
- Kuinka monta iltamunaa oli yhteensä?
- Kuinka monta iltamunaa mahtui ensimmäiseen kennoon, jotta saatiin kenno täyteen?
- Kuinka monta munaa jäi vielä toiseen kennoon?
- Kuinka monta munaa vielä tarvittaisiin, jotta saataisiin toinenkin kenno täyteen?

Mietitään miten, tämä kirjoitettaisiin matematiikan kielellä.



Kirjanpitäjä tekee samat vaiheet omaan kirjanpitoruudukkoon kivillä ja kävyillä. (Katso kuva yllä) Lisäksi hän piirtää piirtämiskymppiruudukkoon aamu- ja iltamunat näkyviin, sekä tekee laskut matematiikan kielellä. (Katso kuva yllä)

Vaihdetaan osia kanalanhoitajasta tulee kirjanpitäjä ja toisinpäin. Tehdään uusi kanalatarina.