LUKUJONOTAIDOT
JUNALEIKKI
Asema 6. Taputetaan kehorytmiä ja sanotaan yhteenääneen asemat. Yksi (taputus reisiin), kaksi (taputus kädet yhteen), kolme (reidet), neljä (kädet), viisi (reidet), kuusi (kädet). Pysähdytään asemalle ja näytetään uusi kortti.
Asema 2. Jäätiin asemalle kuusi (taputus käsiin). Lähdetään peruuttamaan. Viisi, neljä, kolme, kaksi.
Näin jatketaan opeteltavalla lukualueella edestakaisin. Välillä voi olla pikajuna, jolloin mennään oikein nopeasti. Voidaan harjoitella myös parillisia tai parittomia, jolloin taputetaan kaikki kehorytmit, mutta ääneen sanotaan vain parilliset tai parittomat. Samoin voidaan harjoitella jonkin luvun monikertoja.
(Leikki opittu Varga Nemenye -koulutuksessa)
KOPITTELU
Heitetään palloa kaverille ja luetellaan lukuja. 1-20, 20-0, yhden välein, kahden välein, kolmen välein, neljän välein, viiden välein, parilliset ja parittomat. Näillä pohjustetaan myös kertotaulujen oppimista.
Heittämiseen vaihtoehtoina:
potkimalla, vierittämällä, pompun kautta, heiton jälkeen joku liike (käydään kyykyssä, tasahyppy ilmaan, pyörähdetään ympäri, käydään mahallaan)
Haastetta keskivartalolle:
- Liikkeet tehdään tasapainolaudan päällä seisten.
- Liikkeet tehdään yhdellä jalalla seisten.
LUKUSUORA (lattialukusuora, lukukatu)
Lukusuoralla voi harjoitella hajotelmia, kymppipareja,naapurilukuja, parillisia, parittomia, kertolaskujen monikertoja, yhteen- ja vähennyslaskuja. Lukuja voi harppoa, pomppia, kinkata, hyppiä tasajalkaa jne.
Lukusuoran voi myös tehdä esim. lukukaduksi luokkaan seinälle (taloja vierekkäiin, joiden oviin kiinnitetään numerokortit talojen numeroiksi). Osa talojen numeroista voi puuttua ja toisena päivänä jotkut muut numerot ovat voineet tippua. Oppilaiden tehtävänä on käydä laittamassa puuttuvat numerot talojen oviin. (Idea saatu Varga-Neme'nyi koulutuksesta)
Toki lukusuoraksi kannattaa ideoida muitakin vaihtoehtoja seinälle näkyville esim. lukujuna, lukutuhatjalkainen, lukumato jne.
LUKUSUORAVIESTI VILAUTUSKORTEILLA
(Leikki opittu Varga-Nemenye koulutuksessa)
Teimme tätä harjoitusta myös jäällä luistimilla. Kortit oli teipattu maalarinteipillä kaukalon reunaan kiinni. Harjoituksessa tuli paljon liikettä ja luistelun harjoittelua sekä samalla opittiin matematiikan taitoja.
MUTTERIRASIAT
(Idea opittu Varga Nemenye koulutuksessa)
NUMEROKUNINGAS
Seisotaan piirissä. Lähdetään siirtämään palloa vieruskaverilta toiselle ja samalla kaikki oppilaat luettelevat lukuja 1, 2, 3, 4, 5, 6… sovittuun lukuun asti. (Pienempien kanssa voi pelata 0-20 väliä edestakaisin ja isompien kanssa voi luetella 0-100 väliä edestakaisin.) Se henkilö, jonka kohdalla sanotaan luku, jossa on 0 (eli esim. 10, 20, 30 jne…) tippuu pelistä ja käy kyykkyyn. (Kyykkyyn jääneet jatkavat silti lukujen luettelemista muiden kanssa, he eivät vain saa enää palloa.) Se joka jää viimeisenä seisomaan on numerokuningas.
Peliä voi pelata myös harjoitellen kertotauluja, parillisia lukuja jne...
RAHAT
TUNNUSTELUPUSSIT
Esimerkiksi samassa pussissa voi olla 3 helmeä ja 2 palikkaa, jolloin esineitä on yhteensä 5 eli 3 ja 2 tai 2 ja 3. Tästä voidaan myös merkitä laskut.
3+2=5
2+3=5
Luokassa voi olla erilaisia pusseja, joita voidaan vaihdella.
(Idea opittu Varga Nemenye koulutuksessa)