Uskonnon opiskelu

Uskonnon opiskelu

Uskonto-oppiaineessa on useita eri oppimääriä. Kouvolassa opiskellaan lukuvuoden 2023-2024 alusta evankelisluterilaisen uskonnon ja ortodoksiuskonnon lisäksi islamia ja katolista uskontoa.

Elämänkatsomustietoa voivat opiskella oppilaat, jotka eivät kuuluu mihinkään Suomessa rekisteröityyn uskonnolliseen yhdyskuntaan. Elämänkatsomustiedon opiskelu on mahdollista myös oppilaille, joiden uskonnollinen yhdyskunta on jokin muu kuin evankelisluterilainen kirkko tai Suomen ortodoksinen kirkko.

Opetushallituksen kaaviosta näkee, kuinka oppiaineen/uskonnon oppimäärän valinta eri tilanteissa tapahtuu:
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/VALMIS_perusopetuksen_katsomusaineiden_opetuksen_vaihtoehdot_2.pdf.

Huom! Jos oppilas kuuluu muuhun kuin evankelisluterilaiseen kirkkoon tai Suomen ortodoksiseen kirkkoon JA oppilas ei osallistu uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetukseen, siitä ei tehdä hallinnollista päätöstä. Oppilaalle tulee kuitenkin Perusopetusasetuksen 5§:n mukaan järjestää korvaavaa opetusta (pykälä alla). Korvaavaa opetusta voi maahanmuuttajaoppilaalla olla esim. suomen kielen opiskelu. Päättötodistuksessa uskontokohta jätetään tällaisissa tapauksissa tyhjäksi.

PoA 5 §

Korvaavan opetuksen järjestäminen

Oppilaalle, jolle ei perusopetuslain 13 §:n mukaisesti opeteta uskontoa tai elämänkatsomustietoa tai joka on perusopetuslain 18 §:ssä tarkoitetulla päätöksellä muutoin kuin tilapäisesti vapautettu jonkin aineen opiskelusta, tulee järjestää vastaavasti muuta opetusta tai ohjattua toimintaa.

Oppilas, joka osallistuu muuhun kuin koulun järjestämään oman uskontonsa opetukseen tai jolla voidaan katsoa perusopetuslain 18 §:n 1 kohdan mukaisesti olevan joltakin osin ennestään perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot ja taidot, voidaan huoltajan pyynnöstä vapauttaa osallistumasta 1 momentissa tarkoitettuun opetukseen tai ohjattuun toimintaan. Oppilaan saaman opetuksen määrä voi tällöin alittaa 3 §:ssä säädetyn tuntimäärän. (18.6.2003/560)