6. luokka

50.8. Opetuksen tavoitteet ja sisällöt 6. luokalla

TAVOITTEET

SISÄLLÖT

KUNTAKOHTAISET LISÄYKSET

T1 vahvistaa oppilaan kiinnostusta käsin tekemiseen sekä innostaa keksivään, kokeilevaan ja paikallisuutta hyödyntävään käsityöhön.

S5 Soveltaminen: Työskennellessä opitaan käyttämään alan peruskäsitteistöä ja tutustutaan turvallisiin materiaaleihin ja työtapoihin. Perehdytään laadukkaan tuotteen ominaisuuksiin ja turvalliseen työskentelykulttuuriin.

Aiempien sisältöjen lisäksi:

· saumuriin tutustuminen

· neulontaan tutustuminen

· yksinkertainen vaateompelu

· kaavan jäljentäminen

JA/TAI

· elektroniikkarakentelu

T2 ohjata oppilasta hahmottamaan ja hallitsemaan kokonainen käsityö- prosessi ja sen dokumentointi.

S2 Suunnittelu: Laaditaan omalle tuotteelle tai teokselle ja työskentelylle suunnitelma ja kehitetään sitä tarvittaessa. Kokeillaan erilaisia materiaaleja ja työskentelytekniikoita ideoiden kehittämiseksi tuotteeksi tai teokseksi. Harjoitellaan suunnitelman dokumentointia sanallisesti ja/tai visuaalisesti sekä numeerisesti käyttäen esimerkiksi mittoja, määriä ja mittakaavoja.

· työprosessin suunnittelu

· mittakaava

T3 opastaa oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan yksin tai yhdessä käsityötuote tai -teos luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihin.

S1 Ideointi: Suunnittelussa perehdytään erilaisiin lähtökohtiin ja hyödynnetään omia moniaistisia kokemuksia ja elämyksiä sekä havainnoidaan ja analysoidaan esineitä, rakennettua ja luonnon ympäristöä uusien ideoiden kehittämiseksi. Käsityössä yhdistetään värejä, kuviota, erilaisia pintoja, tyylejä ja muotoja. Sovelletaan materiaalien lujuus- ja taipumisominaisuuksia. Tutkitaan rakenteiden syntymistä ja energian käyttöä.

· eri materiaalien yhdistäminen

T6 opastaa oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa käsityön suunnittelussa, valmistamisessa ja käsityöprosessin dokumentoinnissa.

S6 Dokumentointi ja arviointi: Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään osana ideointia, suunnittelua ja dokumentointia. Tehdään käsityöprosessin itse- ja vertaisarviointia prosessin edetessä. Opetellaan antamaan yksilö- ja ryhmäpalautetta.

· käsityöprosessin dokumentoinnin jakaminen.

T7 Ohjata oppilasta arvioimaan, arvostamaan ja tarkastelemaan vuorovaikutteisesti omaa ja muiden kokonaisen käsityön prosessia.

S6 Dokumentointi ja arviointi: Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään osana ideointia, suunnittelua ja dokumentointia. Tehdään käsityöprosessin itse- ja vertaisarviointia prosessin edetessä.

Opetellaan antamaan yksilö- ja ryhmäpalautetta.

· käsityöprosessin dokumentointi kuvin ja tekstein

Mansikkamäen koulun lisäys

Viidennen ja kuudennen luokan käsitöissä pyritään Mansikkamäen koulussa kokeilemaan ja löytämään erilaisia ratkaisuja rytmittää ja yhdistää pehmeiden ja kovien materiaalien kanssa työskentely.

Käsityön opetus pyritään järjestämään niin, että opettajat toimivat työpareittain. Silloin opettajien on mahdollista jakaantua eri työtiloihin niin, että oppilas voi työskennellä joustavasti oman suunnitelmansa pohjalta kulloinkin tarkoitukseen sopivassa työtilassa. Opettajia kannustetaan etsimään yhdessä työparin kanssa ratkaisuja, joissa materiaalien käyttö yhdistyy oppilaiden monipuolisissa käsityöprosesseissa.

Lähivuosina etsitään toimivimpia ratkaisuja järjestää opetuksen sisältöjä niin, että siirrytään perinteisestä tekninen- / tekstiilityöajattelusta kohti valtakunnan opetussuunnitelman määrittelemää kokonaisvaltaisempaa käsityöajatusta.

Viidennellä ja kuudennella luokalla tavoitteena on, että oppilaat suunnittelevat työnsä niin, että käsityöprosessi sisältää sekä kovien että pehmeiden materiaalien työstämiseen käytettäviä työmenetelmiä.

Viidennen ja kuudennen luokan työskentelyssä oppilaita kannustetaan kokeilevaan ja uutta käsityökulttuuria kehittävään opiskeluun, jossa oppilaan omille ideoille ja kokeiluille annetaan tilaa.