Samalle viivalle - lähtökuopista mobiilioppimiseen

Hanke on päättynyt

Samalle viivalle lähtökuopista mobiilioppimiseen-hanke päättyi 31.8. 2016. Projektiaika oli monin puolin antoisaa, antoi mahdollisuuden uusien asioiden oppimiselle ja haasteistakin selvitiin. Hankkeen tavoitteina oli 1. lisätä oppilaiden mahdollisuuksia käyttää TVT:ää oppimisen tukena, 2. tasoittaa eroja Kouvolan kaupungin perusopetuksen koulujen laitekannassa, 3. mahdollistaa opettajille monipuolinen TVT:n käyttö opetuksessa ja 4. lisätä verkostoitumista kaupungin koulujen, opettajien ja oppilaiden välillä.

Keväällä 2016 hankevastaaville ja -koululluille lähetettiin kysely liittyen hankkeesta saaduista kokemuksista. Kyselyssä selvitettiin mitä hyötyä mobiililaitteista on ollut projektien aikana, minkälaisia projekteja käytännössä tehtiin, ja miten oppilaiden ja opettajien TVT-taidot ovat kehittyneet hankkeen aikana.

Opettajien antamat vastaukset puhuvat hankkeen puolesta. Pääsääntöisesti opettajien TVT-taidot ovat vahvistuneet ja kynnys ottaa laite käyttöön madaltunut. Kiitos lisäkoulutukselle ja TVT-tuelle (ulkopuoliset kouluttajat, kaupungin pedagogisen ict-ohjaajan ja koulujen tvt-tukihenkilöiden antama tuki) Vaikka opettajien TVT-käyttö on jakaantunut epätasaisesti, on selvää, että yhä useampi opettaja on rohkaistunut kokeilemaan uusia pedagogisia menetelmiä ja jakamaan kokemuksiaan työyhteisössä. Erilaiset sovellukset ovat antaneet vaihtelua arkeen. Yhä useampi opettaja on saanut perehdytystä laitteen pedagogiseen käyttöön ja rohkaisua uuden kokeilemiseen kanssa enemmän kuin ennen hanketta.

Perusopetuksen koulut ovat nyt tasa-arvoisemmassa asemassa laitekannan suhteen kuin ennen hanketta: Hankerahoituksen avulla 13 koulua saivat 10-20 iPad-laitetta käyttöönsä. Hankkeen myötä muutkin koulut ovat innostuneet itsenäisesti hankkimaan mobiililaitteita vastatakseen kasvavaan laitekysyntään. Tällä hetkellä kaikissa perusopetuksen kouluissa on langaton verkko. Hankekauden aikana langaton verkko on asennettu niille kouluille, jossa sitä ei vielä ollut ja muutamalla koululla langatonta verkkoa on laajennettu.

Oppilaiden mahdollisuudet hyödyntää TVT.ä oppimisessa on lisääntynyt ja monipuolistunut. Koulun sijainnista ja koosta riippumatta oppilaat ovat motivoituneempia ja liikkuva mobiililuokka on mahdollistanut laitteiden käyttöasteen kasvun kiinteän atk-luokan sijaan. Käyttö on aktiivisempaa ja monipuolisempaa eri oppiaineissa, oppilaat ovat oma-aloitteisempia ja osaavat varmemmin valita sopivia sovelluksia tehtävänannon mukaisesti. Myös oppilaat ovat oppineet kokeilemaan erilaisia asioita rohkeammin. Suuri muutos lienee myös oppilaiden asenteissa -> laite on myös oppimisen väline, tehdään jotain ”järkevää”.

Pääsääntöisesti hankekoulujen hankevastaavat ovat verkostoituneet yli koulurajojen paremmin kuin ennen hanketta. Suurin osa hanke-koulujen verkostoitumisesta on ollut ohjattuihin kasvokkaisiin tapaamisiin osallistumista ja hanke-sivustolla kokemuksien jakamista. Kasvokkaisissa tapaamisissa on jaettu niin iloja kuin surujakin. Hyviä ideoita on pyritty laajentamaan ja jalostamaan eteenpäin. Sähköisen ympäristön välityksellä on kerrottu omista projekteista, jaettu kokemuksia ja vastaanotettu vinkkejä ja ohjeita mobiililaitteiden pedagogiseen käyttöön muilta hanke-kouluilta. Joissakin kouluissa on lisäksi esitelty projekteja ja jaettu kokemuksia muille opettajille, oppilaille tai huoltajille opekokouksissa, vanhempainilloissa ja muissa tapahtumissa.

Vaikka projekti päättyykin tähän, jatkuu työ mobiilioppimisen parissa edelleen koulujen arjessa. Paljon on vielä opittavaa ja askel askeleelta mennään eteenpäin. Toisaalta, tämän projektin tiimoilta saadut kokemukset toivottavasti auttavat myös muita opettajia hyödyntämään tieto- ja viestintäteknologiaa pedagogisesti mielekkäällä tavalla.

Kiitos osallistumisesta hankkeeseen.

Alkuvuoden kuulumisia

Kevät on sujunut kovin kiireisesti että oikein harmittaa kun ei millään tahdo löytyä aikaa blogin kirjoittamiseen. Tässä muutamia asioita mitä vuoden vaihteen jälkeen tapahtunut.

Tammikuussa Kilpiän Jukka tuli taas kouluttamaan meitä Kouvolaan. Koulutus oli alustavasti sovittu jo aikaisemmin, mutta vasta tammikuussa onnistuimme löytämään yhteisen ajan. Koulutus oli antoisa jälleen kerran. Keskustelimme paljonkin erilaisista tavoista toteuttaa mobiilipedagogiaa. Itselleni jäi mieleen kuinka monesti kouluilla näkyy ns. varauslistoja, joiden hyödyntämänä laitteet liikkuvat 45x6 kierroksella. Toisin sanoen laitteet liukuvat tunti kerrallaan luokasta toiseen minuuttiaikatalululla. Ehkä hyvä olisi miettiä asiaa projektioppimisen näkökulmasta. Kun laitteet pidetään yhdessä luokassa koko projektin ajan – on se sitten 1 päivä, viikko tai kaksi – hälvenee haasteet tallennusten kanssa. Asiaa on hyvä miettiä kouluissa.

Muistin virkistämiseksi Jukka esitteli suosituimmat appsit, joita tällä hetkellä - varsinkin tablet-oppimisen alkutapaleella ovat käytössä. Melkein nämä ovatkin jo Kouvolassa käytössä / kokeilussa. Niihin kuuluvat mm: Book Creator, Paper53, Stripdesign, Popplet, Explain Everthing, iMotion, Puppet pals, iMovie, keynote, Pages.

Koulutuksessa pääsimmekin toteuttamaan omaa sähköistä kirjaa Book Creatorilla ja samalla hyödynsimme monimediallisuutta tuottamisessa. Saimme tehtäväksi keksiä pienissä ryhmissä tiileskivestä uusia käyttötapoja. Valitsimme yhden, jonka kuvitimme ja loimme sähköisen mainoksen Book Creatorilla. Osa ryhmästä ideoi ja nauhoitti äänitalenteen ostosTV-tyyliin. Näitä huikeita esityksiä katsoimme ilolla.

Lisäksi kokeilemme lisätyn todellisuuden ohjelmistoja (esim. Quiver: tulosta kuva, väritä ja koe elämyksellisyys ipadilla), Anatomiaa (Anatomy 4D, Ess. Skeleton 4), maksullista iCabmobile-nettiselainta (mahdollistaa esim. musiikin ja pdf-tiedostojen tallentamisen) sekä joitakin koodauksen ja ohjelmoinnilliseen ajatteluun liittyviä appeja (alakouluun: the Foos, box island, lightbot, yläkouluun ja aikuisille: Cargo bot, arcade, floors 2d-pelintekoon, bloxels pelilauta 3D, tynker).

Toivottavasti koulutuksesta jäi jokaiselle jotakin pohdittavaa ja kokeiltavaa.

Bitsboard - sanaston kertaamiseen

Törmäsin tällaiseen ilmaiseen iPad-sovellukseen nimeltään Bitsboard, mikä on vaikutti mukavan tuntuiselta ainakin pienempien oppilaiden kanssa tekemiseen. Bitsboard:ssa on minipelejä moneen toimintaan: sanapelejä, muistipelejä, äänipelejä ja lukemisen harjoitteluunkin löytyy peli. Valmista materiaalia on saatavilla englanniksi, jonka avulla voidaan harjoitella sanastoa, mutta sovelluksessa on mahdollisuus luoda myös omaa materiaalia. On kokeilemisen arvoinen. Laittakaapa alle kommentteja jos satutte kokeilemaan.



Innostavia kyselyjä ja tietovisoja

Näin pari viikkoa ennen syyslukukauden loppua tutustuimme Inkeroisissa Kahoot-maailmaan. Tämä oli tämän syksyn toinen Kahoot-tunti opettajille. Huomasimme, että tabletit taipuvat monenlaiseen toimintaan. Syksyn aikana olemme kokeilleet toteuttaa erilaisia esityksiä, kuvaamista, kertomista ja nyt myös tietovisailua eri aiheista. Kahoot on siinä mielessä oivallinen työkalu, että se mahdollistaa kyselyihin vastaamisen innostavalla tavalla. Oppilaat voivat osallistua joko koulun laitteilla (tableteilla tai pöytäkoneilla) tai myös omilla laitteillaan niin sovitusti. Aiheena voi olla oman oppiaineen läksyn kuulustelu tai muu arviointi, mielipide tai tietovisa. Tänään yhtenä aiheena oli polynomit. Myös matemaattiset merkinnät onnistuivat jokseenkin onnistuneesti. Näin joulun alla myös jouluvisailut voivat olla mieleenpainuvia. Opettajat voivat itse luoda ja julkaista omia kyselyitään, mutta yhtä hienoa on mahdollisuus kokeilla myös muiden tekemiä kyselyitä. Eihän kaikkea tarvitse itse keksiä alusta lähtien. Erilaisia kokeiluja tulee siitäkin,kun oppilaat luovat itse kyselyjä toisille. Kun oppilaat luovat kyselyjä toisilleen oppivat he myös itse siinä samalla. Tämähän oli oikein hyödyllinen tunti, kuului lopulta.

Mikäli Kahoot on ihan vieras ohjelmisto niin videoitu ohje tai TVT-sivun pdf-ohje voi auttaa alkuun.

Innostaako koodaus perusopetuksessa

Koodaus, ohjelmointi, algoritminen ajattelu, ongelmien purkaminen osiin, sääntöjen tunnistaminen, suoritusjärjestys, yksinkertainen ohje, yleistäminen. Sitä kaikkea ihmeteltiin Lappeenrannassa Innokas-verkoston järjestämässä Kiinnostaako Koodaus- tapahtumassa. Luvassa oli toiminnallisia pajoja koodauksesta. Ensin oli yleistä tietoa, mitä ohjelmoinnissa perusopetuksessa tarkoitetaan. Kun tarkemmin ajattelee, koodia ja ohjelmointia on paljon ympärillämme. Emme välttämättä vain tiedosta sitä, että kodin eri välineet, verkkosivut ja palvelut toimivat jonkin koodin tai toiminnallisuuden kautta. Entä kun joku kysyy ohjetta paikasta A paikkaan B. Miten yksityiskohtaisia ohjeita joudutaankaan antamaan? Entä, jos oppin koodaamaan, miten voin hyödyntää oppimaani arjessa?

Mikäli oli hienoa niin se, että mukana oli Kimpisen koulun 5.lk oppilaita tuutoreina, jotka myös esittelivät kuinka helposti Scratch/ScratchJR toimii. Oppilaat auttavat myös muissa luokissa ja pajoissakin olivat opettajien apuna.

Lähtölaukaus koodaukseen- pajassa saimme parin tunnin aikana lukuisan määrän toiminnallisia tapoja toteuttaa ohjelmoinnillista ajattelua. Piirsimme ohjeen mukaan kuvioita, lajittelimme loogisia paloja ominaisuuksien mukaan, ohjasimme toisiamme ikään kuin olisimme robotteja, ohjelmoimme Bee Bot-mehiläisrobotin liikkumaan oikeaan paikkaan ja pohdimme salakirjoitusta. ScratchJR ja Scratch ovat oivallisia ja helppokäyttöisiä visuaalisia ohjelmointiympäristöjä, joissa esimerkiksi kissa voidaan ohjelmoida tekemään erilaisia liikkeitä. Ohjelmointi tapahtuu klikkaa ja raahaa- menetelmällä.

Muissa pajoissa tutustuttiin Scratch-ohjelmointiin, Lego Mindstrorms-robotiikkaan ja Racket-ohjelmointiin.

Koulutusmateriaalit löytyvät Innokas-verkoston sivuilta. Käy katsomassa ideoita sieltä.





Kuulumisia kouluilta

Pikkuhiljaa ensimmäisiä kuulumisia kouluilta on julkaistu. Toki projekteja on työstetty vaihtelevasti viime kevään ja varsinaisesti nyt syksyn aikana - pohtien, ideoiden ja keskustellen. Ensimmäisiä kuulumisia voi käydä kurkistamassa vasemmassa laidassa olevista linkeistä mm. Mansikkamäen, Kaunisnurmen ja Hirvelän koulujen osalta. Hienoa! Haasteista ajatukset ovat käytännön työssä ja varmasti muiltakin kouluilta tule piakkoin kuulumisia.

Tabs-koulutussatoa 3. päivä

Millään ei tahdo oikein löytyä aikaa kirjoittaa mitä kaikkea uutta ja mielenkiintoista on opittu. Toivottavasti kuitenkin moni löytää täältä jotakin itselleen.

Koulutuksen kolmantena päivänä päästiin jälleen innostavien aiheiden pariin. Aiheiden, joissa vaalitaan innokkuutta, luovuutta ja mielikuvistusta.

Ensin tutustuttiin kuinka kuva-animaatiota voi hyödyntää oppimisessa innostavalla tavalla. Käytimme iMotion-sovellusta. He, jotka muistivat, olivat ottaneet rekvisiittaa mukaan, kuten legoja, pehmoleluja tai paperinukkeja. Tärkeää olisi saada tabletti pidettyä paikallaan ja otettua kuvia mahdollisimman paljon. Tämä harjoitus toimii hyvin pari ja ryhmätyössä, jolloin yksi kuvaa ja muut liikuttelevat esineitä tai hahmoja kuvauksien välissä aina pienen liikkeen verran. Mitä enemmän kuvia ja lyhyempi liike, sitä sujuvampi animaatiosta tulee. Eräs tapa hyödyntää sovellusta on myös valita niin, että sovellus ottaa kuvan automaattisesti esim. 5 sek. välein, jolloin luonnon ilmiöt tulevat visuaalisesti mielekkäällä tavalla esiin. Laitteen voi jättää kuvamaan vaikkapa kukan kasvamista tai auringon nousua/laskua. Videon voi tallentaa kuvakirjastoon ja editoida loppuun iMoviella. Kokeilimme tehdä myös musiikkia Garageband-sovelluksella ja viedä valmiiseen videoon. Aika huikeaa, että vain muutamassa minuutissa voi saada omaa musiikkia videon taustamusiikiksi. Huippua! Näimme myös videon, jossa oppilaat pistivät orkesterin pystyyn ja tekivät soittoesityksen pelkästään pädeillä.

Tutustuimme myös QR Readeriin (QR Reader for iPad), joka kannattaa ehdottomasti ladata kaikille padeille. Sovelluksella voi skannata jo valmiita QR koodeja, jonka taakse on piilotettu jokin linkki. Sovelluksella voi myös itse tehdä omia QR koodeja ja siihen voi liittää minkä tahansa www-osoitteen, kuten palaute, kysely, lisäinfo, tehtävä, tekstitiedosto tai vaikka yhteystietokortti. Omiin QR koodeihimme liitimme lisätehtävä-linkin Oppi ja Ilo-verkkosivuille ja Youtube-linkin Muumien tapakasvatuksesta. Hyödyllisiä molemmat! Kukahan innostuisi tekemään QR-reitin omaan luokkaan tai koulun alueelle?

Tutustuimme myös yhteisölliseen seinään, padlettiin. Osoitteessa https://fi.padlet.com/ kuka tahansa voi luoda oman seinän ja pyytää osallistujia liittymään mukaan. Mikäli seinän osoite tuntuu hankalalta kirjoittaa verkkoselaimelle, voi seinälle liittyä QR koodin avulla tai seinän voi myös upottaa peda.net-sivulle. Mihin seinää sitten voisi käyttää? Esimerkiksi mielipidekyselyyn, aktiviointiin, esittelyyn tai ajatuskartan tavoin.

Toinen sovellus missä voi tehdä kyselyitä ja pistareita on Socrative. Socrativestä on sekä opettaja- että oppilas -sovellukset padille. Opettaja luo kyselyn, johon oppilaat osallituvat. Osallistua voi vaikkapa omalla kännykällä. Kyselyyn voi liittää kuvan, tehdä monivalintakysymyksiä, avoimia kysymyksiä ja mielipidekysymyksiä. Takio bloggaa-sivulta voi käydä bongaamassa jo valmiita jaettuja Socrative-tehtäviä. Kannattaa myös ehdottomasti jakaa muille omat tehtävänsä. Eihän kaikkea tarvitse yksin keksiä.





Niin, ja kyllähän me saimme tehtävän - toteuttaa oppimaamme omassa luokassamme. Toivottavasti kaikilla on ajatus ainakin yhdestä toteutuksesta. Jälleen saimme monen monta ideaa koulutyöhön. Eikö näistä jokin sopisi sinunkin käyttöösi?

TABS-koulutussatoa

Torstaina ja perjantaina (27.-28.) elokuuta 17 Kouvolan alueen opettajaa suuntasivat kohti Hirvelän koulua kiikarissa TABS-koulutus Tabmedian johdolla. Koulutus on kokonaisuus, joka koostuu 4 lähipäivästä ja yhdestä etäpäivästä, jonka tarkoituksena on käyttää jotakin koulutuksessa opittua omassa opetustilanteessa. Ensimmäisen kahden päivän aikana monille oli paljon uutta ja innostavaa, mutta rauhalliseen tahtiin. Alla satoa kahdelta päivältä.

Ensin tutustuttiin tietenkin laitteisiin ja käytiin tärkeimmät asetukset läpi, kuten mistä se verkkoyhteys vaihdettiin tai tarkistettiin. Kurkistettiin myös mistä näppäimistön kielen sai muutettua ja kokeilimme myös puhu-toimintoa. Kopioimme tekstiä netistä ja kuuntelimme kun iPad luki sen meille. Hauskaa olikin, kun joka toinen tabletti alkoi puhumaan kunkin kirjoittamaa tai kopioimaa tekstiä.

Puhuttiin myös medialukutaidosta uuden OPS:n mukaisesti. Teimme erilaisia harjoituksia mm. Keynotella ja iMoviella, jotka ovat oikein hyviä luokkahuoneisiin. Ensin valittiin aihe – esim. sienet. Airdrop-toiminnolla siirsimme löytämiämme kuvia toistemme laitteisiin, jolloin myös muut näkivät minkälaisia kuvia kukin oli löytänyt. Siirsimme kuvia myös Keynoteen pientä esitystä varten. Alkuun kannattaa hyödyntää valmiita pohjia. Kuvatkin muokkautuvat sopivaan kokoon lähes itsestään.

Toisena harjoitustyönä teimme iMovie-esityksen aiheestamme: Veimme kuvat iMoviehen, äänitimme oman kertomuksen videolle ja kokeilimme tehosteääniä. Toisinaan kuvan pituutta voi joutua muokkaamaan äänen keston mukaiseksi. Otsikkoa varten kannattaa myös napsaista kuva (esim. musta kuva) taustaksi. Valmis video tallennettiin kuvakirjastoon. Innostavaa ja luovaa oman oppimisen tukemista! Mikäli videon haluaa tuoda nähtäväksi peda.nettiin, on hyvä huomioida että ipadin .mov-video näkyy vain Chrome-selaimella. Videon voi myös viedä Youtube-tilille ja upottaa sieltä linkillä peda.net-sivulle, kuten tässä on tehty.



Kokeilimme myös hieman taulukkolaskentaa Numbers-sovelluksella. Aika näppärästi saa mielekkäitä graafisia taulukoita. Oli hyvä kuulla kuinka paljon on kaikkea mitä voimme mitata, esim. mediaseurantaa, ilmaston seurantaa, omaa liikkumista tai rahan käyttöä. Ja kaiken tämänhän voi siirtää myös omaan esitykseensä.

Uusi tuttavuus oli Baiboard - yhteisöllinen seinä, johon kouluttaja avasi meille yhteisen luokkatilan. Jokainen sai oman seinän, johon jokainen sai kertoa itsestään jotakin. Lisättiin kuvia, piirreltiin ja lisättiin tekstiä. Valmiit sivut olivat jokaisen nähtävissä ja oli niitä mielenkiintoista lukeakin.

Toisen päivän kohokohtia olivat animaation tekeminen Puppet pals:lla ja e-kirjan tekeminen Book Creatorilla. Näistä molemmista löytyvät ilmaiset kokeiluversiot, mutta jatkossa kannattaa investoida maksullisiin versioihin, oli kouluttajan ehdoton viesti. Jos määrälisenssiohjelmaa ei ole vielä käytössä niin iTunes-lahjakortit ovat helppo tapa ostaa sovelluksia Appstoresta.

Puppetpals:lla teimme parityönä tarinankerrontaa. Ilmaisversioissa on vain muutama hahmo ja tausta, jota voidaan hyödyntää, mutta maksullisessa versiossa on paljon laajempi skaala mahdollisuuksia. Appstoresta löytyy myös PuppetPals2-sovellus. Oppilaat voivat kertoa mistä tahansa aiheesta innostavalla tavalla, koska hahmoja ja taustoja voi lisätä rajattomasti. Voit esimerkiksi istua Roomassa keskustelemassa historian käänteistä tai luonnon ilmiöistä. Näin myös hiljaisemmille oppilaille tulee mahdollisuus tuoda osaamisensa paremmin näkyviin. Valmiin tarinan voi tallentaa ipadin kuvakirjastoon ja jatkaa editointia esimerkiksi iMoviella. Kokeiluesimerkkinä vaikkapa tämä Mirvan ja Riikan harjoitustyö :)



Book Creatorilla olimme edelleen omassa aiheessamme. Lisäsimme tekstiä, kuvia, videoita, ääntä ja linkkejä. Kirjat lähetimme kouluttajan ipadiin, joka sitten niputti nämä yhdeksi kirjaksi. Oli siinä paljon erilaista luettavaa! Oppilaathan voisivat tehdä tällaisia kirjoja monista aiheista - ihan pienet oppilaat vaikkapa digitaalisen aakkos- tai kasvikirjan ja isommat vaikkapa luonnonilmiöistä. Erilaisia luonnonilmiöitä tulisi kaikkien luettavaksi, kun kaikki kirjat niputettaisiin yhteen.

Sillä välin kun minä piipahdin muualla, muut olivat käyneet iBooks:n kimppuun ja ladanneet nämä Sormeilua ja iPadopetuksessa kirjaset. Kannattaa tutkia ja hakea lisätietoa näistä kirjoista!

Tiedostojen ja tuotosten jakamisesta puhuttiin myös. Kouvolassa on käytössä O365-palvelu, joten siirtäminen OneDrive-palveluun onnistuu oman iPad-sovelluksen kanssa. Valitettavasti kaikilla ei onnistunut kirjautuminen OneDriveen eikä tiedoston jakaminenkaan Onedrivestä onnistu kuin sähköpostilla. On myös kuultu, että OneDrive olisi paljon hitaampi kuin monet muut pilvet. Näistä miinusta. Monet ovat siirtyneet GAFE (Google Apps for Education –palveluun) ja todenneet sen hyväksi. Sitä täytyy tarkastella. Yksi tapa voisi olla myös siirtää tuotokset opettajan laitteelle, jossa olisi luokkakohtainen pilvipalvelu. Näin ei oppilaiden harteille jää kirjautuminen sisään ja ulos laitteelta.

Positiivista pöhinää

Tiistaina kuluvalla viikolla kävi mukava pöhinä, kun hankekoulujen vastuuhenkilöt kokoontuivat Mansikkamäen koululla ensimmäistä kertää tämän lukuvuoden aikana. Tarkoituksena oli muistuttaa hankkeen aikataulusta ja varmistaa hankekoulujen välinen yhteistyön eteneminen. Keväällähän varsinaisten projektien toteutus siirrettiin suosiolla syksyyn, sillä kouluissa haluttiin antaa rauha keväällä saatujen tablettien käyttöönottoon.
Mutta kuinkas luokassa kävikään... Käytiin vilkasta ja toivottuakin keskustelua ja tiedonvaihtoa siitä mitä kaikkea on ehditty tekemään ja minkälaisia käytäntöjä on keksitty - mutta toisaalta myös niistä haasteista, jotka ovat haitanneet tablettien käyttöönottoa. Verkon kanssa on ollut ongelmia ja tabletteja on kaatuillut yhdellä jos toisellakin koululla ja kierrätetty IT-osaston kautta. Toiset taas ovat ehtineet hyödyntämään tabletteja kuvaamisessa ja yhteisöllisesti tietoa rakentaen. On rikottu luokkahuoneiden seiniä, lähdetty ulos kuvaamaan ja tehty innostavia sarjakuvia tärkeistä asioista. Siis uudenlaista oppimista, innostuttamista ja luovuutta. Mansikkamäen tarinoita voi jo lukea tuosta vasemmalta. Pian varmasti saadaan muiltakin kouluilta kirjoituksia luettavaksi. Täytyy kyllä sanoa, että kokoontuminen olikin tarpeellinen. Oli mukava nähdä kuinka kevään harjoittelu oli tehnyt tehtävänsä. Haasteista huolimatta keskustelu oli innostavaa ja positiivista. Kuultiin ja jaettiin erilaisia kokemuksia ja ihmeteltiin yhdessä tablet-asioita. Monet kuitenkin painivat vielä aika yksin näiden asioiden kanssa, mutta tästä on hyvä jatkaa!

Ideoita oppimiseen

Koulun aloitusviikolla ICT-ohjaaja kävi hakemassa ideoita mobiiliteknologian opetuskäyttöön Mustialan Mobiilikesäkoulusta. Picnic-tyylisessä mobiilioppimisen tapahtumassa sää suosi ja puitteet olivat kauniit oppimiselle ja verkottumiselle. Paikalla oli n. 60 osallistuja torstaina. Ohessa joitakin poimintoja Mobiilikesäkoulun antimista.

OSAAMISMERKIT

InnoOmnian Minna Taivassalo esitteli kuinka voit todentaa osaamisesi osaamismerkein. Osaamismerkkejä varten osallistutaan verkkosessioihin, jonka jälkeen haetaan osaamismerkkiä itselle. Pelillisessä muodossa oppiminen ei enää ole mahdollista, mutta verkkosessiot ovat avoinna kaikille. Lue lisää Some-Noviisi-, Some-Expertti- ja Some-Kehittäjä-merkeistä Oppiminen Online-sivustolta. Haluaisitko sinäkin kenties oman merkkisi? Näytä osaamisesi vaikkapa CV:ssä...

GREEN SCREEN

Yksi kiinnostavimmista osioista oli IlonaIT:n esittelemä Green Screen-tekniikka. Vihreän taustan (myös sininen käy) ja green screen-sovelluksen (green screen by do ink iPadille 2,99 eur) avulla voit päätyä kertomaan ajatuksiasi vaikka avaruuteen. Yksinkertaisesti astu vihreän taustan eteen kertomaan tarinaa, kuvaa se iPadilla ja lisää sovelluksen kautta taustaksi haluamasi kuva/video. Taustoja tarjoaa esim. Lastolite. Myös maalikaupasta voi saada erikoismaalia, jolla voi kyseisen taustan toteuttaa.

SPHERO – OHJELMOITAVA ÄLYPALLO

Sphero-pallon avulla voidaan harjoitella ohjelmoinnin alkeita innostavalla tavalla. Palloa ohjataan tabletin tai älypuhelimen avulla. Eri sovelluksilla palloa voi liikutella vapaasti tai ohjelmoida pallon tekemään esimerkiksi muotoja tai vaihtamaan värejä. Oman pallon saa vähän reilun 100 euron hintaan. Ohjeita Spehro-palloon löytyy myös Jennin ohjeista.


MEDIAKORTIT

Tarvitsetko ideoita ja malleja opetukseen? Mediakortit, kamerakynäpakka, 52 ideaa opetukseen- sivuilta voit tulostaa omaan käyttöösi mediakasvatustyön edistämiseen.

MENETELMÄVIUHKA

Menetelmäviuhka on Kiela-hankkeen tuotoksena syntynyt työskentelyväline oppimisympäristön kehittämiseen ja oppimisprosessien toimintoihin. Menetelmäviuhka tukee oppimisen monipuolistamista ja menetelmiä voi käyttää oppiaineesta tai osaamistaosta riippumatta. Kannattaa kokeilla. He oma viuhkasi yllä olevasta linkistä.

ILMIOPPI-OPAS

Ilmiöpohjaisessa oppimisessa lähtökohtana on kokonaisvaltainen, todellisen maailman ilmiö, jossa tietoja ja taitoja opitaan oppiainerajoja ylittäen. Ilmioppiopas on saatavilla sähköisesti ja Riikalla on myös painettu materiaali, jota voi lainata.


Kesätoimintaa tableteilla - tarinoita ja kuvauksia

Kesälläkin pääsee tekemään monenlaisia juttuja tableteilla. Yksi kesän kohokohdista oli Tähteenkadun koulun erityislasten kesätoiminnan mediapajat, joita toteutettiin kesä-, heinä- ja elokuun aikana. ICT-ohjaaja kävi juttelemassa ensin rehtorin kanssa, ja siitä se ajatus sitten lähti.

Ensin mietittiin mitä tableteilla voisi tehdä ja varmistettiin julkaisuluvat lasten tuotoksiin. Osa teki tarinoita tai animaatiota ja toiset lähtivät kertomaan kuvin ja videoin mitä kesätoimintaan kuului. Haluttiin näyttää vanhemmillekin mitä kaikkea päiviin kuului. Kuinka hienoa se olisikaan, ajateltiin!

Päivätoiminnan kuvausta varten ICT-ohjaaja antoi lyhyet kuvausohjeet. Toimintaa kuvattiin ja videoitiin parin viikon aikana ja lopuksi ICT-ohjaaja kävi hakemassa kuvat ja koosti tuotokset yhteen.

Animaatioryhmässä ideoitiin tarinoita, ja tarinoitahan oli vaikka ja minkälaisia. Tarinoita varten askarreltiin taustoja ja hahmoja. Joissakin tarinoissa käytettiin valmiita hahmoja, kuten lego-ukkoja tai pehmoleluja. Joka viikko yksi lapsista pääsi kuvaamaan ja toteuttamaan ihan oman tarinansa. Ensin oli jännitystä ilmassa, mutta pian, kun sana alkoi leviämään kuinka hauskaa puuhaa se oli, oltiin kuvausluokassa jo valmiina ICT-ohjaajaa odottamassa. Myös koulunkäynninohjaaja sai vinkkejä ja ideoita syksyn toimintaa varten esimerkiksi kuinka samaa voisi hyödyntää IP-kerhossa. Lopullista tuotosta tietenkin jännitettiin, ja pitihän niitä katsoa monen monta kertaa: näin kuului ainakin ICT-ohjaajan korvaan. Kuinka hienoa se sitten olikin :)

Ja nyt näitä valloittavia tuotoksia voi käydä kurkistamassa Tähteenkadun koulun sivuilta osoitteessa: https://peda.net/kouvola/koulut/tahteenkadunkoulu/ajankohtaista

Kevään tablet-kokeiluja

Koulut alkavat pikkuhiljaa hiljentymään ja opettajat siirtymään kesälomille erilaisen kevään jälkeen. Maaliskuussa saapuneet tabletit ovat tuoneet monenlaisia mullistuksia opetustyöhön. Moni asia on hämmentänyt ja ihmetyttänyt. Monissa kuitenkin on paistanut innokkuus kokeilla uusia tapoja hyödyntää mobiiliteknologiaa opetuksessa mielekkäällä tavalla. Prosessi etenee kuitenkin hitaasti ja tarvitsemme paljon ymmärrystä, kannustusta ja motivaatiota.

Monet opettajat kokevat olevansa aloittelijoita, mutta pikkuhiljaa tieto- ja viestintätekniikkaa on saatu opetukseen ja oppimiseen mukaan – edes satunnaisesti. Oppilaiden kanssa on lähdetty aihealueen tiedonhausta ja näiden pohjalta rakennettu esitelmiä. Esitelmiä, joita on näytetty myös muille, on keskusteltu ryhmissä. Lisäksi on tehty erilaisia videoprojekteja ja kokeiltu innostavia Kahoot-kilpailuja.

Tavoitteena on tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön liittäminen arkeen. Ensi syksynä on mukavampi lähteä toteuttamaan mobiilipedagogiikkaa eteenpäin, kun keväällä on ollut mahdollisuus kokeiluun tablettien kanssa. Suuri osa opettajista kokee edelleen haastetta koskea laitteisiin, joten työtä on paljon. Kiinnostava merkki on se, että osa opettajista on tiedustellut mahdollisuutta ottaa laite kesäloman ajaksi kotiin.

Syksymmälle on tiedossa lisää pedagogisia koulutuksia, mutta ennen sitä opettajat saavat nauttia Suomen kesästä ja kerätä akkuja.

Mediaa ja mainoksia

Vahteron koulun 5 lk:n oppilaat olivat jo aikaisemmin pohtineet ja keränneet ajatuksia mainoksista. Vihdoin keväällä kouluun saatujen tablettien ansiosta ajatuksille saatiin jatkoa. Oppilaat askartelivat mieleisensä mainoksen ja ideoivat iskulauseita. Mainosvideot kuvattiin iPadeilla. Mainoksia oli keksitty ainakin suun terveydenhuollosta, suosikkivarusteista ja muista vapaa-ajan toiminnoista.

Kuvauksia varten siirryttiin pareittain tai pienissä ryhmissä viereiseen luokkaan ja kukin pääsi vuorollaan kuvaamaan ja myös esittämään oman mainoksensa. Tärkeäksi muodostui hyvän, selkeän äänen saaminen kuuluviin ja toisaalta vaativaa oli myös kuvaaminen paikallaan. Oman kuvan näkyminen, äänen kuuluminen ja esitysten jakaminen oppimistehtävän lopuksi koko luokalle olikin monista jännittävää. Tehtävä oli paitsi hauska, mutta samalla opittiin tuottamaan mediakulttuurillista sisältöä, vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja ja jakamisen kulttuuria. Seuraavaksi kerraksikin jäi tehtävää, kun päästään editoimaan kuvamateriaalia iMoviella.

IPad haltuun

Mukavaa kuhinaa ja pöhinää oli ilmassa, kun tämän viikon maanantaina hankekoulujen TVT-vastaavia ja KS Tiedon ICT-osaajia kokoontui IPad-koulutukseen. Koulutus oli kattava ja saimme paljon hyviä vinkkejä pedagogiseen käyttöön. Koko päivän kestävässä koulutuksessa ei suinkaan istuttu hiljaa paikoillaan vaan osallistujat tekivät omia upeita luomuksia ikään kuin oppilaan asemassa. IPadeilla käytiin kuvaamassa, opittiin hakemaan CC-lisensioitua materiaalia ja tehtiin esityksiä mm. Keynotea ja iMovieta hyödyntäen.
Koulutus oli kaivattu ja hyväksi todettu. Seuraava askel on ottaa opit käyttöön ja viedä kokemuksia eteenpäin.
Jatkokoulutusta on suunnitteilla syksylle.


Tablet-laitteiden käyttöönotto

Muutaman viikon ajan kouluilla on päässyt kokeilemaan uusia opetukseen tarkoitettuja iPad mini-laitteita. Innokkaimmat ovat ottaneet oppitunneillekin mukaan, jolloin oppilaat ovat käyttäneet oppimisvälinettä esimerkiksi tiedonhakuun tai ainekohtaisiin sovelluksiin. Toisaalla taas on keskitytty rauhaisempaan omaksumiseen. Kukin tyylilleen ominaisesti, ja suokoon tämä kaikille.

Ensimmäisiä käyttöönotto-opastuksia on jo pidetty tällä viikolla Naukion ja Korian kouluilla. Tietoa on valtavasti eikä kaikkea tietoa pysty yhdellä kerralla jakamaan. Opastukset ovat oivallinen tapa päästä kynnyksen yli turvallisesti ja vertaistukea hyödyntäen. Sen jälkeen innokkuus, kokeilunhalu ja uskallus kysyä ovat valttikortteina.

Kuulumisia hankkeesta

Tabletit ovat saapuneet

Tekijä: Lea Olli
Kauan odotetut paketit saapuivat hankekouluille viime viikon lopussa. Aikamoinen kuhina on sen jälkeen käynyt niin Facebookin TVTkouvola-ryhmässä kuin sähköposteissakin. Eniten kysymyksiä on tullut siitä, miten laitteiden käyttöönotto olisi järkevintä järjestää, tarvitaanko jokaiselle laitteelle oma AppleID, miten sovelluksia hankitaan.

Onneksi kaupunkiimme on saatu uusi työntekijä. Riikka Järvinen (riikka.jarvinen(at)edukouvola.fi) aloitti ICT-ohjaajana ja hänellä on vankka kokemus tällaisista asioista. Koulutusta on tulossa ja mahdollisismma pian myös webinaari, jossa kysymyksiä voi esittää todelliselle iPad-velholle.

On hienoa huomata, että positiivista pöhinää on ilmassa. Tästä se digitaalinen seikkailu alkaa!

Lähtökuopissa

Tekijä: Lea Olli
Helmikuun alussa hankkeeseen valittujen koulujen rehtoreita ja tvt-tukihenkilöitä saapui suunnitteluiltapäivään Mansikkamäen koululle. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Vihdoinkin mobillioppiminen nytkähtäisi askeleen eteenpäin!

Kouluille oli annettu tehtäväksi miettiä etukäteen mahdollista yhteistyökumppania sekä projektin aihetta. Täytyypä sanoa, että onnekkaita ovat hankekoulujen oppilaat. Kuulimme todella hienoja suunnitelmia; oppilaita aktivoivia ja innostavia projekteja jokaikinen!

Kouluilla oli monenlaisia kysymyksiä, joista suurin osa koski laitteen käyttöönottoa. Laitteeksihan valikoitui iPad mini 2. Laitteet eivät ole vielä saapuneet kouluille, joten vielä on aikaa miettiä paras ja järkevin tapa ottaa laitteet haltuun.


Hankkeen tavoite

Hankkeen avulla lisätään oppilaan mahdollisuuksia käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa oppimisessa koulun koosta ja sijainnista riippumatta. Opetusta nykyaikaistamalla pyritään lisäämään kouluviihtyvyyttä. Vuonna 2009 tehdyn kuntaliitoksen jäljiltä koulut ovat epätasa-arvoisessa asemassa laitemäärien ja tietoverkkojen suhteen.

Perusopetuksella on vahva halu järjestää laadukasta ja uuden opetussuunnitelman hengen mukaista opetusta. Olemme jo kahden vuoden ajan panostaneet opettajien pedagogisen opetuskäytön osaamisen kehittämiseen. Koulut ovat nimenneet tvt-tukihenkilön ja perusopetuksen tvt-tiimi tapaa heitä säännöllisesti. Tvt-tukihenkilöiden tehtävänä on jalkauttaa käsiteltyjä asioita omilla kouluillaan.

Hankkeeseen mukaan lähtevät koulut verkostoituvat keskenään etsien itselleen projektiparin. Kouluparit ideoivat ja suunnittelevat yhdessä toteutettavan projektin. Kouluja kannustetaan ilmiöpohjaisiin projekteihin. Näissä projekteissa hyödynnetään mobiililaitteita.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä