Tekoäly opiskelussa

Linjaukset opiskelijoiden tekoälyn käyttöön Kouvolan Iltalukiossa

1. Tekoälyä saa käyttää opiskelussa. Joskus opettaja voi kieltää suurten kielimallien käytön, esimerkiksi silloin kun niiden käyttö voisi haitata oppimistavoitteiden saavuttamista. Tekoälysovelluksia voit käyttää esimerkiksi uuden sisällön tai tekstin luomiseen, hahmottelemiseen, jäsentämiseen, ymmärtämiseen, tiedonhakuun, kokonaiskuvan luomiseen tai kielen- tai tekstinhuoltoon. Tekoäly voi siis toimia sparraajana oman tuotoksesi tekemisessä ja tuoda uusia ideoita ja ajatuksia. Työstäminen kuuluu kuitenkin sinulle. 

2. Tekoälypalveluihin ei saa kirjautua koulun edukouvola.fi -tunnuksilla eikä tekoälyille saa syöttää arkaluontoista tai salassa pidettävää tietoa. 

3. Jos käytät kielimallia apuna palautettavan työn tekemisessä, ilmoita aina kirjallisesti, mitä mallia olet käyttänyt ja miten. Vastuu tekoälyn tuottaman sisällön oikeellisuudesta on aina opiskelijalla, minkä vuoksi tekoälyä ei saa nimetä tekstin tai muun kirjallisen tuotoksen kirjoittajaksi

4. Opettajalla on oikeus tehdä tarkentavia ja täydentäviä linjauksia tekoälyn käytöstä opintojaksokohtaisesti.

5. Jos käytät suurta kielimallia kurssilla, jossa sen käyttö on etukäteen kielletty, toimintasi katsotaan vilpiksi ja se käsitellään samoin periaattein kuin muut vilppitapaukset (ks. Iltalukion opinto-opas, koeviikko ja arviointi). Sama pätee myös tilanteisiin, joissa et raportoi kielimallin käytöstä.

Erityishuomioita tekoälyn käyttöön

Tekoälyllä viitataan tässä yhteydessä suuriin kielimalleihin (large language models) perustuviin tekoälysovelluksiin, kuten ChatGPT, Google Gemini, DeepL, CoPilot ja muihin, joilla pystytään tuottamaan ihmismäistä tekstiä ja keskustelua. Mallit kykenevät jo nyt niin korkean tason tekstinkorjaamiseen ja muokkaamiseen, että lopputulosta on vaikea erottaa ihmisten tuottamasta tekstistä.

Tekoäly tulee olemaan merkittävässä roolissa tulevaisuuden opiskelu- ja työelämässä, johon lukio-opinnot sinua valmistavat, minkä vuoksi tekoäly nähdään Kouvolan Iltalukiossa ennen kaikkea mahdollisuutena.

Koska tekoäly mahdollistaa uudenlaista tekstintuotantoa, jonka alkuperä ja luotettavuus voivat olla epäselviä, on tärkeää käyttää tekoälyyn perustuvia sovelluksia harkiten. Esimerkiksi opettaja voi rajoittaa tekoälyn käyttöä tilanteissa, joissa se ei tue oppimistavoitteita.

Jos olet epävarma siitä, voitko hyödyntää tekoälyä tehtävän tukena, kannattaa aina kysyä asiasta etukäteen opettajalta

Muista nämä, kun käytät tekoälyä

  1. Älä käytä opiskelusähköpostitunnuksia luodessasi tilejä uusiin tekoälypalveluihin.
  2. Tarkista tekoälyn antamat tulokset aina huolella kieliopillisesti ja sisällöllisesti
  3. Älä julkaise ikinä suoraan tekoälyn luomaa tekstiä, vaan käy se huolellisesti lävitse.
  4. Pyydä tekoälyltä aina lähdeviitteet. Jos lähdeviitteitä ei ole saatavilla, etsi viittaukset itse tai jätä tieto käyttämättä.
  5. Noudata aina hyvän hallinnon periaatteita ja mainitse mikäli tuotos on tekoälyn tuottamaa.
  6. Tarjoa tekoälypalveluihin ainoastaan julkista tietoa.
  7. Älä koskaan tarjoa tekoälylle mitään arkaluontoista tai salassa pidettävää tietoa.
  8. Älä pyydä tekoälyltä viittauksia lainsäädännön pykäliin, tai muihin tarkkuutta vaativiin tekstityyppeihin.
  9. Tekoälyllä on taipumus ”hallusinoida”, eli keksiä tietoa. Varmista aina, että tiedät itse, onko tekoälyn tuottama teksti asiasisällöltään oikein.
  10. Tekoäly on kone/robotti. Vaikka sen tuottama teksti olisikin järkevää ja asiapitoista suomen kieltä, se ei ole ihminen. Palvelun antamat vastaukset riippuvat siitä, miten chatbottia on “opetettu”, mistä chatbot hakee aineistonsa ja kuka chatbottia kontrolloi.

Lisätietoa tekoälyistä on tarjolla runsaasti. Tekoälyn käyttö on vielä vähäistä ja vaatii käyttäjiltä paljon aikaa sekä aktiivisuutta kehityksen seurantaan. Tekoälyohjeistustakin tarkennetaan tarvittaessa osaamisen karttuessa. 

Lähde: Kouvolan kaupungin intranet