Aikuislukio-opiskelun ABC

Aikaisemmat opinnot

Opiskelijoiden aikaisemmat opinnot otetaan huomioon iltalukio-opintoja aloitettaessa. Opintojen vastaavuuksista on neuvoteltava opinto-ohjaajan kanssa. Tällöin tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, johon merkitän hyväksiluetut opinnot ja vielä suoritettavat opinnot.

Aineopiskelu

Yksittäisiä oppiaineita voi opiskella esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Peruskoulun suorittaneet opiskelijat voivat korottaa aikaisempia arvosanojaan ja saada niistä todistuksen.
  • Ammatilliseen koulutukseen pyrkijä voi suorittaa puuttuvien aineiden oppimääriä.
  • Ammatillisen tutkinnon perusteella ylioppilastutkintoon osallistuvat voivat suorittaa lukio-opintoja tarvitsemissaan kirjoitusaineissa.
  • Lukion suorittaneet voivat korottaa tai täydentää aikaisempia suorituksiaan.
  • Aineopiskelu on myös tehokas, hyödyllinen ja mielenkiintoinen harrastus esimerkiksi kielissä.

Hylätty arvosana

Jos opiskelija haluaa uusia hylätyksi tulleen opintojakson tai kurssin, hänellä on kaksi vaihtoehtoa:

1) Hän voi käydä opintojakson uudestaan lähiopetuksena tai verkko-opintoina.

2) Hän voi osallistua uusintakokeeseen yhden kerran. Uusimiseen on mahdollisuus opintojakson päättymistä seuraavana uusintakoepäivänä. Uusintakoepäivänä voi suorittaa enintään kaksi koetta.

Uusintakokeiden päivämäärät ovat opintotarjottimessa. Katso myös kohta Arviointi: päättöarviointi (tässä oppaassa).

Hyväksytyn arvosanan uusiminen

Jos opiskelija haluaa uusia hyväksytyksi tulleen opintojakson tai kurssin, hänellä on kaksi vaihtoehtoa:

1) Hän voi käydä opintojakson tai kurssin uudestaan joko lähiopetuksena tai verkko-opintoina. Opiskelija ja opettaja sopivat, millaiset tuotokset riittävät keskeisten tietojen ja taitojen osoittamiseen.

2) Hän voi osallistua hyväksytyn opintojakson uusintatilaisuuteen, joita järjestetään vuosittain kaksi, lokakuussa 1. jakson koeviikolla ja huhtikuussa 4. jakson koeviikolla. Uusintatilaisuuteen tulee ilmoittautua Wilma-viestillä opettajalle viimeistään viikkoa ennen koeviikon alkua. Uusintatilaisuuden päivä sovitaan opettajan kanssa. Uusinta voi sisältää kokeen ja/tai muita näyttöjä.

Ilmoittautuminen opiskelijaksi

Aikuislukio-opiskelun voi aloittaa joko lukukauden tai minkä tahansa jakson alussa. Opiskelijaksi pyrkivä täyttää Kouvolan iltalukion sähköisen ilmoittaumislomakkeen.

Opiskeluoikeuden myöntää rehtori. Kansliasta tilataan Wilma-tunnukset ja sähköavain (avaintägi/kulkulätkä). Itselle luodaan tunnus Peda.netiin. Kansliassa opastetaan opiskelun aloittamiseen liittyvissä asioissa. Opinto-ohjaaja auttaa opintojen suunnittelussa.

Kesälukio ja abikurssit

Kesäkuun kolmella ensimmäisellä viikolla järjestetään kesälukio, jonka opintotarjotin julkaistaan keväällä. Elokuussa järjestetään ylioppilaskirjoituksiin osallistuville kirjoituksiin valmentavia abikursseja. Ilmoittautumisesta annetaan lisätietoa Peda.netissa.

Kokeet

Numeroarvosanalla arvioitavan opintojakson tai kurssin päätteeksi on usein koe. Opintojaksosta tai kurssista ei voi saada arvosanaa, ellei koetta ja ajankäyttösuunnitelmassa mainittuja osioita ole suoritettu.

Korkeakouluyhteistyö

Kouvolan iltalukio tekee yhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Lukio-opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opintoja korkeakoulussa ja saada niistä hyväksi luettua tiettyjä lukiokursseja. Esimerkiksi Xamk:n avoimen AMK:n koulutustarjonta on kokonaisuudessaan iltalukion opiskelijoiden käytettävissä. Lisätietoja on Peda.netissa.

Opintojaksolle tai kurssille ilmoittautuminen

Opintojaksolle tai kurssille ilmoittaudutaan Wilman kurssitarjottimella. Opintojaksojen/kurssien valinnat sulkeutuvat jakson ensimmäisenä päivänä. Jos opiskelija ei viikon kuluessa jakson alkamisesta aloita opiskelua, hänen osallistumisoikeutensa kyseiselle opintojaksolle tai kurssille voidaan evätä.

Maksut

Oppivelvollisuus laajenee vuonna 2021. Oppivelvollisuus päättyy uuden lain mukaan, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen. Oppivelvollisuuden laajeneminen koskee niitä nuoria, jotka suorittavat perusopetuksen oppimäärää oppivelvollisina 1.1.2021 tai sen jälkeen. 

Oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille opiskeluvälineet ovat maksuttomia, muut kustantavat itse opiskeluvälineensä. Kouvolassa vakituisesti asuvat 2.asteen opiskelijat saavat maksuttoman joukkoliikenteen lukuvuonna 2021-2022. Lisätietoja kouvola.fi/bussit2aste

Opiskelijalla tulee olla käytössään kannettava tietokone/tablettikone opiskelunsa aikana. Opiskelija käyttää omaa kannettavaa tietokonettaan (ei tablet) myös sähköisissä ylioppilaskokeissa (ks. tämän oppaan luku Tieto- ja viestintätekniikka opiskelussa).

Aineopiskelijoiden opintomaksu on 29,90 euroa / jakso. Lasku lähetetään kotiosoitteeseen. Kouvolan seudun toisen asteen opiskelijoilta ei peritä aineopiskelumaksua. Kysy lisää kansliasta, jos olet epävarma kuulutko tähän joukkoon.

Aineopiskelijoita ovat muut paitsi iltalukion päättötodistukseen tähtäävät opiskelijat ja yhdistelmäopiskelijat. Opintomaksulla voi opiskella haluamansa määrän opintojaksoja tai kursseja jakson aikana. Mahdollinen ilmoittautumisen peruutus on tehtävä kirjallisesti lukiosihteerille.

Opintojakso

Vuoden 2021 lukion opetussuunnitelma tuo mukanaan moduulit ja opintopisteet. Opinnot jäsennetään oppiainekohtaisesti 1 - 4 opintopisteen laajuisiksi moduuleiksi. Moduulit ovat kokonaisuuksia, joista voi rakentaa opintojaksoja. 

Ensimmäisen ja toisen vuoden opinnot tarjotaan vuoden 2021 opetussuunnitelman mukaisesti ja kolmannen vuoden opinnot aikaisemman opetussuunnitelman mukaisesti. Verkkokurssitarjottimella on tarjolla aikaisemman opetussuunnitelman mukaisia toisen ja kolmannen vuoden opintoja.

Voit kysyä tarvittaessa lisätietoa opinto-ohjaajalta.

Opintojen keskeyttäminen

Opinnot voi keskeyttää väliaikaisesti. Keskeyttämisestä on aina ilmoitettava kansliaan. Keskeyttämisaikaa ei tällöin lueta lukion opiskeluaikaan, joka on enimmillään 4 vuotta. Syitä opintojen väliaikaiseen keskeyttämiseen voivat olla muun muassa sairaus, äitiysloma, armeija, pitkä matka tai siirtyminen työelämään tai toiseen kouluun. Jos koulu ei saa ilmoitusta opintojen keskeytymisestä, opiskeluaikaa kuluu hukkaan siihen asti, kunnes opiskelija katsotaan lain mukaan eronneeksi. 

Jos opiskelija halua erota koulutuksesta, hän ilmoittaa eroamisestaan rehtorille kirjallisesti. Erotodistuksen voi tämän jälkeen noutaa kansliasta tai pyytää todistus postitse kotiin.

Opiskeluaika

Koko perusasteen tai lukion suorittaminen kestää 2 – 4 vuotta. Jos opiskelu kestää yli neljä vuotta, on opiskelijan kirjallisesti anottava opiskeluajan pidennystä. Ellei opiskelija tee perusteltua anomusta, hänet siirretään aineopiskelijaksi, ja opiskelu muuttuu maksulliseksi.

Oppikirjat

1.8.2021 jälkeen opintonsa aloittavat aloittavat oppivelvolliset opiskelijat kuuluvat maksuttoman oppivelvollisuuden piiriin. Heille tarjotaan ilmaiset oppikirjat ja opiskeluun tarvittavat välineet.

Aikaisemmin aloittaneet opiskelijat hankkivat tarvitsemansa oppikirjat kurssin ensimmäiselle oppitunnille itse. Oppikirjaluettelo löytyy iltalukion Peda.net -sivuilta. Opiskelija voi oman harkintansa mukaan käyttää sähköisiä tai printattuja oppimateriaaleja

Oppimäärä

Perusasteen ja lukion tutkinnot muodostuvat eri aineiden oppimääristä. Oppimäärät on lueteltu koulun tuntijaossa (löytyy opinto-oppaan alasivulta). Kun koko tutkinto (henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman opintomäärä) on suoritettu, eri aineiden oppimäärät eli suoritettujen opintojaksojen tai kurssien lukumäärät ja aineista saadut arvosanat merkitään todistukseen. Oppimäärän suorittamisesta voi saada erillisen todistuksen.

Osallistumisvelvollisuus

Opetukseen osallistuminen kuuluu osana opintojakson tai kurssin kurssin suorittamiseen. Verkko-opinnoissa ei ole kontaktiopetusta. Ainoastaan kokeet voidaan järjestää koululla.

Peda.net

Peda.net on sähköinen oppimisympäristö, johon kirjaudutaan omilla tunnuksilla. Tunnus luodaan osoitteessa https://peda.net/:register

Peda.net toimii useimmiten verkko-opintojen opiskelualustana. Myös kirjasarjojen omia oppimisympäristöjä tai muita opettajan valitsemia digitaalisia ympäristöjä voi olla käytössä.

Iltalukion Peda.net-sivut toimivat myös koulun kotisivuina.

Päättötodistus

Opiskelija saa päättötodistuksen, kun kaikki tutkinnon edellyttämät eri aineiden oppimäärät on suoritettu. Opiskelijan on itse seurattava opintojensa etenemistä. Opiskelija huolehtii siitä, että kaikki lukion oppimäärään sisältyvät opintojaksot tai kurssit tulevat suoritetuiksi ajallaan ennen ylioppilastutkinnon valmistumista.

Sähköavain

Koulun ovet ovat lukossa. Opiskelija tarvitsee sisäänpääsyyn sähköavaimen. Se tilataan kansliasta. Toimitusaika on muutamia päiviä. Opiskelijoiden kulku uudelle puolelle tapahtuu ovista A1 tai B2 ja vanhalle puolelle ovista A2 tai B3. Sähköavain palautetaan opintojen päättyessä. Kadonneesta ja palauttamatta jääneestä sähköavaimesta veloitetaan 20 euroa.

Todistukset

Opiskelija saa kansliasta pyytäessään seuraavat todistukset:

  • opiskelutodistus (sisältää läsnäolotiedon oppilaitoksessa kuluvana lukuvuonna)
  • opintokirjan ote (sisältää suoritetut opinnot arvosanoineen)
  • todistus suoritetusta oppimäärästä (myönnetään, kun oppiaineen pakolliset opinnot on suoritettu)
  • perusasteen päättötodistus (myönnetään kun 44/48 kurssia on suoritettu, ks. kohta Tuntijako)
  • lukion päättötodistus (myönnetään kun ALOPS2021 mukaan 88 opintopistettä tai OPS2016 mukaan 44/48 kurssia on suoritettu, ks. kohta Tuntijako)

Toisen oppilaitoksen opiskelija

Toisen oppilaitoksen opiskelijan, joka haluaa suorittaa opintoja iltalukiossa, on ilmoittauduttava kansliassa tai sähköisellä ilmoittautumislomakkeella Iltalukion opiskelijaksi. Aineopiskelumaksu 29,90€ / jakso maksetaan kotiin tulevalla laskulla. Maksulla on oikeus opiskella useita opintojaksoja tai kursseja. HUOM. Kouvolan seudun toisen asteen opiskelijoilta ei peritä aineopiskelumaksuja.

Täydennettävä ja keskeytynyt opintojakso

Mikäli opintojaksoa ei voi arvioida esimerkiksi puuttuvan kokeen tai muiden tekemättä jääneiden tehtävien vuoksi, merkitään opintojakso täydennettäväksi (T), jos opiskelija esittää perustellun syyn (esimerkiksi sairaus) puuttuvalle kokeelle tai tehtäville. Lisätiedoksi kirjataan täydentämistarpeen syy. Suoritus pitää täydentää viimeistään opintojakson päättymistä seuraavan jakson aikana. Jos täydentämistä ei ole tehty, opintojakso merkitään keskeytyneeksi (K). Täydennettävää tai keskeytynyttä opintojaksoa ei lasketa opintopisteiden kokonaismäärään.

Uusintakoe

Opiskelijalla, joka hyväksyttävästä syystä (esimerkiksi työeste tai sairaus) on ollut poissa kokeesta, on oikeus suorittaa koe opintojakson tai kurssin päättymistä seuraavana uusintakoepäivänä.

Opiskelija, joka saa opintojaksosta tai kurssista hylätyn arvosanan, voi uusia sen osallistumalla uusintakokeeseen opintojakson tai kurssin päättymistä seuraavana uusintakoepäivänä. Mikäli opiskelija ei tällöin saa opintojaksosta tai kurssista hyväksyttyä arvosanaa, hän voi suorittaa kurssin uudelleen osallistumalla opetukseen.

Uusintakokeisiin ilmoittaudutaan viimeistään uusintakoetta edeltävänä tiistaina asianomaiselle opettajalle Wilmassa. Yhdessä koetilaisuudessa on mahdollista suorittaa enintään kaksi koetta. Uusintakoepäivät on merkitty opintotarjottimeen.

Verkkokurssit

Verkkokurssien suorittamisessa huomioitavaa:

  • Verkkokurssi on suoritettava yhden jakson aikana ellei ole kyse pidemmälle ajanjaksolle sijoitetusta useamman opintopisteen opintojaksosta.
  • Lukuvuoden aikana on oikeus osallistua yhden kerran samalle verkkokurssille.
  • Verkkokurssit ovat valittavissa missä tahansa jaksossa.
  • Opiskelija ilmoittautuu Iltalukion opiskelijaksi sähköisellä lomakkeella. Opiskelija ilmoittautuu verkkokurssin opiskelijaksi viikkoa ennen kurssin alkua lähettämällä Wilma-viestin opettajalle.
  • Verkkokurssien kurssikokeet tehdään koeviikolla siinä jaksossa, jossa verkkokurssi on aloitettu. Koepäivä tulee sopia opettajan kanssa jakson aikana.
  • Lisätietoa verkkokurssien opiskelusta tämän oppaan otsikon Verkko-opiskelu alla.

Verkkotunnus ja sähköposti

Koulussa toimii langaton verkko.

Kaikki tarvittavat tunnukset jaetaan perehdyttämisiltojen aikana tai opintojen alussa. Kesken lukuvuotta opiskelunsa aloittanut vastaa itse tunnusten tilaamisesta kansliasta ja niiden käyttöönotosta 3 viikon sisällä tunnuksen saamisesta. Virhetilanteissa yhteys otetaan kansliaan tai palveluportaalin kautta Kymijoen ICT:een. Palveluportaali on tarkoitettu ensisijaisesti oppivelvollisuuden piiriin kuuluville, jotka ovat saaneet koululta tietokoneen opiskelukäyttöön. Pääsy servicedeskiin löytyy tietokoneen työpöydältä.

Wilma

Wilma on koulun ensisijainen tiedotus- ja yhteydenpitokanava. Wilman kautta voi mm. ilmoittautua opintojaksoille ja kursseille, seurata opintosuorituksiaan ja tulostaa opintosuoritusotteen. Opiskelijoilta odotetaan aktiivista Wilman seurantaa.

Ylioppilastutkinto

Vielä viimeistään syksyllä 2021 yo-tutkinnon aloittavien ylioppilastutkintoon kuuluu neljä pakollista koetta siten, että äidinkieli ja kirjallisuus tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus on pakollinen kaikille. Lisäksi opiskelija valitsee itselleen vapaasti kolme muuta pakollista ainetta seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka, jokin reaaliaine. Valinnoista ainakin yhden tulee olla laajan oppimäärän koe, esimerkiksi pitkä matematiikka tai englannin A-oppimäärä.

Kevään 2022 ylioppilastutkinnon uudistuksesta alkaen kokeiden määrä on viisi. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee kuulua vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Lisätietoa ja yksityiskohtaisemmat ohjeet annetaan ylioppilastutkintoinfoissa sekä Pedanetissa, Opiskelijalle > Ylioppilaskirjoitukset. Lisätietoa myös osoitteessa www.ylioppilastutkinto.fi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä