Digiosaaminen lukiokoulutuksessa

Kouvolan lukiokoulutuksen opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus hankkia tasavertainen digiosaaminen, jota tarvitaan jatko-opinnoissa ja yhteiskunnassa.

LOPS2021:ssa esitelty laaja-alainen osaaminen käsittää opiskelijan hyvään yleissivistykseen ja hyväksi ihmiseksi kasvamiseen, kestävän tulevaisuuden rakentamiseen sekä jatko-opinto-, työelämä- ja kansainvälisyysvalmiuksiin tarvittavien tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostaman kokonaisuuden:

Hyvinvointiosaaminen

  • Hyvä digiosaaminen helpottaa elämää, mikä vahvistaa opiskelijan hyvinvointiosaamista. Ymmärrys arjen digitalisoitumisen aiheuttamista ongelmista on tärkeä osa nykypäivän hyvinvointiosaamista (kts. Opas tasapainoiseen digiarkeen).

Vuorovaikutusosaaminen

  • Digiosaamisella vahvistetaan vuorovaikutusosaamista, kun hyödynnetään yhteistyötä lisäävien menetelmien ja sovellusten käyttämistä.

Monitieteinen ja luova osaaminen

  • Digitaidot ovat toisaalta itsenäinen oppiaine, mutta toisaalta digiosaaminen on myös muiden tieteiden ja taiteiden aputyökalu, joten se vahvistaa monitieteistä ja luovaa osaamista. ”Monialaisena taitona digitaalinen osaaminen auttaa meitä oppimaan myös muita keskeisiä taitoja, kuten viestintää, vieraita kieliä tai matematiikan ja luonnontieteiden perustaitoja” (Riina Vuorikari 2015)

Yhteiskunnallinen osaaminen

  • Tietotekniikan perusteiden ymmärtäminen on nyky-yhteiskunnan perustaito eli ns. kansalaistaito.

Eettisyys ja ympäristöosaaminen

  • Opiskelija oppii toimimaan eettisesti verkkoympäristöissä.

Globaali- ja kulttuuriosaaminen

  • Opiskelija vahvistaa kansainvälistä osaamistaan ja monilukutaitoaan hyödyntämällä kulttuurisesti ja kielellisesti monimuotoisia verkostoja, medioita ja lähdeaineistoja.