LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN

Laaja-alainen osaaminen

L1 – Ajattelu ja oppimaan oppiminen

Opiskelijaa kannustetaan ja ohjataan pohtimaan ruotsin kielen asemaa suhteessa äidinkieleen ja muihin vieraisiin kieliin. Opiskelijaa rohkaistaan havainnoimaan yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia ruotsin ja muiden kielten välillä.

Erityyppisiä opiskelijalle mielenkiintoisia ja ajankohtaisia ruotsinkielisiä tekstejä ja aineistoja käsitellään monella tapaa. Tekstien käsittelyn keskiössä on laajentaa opiskelijan sanavarastoa, tarjota monipuolista kielellistä ärsykettä ja kehittää opiskelijan omaa ajattelua sekä uuden tiedon sisäistämistä. Opiskelijaa rohkaistaan kriittiseen ajatteluun. Ruotsin kieltä ja tekstejä lähestytään sekä yksin että pareittain sekä ryhmässä päättelemällä. Opiskelijaa kehotetaan käyttämään päättelyn apuna aiemmin opittuja tietoja ja taitoja, omia kokemuksia sekä tekstin tarjoamia vihjeitä (mm. sanastot, kuvat, kuvatekstit, tutut yksittäiset sanat ja rakenteet, ryhmittely ja tyypittely, tiedonhaku ja sen luotettavuuden arviointi mm. internetistä, ryhmän tietotaidon yhdistäminen jne.)

Opiskelijan annetaan asettaa itselleen realistisia tavoitteita ja pyrkiä näihin tavoitteisiin monipuolisten oppimistapojen avulla. Opiskelijaa kannustetaan ottamaan vastuuta opiskeluun liittyvien tavoitteiden asettamisesta, työn suunnittelusta ja oman työskentelyprosessin ja etenemisen arvioinnista. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus oppimiseen yli oppiainerajojen eri oppimisympäristöissä (esim. luokkahuone, koulun ympäristö, internet jne.) ja erilaisissa kokoonpanoissa (yksin, pareittain, ryhmissä, internetin välityksellä jne.). Opiskelijaa kannustetaan toimimaan myönteisesti ja rakentavasti vuorovaikutuksessa muiden kanssa.


L2 – Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Ruotsin opiskelussa tutustutaan Suomen, Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kulttuureihin. Opiskelija perehtyy myös näiden maiden kielten ominaispiirteisiin ja pohtii niitä suhteessa toisiinsa sekä omaan äidinkieleensä ja kulttuuriinsa. Opiskelija havainnoi suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus perehtyä itselleen mielekkäimpiin aiheisiin muun muassa projektien avulla. Opetuksessa voidaan hyödyntää niin median kuin tieto- ja viestintäteknologian tarjoamia mahdollisuuksia ja tarjota konkreettisia kulttuurisia elämyksiä (esim. Pohjola-Norden, Svenska nu, eTwinning, skype, sähköposti, keskustelupalstat, blogit, videot jne.).

Opiskelijaa rohkaistaan käyttämään ruotsia kommunikaation välineenä ja havainnoimaan kielelle tyypillisiä kommunikaation piirteitä (mm. small talk, nimien runsas käyttö, kohteliaisuus jne.). Opiskelijaa rohkaistaan ilmaisemaan itseään monipuolisesti. Opiskelija tutustuu B1-kielen rooliin maailman kielten joukossa. Suullisen kielitaidon harjoittelu ja kehitys on tärkeässä roolissa ja sitä harjoitellaan aktiivisesti ja monipuolisesti erilaisten vuorovaikutustilanteiden avulla (joko luokkahuoneessa luotuja tai autenttisia ihmisiä, tilanteita ja viestintäkanavia hyödyntäen).

Opiskelija oppii tunnistamaan, hyödyntämään ja hyväksymään lähialueiden kulttuurista kirjoa. Opiskelija pyrkii aitoihin kontakteihin.

L3 – Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Ruotsin opiskelussa opiskelija ottaa vastuuta omasta oppimisestaan ja asettaa itselleen saavutettavissa olevia tavoitteita. Ruotsin tunneilla opiskelija harjoittelee ottamaan vastuuta erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja pohtii, miten niissä tulisi toimia. Opiskelija oppii myös toimimaan rakentavasti erilaisissa kokoonpanoissa ja erilaisten ihmisten kanssa vaihtelevissa vuorovaikutustilanteissa (esim. vastuualueet esitelmissä, oman osion suomennos, osallistuminen pari- ja ryhmätyöskentelyyn jne.). Sosiaalisia taitoja harjoitellaan ja tuetaan tunnetaitojen kehittymistä. Opiskelija löytää omat vahvuutensa oppia (esim. visuaalinen, kinesteettinen, auditiivinen, spatiaalinen).

Opiskelijaa ohjeistetaan toisten huomioon ottamiseen ja turvallisuuden varmistamiseen niin fyysisessä kuin sähköisessä toiminnassaan. Opiskelijaa ohjataan tarkastelemaan kulutustottumuksiaan kestävän tulevaisuuden näkökulmasta.

L4 – Monilukutaito

Monilukutaito on tärkeässä roolissa ruotsin oppimisessa. Opiskelija hankkii, yhdistää, muokkaa, tuottaa, esittää ja arvioi tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja erilaisissa tilanteissa. Oppimistilanteissa opiskelija tutustuu, käyttää, tulkitsee ja tuottaa erilaisia ruotsinkielisiä tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen. Opiskelijaa rohkaistaan pienten ruotsinkielisten tekstien tulkitsemiseen erilaisia strategioita hyödyntäen.

Kehittyvää kielitaitoa tuetaan ja kompensoidaan käyttämällä hyväksi jo aiemmin opittuja tietoja ja taitoja, eri osa-alueiden osaamista, omia kokemuksia sekä tekstin tarjoamia vihjeitä. Opiskelijan valmiuksia viestinnässä tuetaan erilaisissa käytännön tilanteissa. Opiskelijan omat mieltymykset ja mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon tekstejä valittaessa. Opiskelijaa rohkaistaan käyttämään alkeellistakin kielitaitoa yhteistoiminnallisesti ilmaisemaan näkemyksiään, vaikuttamiseen ja osallistumiseen omassa elinympäristössä, mediassa ja yhteiskunnassa.

L5 – Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuuksia tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen oppimisessa. Tvt-taitoja kehitetään tiedonhaussa niin mobiililaitteilla kuin tietokoneillakin. Opiskelijaa rohkaistaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa etsiessään ruotsinkielistä materiaalia tutkivassa ja luovassa työssä (esim. esitelmät, projektit, tiedonhakutehtävät). Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa (esim. eTwinning, skype, keskustelupalstat, blogit). Opiskelijalle esitellään erilaisia mielekkäitä tieto- ja viestintäteknologian tarjoamia sovelluksia ja käyttötarkoituksia (esim. oman oppimisen arviointi sähköisen työkalun tai muun vastaavan avulla) sekä rohkaistaan käyttämään näitä ruotsin oppimisen tukena (mm. Pedanet, oppimateriaalin verkkoaineisto, elevspel, kahoot, jne.). Opetuksessa pyritään saamaan opiskelija ymmärtämään tieto- ja viestintäteknologian merkitys ja mahdollisuudet ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

L6 – Työelämätaidot ja yrittäjyys

Opiskelija oppii ymmärtämään ruotsin tärkeyden ja merkityksen myös työelämässä. Ruotsin oppimisessa vuorovaikutuksellisuus on keskeisessä roolissa, ja opiskelijaa rohkaistaan käyttämään kehittyvää kielitaitoaan monipuolisissa viestintätilanteissa. Yhteistyötaidot painottuvat myös ruotsin opiskelussa, jossa opiskelija toimii usein ryhmässä tai parin kanssa. Opiskelija harjoittelee projektityöskentelyä ja verkostoitumista mahdollisuuksien mukaan omassa yhteisössä, lähialueilla, Suomessa sekä kansainvälisesti. Samalla opiskelija oppii toimimaan yhdessä ja jakamaan sekä kantamaan vastuuta työskentelystä. Opiskelijaa kannustetaan sisukkuuteen työn loppuunsaattamisessa sekä työn ja sen tulosten arvostamiseen.

Opiskelijaa ohjataan tuottamaan sekä puhuttua että kirjoitettua kieltä erilaisiin tarkoituksiin yleisistä ja itselleen merkityksellisistä aiheista. Opiskelija myös perehtyy eri alojen sanastoihin mm. tekstien ja tiedonhakutehtävien avulla.

L7 – Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus osallistua opetuksen suunnitteluun ja opiskelijoiden toiveita sekä kiinnostuksen kohteita pyritään tuomaan opetukseen mahdollisuuksien mukaan. Opiskelija voi muun muassa vaikuttaa ryhmätöiden aiheisiin, opiskelutapoihin ja käsiteltäviin teksteihin. Opiskelija on aktiivinen osanottaja oppimistilanteessa ja pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan myös muiden ruotsin oppimiseen (mm. pari- ja ryhmätyöskentely, asenne).