8.3.5 Ympäristöoppi

8.3.5 Ympäristöoppi

Oppiaineen tehtävä

Ympäristöoppi on biologian, maantiedon, fysiikan, kemian ja terveystiedon tiedonaloista koostuva integroitu oppiaine, jonka opetukseen sisältyy kestävän kehityksen näkökulma.Ympäristöopissa yhdistyy sekä luonnon- että ihmistieteellisiä näkökulmia. Ympäristöopissa opiskelijat nähdään osana ympäristöä, jossa he elävät. Lähtökohtana on luonnon kunnioittaminenja ihmisoikeuksien mukainen arvokas elämä.

Ympäristöopin opetus tukee opiskelijoiden ympäristösuhteen rakentumista sekä maailmankuvankehittymistä. Ympäristöopin opetuksen tavoitteena on ohjata opiskelijoita tuntemaanja ymmärtämään luontoa ja rakennettua ympäristöä, niiden ilmiöitä, itseään ja muita ihmisiäsekä terveyden ja hyvinvoinnin merkitystä. Ympäristöopin monitieteinen perusta edellyttää,että opiskelijat harjaantuvat hankkimaan, käsittelemään, tuottamaan, esittämään, arvioimaanja arvottamaan tietoa erilaisissa tilanteissa. Tieteellistä tietoa käytetään opetuksen perustana 53 ja kriittisen ajattelun kehittämiseen kiinnitetään huomiota. Ympäristöopissa kiinnitetäänhuomiota kestävän kehityksen ekologiseen, kulttuuriseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen ulottuvuuteen. Ympäristöopin keskeisenä tavoitteena on ohjata ymmärtämään ihmisten tekemien valintojen vaikutuksia elämälle ja ympäristölle nyt sekä tulevaisuudessa.

Ympäristöopissa rakennetaan perustaa ympäristöopin eri tiedonalojen osaamiselle. Tavoitteenaon tunnistaa niiden merkitys ympäristössä, teknologiassa, jokapäiväisessä elämässä,ihmisessä ja ihmisen toiminnassa. Biologian kannalta keskeistä on oppia tuntemaan ja ymmärtämään luonnonympäristöä ja ihmistä sekä elämää, sen kehittymistä ja reunaehtoja maapallolla. Maantiedon kannalta keskeistä on tutkia omaa lähiympäristöä sekä ymmärtäerilaisia alueita maapallolla, niillä esiintyviä ilmiöitä ja alueilla asuvien ihmisten elämää. Fysiikan kannalta keskeistä on ymmärtää luonnon perusrakenteita ja ilmiöitä, ja selittää näitäilmiöitä käyttäen myös omissa tutkimuksissa saatavaa tietoa. Kemian kannalta keskeistä onhavaita erilaisia aineita ympärillämme sekä tutkia, kuvailla ja selittää niiden ominaisuuksia,rakenteita ja niissä tapahtuvia muutoksia. Terveystiedon kannalta keskeistä on oppia ymmärtämään terveyttä tukevia ja suojaavia tekijöitä ympäristössä ja ihmisten toiminnassa sekäedistää terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta tukevaa osaamista.


Opetuksen tavoitteena on herättää ja syventää opiskelijoiden kiinnostusta ympäristöopineri tiedonaloja kohtaan. Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistetään tarjoamalla jokaiselle opiskelijalle mahdollisuuksia tutustua monipuolisesti kaikkiin ympäristöopin tiedonaloihinsekä niihin liittyvään teknologiaan ja koulutuspolkuihin.

Ympäristöoppi aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa

Opiskelijoita ohjataan yhdistämään kokemuksiaan ja tietojaan ympäristöopin opiskeluun.Eri tiedonalojen ominaispiirteisiin tutustumalla rakennetaan valmiuksia opiskeluun varsinaisessa aikuisten perusopetuksessa. Tutkimisen taidoissa keskitytään havainnoimiseen jahavaintojen kuvaamiseen. Kielitaidon ja käsitteiden hallinnan kehittäminen ovat oleellinen osa ympäristöopin opiskelua.

Kotkan aikuislukion ratkaisut

Kurssit:
avym1-avym6

Tavoitteet ja sisältö: Perustetekstin mukainen
Arviointi: Perustetekstin mukaisesti suoritusmerkinnällä.