Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Rauhalan koulun tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

2023 - 2024
Rauhalan koulu

LAADITTU 16.9.2019

1.Tasa-arvolaki ja tasa-arvosuunnitelman laadintavelvoite

Tasa-arvolaki velvoittaa edistämään sukupuolten tasa-arvoa koulutuksessa. Viranomaisten ja koulutuksen järjestäjien sekä muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen on huolehdittava siitä, että tytöillä ja pojilla sekä naisilla ja miehillä on samat mahdollisuudet koulutukseen ja ammatilliseen kehitykseen sekä että opetus, tutkimus ja oppiaineisto tukevat tämän lain tarkoituksen toteutumista. Tasa-arvoa edistetään koulutuksessa ja opetuksessa lasten ikä ja kehitys huomioon ottaen. (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 5 §)

Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella. Koulu ei saa toimia siten, että oppilas joutuu epäedullisempaan asemaan sukupuolensa perusteella. Tasa-arvolaki kieltää myös sukupuoleen perustuvan ja seksuaalisen häirinnän samoin kuin syrjinnän sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 7 §)

Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 6 c §)

Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että vuosittain laaditaan oppilaitoskohtaisesti tasa-arvosuunnitelma yhteistyössä henkilöstön ja oppilaiden tai opiskelijoiden kanssa. Suunnitelma voidaan sisällyttää osaksi opetussuunnitelmaa tai muuta oppilaitoksen suunnitelmaa.

Tasa-arvosuunnitelman tulee sisältää: 1) selvitys oppilaitoksen tasa-arvotilanteesta; 2) tarvittavat toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi; 3) arvio aikaisempaan tasa-arvosuunnitelmaan sisältyneiden toimenpiteiden toteuttamisesta ja tuloksista. Erityistä huomiota tulee kiinnittää oppilas- tai opiskelijavalintoihin, opetuksen järjestämiseen, oppimiseroihin ja opintosuoritusten arviointiin sekä seksuaalisen häirinnän ja sukupuoleen perustuvan häirinnän ehkäisemiseen ja poistamiseen. Vuosittaisen tarkastelun sijasta suunnitelma voidaan laatia enintään kolmeksi vuodeksi kerralla. (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 5 a §)

2. Yhdenvertaisuuslaki ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen

Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yhdenvertaisuuslain mukaan koulutuksen järjestäjän ja tämän ylläpitämän oppilaitoksen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Lisäksi opetuksen järjestäjän on huolehdittava siitä, että oppilaitoksella on suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi

3. TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA KOTKASSA

Kotkan kaupunki on laatinut kaupunginhallituksen hyväksymän toimenpideohjelman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kotkan kouluissa noudatetaan tätä toimenpideohjelmaa henkilöstön osalta.

4. TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA KOUILUISSA

Kouluilla on tärkeä tehtävä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä ja sukupuolitietouden lisäämisessä. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat koko koulun asia, ja toimintakulttuurin kehittämistä tehdään kaikkien sidosryhmien kanssa. Osa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tavoitteista sisältyy jo opetussuunnitelmiin.

Laki ja ohjeistus mahdollistavat toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman ja yhdenvertaisuussuunnitelman yhdistämisen yhdeksi suunnitelmaksi. Koska tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät käsitteet ja arvosisältö ovat osittain lomittaisia, Kotkalaisissa kouluissa noudatetaan em. periaatetta. Kukin koulu laatii yhteistyössä henkilöstön ja oppilaiden tai opiskelijoiden kanssa oman toimintasuunnitelmansa.

Koulukohtainen toimintasuunnitelma päivitetään vuosittain tarpeellisilta osin ja liitetään omana erillisenä liitteenään koulun lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma hyväksytään lukuvuosisuunnitelman hyväksymisen yhteydessä (opetustoimenjohtaja). Toimintasuunnitelma on voimassa kolme vuotta.

5. KOULUN TASA-ARVOTILANNE JA YHDENVERTAISUUDEN TOTEUTUMINEN

Rauhalan koululla sitoudutaan edistämään tasa-arvoa ja ehkäisemään syrjintää eri koulutasoilla lasten ikä ja kehitys huomioon ottaen. Tyttöjä ja poikia tuetaan opetuksen ja ohjauksen avulla niin, että he voivat tehdä oppiaine-, koulutus- ja uravalintoja yksilöllisten ominaisuuksiensa, vahvuuksiensa ja motivaatiotekijöidensä – ei sukupuolensa − perusteella. Kaikki kouluyhteisömme jäsenet osallistuvat yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyöhön. Se nojaa Kotkan kaupungin tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Kaupunki seuraa sen toteutumista henkilöstölle lähetetyn sähköisen kyselyn avulla.

Tilannetta on selvitetty koulun opettajien kesken luokka-astetiimin toimesta, jolloin kartoitettiin tasa-arvon toteutumista opetusta järjestettäessä, oppimateriaaleissa, opintosuorituksia arvioitaessa sekä seksuaalisen häirinnän ja sukupuolen perusteella tapahtuvan häirinnän esiintyvyyttä.

Oppimateriaalien osalta huomioitiin, että kustantajat ovat ottaneet huomiota mm. perhemalleihin, miesten ja naisten rooleihin ja vähemmistöryhmiä käsitellään muulloinkin kuin vain jakson kuuluvissa teemoissa. Vielä kuitenkin on huomioitavaa, että osassa opetusmateriaaleista esiintyy vain vaaleaihoiset ja perus ydinperhe, joita myös kuvitus tukee. Todettiin myös, että varsinkin matematiikan, uskonnon ja englannin kielen materiaalien osalta tasa-ja yhdenvertaisuus on otettu erinomaisesti huomioon. 

Arviointia lähestyttiin seuraavien tutkimuskysymysten kautta: Miksi kiltti ja hiljainen oppilas saa paremman arvioinnin? Oppilaiden arvosana ei vastaa todellista osaamisen tasoa. Miksi pojilta vaaditaan enemmän kuin tytöiltä matematiikan osaamisessa ja äidinkielessä päinvastoin? Miksi ja miten lapsella syntyy epärealistinen kuva omasta osaamisesta? Aihe herätti paljon keskustelua ja huomioitiin, että opettajan tulee perehtyä paremmin arvioinnin tavoitteisiin ja ne tulee avata myös oppilaille ja huoltajille selkeämmin. Opettajat kokevat Rauhalan koulussa, että sukupuoli ei vaikutta tehtävien laatuun tai arviointiin ja heitä kohdellaan samalla tavalla. Tosin keskusteltiin, että vielä kulttuuri on syvällä rakenteissa ja niitä tulee nostaa keskusteluun aika ajoin. 


6. TASA-ARVOTYÖN SUUNNITTELUVASTUU

Rauhalan koulussa tasa-arvon suunnitteluvastuu on henkilökunnan jäsenistä muodostuvan tiimillä, joka tekee yhteenvedon toteutuksesta lukuvuoden arviointipalaverissa. Lukuvuoden 2019-2020 aikana kartoitetaan o365 forms -kyselyllä oppilailta tämän hetken tilannetta. Kyselyä valmistellaan oppilastoimikunnassa syksyllä 2019 ja tuloksia käsitellään opettajien kanssa yhteisessä palaverissa keväällä 2020. Kyselyn tulokset käydään läpi yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä 7.2.2020, joiden pohjalta tehdään toimenpidesuunnitelmat.

7. TOIMENPITEET

Kehittämiskohteita valittaessa on hyödynnetty aikaisempien vuosien kiusaamiskyselyjä, oppilastoimikuntaa ja opettajia. Yhdessä on valittu sellaisia teemoja, jotka tukevat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista. Näitä teemoja ovat esimerkiksi erilaisuuden hyväksyminen, kansainvälisyys, eri kulttuurit, Unicef -toiminta ja rasismin vastainen viikko. Myös viikottaiset yhteiset aamunavaukset tukevat tätä.

Vuosittain järjestetään erilaisia tapahtumia aiheen tiimoilta:

  • YK:n päivän kansainvälisyys teema-alue
  • Monikulttuurisuus ja rasisminvastainen viikko sekä Rasismin vastainen päivä
  • Ystävänpäivä
  • Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä
  • Eurooppa -päivä
  • Sateenkaariperheiden päivä
  • Kodin ja Koulun päivä
  • Ihmisoikeuksien päivä

Monialaisissa opintokokonaisuuksia suunniteltaessa otetaan huomioon tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Valinnaisainetarjotin kattaa myös kieli ja kulttuuri valinnan, jonka sisältö koostuu maiden ominaispiirteistä, kielestä ja kulttuurista. Tasa-arvoa edistävänä toimenpiteenä ovat myös oppilaiden osallisuus, joka näkyy oppilastoimikuntana sekä kummioppilas toimintana.

7.1. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ottaminen huomioon TET-jaksojen suunnittelussa

TET -harjoittelijoita otetaan harjoitteluun määrällisesti niin, ettei itse koulutyölle tule kohtuutonta haittaa. Itse ikä tai sukupuoli ei vaikuta harjoittelijoiden valintaan. Harjoittelijat pääsevät tutustumaan koulumaailmassa erilaisiin ammatteihin sekä koululaisten arkeen työntekijänä.

7.2. Opintoja koskevat valinnat

Toimenpiteinä myös opetusjärjestelyissä otetaan huomioon, ettei ole sukupuoleen rajoittuvia ryhmiä käsitöissä tai liikunnassa, tiedostetaan erilaiset oppijat ja kiinnostuksen kohteet niin tytöillä kuin myös pojilla sekä mahdollisuus hakeutua painotettuun opetukseen.

7.3. Painotettuun opetukseen hakeutuminen

Toisella ja viidennellä vuosiluokalla toteutetaan Kotkassa painotettuun opetukseen hakeutuminen. Musiikkipainotteista opetusta tarjoaa Rauhalan, Karhulan yläkoulu ja Kotkansaaren koulu. Liikuntapainotteista opetusta tarjoaa Rauhalan ja Langinkosken koulu. Englannin kielinen opetus järjestetään Kotkansaaren koulussa, jos hakijoita on tarpeeksi.

8. TIEDOTTAMINEN

Koulun rehtori päättää ja valitsee kulloiseenkin tilanteeseen ja ajankohtaan sopivimman, joustavan tavan tiedottaa oppilaiden huoltajille ja muille yhteistyötahoille tasa-arvosuunnitelman laatimisesta ja päivittämisestä sekä mahdollisesta erityisestä toiminnasta, jolla edistetään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista kouluyhteisössä.

9. ARVIOINTI JA SEURANTA

Suunnitelmalliseen toimintaan kuuluu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi sovittujen toimenpiteiden ja niiden vaikutusten arviointi. Koulu arvioi toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista vuosittain lukuvuosisuunnitelman laatimisen yhteydessä, jolloin suunnitelmaa tarvittaessa päivitetään ja kirjataan. Laajempi koulukohtainen arviointi tehdään syyslukukauden 2020 aikana.