Fiktiivisen (kuvitellun) videon käsikirjoituksen ideointi

Fiktiivisen (kuvitellun) videon käsikirjoituksen kirjoittaminen

1. Lue seuraava pieni käsikirjoitus. Kiinnitä huomiota, miten käsikirjoitus on muotoiltu (sisennykset, isot kirjaimet, sulut jne)
LUOKKA KADOKSISSA_käsikirjoitusharjoitusb(1).pdf

2. Katso Mussalon vuoden 2016 Valokuvaus- ja elokuvakerhon tekemä video käsikirjoituksen pohjalta ja seuraa, kuinka elokuva seuraa käsikirjoitusta.



3. Kun elokuva on katsottu, katso uudelleen käsikirjoitusta huolella ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
  • Kuinka käsikirjoitukseen merkitään kuvaupaikka ja aika?
  • Kuinka käsikirjoittaja kuvailee tapahtumia, miten teksti on muotoiltu (sisennykset, isot kirjaimet jne)?
  • Kuinka vuorosanat merkitään käsikirjoitukseen?
4. Kun olette keskustelleet opettajan kanssa aiheesta, laadi oma käsikirjoitus. (Käsikirjoitus kannattaa laatia tietokoneella, jotta sitä voi helposti muokata ja parannella.)

Ota huomioon käsikirjoituksessa:
- draaman kaari - käsikirjoituksessa on selkeä alku, keskikohta ja loppu (myös kiinnostava alkukohtaus ja jännityksen huipentuma)
- ei liikaa eri kuvauspaikkoja ja kirjoita sellaiset paikat, että kuvaus on koulussa mahdollista
- mieti tarkkaan monta näyttelijää kannattaa kirjoittaa käsikirjoitukseen

Fiktiivisen (kuvitellun) videon käsikirjoituksen kirjoittaminen - Vaihtoehtotehtävä 2

1. Lue seuraava pieni käsikirjoitus. Kiinnitä huomiota, miten käsikirjoitus on muotoiltu (sisennykset, isot kirjaimet, sulut jne)
LUOKKA KADOKSISSA_käsikirjoitusharjoitusb(1).pdf

2. Katso Mussalon vuoden 2016 Valokuvaus- ja elokuvakerhon tekemä video käsikirjoituksen pohjalta ja seuraa, kuinka elokuva seuraa käsikirjoitusta.



3. Kun olet katsonut elokuvan, katso uudelleen käsikirjoitusta huolella ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
  • Kuinka käsikirjoitukseen merkitään kuvaupaikka ja aika?
  • Kuinka käsikirjoittaja kuvailee tapahtumia ja miten tapahtumakuvauksissa teksti on muotoiltu (sisennykset, isot kirjaimet jne)?
  • Kuinka vuorosanat merkitään käsikirjoitukseen?
  • Miten tunteet, äänen voimakkuus yms. merkitään käsikirjoitukseen? (Vinkki: Katso alussa kohta, jossa on kuvailtu, millaisella äänellä opettaja sanoo.)
  • INT tarkoittaa Interior eli sisätila ja EXT exterior eli ulkotila.
4. Alla on Kati Weissin kirjoittama satu Pekka ja päiväkodin susi. Olemme harjoitelleet tekstin asettelua Wordiin. Kopioi teksti Word-dokumenttiin ja muuta se käsikirjoitukseksi. Katso mallia yllä olevasta käsikirjoituksesta ja tee käsikirjoituksesi täsmälleen samassa muodossa.


Ennen tekstin muokkaamista lue teksti huolella ja mieti:
1) Kuinka monta tapahtumapaikkaa tarvitaan (merkitse ne ja vuorokauden ajat oikein käsikirjoitukseesi)
2) Monta kohtausta tarvitaan (kannattaisiko esim. sadussa olevat eri päivinä tapahtuneet tapahtumat laittaa käsikirjoituksessa tapahtumaan yhtenä päivänä)
3) Tapahtuuko asiat int vai ext eli ulkona vai sisällä?
4) Kuinka monta näyttelijää on käsikirjoituksessa ja miten heidät nimeät (huomaa, kuinka näyttelijä merkitään käsikirjoitukseen)
5) Mitä osia sadusta voit poistaa (Käsikirjoituksessa ei esim. ole virkettä "olipa kerran viisivuotias poika...". Käsikirjoitukseen kirjoitat ohjeet näyttelijöille eli kerrot mitä he tekevät ja sanovat. Jos haluat käsikirjoittajana ilmaista esim. millä tunteella tai voimakkuudella joku asia sanotaan, kirjoitat ohjeen suluissa kuten mallikäsikirjoituksessa esim. (iloisesti)


Pekka ja päiväkodin susi

Kati Weiss

 

Olipa kerran eräs viisivuotias poika, jota kutsuttiin Pekaksi. Joka arkiaamu isä puki Pekalle haalarit, otti kädestä kiinni ja vei hänet hoitoon tarhan tätien luokse. Joka ilta auringon laskiessa isä vilkutti päiväkodin ovella, ja Pekka juoksi iloisena vastaan.

Eräänä päivänä Pekalla oli erityisen ikävää tarhassa. Silloin hän muisti, mitä hänen isänsä oli sanonut: – Sinun pitää aina varoa ilkeitä ihmisiä. Jos näet jonkun kiusaavan, huuda heti apua.

Poika ei ollut ikipäivänä nähnyt ilkeitä ihmisiä. Mutta hänellä oli tylsää, ja siksi hän päätti hieman petkuttaa päiväkodin tätejä. Hän vilkaisi vieressä leikkivää Sisu-poikaa ja sai ajatuksen.

– Sisu! SISU KIUSAA, hän huusi täyttä kurkkua.

Tarhan tädit kuulivat pojan huudot, heittivät työnsä ja juoksivat hätiin. Mutta eihän huoneessa ollut muuta kuin kaksi rauhallisesti leikkivää poikaa. Kun tädit näkivät, miten iloinen Pekka oli heidän tullessaan, he eivät mitenkään hennonneet olla hänelle vihaisia. Mutta he kielsivät Pekkaa huijaamasta toista kertaa.

Eikä Pekka pitkään aikaan huijannutkaan. Mutta eräänä tarhapäivänä hänellä oli taas tavattoman tylsää. Hän huusi niin kovaa kuin jaksoi: – Sisu! SISU KIUSAA!

Päiväkodin tädit syöksyivät katsomaan, mutta he löysivät taas kaksi rauhallisesti leikkivää poikaa. Nyt tädit olivat vihaisia ja kielsivät Pekkaa tiukasti huijaamasta.

Eikä Pekka enää huijannutkaan. Eräänä päivänä hän istui kaikessa rauhassa rakettia rakentamassa. Silloin hän näki Sisun hiipivän luokseen. Nopealla kädenheilautuksella Sisu rikkoi raketin ja tönäisi Pekan maahan. Sitten Sisu antoi hänelle kunnon löylytyksen.

– Sisu! SISU KIUSAA! Pekka huusi täyttä kurkkua.

Tarhan tädit kyllä kuulivat pojan huudot, mutta jatkoivat työtään. He luulivan pojan taas huijaavan.

– Sisu! SISU! SI-…

Päiväkodin tädit säikähtivät ja arvelivat, että ehkäpä Pekka oli sittenkin joutunut tappeluun. He kiiruhtivat katsomaan. Mutta tädit saapuivat liian myöhään: Sisu oli jo mennyt tiehensä eikä Pekan raketista ollut jäljellä kuin kasa pahvisilppua.

Voit uskoa, ettei Pekka enää ikipäivänä huijannut ketään.

Sen pituinen se



5. Kun olet tehnyt käsikirjoituksen ja hyväksyttänyt sen opettajalla, tulosta se ja liitä portfolioosi.