Energia

Energia

Energia on fysiikan ehkä perustavanlaatuisin suure. SI-järjestelmässä energian tunnus on E ja yksikkö on joule (J). Muita energian yksiköitä ovat muun muassa kalori (ruoan energiasisältö) ja kilowattitunti (sähköenergia).

On hieman hankalaa perustella mitä energia oikeastaan on. Energiaa on kaikkialla ja ilman sitä ei olisi mitään. Kun maailmankaikkeus sai alkunsa, niin kaikki energia oli sulloutunut yhteen pisteeseen, joka räjähti ja laajeni nykyiseksi maailmankaikkeudeksi.


Tyydymmekin vain sanomaan, että energia mahdollistaa työn tekemisen. Jos et esimerkiksi saa ravinnosta tarpeeksi energiaa, niin et jaksa tehdä mitään. Jos puhelimen akussa ei ole kemiallista energiaa, ei puhelin toimi.

Albert Einsteinin suhteellisuusteoriaan liittyvä kuuluisa kaava kertoo, että myös massa on energiaa.

Energia voi esiintyä monessa eri muodossa: lämpönä, sähkönä, liikkeenä tai esimerkiksi säteilynä. Energialla on myös taipumus muuttua muodosta toiseen. Ruoansulatuksessa ruoan kemiallinen energia muuttuu kehon lämmöksi ja lihasten liikkeeksi, sähkövoimalassa generaattorien liike-energia muuttuu sähköksi, hehkulampussa sähköenergia muuttuu lämmöksi ja valoksi ja niin edelleen.

Aurinkokennot muuttavat Auringon säteilyenergian sähköksi.

Kun energia siirtyy tai muuttuu muodosta toiseen, niin sitä ei koskaan synny lisää tai häviä. Tätä tarkoittaa energian säilymislaki. Esimerkiksi autokolarissa auton liike-energia ei häviä minnekään auton törmätessä seinään, vaan muuttuu lämmöksi, ääneksi ja auton rakenteiden muutokseen.