12. Uskonto ja yhteiskunta Kiinassa

Tehtävä 12.1

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

12.1 Kommunismin nousu
Uskonnon ja yhteys on Kiinassa ollut perinteisesti vahva. aina 1900-luvun alkuun kungfutselaisuudella oli vahva asema kiinalaisessa yhteiskunnassa. Se vaikutti voimakkaasti yhteiskunnalliseen rakenteeseen ja ihmisten moraalisiin käsityksiin. Hallitsijalla on käsityksen mukaan aina ollut vastuu toimistaan, mutta samalla myös kontrolloida alamaistensa toimia.

Kun Kiinasta tuli tasavalta , kungfutselaisuus menetti asemansa yhteiskunnallisena filosofiana. Valtion johtoon nousi - puolue. Kun kommunistit perustivat oman puolueensa 1921, Kuomintang-puolue ja kommunistinen puolue toimivat aluksi yhteistyössä. Maa ajautui kuitenkin pian . Japanin hyökkäys Kiinaan 1930-luvun alussa ja myöhemmin alkanut toinen maailmansota yhdistivät sisällissodassa taistelevat osapuolet hetkeksi yhteen rintamaan, mutta sen jälkeen sisällissota jatkui. Lopulta Kuomintang-puolueen kannattajat joutuivat vetäytymään ja kommunistit nousivat valtaan Kiinassa vuonna 1949. Syntyi Kiinan kansantasavalta, jonka johdossa oli Mao .

Sekä Kuomintang-puolue että vastustivat kungfutselaisuutta, koska he näkivät sen tukevan eliitin valtaa ja estävän tasa-arvon toteutumista. Valtio alkoi kontrolloida ja valvoa . Kansantasavalta hyväksyi aluksi , , islamin sekä katolisen ja kristinuskon. Niin kutsuttu taikausko kiellettiin. Taikauskona pidettiin esimerkiksi shuita.

Mao Zedongin johdolla aloitettiin vuonna kymmenen vuotta kestänyt kulttuurivallankumous. Sen tavoitteena oli pois kaikki vanhakantainen , johon myös uskonnon katsottiin kuuluvan. Vanhoja tuhottiin tai otettiin muuhun kuin uskonnolliseen käyttöön. Uskontojen koski kaikkia Kiinassa vaikuttaneita uskontoja, niin perinteisiä kuin ulkopuolelta tulleita. Esimerkiksi kristittyjä lähetyssaarnaajia karkotettiin maasta ja eri uskontojen edustajia .

Zedongin kannatus sai uskonnollisia piirteitä. Maoa pidettiin ja kaikkien pelastajana. Kokouksissa ja kouluissa luettiin ja opiskeltiin Maon oppeja Pienestä kirjasta. Kaikkien kiinalaisten kuului osata maolainen ideologia ja toimia sen mukaisesti.

Mao Zedongin talouspolitiikka aiheutti Kiinassa laajasti nälänhätää. Maon uudistuksia, mukaan lukien, on myöhemmin Kiinassa raskaana virhearviona. Kuitenkin Maon pyrkimys taloudelliseen tasa-arvoon ja ihmisten yhtäläiseen kohteluun syntyperästä riippumatta ovat asioita, joita osa kiinalaisista yhä

Mao Zedongin jälkeen Kiinan puolueen ja samalla palautettiin niiden alkuperäiseen käyttöön ja uskonnon harjoittaminen sallittiin valtiovallan määrittämissä muodoissa. Kaikenlainen oli kuitenkin kiellettyä.

Nykyään Kiinassa on edelleen virallisesti hyväksytty viisi uskontoa: , , sekä Kiinan katolinen ja protestanttinen kristinusko. Uskonnonvapaus on Kiinassa kuitenkin yhä rajattu: mainittuja uskontoja saa Kiinassa harjoittaa ainoastaan virallisesti rekisteröimissä yhdistyksissä. Kiinassa uskonnonvapauden toteutuminen on paljolti kiinni myös paikallisista . He tulkitsevat maan lakeja on hyväksyttyä ja mikä taas taikauskoa. Esimerkiksi muslimien asioista vastaava taho on Kiinassa nimeltään Islamilainen kuitenkin kieltää ajoittain koulujen ja oppilaitosten toiminnan poliittisista syistä. opiskeluun ajatellaan liittyvän riskejä ja koulut ovat kokoontumispaikkoja. Kaiken kaikkiaan uskonnon julistaminen Kiinassa on virallisesti sallittua lähinnä uskonnollisten yhteisöjen omissa tiloissa, ja lasten suhtaudutaan kielteisesti.

Myös taolaiset ovat voineet toimia Kiinassa vapaammin 1980-luvulta lähtien. Kiinan taolainen yhdistys pitää valtakunnallisia kokouksia, perustaa paikallisia yhdistyksiä ja rahoittaa suuria kiitosuhrijuhlia. toimii munkkien koulutuskeskus Valkoisten pilvien temppelissä.

Uskonnonvapaus toteutuu erityisen huonosti , jossa viranomaiset ovat vuosikymmeniä tuhonneet tiibetiläisten pyhiä paikkoja ja kirjoituksia. Tiibetiläisiä luostareita on suljettu tai pakkosiirretty. Kiina on valinnut omia uskonnollisia johtajia valitsemien johtajien tilalle. Kiina on myös antanut määräyksen, jonka mukaan uskonnollisten johtajien, lamojen, pitää hakea jälleensyntymiselleen valtion lupa. Jälleensyntyneen henkilön tunnistamiseen eivät saa osallistua Kiinan ulkopuolella olevat tiibetiläiset. Osa munkeista on vastustanut näkyvästi Tiibetin ja uskonnon tuhoamista.

ei lueta nyky-Kiinassa uskonnoksi, mutta sen opetukset vanhempien kunnioittamisesta ja perheen merkityksestä ovat monelle kiinalaiselle yhä tärkeitä. Perheen merkitys korostuu erityisesti maaseudulla; kaupungeissa sen sijaan monet korostavat nykyään yksilön oikeuksia yhteisöllisyyden kustannuksella. 1980-luvun jälkeen myös puolue kiinnostui kungfutselaisuudesta. Kungfutsen opit on alettu nähdä vastapainona länsimaisille aatteille. Puolue suosiikin kungfutselaista tutkimusta, joka pyrkii löytämään Kiinalle uutta elämänkatsomuksellista pohjaa. on puhunut perinteisten oppien ja arvojen puolesta, mutta ei ole avoimesti julistautunut kungfutselaisuuden kannattajaksi. Tämä olisi vastoin vallankumouksen aikaisia näkemyksiä.

Kiinassa ja valvotaan tiedonvälitystä, mikä osaltaan rajoittaa uskontojen vapaata toimintaa. Näin ollen monet kansalaiset eivät saa tietoa uskonnonvapauden todellisesta tilanteesta. Kiinassa esimerkiksi muslimitaustaisten uiguurien tilanne on tukala, sillä heitä on Kiinan mukaan viety uudelleenkoulutusleireille. Selvitysten mukaan kyseessä ovat kuitenkin vankileirit, joiden olosuhteet ovat erittäin heikot. tilanteeseen ovat ottaneet kantaa sekä Euroopan parlamentti että edustajainhuone.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen