Innehåll

Innehåll

Innehållet i gymnastikundervisningen kan ses och beskrivas från olika perspektiv. Oberoende synvinkel handlar innehållet om att eleverna ska röra på sig på ett mångsidigt sätt för att stärka en aktiv livsstil genom livet. Enligt läroplanen är fokus på fysisk, psykisk och social funktionsförmåga.

Den fysiska funktionsförmågan innefattar uthållighet, styrka, snabbhet och rörlighet samt sensomotoriska färdigheter och grundmotoriska färdigheter. Dessa övas genom att hoppa, springa, kasta, slå osv i olika omgivningar och med olika redskap. Sensomotoriska färdigheter är att eleven uppfattar den egna kroppen och dess olika delar i förhållande till det omgivande rummet, den använda tiden och styrkan. Orientering, bollspel, dans, yoga och styrketräning övar dessa färdigheter. Balansförmåga, rörelsefärdighet och förmåga att hantera redskap hör till de grundmotoriska färdigheterna. Detta övas genom bl.a. gymnastik med redskap och övningar som tränar kroppskontrollen, konståkning och spel på is, tekniker för att hantera redskap i olika bollspel och livräddning. Uthållighet, styrka, snabbhet och vighet utvecklas genom allsidiga rörelser och motionsformer med egen kroppsvikt eller med stöd av redskap.

Den sociala funktionsförmågan handlar om att stödja positiva sociala värderingar och normer, såsom ärlighet, ansvarsfullhet och rättvisa. Rent spel-principen genomsyrar undervisningen. Egna initativ som stödjer inlärningen uppmuntras. Att ta ansvar för sig själv, andra och material ingår här.

Den psykiska funktionsförmågan innebär att eleverna ska ha en positiv och realistisk bild av sig själv som motionsutövare. En trygg atomsfär med möjlighet att misslyckas och lyckas är viktigt för den psykiska funktionsförmågan.

Individuella färdigheter satsas på i årskurs 7, medan till årskurs 9 har fokus alltmera riktat sig in även på samspelet med andra i spelsituationer osv.