Melko vahva vetysidos

Vetyatomi sitoutuu orgaanisissa yhdisteissä tavallisesti yhdellä kovalenttisella sidoksella, mutta joissakin tapauksissa se voi osallistua myös erityislaatuiseen vuorovaikutukseen, vetysidokseen. Vetysidos voi syntyä, jos vetyatomi on yhdistynyt kovalenttisella sidoksella sitä elektronegatiivisempaan alkuaineeseen, esimerkiksi happeen tai typpeen. Koska vetyatomilla on tällöin positiivinen osittaisvaraus, se voi vuorovaikuttaa negatiivisesti varautuneen atomin tai atomiryhmän kanssa. Esimerkiksi metanolimolekyylin OH-ryhmän vetyatomi voi muodostaa vetysidoksen toisen metanolimolekyylin happiatomin kanssa. Isoissa molekyyleissä vetysidoksia voi muodostua myös molekyylin sisällä.

Vetysidoksella on sekä dipolien välisten vuorovaikutusten että kovalenttisten sidosten ominaisuuksia. Vetysidos muistuttaa dipolien välisiä vuorovaikutuksia siinä, että se perustuu dipoliin. Toisaalta oikeanlainen suuntautuminen on vetysidoksessa tärkeää samalla tavalla kuin kovalenttisissa sidoksissa: vetysidoksen ja vetyatomista lähtevän kovalenttisen sidoksen välinen kulma on yleensä noin 180 astetta. Vahvuudeltaan vetysidos on dipoli-dipolivuorovaikutuksen ja kovalenttisen sidoksen välissä.

Vetysidoksen vahvuus selittää monien yhdisteiden korkeita sulamis- ja kiehumispisteitä. Esimerkiksi metanoli- ja etaanimolekyylit ovat massaltaan lähes yhtä suuria, mutta metanoli kiehuu 65 °C:ssa ja etaani kiehuu −89 °C:ssa. Korkea kiehumispiste tarkoittaa, että nestemolekyylien erottamiseen tarvitaan paljon energiaa. Metanolin tapauksessa energiaa kuluu vetysidosten katkeamiseen, kun taas etaanimolekyylejä sitoo toisiinsa vain heikko dispersiovuorovaikutus.

https://peda.net/id/cce9f08a4
Metanolimolekyylien välisiä vetysidoksia. Vetysidos merkitään tavallisesti muutamalla pisteellä. Vetysidokseen osallistuvasta vetyatomista lähtee siis yhteen suuntaan pisteviivaa vetysidoksen merkiksi ja toiseen suuntaan yhtenäistä viivaa kovalenttisen sidoksen merkiksi.