LV 2021-22

Lukuvuosi 2021-22

OKM ja THL ohje varautumiseen 5.8.202

OPH Ohje varautumiseen 1.8.2021 (sis. poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisprosessin kuvauksen)

"Wilma tiedote 3.8.2021

Pohjois-Savo on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa ja erityisesti Keiteleellä on oltu kärkipaikoilla ilmaantuvuusluvuissa heinäkuun lopulla. Tämän aamuisen tiedon mukaan uusia tartuntoja ei kuitenkaan ole todettu Keiteleellä 31.7.21 jälkeen.

Alueellisen varautumisryhmän näkemyksen mukaan koulu ja varhaiskasvatus aloitetaan samoilla ohjeilla kun se lopetettiin keväällä
*Maskeja käytetään 6.-9. luokilla koulukuljetuksessa ja kouluaikana sisätiloissa. Myös henkilöstö käyttää maskia tai visiiriä vaikka olisi saanut kaksi rokotetta.
*Käsiä pestään opitusti.

* Turvavälejä kunnioitetaan
*Ryhmille varataan omat välituntialueet, WC tilat sekä ruokailuvuorot viime kevään mallilla.

Kaikille luokille on varattu lähtökohtaisesti oma välitunti alue viime syksyisen mallin mukaan. Kuitenkin välituntialueilla seuraavat luokat voivat oleskella samalla alueella kuitenkin voimme nopeasti siirtyä kokonaan omiin alueisiin (peruste):

esi-2. luokat (Aamun ja iltapäivän varhaiskasvatus yhdessä ApIp-toiminnan kanssa) Jos tartuntatilanne ei parane esiluokalle varataan oma alue ja heidät erotetaan omaksi ryhmäksi aamuisin ja iltaisin.

3.-4. luokat ( Yhteinen valinnaisaine viikottain)

5.-6. luokat ( Yhteinen valinnaisaine viikottain)

7.-9. luokat (8. ja 9. luokalla yhteinen valinnaisaine+ oppilaiden kouluviihtyvyys esim. liikuntapaikkojen, kirjaston ja kioskin käyttö )

Päivitetyt ohjeet löydät koulumme peda.net sivuilta linkistä 

Loppukesän aikana tulleissa valtakunnallisissa ohjeissa korostetaan "normaaliin elämään" palaamista ja korona aikana tulleiden vahinkojen korjaamista sekä lasten tulevaisuuden uskon vahvistamista. Linkki ohjeeseen PERUSOPETUS ja ESIOPETUS

Voimia kaikille

Ville"

PALAUTUMISSUUNNITELMA: Loppukesän aikana tulleissa valtakunnallisissa ohjeissa korostetaan "normaaliin elämään" palaamista ja korona aikana tulleiden vahinkojen korjaamista sekä lasten tulevaisuuden uskon vahvistamista. Linkki ohjeeseen PERUSOPETUS ja ESIOPETUS.

Nilakan yhtenäiskoulun kevään 2020 ja lukuvuoden 2020-21 lukuvuoden opetus voitiin järjetää poikkeusoloista huolimatta suhteellisen laadukkaasti. Kuitenkin poikkeusaika on vaikuttanut kaikkiin kouluyhteisömme jäseniin ja toimintaympäristöön.

NYK arjessa otetaan huomioon lukuvuonna 21-22 erityisesti seuraavia :

  • Lasten ja nuorten tulevaisuususkon vahvistaminen
  • Tuetaan ja lisätään oppilaiden hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöön kuulumisen tunnetta heti syyslukukauden alkaessa
  • Viestiminen koteihin ja kodin ja koulun yhteistyö
  • Varmistetaan ohtamisen käytännöt ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehditaan

 VARAUTUMISSUUNNITELMA

  Ratkaisu NYK vuosisuunnitelmassa 3.0
Ohjaavat periaatteet opetuksen järjestämisessä NYK ssa lv 2020-22 Pyrimme mahdollisimman normaaliin lähiopetukseen huomioiden turvallisuus. Jos tartuntatapauksia alkaa ilmetä tai terveysviranomainen ennustaa riskin nousevan, otetaan lisää varotoimia asteittain käyttöön aina tarvittaessa etäopetusjärjestelyihin saakka.
Varotoimet koulun alkaessa

Käsihygenia ja turvallinen yskiminen sekä huolehditaan turvaväleistä
Ruokailuaikoja harvennetaan, linjaston hygieniaa nostetaan ja Suvannon siisteydestä huolehditaan.
Koulun alkamista odotetaan ulkona sovituilla omalle ryhmälle merkityillä paikoilla. Yläkoulun ennen klo 8.30 tulevat kuljetusoppilaat voivat tulla sisälle odottamaan koulun alkamista. 
Oppi- ja välitunnit


Kaikille luokille on varattu lähtökohtaisesti oma välitunti alue viime syksyisen mallin mukaan. Kuitenkin välituntialueilla seuraavat luokat voivat oleskella samalla alueella kuitenkin voimme nopeasti siirtyä kokonaan omiin alueisiin (peruste):

esi-2. luokat (Aamun ja iltapäivän varhaiskasvatus yhdessä ApIp-toiminnan kanssa) Jos tartuntatilanne ei parane esiluokalle varataan oma alue ja heidät erotetaan omaksi ryhmäksi aamuisin ja iltaisin.

3.-4. luokat ( Yhteinen valinnaisaine viikottain)

5.-6. luokat ( Yhteinen valinnaisaine viikottain)

7.-9. luokat (8. ja 9. luokalla yhteinen valinnaisaine+ oppilaiden kouluviihtyvyys esim. liikuntapaikkojen, kirjaston ja kioskin käyttö ) 

Ryhmät voivat opiskella yhdessä lukujärjestyksen mukaan. 

Välitunnin jälkeen mennään sisälle seuraavasti:Huom: valvojan vastuu

Alakoulun piha:

6. lk lähtee oma-aloitteisesti lepolantien kevyenlikenteen väylää pitkin yläkoululle kuviksen ovesta

Pääovi:

Välitunnin päätyttyä välittömästi 1.. lk

Valvojan ohjeen mukaan seuraavassa järjestyksessä:

5. lk

3. lk

Eskrin sivuovi:

Välitunnin päätyttyä välittömästi 4. . lk

Valvojan ohjeen mukaan seuraavassa järjestyksessä:

2. lk

esi. lk

Ks pehmeät

Tn luokan ovi:

Välitunnin päätyttyä välittömästi KS kovat ryhmä

Yläkoulun piha

Erillistä sisääntulo järjestystä ei ole vaan huolehditaan maskeista sisällä ja turvaväleistä koko välitunnin ajan

Jos oppilas myöhästyy oman luokan vuorolta niin hän menee sitten kun kaikki luokat ovat menneet.

Monitoimikentällä voi olla pelaamassa jalkapalloa maalivahti + 4 pelaajaa joukkueessaan. Mikäli halukkaita pelaajia on enemmän vaihdetaan vuoroja välitunnin aikana.

Ryhmät voivat opiskella yhdessä lukujärjestyksen mukaan ja välitunneilla ei ole ryhmille erillisiä alueita. Välitunnin jälkeen mennään oman luokan ryhmään (oma paikka välkkä alueella) ja odotetaan ulkovalvojan ohjetta siirtyä sisälle. Pääovesta menevät 6.lk, 4.lk ja 2.lk. sivuovesta menevät 3.lk, 1.lk ja esi. Yläkoulun puolella 5.lk käyttää kuvataideluokan ovea ja 7.lk , 8.lk ja 9.lk sisäpihan ovesta ulkovalvojan ohjeen mukaan.
Monitoimikentällä voi olla pelaamassa jalkapalloa maalivahti+4 pelaajaa joukkueessaan. Mikäli halukkaita pelaajia on enemmän vaihdetaan vuoroja välitunnin aikana.
Koulun / osakoulun yhteisiä tilaisuuksia voidaan järjestää ulkotiloissa tai liikuntahallissa huomioiden hygienia ja turvavälit.
Ruokailut on porrastettu .

Hyvän käsihygenian lisäksi työvälineiden pesu/ desifiointi ryhmän vaihdon jälkeen => jokainen oppilas puhdistaa välineet (joita käyttää viimeisenä) tunnin lopussa .

Ryhmille varataan omat WC-tilat sekä ns. Hätä-WC -tiloja (ylä- ja alakoululla) .
7.-9. lk naulakot harvemmassa.
Koulukuljetuksessa pyriään mahdollisimman väljään sijoittumiseen normaaleissa vuoroissa.
Keiteleen koululaiskuljetus ei ole julkista liikennettä, joten tässä vaiheessa ei edellytetä yli 15 vuotiailta maskin käyttöä.

Ei sairaana kouluun (ei koske allergista nuhaa).

Matkustamisen takia omaehtoisessa karanteeriirissa oleva oppilas ei osallistu lähiopetukseen karanteerina aikana.

Maskisuositus 6.-9. luokille. ks. ***) Harri Korhosen viesti 25.8.21


KYSTERIN KORONA SIVUSTOLTA SAAT AJANTASAISTA TEITOA TILANTESTA JA ROKOTUKSISTA 


Varhaiskasvatukseen, kouluun tai työpaikalle ei jatkossa saa tulla hengitystieinfektio-oireisena ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä. 
ks. KYSTERI linjaus 12.8.20 *) ja 19.8.20 **)

OPH ohjeessa suositellaan, että omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi ei osallistu perusopetukseen. Opetushallitus kehottaa noudattamaan suositusta sekä viestimään siitä huoltajille.
Omaehtoisessa karanteerissa oleva lapsi jää kotiin ja hänen opetuksensa järjestetään erityisin opetusjärjestelyin.
Ohje omaehtoisesta karanteerista löytyy täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia.

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen

Siirtyminen poikkeusjärjestelyihin perustuu aina terveysviranomaisen (kunnallinen tai AVI) arvioon (tartuntatautulaki 58§). 
Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä päättää Keiteleen sivistyslautakunta. Jos tilanne edellyttää nopeampaa päätöksentekoa, sivistysjohtaja voi päättää poikkeusjärjestelyistä kunnan varautumisryhmän suosituksesta.
Huom: Päätökset tulee rajata mahdollisimman tarkasti niin laajuudeltaan kuin ajallisestikin. Poikkeusjärjestelyt voivat kestää vain 1 kk kerrallaan.

Laitteiden, yhteyksien ja materiaalien saatavuus ja saavutettavuus
varmistetaan. 
Ensimmäisinä koulupäivinä varmistetaan oppilaiden @edukeitele.net tunnukset, laitteiden riittävyys sekä yhteyksien toimiminen (LVsuunnitelma/ Turvallisuuskansio 3.5.1)
Käytettävissä olevat lisätilat poikkeusjärjestelyihin ennen etäopetukseen siirtymistä. Lääkärintalo voidaan tarvittaessa ottaa koulun käyttöön koko lukuvuoden ajan ja Meijeri loppusyksystä alkaen.
Kouluruokailun järjestäminen eri tilanteissa suunnitellaan.   Riippuen tartuntatilanteesta 
A)12.8.20 Harvennettu yhteisruokailu Suvannossa (Linkissä kuva aikatauluihin ja paikkoihin), Linjaston puhdistus ja ottimien vaihtaminen ryhmien välillä.

B) Useampi jakelupaikka, valmiit annokset, tilojen puhdistus ryhmien välillä
C) Etäopetuksessa oleville ryhmille kevennetty koululounas jaetaan koululta , huoltajat noutavat. (Vaatii laitehankintoja Suvantoon??)
Oppilashuollon toimintatavat linjataan opetuksen
järjestäjäkohtaisesti sekä koulukohtaisessa oppilashuoltoryhmässä ja kriisisuunnitelman ajantasaisuus tarkistetaan
Korona-avustuksella tehostetaan OH toimintaa ja lukuvuonna 2021-22 keskitytään tulevaisuuteen sekä korjataan edellisten vuosien vaurioita.
Oppilashuolto toimii tarvittaessa etäpalvelunakin samalla systeemillä kuin opetuskin.

Oppimisen tuen järjestäminen suunnitellaan myös etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa. Korona-avustuksella resursoidaan tauplaopettajia, erityisopetusa, S2 opetusta ja opinto-ohjausta.
Erityisopettajat ja ohjaajat lukujärjestyksen mukaan oppitunneilla.

Viestintä koteihin sekä kodin ja koulun välinen yhteistyö suunnitellaan. Wilma viestit ja tiedotteet sekä huoltajilla pääsy 
Varautumisen varalta Peda net sivuille.
Vanhempain illat etänä? Vanhempainillat ulkona? tai yksi ryhmä kerrallaan Suvannossa? 
Tarvittaessa heti, mutta muuten syyskuun ensimmäisellä viikolla viimeistään. 
Lukuvuosisuunnitelmaan tehdään lukuvuoden alussa tarvittavia tarkennuksia esimerkiksi mahdollisesta siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, lähi- ja etäopetuksen vuorottelun käytänteistä ja arvioinnista.  LV suunnitelma 3.0 kohta.
Etäopetus toteutetaan samalla tavalla kun kevään 2020 aikana.
Vuorottelevassa etäopetuksessa esimerkiksi parittomina viikoina 5. ,7. ja 9. luokat ovat etäopetuksessa ja 4., 6. ja 8. luokat lähiopetuksessa. Parillisina viikkoina päin vastoin. 
Opettajat tekevät etäopetuksen tarvittaessa koululta käsin, jos lähiopetuksessa olevien luokkien tunnit sitä edellyttävät.
Vuosiluokkinen esi-3. oppilaat ja pidennetyn oppivelvollisuuden ovat lähiopetuksessa.
Arviointi on jatkuvaa (myös etäopetuksen aikana) joten poikkeusjärjestelyt eivät vaikuta siihen.
Suunnitellaan henkilöstön työnjako ja vastuut sekä huolehditaan työhyvinvoinnista Toimitaan hallintosäännön, opetussuunnitelman ja lukujärjestyksen mukaan.
Riittävä määrä tiimi/osakoulu/ koko henkiöstön kokoontumisia. Tarvittaessa käytetään etäyhteyksiä.
   
   

 ***) Harri Korhonen 25.8.21

Hyvät oppilaiden vanhemmat!

 

Alueella on voimassa kiihtymistason maskisuositus, jonka mukaisesti maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa kuten kouluissa. Oppilaiden keskuudessa maskien käytössä on havaittu puutteita ja osa oppilaista on kieltäytynyt maskien käytöstä. Pyydämme vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa terveysturvallisista toimintatavoista ja ohjaamaan heitä suositusten mukaisesti maskien käyttöön.

Ihmisten oma käytös ja toiminta ovat oleellisen tärkeitä epidemian hallinnassa ja tartuntojen leviämisen ehkäisemisessä. Annettuja hygieniasuosituksia ja ohjeita (mm. maskit, turvavälit, käsien pesu/käsidesi, oireisena / altistuneena ei lähdetä tapahtumiin, kouluun tai muita ihmisiä tapaamaan, jne) tulisi noudattaa huolellisesti.

Vain suosituksia ja ohjeita noudattamalla selviämme korona-ajan yli. Yksikin tartuntaryväs aiheuttaa terveydenhuollon ylikuormittumisen ja normaaliajan toimintojen keskeytymisen ja paljon ylitöitä. Samoin se aiheuttaa kunnalle paljon lisätöitä. Näistä syntyy myös suuria taloudellisia kustannuksia. Lähiopetuksen turvaamiseen pitäisi pyrkiä kaikin mahdollisin keinoin, jotta myöhemmiltä kerrannaisvaikutuksilta vältyttäisiin.

 

Ystävällisin terveisin

Harri Korhonen,

Tartuntataudeista vastaava lääkäri