Maahanmuuttajien opiskelujen aikainen majoitus ja rahoitus kansanopistoissa

Kansanopistoissa opiskelijoilla on mahdollisuus majoittua opiskelun aikana opiston asuntolaan. Opiskelu, majoittuminen ja ruokailu ovat koulupäivinä maksuttomia, mikäli maahanmuuttaja opiskelee aikuisten perusopetuksen linjoilla. Opiskelu, majoittuminen ja ruokailu ovat maksuttomia myös, mikäli maahanmuuttaja opiskelee vapaan sivistystyön omaehtoisen kotoutumiskoulutuksen linjoilla ja kyseinen koulutus on hyväksytty te-toimistossa tai kunnassa hänen kotoutussuunnitelmaansa ja koulutus toteutuu kotoutumisajalla. Tarvittaessa opintoihin voi hakea kansanopistolta opintoseteliavustusta, jos kotoutumisaika on umpeutunut. Tällöin opintomaksuista voi saada alennuksen tai opintoseteli voi kattaa jopa opintomaksut kokonaan.

Valtio tukee kansanopisto-opintoja

Valtionosuus kattaa keskimäärin puolet vapaan sivistystyön oppilaitosten kuluista. Loppuosasta vastaavat oppilaitoksen omistaja ja opiskelija. Valtionosuus määräytyy vapaan sivistystyön lain mukaan (1998). Opetus- ja kulttuuriministeriö määrittelee oppilaitoksille vuosittaisen opetuksen enimmäismäärän, jonka perusteella oppilaitoksen valtionosuus määräytyy. Ministeriö ohjeistaa lisäksi vapaan sivistystyön oppilaitoksia ja määrittelee yhdessä oppilaitosten kanssa erityiset kehittämisteemat, joihin voi hakea lisärahoitusta. 

Mikä on opintoseteli?

Valtio tukee joitakin tiettyjen ryhmien opiskelua rahallisesti, esimerkiksi maahanmuuttajia, työttömiä ja senioreja.Tätä valtion myötämää avustusta kutsutaan opintoseteliksi. Opintoseteliavustusta voi hakea kansanopistolta, jos valtio on myöntänyt kyseiselle kansanopistolle opintoseteliavustuksen. Kansanopistot voivat hakea vuosittain opintoseteliavustusta. Oppilaitos käyttää tuen kurssimaksun alentamiseen tai tarjoaa koulutuksen maksuttomana kohderyhmiin kuuluville. Lisätietoa opiston opintosetelin saannista saa kyseiseltä kansanopistolta tai niiden nettisivuilta.