Kotoutumiskoulutus

Kotoutumiskoulutus (omaehtoinen)

Kenelle?

Suomen/ruotsin kieli ja kulttuuri -koulutus on tarkoitettu aikuisille maahanmuuttajille, joiden tavoitteena on suomen kielen oppiminen, suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan tutustuminen sekä oman työllistymis- tai jatko-opiskelumahdollisuuksien parantaminen.

Koulutukseen hakeutumisen vaiheessa opiskelija osallistuu alkukartoitukseen, jonka perusteella hän ohjautuu suomen/ruotsin kielen taitotasonsa mukaan sopivalle kurssille.

Koulutuksen sisältö

Suomen/ruotsin kieli/ja kulttuuri -koulutukset painottuvat suomen kielen opiskeluun tasoryhmänsä mukaisesti. Koulutuksessa painotetaan kielitietoista opetusta ja opiskelua, jolloin kaikkien opiskeltavien aineiden osalta huomioidaan suomen/ruotsin kielen kehittäminen ja esimerkiksi sanavaraston laajeneminen. Koulutuksen aikana opiskellaan suomen/ruotsin kielen ohella kulttuuri- ja yhteiskuntatietoutta, työelämätietoutta, tietotekniikan monipuolista käyttöä sekä opistokohtaisesti erilaisia valinnaisia aineita, kuten musiikkia, kuvaamataiteita, kädentaitoja ja liikuntaa. Työharjoittelu kuuluu useissa opistoissa osana opiskelua.

Koulutuksen kesto

Suomen/ruotsin kieli ja kulttuuri -koulutukset ovat kansanopistoissa pääsääntöisesti yhden lukuvuoden mittaisia (35-38 ov). Opetustunteja viikossa on 20-25. Kaikkien opiskelijoiden kanssa tehdään henkilökohtaistetut opiskelusuunnitelmat, joita päivitetään tarvittaessa. Opiskelija voi siirtyä lukukauden aikana toiselle kurssitasolle, jos se hänen opintojen etenemisen kannalta on mielekästä.


Kurssitasot

Suomen/ruotsin kielen ja kulttuurin -koulutukset ryhmitellään sekä opiskelijan kielitaitotason että kurssin etenemisnopeuden mukaan. Kurssien suomen/ruotsin kielen taitotasojen lähtötasovaatimukset ja kurssien tavoitetasot määritellään eurooppalaisen viitekehyksen mukaan. Tavoitetasot määritellään opistokohtaisesti ja opiskeluryhmäkohtaisesti. Pääosassa suomen kielen ja kulttuurin koulutusta tarjoavia opistoja suomen kieltä on mahdollista opiskella kolmessa eri tasoryhmässä:

 

Lähtötaso

Tavoitetaso

Alkuvaihe

0

hitaasti etenevillä kursseilla A1.2, nopeasti etenevillä kursseilla B1

Keskivaihe

A1.2-A1.3

B1.1

Jatkovaihe

B1.1

C 1

Kotoutumiskoulutuksen maksut?

Vapaana sivistystyönä toteutettavat omaehtoiset koulutukset ovat vuoden 2018 alusta lähtien osallistujilleen maksuttomia, mikäli:

  • koulutukseen hakijalle on tehty kotoutumissuunnitelma te-toimistossa tai kunnassa
  • koulutuksen hakijalla on kotoutumisaikaa jäljellä
  • kyseinen koulutus on hyväksytty TE-toimistossa tai kunnassa hakijan omaehtoiseksi kotoutumiskoulutukseksi

Omaehtoisessa kotoutumiskoulutuksessa myös opiskeluvälineet, kirjat ja lounas koulupäivinä ovat maksuttomia. Mikäli opiskelija tarvitsee opiskelun ajaksi majoitusta, ovat myös majoitus, päivällinen ja aamupala koulupäivinä maksuttomia. Viikonloppumajoituksen osalta kukin opisto voi määritellä kohtuullisen maksun.

Opistot voivat ottaa kotoutumiskoulutuksen vapaan sivistystyön ryhmiin myös turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia, joiden kotoutumisaika on jo umpeutunut, mutta heille koulutus on maksullista. Opintosetelirahoituksella voidaan kuitenkin korvata tai alentaa niiden maahanmuuttajien koulutuskustannuksia, joilla on oleskelulupa, mutta joilla ei ole enää kotoutumisaikaa jäljellä. Turvapaikanhakijoiden osalta setelirahoitusta ei voida käyttää.