6. MENETELMÄT JA PEDAGOGISET VALINNAT
Kouluttaja tekee tärkeitä valintoja
Koulutuksessa käytettävät menetelmät kannattaa valita sen mukaan, mitä koulutuksessa on tarkoitus oppia, millainen ryhmä on ja millaiset valmiudet kouluttajalla itsellään on.Lisäksi täytyy huomioida käytettävissä oleva aika ja tila, jossa koulutus järjestetään.
Koulutuksen tavoitteetValittujen menetelmien tulisi tukea oppimisen tavoitteita. Kannattaa aloittaa suunnittelu ensin siitä, millaisia asioita kouluttaja haluaa osallistujien oppivan ja valita menetelmät sen mukaan.
RyhmäRyhmän koolla on suuri merkitys menetelmien valinnassa. Pienen ryhmän kanssa toiminnalliset ja osallistavat menetelmät toimivat paremmin kuin isolla ryhmällä. Myös ryhmäläisten ikä, tavoitteet, taitotaso ja motivaatio ovat tärkeitä huomioida.
Erilaiset oppimistyylitMenetelmien valinnassa kanttaa huomioida se, että erilaiset oppimistyylit sopivat erilaisiin tavoitteisiin. Toisaalta myös erilaiset oppimistyylit sopivat erilaisille opiskelijoille, joten on hyvä käyttää vaihtelevia menetelmiä. Alla on esitelty erilaisia opetusmenetelmiä, joita voi hyödyntää erilaisissa tilanteissa:
- Vertaisoppiminen
Vertaisoppiminen on oppimista yhdessä muiden kanssa. Tärkeää on, että oppiminen tapahtuu vuorovaikutteisesti ja niin, että kaikkia ryhmän jäseniä kuullaan. Vertaisoppiminen vaatii turvallisen ilmapiirin onnistuakseen. Vertaisoppimisessa kouluttaja toimii turvallisen tilan luojana, innostajana ja fasilitoijana ja huolehtii siitä, että kaikki pystyvät osallistumaan.
- Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät
Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät aktivoivat opiskelijoita ja mahdollistavat omien ajatusten ilmaisemisen eri tavoin. Tällaiset menetelmät tukevat monenlaisten oppijoiden oppimista. Kaikille ei esimerkiksi ole luontaista ottaa puheenvuoroa ryhmäkeskustelussa, mutta kirjoittaminen yhteiseen paperiin voi tuntua itselle mieluisalta tavalta osallistua.
- Luovat ja taidelähtöiset menetelmät
Taidelähtöiset menetelmät tukevat oppimista, jossa opiskelija otetaan huomioon kokonaisvaltaisena ihmisenä tunteineen, ajatuksineen ja kehoineen. Taidelähtöisten menetelmien avulla voidaan synnyttää empatiaa ryhmän kesken ja tutkia erilaisia näkemyksiä ja tulkintoja käsiteltävistä aiheista. Luovat ja taidelähtöiset menetelmät toimivat erityisen hyvin silloin, kun halutaan tukea ryhmäytymistä, uusien ideoiden kehittelyä tai kokeilevaa oppimisilmapiiriä.
- Digitaalisten välineiden käyttö
- Oppimistehtävät
Kaiken oppimisen ei tarvitse tapahtua ryhmätilanteessa vaan opiskelijoille voi antaa erilaisia oppimistehtäviä omalla ajalla toteutettavaksi. Oppimistehtävät kannattaa suunnitella niin, että ne aidosti tukevat oppimisprosessia. Tärkeää on myös miettiä, millä tavoin oppimistehtäviä käsitellään ryhmän kokoontumisissa, etteivät ne jää irrallisiksi.
- Projektioppiminen
Projektioppiminen on yhteistoiminnallista oppimista, jossa ryhmä toteuttaa jonkin ennalta määritellyn projektin yhdessä ja oppiminen tapahtuu prosessimaisesti samalla, kun edistetään projektia. Kulttuuriyhdistyksissä tällainen projekti voi olla, vaikka näytelmän tai taidenäyttelyn valmistaminen.
Linkkejä menetelmiin:
Vertaisoppiminen:
https://www.opintokeskussivis.fi/app/uploads/2023/11/3.sivis-vetoa-vertaisuudesta-1.pdf
Taidelähtöiset ja toiminnalliset menetelmät:
https://www.hel.fi/static/nk/Klaari/Menetelmapaketti.pdf
https://www.ksl.fi/app/uploads/2024/01/OsallistavatMenetelmat_A4_saavutettava_22122023.pdf