Kiusaamisen ennaltaehkäisy
Kiusaamisen ehkäisy
Kiusaaminen voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Kokemus kiusatuksi tulemisesta on lapselle aina totta, joten aikuisten on puututtava kiusaamiseen heti.
Kiusaaminen voi näkyä fyysisenä lyömisenä, tönimisenä, leikkien sotkemisena. Se saattaa olla sanallista nimittelyä, lällättelyä tai leikistä pois sulkemista. Kiusaaminen voi olla myös psyykkistä kuten manipulointia, ilveilyä, kiristämistä ja leikin sääntöjen muuttamista.
Päiväkodissa luomme yhteistä me-henkeä oman ryhmän ja koko päiväkodin kanssa. Laulamme, leikimme ja keskustelemme hyvistä tavoista ja kivasta kaveruudesta. Entisten kaverisuhteiden rinnalla ohjaamme ja kannustamme uusien suhteiden syntymistä. Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta opettelemme tulemaan toimeen kaikkien kanssa. On tärkeää, että aikuiset huomioivat lasten hyvät kaveritaidot ja antavat niistä positiivista palautetta.
Jos kiusaamista ilmenee, siihen puututaan keskustelemalla yhdessä lasten kanssa jokaista kuunnellen. Tarvittaessa myös vanhemmat ovat mukana keskustelussa.
Torjumme ja käsittelemme kiusaamista lapsiryhmän kanssa eri tavoin. Lasten kanssa voimme piirtää, lukea kuvakirjoja ja opetella sekä yksin, että ryhmässä sellaisia taitoja, jotka vielä puuttuvat.