Kokousmuistiot

11.4.2024 Norssi

Muistio 11.4.2024 


Paikalla: Päivi Mustalampi

Vuokko Saastamoinen

Pirjo Väli-Torala

Riina Hänninen

Anna-Leena Kähkönen

Anu Vuotari-Filenius

Mari Kalaja

Riitta Harjula


Asialista


Kuulumiset lyhyesti

Lyseo:
Koulutuskuntayhtymä hakee kestävän kehityksen sertifikaattia ja tästä ollut auditointi (OKKA-säätiö).
Unesco-lähettiläiden kanssa ollut tapaaminen. Lähtettiläät järjestivät maailman onnellisuuden päivänä aulatorilla tapahtuman, jossa oli onnellisuuden puu, johon opiskelijat kiinnittivät jonkin teon ja palkinnoksi saivat suklaasuukon. Yksi opiskelija ollut mukana lähettiläsoppaan tekemisessä.
Luonnon monimuotoisuuden päivänä biologian opettaja ja lähettiläät tekevät visan ja järjestävät valokuvauskilpailun teemalla “herääminen”. Kevätjuhlassa näyttely ja kuvauskilpailun voittajan julkistaminen


JKO:
On jo OKKA-säätiön sertifikaatti, oli juuri auditointi, nostettiin esiin, että Unesco-kouluteemat pitäisi nostaa vielä enemmän esille. Tällä arvoa.
Vuokko kokoaa historiikkia JKO:n Unesco-toiminnasta.
Opistolla on esimerkiksi selvitetty henkilöt, jotka ovat hoitaneet Unescoa ihan alusta saakka.
Jaana Tikka-Ugutsione (?) tulee Vuokon sijaiseksi syksyllä.
Metsäpäivä tansanialaisen ystävyyskoulun kanssa.
OPH:n lähettiläspäiville lähdössä kolme opiskelijaa.


Norssi YK-Lukio + alakoulu
Tulossa videopäivänavaus luonnon moninaisuuden päiväksi
Kenia-yhteistyön alkaminen ollut yläkoululla haasteellisempaa, kun kouluun ei olla saatu yhteytta. Alakoululla nelosluokka järjestää jotain yhteistä toukokuussa.
8.5. Eurooppa-päivän päivänavaus ja työpajat (KV-opiskelijat)
Aitoluonto.fi luontokokemuspolku kampuksella sekä yliopiston museoon tutustuminen


OKL
Autismitietoisuuden päivänä kuunneltiin Autismiliiton striimejä aulassa järjestetyllä pisteellä. Tästä saatiin toinen YK:n teemapäivä.



Tikkala

Maailmankansalaisuusteema esillä ensi vuonna,ja on alettu suunnittelemaan.
Sveitsiläinen opettaja ollut tutustumassa.
Rasisminvastaisen viikon viettäminen.
Luonnonmonimuotoisuuden päivään piirustuskilpailu.
Vesi- ja metsäpäivä tulossa toukokuun lopussa.
Lasten lintuviikko toukokuussa.
Ilmastosankarit-kokonaisuus, jossa eri kotiryhmät perehtyivät eri aiheisiin ja kehittivät aiheeseen liittyvän supersankarin, jolle tehtiin ystäväkirjasivu ja kehitettiin asu. Koulukartoitus tehtiin näistä aiheista ja tekivät kyselyn aiheeseen liittyen.


Seminaarinmäen kierros

Suunniteltiin, että tehdään tässä vaiheessa Action Tracilla toteutteva rata, johon mahdollisuuksien mukaan sisällytetään marraskuussa tehtyjä materiaaleja. Tästä voidaan myöhemmin vielä jalostaa eteenpäin täysin etänä tehtävät ThingLink-rata.


Ideoita ActionTrack-pisteille

  • Seminaarin puutarha
  • Aallon kampusaikajana
  • koulutushistoriasta
  • kolmessa eri paikassa sijaitsevat koulutkirjastossa taideteos
Päivi ja Riitta selvittävät, millaisiin tehtäviin ActionTracker taipuu.Tehtäviä muokataan sovellukseen sopivaksi.

Tulevan vuoden yhteistyötoiveita ja -tarpeita - Ei ehditty käsittelemään
Vuokon läksiäiskahvit
21.5. klo 18.00, Vuokko ilmoittaa paikan myöhemmin

Jyväskylön UNESCO-koulujen kokous 7.3.2024

Teema 1 - Kuulumiset:

Kaikki elossa, mutta aika tiukille vedettynä!

Tikkala (Riina): maailmankansalaisuuden kypsyyskoetta virittelemään ensi lukuvuodelle, ja suunnitelmissa yhteistyötä JKO:n kanssa siihen liittyen. Tänä keväänä ilmastosankarit-jakso, jossa luodaan kestävyyskasvatukseen liittyviä sankarihahmoja + Itämereen ja vesien suojeluun liittyvä jakso. Norpat ja vesiensuojelu läsnä jotenkin kevätjuhlassakin. Lasten oma aloite työskennellä Norppien pelastamiseksi!

Ylä-Norssi & lukio (Johanna & Päivi): toimintaa kypsytelty vuoden mittaan ja liitytty Norssien unesco-verkostoon. Tavoitteena oppilaiden osallistaminen – puuttuu aika ja resurssi suuriin tempauksiin, mutta täytyy vähän kerrallaan edetä. Oppilaista UNESCO-lähettiläitä ensi lukuvuodelle? Keväälle jotakin yläkouluun Luonnon päivään, lukioon teekutsut… Nyt opeille 0,5 vvt toimintaan – verkostojen kokoukset jo tahtovat sen syödä, samoin hankehakeminen…

Ala-Norssi (Mari): Norssiverkosto on ollut nyt tärkeänä yhteistyönä + Seminaarinmäkiprojekti jotenkin tuntuu olevan kesken. Kokeillaan viedä pääsiäiskirkon vaihtoehtotoimintana oppilaat Seminaarinmäen kierrokselle (sovellettuna). Erilaisilla tunneilla pieniä juttuja. Harjoittelu haastaa pidempiä projekteja… pieniä katsauksia mahtuu sekaan. Yksi iso ajatteluttava asia onkin että miten harkat saisi mukaan huomioimaan UNESCO- ja Agenda2030 tavoitteita opetuksissa ja ”sisäänajetuksi” niiden tekemiseen koulutyössä. Kansainvälisiä harkkareita on Norssilla ympäri vuoden, ja tammikuusta toukokuuhun ajalla heilä on kyllä paljon aikaa – voisivat vierailla varmasti muillakin kouluilla jos järjestellään.

Lyseo (Pirjo ja Anu): Helmikuussa kansainvälisyyshärdelliä – UNESCO- ja ERASMUS-toimintaa, opiskelijavaihtareita – Saksasta, Ranskasta. Vaihtareilla on esim. Ranska-projektissa kestävä teollisuus teemana ja vierailevilla opiskelijoilla täältä myös n. 20 opiskelijan ryhmä, joiden kanssa yhdessä työstivät projekteja. Espanjasta vaihtariporukalla oli teemana ruokahävikki ja kierrätys, toisella Espanjaporukalla oli kestävä kaupunkisuunnittelu. Hollannin ryhmällä teemana onnellisuus. UNESCO-lähettiläät järjestävät tempauksen YK:n Onnellisuuden päivänä, ja ovat nyt alkaneet pelata hyvin yhteen ja toimia vähän itsenäisemmin! Railin Let’s get global -ryhmä on olemassa, mutta ei nyt tarkkaa tietoa mitä heillä meneillään.

JKO (Vuokko ja Mari): JKO:lla vietetty ystävänpäivänä kansainvälistä tapahtumaa koko opiskelijaväestön kesken. Arjen kansainvälisyys ja yhdessä toimiminen on koko ajan työstössä. 14.2. oltiin yhteydessä Tansanian yhteistyökouluun ja siellä oli kovasti odotettu ja kunnioitettu tätä yhteistyötä ja tilaisuutta. Ovat innoissaan kontaktista ja haluavat tehdä yhteistyötä kestävän kehityksen ja luonnonsuojelun tiimoilta. Suomen koulutusta on rakennettu määrätietoisesti ja tuo työ ansaitsisi tulla tunnistetuksi ja tiedostetuksi! Vertailu johonkin eri maahan voisi olla aika silmiä avaava – nyt tällaisia oivalluksia JKO:lla Tansania-yhteistyöstä.
Opistolla on kolmenlaista opetusta, ja opiskelijoita on nyt pyritty hiukan sekoittamaan – madalletaan kynnystä suomalaisten ja muualta tulleiden opiskelijoiden kesken. Tätä on tuettu kahvihetkillä. Metsäpäivänä toteutetaan jonkinlainen ulkoilurastirata ja viestitään siinä luonnossa liikkumisesta ja mielenterveydestä. Keväällä sitten vielä pidetään festarit. UNESCO-lähettiläitä on vain yksi, mutta hän tekee monen lähettilään työt, ensi vuonna toivottavasti lisää.

OKL (Anna-Leena): Anna-Leenan kurssilaiset kävivät JKO:lla vierailulla kertomassa pedagogisesta kokeilusta. Tämän lisäksi kielitietoisuutta on viety eteenpäin ja mm. esitelty Norssin ja OKL:n kehittämispäivässä. OKL:n uuteen opetussuunnitelmaan on rakennettu kestävyyskasvatuksen sekä kielitietoisuuden polut ja toiveena että ne ovat läsnä laajasti eri opinnoissa, joissa on mahdollisuus nostaa UNESCO-teemaa enemmän esiin. Tulevalle vuodelle olemme lähdössä mukaan myös romaninuorten läksykerhotoimintaan. Demokratiakasvatuksen kotiryhmä (Matti Rautiaisen, Mikko Hiljasen ja Riitta Tallavaaran) tekee ensi vuonna yhteistyötä Tikkalan koulun kanssa.

 

Teema 2 – ToSu:

Jyväskylän opiskelijalähettiläille voitaisiin järjestää yhteisiä tapaamisia ja mahdollisuus työskennellä yhdessä. Kaikista tämä hyvä suunnitelma!
Jos tätä mainostettaisiin ja esimerkiksi Lyseon opiskelijat kävisivät Norssilla esittelemässä toimintaa heti alkusyksystä, niin yhteistyö lähtisi käyntiin reippaasti. Tätä kohti!

Seminaarinmäen työstö voisi jatkua tulevan vuoden toimintana. Siitä voitaisiin lähteä rakentamaan pakettia, minne voidaan viedä meidän oppilaita sekä kansainvälisiä vieraita. Vieläkö tätä jaksettaisiin tänä keväänä jatkaa? Voitaisiin keväällä kiertää alue ja valokuvata + miettiä sitä toteutusta myös eri kielillä / alustalla / ikäisille.

Unesco-seminaarissa syksyllä ilmestyy varmasti taas lisää aktiviteettejä tulevalle vuodelle…

Mitä KV päiviä vietetty?
Ylä-Norssi – lasten oikeuksien päivä syksyllä, keväällä maailman luonnon päivä & teepäivä
Tikkala – kv äidinkielen päivä, koko koulun kesken tapahtuma salissa + omaan kieleen toiminnallisia tehtäviä, ja myös muille kielille kansainvälisinä päivinä on järkätty välituntitoimintaa.
Lyseo – onnellisuuden päivä (mutta vietetään eri päivänä :D) & luonnon monimuotoisuuden päivä
Ala-Norssi – Eurooppa-päivä, teepäivä, monia KV päiviä vietetty..
OKL – Maailman opettajien päivä yhteisesti + yksittäisillä kursseilla huomioitu muita

Yhteisöllisyyttä vähän keinotekoisemmin voisi viritellä esim. aulaan tai sähköpostitse jakamalla jotakin kilpailua (tyyliin luontovisaa tai muita QR-koodiaktiviteettejä ja pieniä palkintoja), jos ei niitä yhteisiä tapaamisia samaan tapaan ole.

Teema 3 – hankkeet:

OPH:lta viestejä hankerahoituksesta. Aikaraja aika tiivis – ehkä nyt jää hankkeen hakeminen tuleville vuosille.

Seuraava kokous

Kokous Ala-Norssilla to 11.4. klo 16.15-17.45

Tutustutaan etukäteen Seminaarinmäen rastirataan mitä syksyllä tehtiin
https://drive.google.com/drive/folders/1hsIviUDNM4s4ygw3POWrCsuUAbM9GjvB?usp=sharing

(Virtuaalinen Seminaarinmäki: https://tourmkr.com/F1fVlORwv7/38392384p&252.98h&73.09t)

Siitä sitten lähdetään kehittelemään eriytettynä kohderyhmille.

23.1.2024

UNESCO-koulujen kokous 23.1.

Päivi Packalen – jatkuuko verkoston koordinointityö? Tieto että jonkinlainen muutos tulossa, mutta Päivi uskoi tuolloin saatavan jatkoa… mutta ei tietoa tilanteesta.

Tiina Sarisalmi on tiedustellut alakoulujen kiinnostusta lähettiläskoulutukseen, ja ainakin Norssi on ollut asiasta yhteydessä.

  1. Kuulumiset kouluilta:

JKO / Mari, Vuokko, Pasi ja Jaana: Järjestetty yhteisiä kahvitilaisuuksia opiskelijoille maahanmuuttaneiden ja kansallisen linjan opiskelijoiden kanssa, joissa on pöydissä sekoitettu opiskelijat ja tarjottu keskustelukysymyksiä, esim. harrastuksiin liittyen. Keskustelu auttoi hälventämään rajaa suomalaisten ja maahanmuuttajaopiskelijoiden välillä. Näitä järjestetään nyt kerran syksyllä ja keväällä. Ystävänpäivänä kulttuurijuhla, jossa kulttuureja ja ruokia esitellään sekä musalinjan ohjelmaa, myös UNESCO-piste paikalla lähettiläineen. Vaikuta-päivässä esitellään JKL tarjontaa monikulttuurisille henkilöille, esim liikuntaa. Kouluille ja OKL:ään tervetuloa kulttuurijuhlaan. Vuokon jäädessä kesällä pois tehtävistä hänen tilalleen tulee Jaana Tikka-Uguccioni UNESCO-toimintaan.

Tikkala: Maailmankansalaisen kypsyyskoe koko koululla – ensi viikolla käyntiin, kotiryhmissä eli 1.-3.-luokkalaisten ja 4.-6.-luokkalaisten pysyvissä neljän hengen ryhmissä. Teemana maailman lasten kulttuuri ja millaista koulunkäynti eri maissa. Jakson lopussa pidetään jonkinlainen ”YK:n kokous” tai vastaava. Perinteisesti ystävänpäivänä on pidetty ikäihmisten ja koululaisten ystävänpäivätapahtuma, joka oli koronan ajan tauolla, nyt sitten taas jatkumaan toimintaa, ja lukumummo-toiminnasta koulussa. Tähän löytyisikin yhteistyötä JKO:n koulunkäynnin- & lastenohjaajaopiskelijoista!

Lyseo: Lähettilästoiminta käynnissä, 7 opiskelijaa OPH:n koulutuksessa ja kevyttä ohjausta toimintaan heille. Erasmus-tyyppistä kansainvälistymistä (vaihtareita yksilöinä ja ryhminä ja opettajina) on paljon, ei ole ollut sen takia teemapäiviä tai vastaaviakaan. Lähettiläät alkavat nyt ideoida koko koulun toimintaa ja lähettiläskokous kuun lopussa. Luonnon monimuotoisuuden päivä toukokuussa tulossa, mahdollisesti valokuvakilpailun muodossa. Lähettilästoiminnasta saa projektiopintoja, max 6 op verran koko lukioaikana. Ollaan mukana Itämeri-verkostossa ja biologian ope mukana jo kokouksissa.

Ala-Norssi: Maailmankansalaiseksi kasvamisen passit jatkuvat, 6.lk keväällä kypsyyskoe. Tällä viikolla englantilaisia ja intialaisia opeopiskelijoita talossa ja vaihto-opiskelijat tulossa. Norssiverkostossa on keväällä suunnitteilla etätapaaminen eri Norssien oppilaiden kesken. Harjoittelijoille kerrotaan UNESCO-koulutoiminnasta UNESCO-kouluoppaan myötä, sitä aletaan laatia keväällä. Oppilaskunnan hallitus on hakenut oppilaiden osallistamista ja alakoulun Unesco-lähettilästoimintaan toiveissa päästä mukaan.

OKL: Ykkösvuoden opiskelijoita on osallistunut Norssin maailmankansalaiseksi kasvamisen passien oppituntien pitoon, ja keväälle vielä pitää järjestellä YK:n juhlapäivä johonkin kohtaan.

  1. Kuulumiset SDG-seminaarista

Valmistelu rastiradasta oli vauhdikas: ”paniikissa parasta” :D
Materiaalit: https://drive.google.com/drive/folders/1hsIviUDNM4s4ygw3POWrCsuUAbM9GjvB?usp=drive_link
Kansainväliset vieraat pitivät radasta. Nytkin olisi ollut Norssin Kv-opiskelijavieraat, Lyseon kansainväliset opiskelijat, JKO:n vieraat jotka voisivat käyttää tällaista materiaalia. Halutaan nykyisistä laminoiduista lappusista kehittää tätä edelleen eri kohderyhmille, ja sähköisesti käytettävänä rastiratana. Avoimen tiedon keskus olisi kiinnostunut olemaan tässä mukana luultavasti myös.

  1. Kuulumiset Orivedeltä

Lyseo ja JKO lähettiläät olivat tapaamisessa. JKO:n lähettiläät olivat rohkeasti mukana ja kehuivat tapaamisen tekemistä ja ilmapiiriä. Lyseon opiskelijat myös yleisellä tasolla pitivät koulutuksesta ja yrittävät nyt ideoida toimintaa koululle. Lyseon lähettiläät ovat nyt tehneet itsenäisemmin asioita, mutta keväällä tarkoitus alkaa toimia ryhmänä ja yhteisönä ja tutustua paremmin toisiinsa.  JKO:lla esimerkiksi ystävänpäivän tapahtumassa on tarkoitus markkinoida ja ylipäätään kertoa UNESCO-toiminnasta, jolloin lähettilästoimintaan ehkä uusia innokkaita.

  1. OKL Lesson Study -ehdotus

OKL:n opiskelijat  tulisivat esittelemään tutkivan opettajuuden mallia, jota ovat opeopinnoissa nyt kokeilleet:

19.2. klo 9-11 JKO:n opepäivään voisi olla opiskelijoiden esittely

20.2. klo 14.30 Lyseon täydennyskoulutusiltapäivään voisi ehkä olla opiskelijoiden esittely – Anu ilmoittaa Anna-Leenalle onko mahdollinen

  1. Muuta

ASPnet-verkoston iltapäiväkahvit ti 13.2. klo 15-16.30 Teamsissa

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -kirjoittajakutsu Jenni Decandialta

Keväällä tulee varmaan jotakin OPH:n hankkeita hakuun- loppukeväästä, ei ennakkotietoja.

Tikkala 30 vuotta UNESCO-toiminnassa – Lyseo 40 vuotta! Tänä vuonna juhlavuosi.

Seuraava tapaaminen: 7.3. klo 16-18 Lyseolla

9.11. UNESCO-koulujen kokous / SDG4 seminaarin

9.11. Asialista

 

Kuulumiset

SDG4-seminaarin 21.11. asiat: Unesco-koulujen esillepano ”Living Roomissa” ja 1,5h workshop

Muut asiat

 

JKO: ensimmäinen opiskelijalähettiläs lähtenyt mukaan UNESCO:n kansalliseen toimintaan.

Lyseo: 6 kpl lähettiläitä lähtee Oriveden kansalliseen tilaisuuteen. YK:n päivän tiimoilla vietettiin myös kansainvälisyyden teemaviikkoa ja pidetiin Global Village -tapahtuma (vaihdossa olleet ja vaihto-opiskelijat esittelevät kulttuureja messujen muodossa).

JYU: Unesco-koulujen 70v juhlalähetys 7.11. tarjottu streamina.

Ala-Norssi: YK:n päivänä järjestetty aamunavaus ja työpajoja (kansainväliset opiskelijat), jokainen oppilas pääsi tapaamaan kv-opiskelijoita.

Tikkala: Euroopan kielipäivää vietetty ja lasten oikeuksien viikolle tulossa UNESCO-teemoja. Joulujuhlaankin valmisteilla kansainvälisyyden työpajoja ja keväälle itämeriasiaa.

29.11.-1.12. ETMU-konferenssi: mm. etnisten vähemmistöjen, kolonialismin, ym ym asiaa. Moni session avoin kaikille! ETMU days https://www.jyu.fi/en/congress/etmudays2023

 

SDG4-seminaari – Living Room (jotakin esillä aulassa) - Vuokko voi olla pisteellä päivystämässä

jotakin lasten oikeuksiin liittyviä tuotoksia - Tikkala
Roll-up
A3 kokoinen paperi siitä, mikä on Unesco-koulu (eri osallistujien näkökulmista) – Lyseo
Videovastaukset max 3 min kysymykseen ”Millaista on olla oppija(oppilas, opiskelija …) Suomessa? Mikä koulussa on hyvin? Mikä (jos jokin) huonosti?” – Anna-Leena (+SDG4 apulaiset) hoitaa sen missä paikassa videoita pidetään tai mihin kootaan niihin qr-koodit, esim. karttapohja johon QR-koodit koulujen kohdille + koulun kuva (millaisessa rakennuksessa).

 

SDG4 UNESCO Schools JYU Seminaarinmäki Cultural Heritage Tour

1,5h, Fi + En, kierrelläänkö kampuksella ja mitäs ihmettä tekevät etäosallistujat

Etäosallistujille virtuaalikampuksen linkki ja zoom-sessio, missä pohtia kysymyksiä.

Paikan päällä:

Action track -rata? ehkä myöhemmin – seminaaria varten fyysiset pisteet. Täytyy kääntää englanniksi ja kv-yleisölle ymmärrettäväksi (pitää vääntää joitakin meidän kulttuurisia piirteitä rautalangasta)

 

1 – Lukujärjestys / oppiaineet eri aikoina / Norssi

2 - Väiterasti: koulutuksen perustamisen periaatteet ja nykyiset suomalaisen koulun periaatteet… / Tikkala

3- Kouluympäristö: kouluympäristön ja oppimisympäristön viihtyisyys, esteettinen osaaminen
1880-luvun koulu – 1950-luvun koulu – 2000-luvun koulu (Kiseleffin ja Aallon kampukset) / Norssi

4 – Aallon rakennukset / Aallon kampus / JKO

5 - Aikajana – koulutuksen historia ja itse asemoituminen aikajanalle / Lyseo

6 - Kysytään Pirjo Vuoriselta jotakin rastitehtävää avoimen tiedon keskukseen liittyen? mitä haluaisivat tuoda esille (näiden rastien lisäksi)

 

Täällä työstetään rastimatskuja:

https://drive.google.com/drive/folders/1hsIviUDNM4s4ygw3POWrCsuUAbM9GjvB?usp=sharing

 

Jyväskylän UNESCO-koulujen kokous 28.9.2023

Paikalla: Päivi Packalen (aluekoordinaattori), Vuokko Saastamoinen (JKO), Pasi Kekko (JKO), Anne Pennanen (JKO) Riina Hänninen (Tikkala), Mari Kalaja (Norssi), Pirjo Väli-Torala (Lyseo), Anu Vuotari-Filenius (Lyseo), Anna-Leena Kähkönen (OKL), Riitta, Harjula (Norssi), Mari Ahonen (JKO), Pirjo Vuorinen (JYU avoimen tiedon keskus)

 

  1. Terveiset UNESCO-koulujen syysseminaarista

Elävän perinnön sisällöt innostivat ja sopivat kouluille tuleviin opetuksiin. Itämeri-verkoston toiminnasta selvisi paremmin mitä kaikkea jo on. Rastirata oli toimiva sisäänheitto teemaan ja sen materiaalit löytyvät kohti vuotta 2030 -blogista.

  1. Seminaarinmäen ja tasa-arvoisen koulutuksen mallin kulttuuriperintötunnus 2022 / Pirjo Vuorinen

 Euroopan kulttuuriperintötunnukseen kytkeytyy myös hanke Tietoniekka – tiede kuuluu kaikille, joka korostaa kansalaisten ja tiedeyhteisön vuorovaikutusta ja yliopiston avoimuutta ja saavutettavuutta. Kulttuuriperintö ei ole pysyvä olotila vaan prosessi! Kulttuuriperintötunnuskohteet ovat yhteisiä eurooppalaisia arvoja ja historiaa symboloivia, kohteet kuvaavat eurooppalaista tarinaa ja edustavat Euroopan saavutuksia (eivät ole maailmanperintökohteita). Tavoite luoda yhteyksiä Euroopan maiden välille ja kehittää yhteistä Euroopan kulttuuriperintöä, jonka arvostusta haetaan erityisesti nuorten keskuudesta. Haetaan tunnetta nuorten kuuluvuudesta Euroopan unioniin!
Rahoitusta kulttuuriperintötunnuksen myötä ei kuitenkaan automaattisesti tule.

Kriittinen kulttuuriperintötutkimus ja EuroHerit hanke: kulttuuriperintöön liittyy ristiriitaisiakin näkemyksiä ja kokemuksia. Kansalaisilla on oikeus tuottaa siitä itse tietoa sekä osallistua perinnön rakentamiseen ja ylläpitämiseen tai uudistamiseen.  

Valintakriteerit: täytyy olla symbolinen eurooppalainen arvo ja merkittävä asema Euroopan historiassa/kulttuurissa. Suomalainen koulujärjestelmä on toki tänään tunnettu ja arvostettu. Tähän kytkeytyvän hankkeen pitää innostaa lapsia ja nuoria ja vahvistaa heidän kytköstään Eurooppaan. Hanketta ja kohdetta seurataan ja tunnus voidaan myös perua, jos kohde ei täytäkään enää kriteereitä. Tämä on kuitenkin Suomen ensimmäinen kohde, joten toimintamalli ei ole ihan selkeä vielä.

Tiedettä kaikille -toimintaa: JYUniorit ”lasten yliopisto”, yleisötapahtumia, tiedeiltoja, näyttelyt museoilla (Soihtu ja Harjun luontomuseo), moninaiset kokoelmat, yliopiston puutarha…

  1. Päivin kuulumiset

Kiitokset syysseminaarista! KV-päivät Porissa (ainakin Anu JKL:stä lähdössä) pitää sisällään mm. oppilaan kansainvälisyyspassin ”kotikansainvälistymisen” mallin. Päivin ja Jussin koordinaatiohanke 2023 loppuun, päättyy joulukuun lopussa – ei saatu jatkohanketta. Vastuullisen kansainvälisyyden kehittäminen on ollut yksi koordinaatiohankkeen teemana ja jos kouluilla tai verkostolla on liikkuvuushanke (Lyseolla on akkreditointi Gradian kautta, Norssilla ja JKO:lla on jotakin liikkuvuushanketta), koordinaattori tarjoaa verkostolle Teams-koulutusta ja hyviä vinkkejä vastuullisuuden korostamisesta liikkuvuushakemuksissa.

Oriveden kunta on jatkossa kansallisen koordinaattorin kanssa yhteistyötahona ja alueellisten verkostojen yhteistyötaho. Jenni Decandia (?) ja Tiina Sarisalmi tässä uudessa koordinaatiohankkeessa ottavat Unesco-lähettilästoiminnan kehittämisen asiakseen. Tänä syksynä ja ensi keväänä käynnistyy lähettilästoiminnan kokoukset ja koulutuksen ja lähettilästoiminnan suunnittelu yhdessä.

  1. UNESCO-toiminnan suunnittelua yhdessä JYU museon kanssa

Yhteistyö Seminaarinmäen ja Tiedettä kaikille -hankkeen kautta voisi erityiseti laajentaa osallistujapohjaa – nyt lähinnä yliopiston työntekijöiden lapset ovat osallistuneet JYUnioreihin.

Soihtumuseon aiheisiin liittyvien opetuspakettien rakentaminen ja testailu?
Rastirata kampukselta voisi sopia moneen asiaan tässä hyvin!
Tiedemuseo ja Luma hakemassa yhdessä SKR:n tiedekasvatusrahoitusta liittyen pakopeli-ideaan, ja se tukisi kivasti tätä pakopeli tai aarteenetsintä -tyyppistä rastirataa kampuksella.
Voisi saada jonkun täytettävän lomakkeen tai vastaavan.

SDG4-seminaariin 1,5h työpaja Unesco-kouluilta + Siilinjärveltä UNESCO-koulun vierailu 10.10.
JYU:n omassa opasverkostossa olisi myös mahdollista erityisesti historian ja arkkitehtuurin opiskelijoita tähän mukaan. Ratkaistan pikaisesti tämä 10.10.
Soihdussa olisi myös Aikakone-työpaja, jossa mm. pukeudutaan vanhan ajan koululaisiksi ja opettajaksi. Soihdun asiakaspalvelijat vetää tätä.

Sovitaan uusi kokous Seminaarinmäelle (paikka ilmoitetaan) to 12.10. klo 16-18

29.8.2023 Norssi

Paikalla:

Anu Vuotari-Filenius

Pirjo Väli-Torala

Vuokko Saastamoinen

Päivi Mustalampi

Mari Kalaja

Riitta Harjula

Riina Hänninen (Teams)

Kirsi Eronen (Teams)


OPH-seminaarin esittely

Sovimme, että Vuokko hoitaa Jyväskylän seudun Unesco -verkoston toimintaa perjantaina 8.9. Opetushallituksen seminaarissa


Linjauksia tulevalle vuodelle
  • Aineettomaan kulttuuriperimään keskittyminen
  • Maailma tutuksi -kerho norssilla. Aineeton kulttuuriperintö
  • Aalto2-museon maailmanperintönäyttely

Sovittiin, että pyydetään seuraavaan tapaamiseen Avoimen tiedon keskuksen palvelupäällikkö Pirjo Vuorista kertomaan Seminaarinmäen aineettoma kulttuuriperinnön tunnuksesta.

Seuraava kokous

Torstaina 28.9.2023 klo 16 Jyväskylä Kristillinen opisto

9.5.2023 Viilu

Paikalla:

Mari Ahonen
Mari Kalaja
Riitta Harjula
Pirjo Väli-Torala
Perttu Männistö



Toiveet syksyn seminaariin OPH:lle

Päivi Packalen tiedusteli verkoston toiveita syksyn Unesco-seminaaria varten.
"Kumpaa toivoisitte mieluummin UNESCO-seminaarissa:
  • alueellisten verkostojen tapaaminen ja toiminnan suunnittelu vai
  • kansallisesti koulutasoisissa ryhmissä (alakoulu, yläkoulu jne) hyvien käytänteiden jakaminen (esim. UNESCO-lähettilästoiminta tms.)"

Päädyimme siihen, että syksyn seminaariin toivotaan kansallisesti koulutasoisissa ryhmissä (alakoulu, yläkoulu jne) hyvien käytänteiden jakamista (esim. UNESCO-lähettilästoiminta tms.).

Lisäksi toiveena oli ideoita ja luentoja pohjustamaan tulevan vuoden teemaa. 



Unesco-toiminta keväällä

Jyväskylän UnescoASPNet

  • Verkostokokoontumiset noin kerran kuussa
  • Hankkeen näyttely, joka lähti kiertämään kouluilla
  • Toivon Agenda -haaste

Koulujen oma toiminta

OPH:n kyselyn täyttäminen.



Seuraavan vuoden suunnittelua

Ensi vuonna keskitytään aineettoman kulttuuriperintökohteen (Seminaarinmäki) tunnetuksi tekemiseen.

Syksyn tapaaminen tiistai 29.8. Klo 16.00 Norssilla

Kokous Jyväskylän normaalikoulu 22.3.2023

Jyväskylän UNESCO ASPnet-koulujen kokous Muistio 

 

Aika ja paikka: ke 22.3.2023 klo 16.30 - 18.00, Jyväskylän normaalikoulu (alakoulu) 

Paikalla: 

Kirsi Eronen, Vuokko Saastamoinen, Anna-Leena Kähkönen, Mari Ahonen, Mari Kalaja, Riitta Harjula 

 

  1. Pikaiset kuulumiset 
     
    OPH:n iltapäiväkahvit: 
    Hankerahaa olisi jälleen haettavana. Päädyttiin siihen, että Jyväskylän Unesco ASPnet ei lähde tähän hakuun mukaan. Syysseminaariin toivottiin ideoita. 
     
    Edellisen hankkeen loppuraportti lähetetty ja kiitoksella hyväksytty. 
     
    Tikkalassa vaalit 
     
  1. Toivon Agenda -haaste Jyväskylän kouluille 
     
    JKO 24.5. Festaripäivä: musakonsertti ja keke-piste (ilmoitettu jo mukaan Toivon Agendaan) 
     
    Tikkalasta tulossa jotain. 
     
    Haaste: 
     
    Jyväskylän UnescoASPnet –koulut haastavat kaikki oppilaitokset osallistumaan Toivon Agenda –tapahtumaan 23.-24.5. jollakin tavalla. 
    Toivon Agenda on toivon ja kestävyyden suurtapahtuma. 
    Tapahtuman tarkoitus on tuoda Agenda 2030-tavoitteet läheisiksi – toiminnallisesti, vaikuttavasti ja näkyvästi. 
    Tapahtuma on suunnattu lapsille, nuorille ja kasvatusalan ammattilaisille. 
    Siihen voi osallistua ympäri Suomea ja virtuaalisesti. 
    Ohjelmassa on livestriimejä, kilpailuja, työpajoja, virtuaalivierailuja ja paljon muuta. 
    Lisätietoa: Toivon Agenda (supervoimia.fi) 
     
    Työpaja tapahtuman sivuille 
    Toivon Agenda - Vihreät kädenjäljet  
    ohje - https://r.jyu.fi/vihreat_kadenjaljet 
    padlet - https://r.jyu.fi/vihreat_kadenjaljet_padlet
    Oppilaat/opiskelijat keräävät luokittain vihreitä kädenjälkiä 23.-24.5. Kädenjälki on merkki esim. suoritetusta ympäristöteosta. Kädenjäljet kerätään yhdelle alustalle, josta opettaja laittaa kuvan yhteiselle Padlet-seinälle. Yksi oppilas/opiskelija voi saada yhden kädenjäljen, johon kirjoitetaan oppilaan/opiskelijan tekemien tekojen lukumäärä. 
    Kädenjälkeen oikeuttavia tekoja: 
    - tule lihasvoimin kouluun 
    - kerää roskia luonnosta 
    - lajittele omat roskasi 
    - jatka tavaran käyttöikää tuunaamalla 
    - keksi roskalle uusi käyttötarkoitus 
    - tee vastuullinen valinta (esim. valitse tuote, jossa vähemmän pakkausmateriaalia, käytä uudelleen paperia) 
    - valitse kasvisruoka 
    - säästä energiaa (esim. Sammuta turhat valot, kiinnitä huomiota vedenkulutukseen) 
    -  
     
     
     
  1. Seminaarinmäki  
     
     
  1. Pedanet -sivu  
     
    Siivotaan ensi vuonna 
    Jaetaan vastuuta sivujen ylläpidosta 
     
  1. Muut asiat 
     
     
  1. Seuraava kokous 
     
    tiistaina 9.5. klo 16.00 esim. Sataman viilussa (omakustanteinen) 

 

Kokous 24.10. Ruusupuisto

Kokous 24.10. Ruusupuisto klo 16-18

Paikalla:
Anna-Leena Kähkönen
Kirsi Eronen
Vuokko Saastamoinen
Riitta Harjula
Mari Kalaja
Anu Vuotari-Filenius
Anne-Marie Raatikainen

KUULUMISET

Tikkala:

  • Unesco-jakso alkamassa
  • Ihmisoikeudet aiheena vko 43 ja 44 (kaikki YLLIN ja uskonnon tunnit käytetään aiheeseen)
  • Opettajat sopii aiheen, materiaalit ja toteutuksen
  • Esimerkiksi 1-3 luokan oppilaista neljän hengen ryhmät ja 4-6 luokkalaisista omansa

JKO:

  • YK:n päivänä pop up -tapahtuma koko koululla
  • Valitaan 3-4 teemaa lukuvuodeksi + oph:n teemat
  • Koululla näkyy maailmantilanteen mm. Ukraina
  • Kutsunnat koululla kaksi viikkoa

Norssi:

  • Maailmankansalaiseksi kasvamisen passi

OKL:

  • Rahoitushaku tiedekasvatus ja oman äidinkielen opetus (monikielinen tiedekasvatus) Kulttuurirahoitukselta
  • SDG4 seminaari marraskuun lopussa (opetuksesta kiinnostuneille) 23.-24.11.
    • Luentoja, työpajoja

LYFTA-KOKEMUKSET

Lyfta-kokemus - mitä jäänyt mieleen tai mitä jäänyt käteen?

  • Tikkala: ei juurikaan kokemusta (1.-2. Luokka)
  • OKL: sisällöt puhuttelevia, mutta löytyi vain vähän tavoitteisiin sopivaa materiaalia, hakutoiminnolla etsittiin valmiiksi mietityillä hakusanoilla
  • JKO: Käytettiin paljon, mutta olisi käytetty enemmänkin, mutta jaksot osuivat hassusti, mietittiin omaa roolia ympäristönsuojelussa, englanninkielistä materiaalia odotetaan, analysointi ja pohdinta
  • Norssi: ET-opettajalla käytössä
  • Lyseo: roskankeräysviedota käytetty (tutustuttiin videoon ja tehtiin oma projekti, kierrätysteemasta taideaihe), käyttökokemus hyvä, mutta ei mahdollisuutta käyttää

Tullut päälisenssin lisäksi tukihenkilöiden ja avustajien lisenssi, jota voi käyttää rajoitetummin.

HANKKEEN BUDJETTI
Pääkirjat hankkeen kuluista JKO:lle marraskuussa

TULEVAISUUDEN POLKU -NÄYTTELYN KIERTÄMINEN:

Lyseo
OKL
Norssi
JKO
Tikkala?

PIKKUJOULU 29.11.

Jyväskylä UnescoASPnet -koulujen opintoretki Petäjäveden vanhalle kirkolle + ruokailu.

  • Anna-Leena kyydit
  • Tikkala ruokailu
  • Norssi Petäjäveden kirkko -vierailu noin klo 18.30

TOIMINTASUUNNITELMA 2023

  • YK:N teemapäivien kokoaminen ja pohtiminen löytyykö jotain yhteistä —> seuraavalle vuodelle (23-24)
  • KV-päivät, OPH:n Unesco-seminaari
  • Aineettoman kulttuuriperintötyön ideoiminen (Seminaarinmäki)
    • Esim. ActionTrack -rata?

MUUT ASIAT:

  • Seuraava kokous ti 16.11. Teams 16.30 (Vuokko laittaa linkin)

11.8.2022 JKO

Paikalla:
Mari Ahonen
Kirsi Eronen
Pasi Kekko
Anna-Maria Saari
Anne-Marie Raatikainen (etänä)
Vuokko Saastamoinen
Riitta Harjula
Anna-Leena Kähkönen
Anu Vuotari-Filenius

  1. Hankkeen talous

    Koulujen hankkeen taloudesta huolehtivien nimet pitää ilmoittaa Vuokolle mahdollisimman pian.
    Jokaisen koulun pitäisi huolehtia, että hankkeeseen myönnetyt rahat tulee käytettyä ja laskutettua hyvissä ajoin ennen vuoden loppua.

  2. FoE-näyttely Gloriassa

    Näyttelyn pystytys ma 12.9. klo 15 alkaen, kuitenkin niin, että klo 16 kaikki olisivat paikalla.

    Avajaiset kutsuvieraille ti 13.9. klo 15-17. Tarjottavat tulee JKO:n kautta, samoin kutsu ja ilmoittautumisten kerääminen. Kutsuttavaksi pohdittiin seuraavia tahoja: OPH (Satu Honkala), Paula Mattila, Tiina Sarisalmi, Jyväskylän sivistystoimi, Lyftan edustaja ja oppilaitosten johtoa. (Jokainen koulu ilmoittaa tiistaihin 16.8. mennessä montaako henkilöä tämä oppilaitoksessa koskisi)


    Näyttely on yleisölle avoinna ke-to14.-15.9. klo 8-18 ja pe 16.9. klo 8-17.

    Näyttely puretaan pe 16.9. klo 17.

    Näyttelytilassa on väliseiniä siten, että jokaiselle näytteilleasettajalle on 1,5 x 2 m kokoinen seinä.
    Esille tulevat kuvat, julisteet, qr-koodit ym. laitetaan yhteneväisiin taulunkehyksiin. Kehysmalli JYSK:n Valter mustilla reunoilla. Tälle seinälle tulee myös koulujen sanapilvet.
    Jokaiseen seinään tulee taulu, jossa on koulun nimi ja kuva. JKO tekee nämä. Koulujen kuvat toimitettava Vuokolle. 
    Mikäli taulujen tekemisessä käytetään värejä, sovittiin yhteiseksi teemaksi saamelaisasujen värisävyt (sininen, punainen, keltainen ja vihreä)

    Lattiaan laitetaan tulevaisuuden polku. Tikkala tekee jalanjäljet ja Anna-Leena kivet. Tilaan tulee myös yleisölle mahdollisuus vastata sanapilveen samoihin kysymyksiin kuin koulut vastaavat:
    Mitkä kolme asiaa maailman nykyisestä tilasta pitäisi säilyttää tulevaisuudessa?
    Mitkä kolme asiaa pitäisi muuttaa?

    Roll Up, johon tulee kaikkien koulujen logot suunnitellaan JKO:ssa. Logojen pitäisi olla vektorimuodossa toimitettu opistolle. Opettaja Minna Paananen suunnittelee ja tilaa ständit. JKO tilaa 4 ständiä hankerahoilla. Jos koulut haluavat ostaa myös itselleen sellaisen, hinta on noin 120 euroa.


Seuraava kokous Tikkalassa ennen näyttelyä. He ilmoittavat päivämäärän.

JKL UNESCO ASPnet -koulujen kokous ti 10.5.2022/JKO

ti 10.5.2022, klo 16.30–18.00, JKO

Läsnä: Mari Ahonen, Anne-Marie Raatikainen, Vuokko Saastamoinen, Tiina Jylhä, Kirsi Eronen, Riitta Harjula, Mari Kalaja, Anu Vuotari-Filenius ja Anna-Leena Kähkönen.

Mukavaa oli nähdä pitkästä aikaa livenä!

1.Sl 2022 FoE-näyttely: Tulevaisuuden polku -hankkeen toimintaan liittyvä näyttely tullaan järjestämään ensi syksynä.

- Näyttelypaikka ja ajankohta: Monikulttuurikeskus Gloria, Galleria, vk 37

JKL Kaupungin kirjasto, 2krs aikuisten osasto, vk 38

Ajankohdat varmistetaan vielä, Vuokko ja Mari A.

-Lisäksi mahdollinen kouluissa kiertävä interaktiivinen näyttely.

2.FoE-näyttelyn teema ja toteutus:

- Teema: TULEVAISUUDEN POLKU

- Toteutus: Näyttelyä kiertävä teemapolku lattialla. Aiheina: mm. puhuttelevia ajatuksia: ennakkoluulot, kulttuurien moninaisuus, ajatuksia ystävyydestä, keke, toiveikkuus ja  koulu vuonna 2050?

Näyttelyssä kävijät, ja koulujen oppilaat voivat kirjata ajatuksiaan sanapilveen.

https://sites.tuni.fi/vinkkipankki/sosiaalinenmedia/sanapilvet/

-Näyttely kootaan kl 2022 JKL UNESCO ASPnet koulujen Tulevaisuuden polku hankkeen toteutuksista: toiminta ja tapahtumat sekä oppilas-/opiskelijatyöt ja ajatukset.

3.JKL UNESCO ASPnet -koulujen ständit ja logot:

- Tulevaisuuden polku -hankerahoilla ostamme ständejä, joiden painatusta varten tarvitaan oppilaitoksilta ja JYU:lta logot, joiden täytyy olla suurempia kuin netistä kopioitujen logojen. Mielellään myös vektorimuodossa.


4.UNESCO ASPnet -koulujen toiminnan raportointi:

- Taas on aika kertoa menneestä toiminnasta sekä suunnitella tulevaa. Raportti- ja suunnittelulomake löytyy linkistä: https://forms.gle/SahZgVKxmh51rUvx6

Vastausten tulisi olla OPH:ssa viimeistään 10.6./Satu Honkalan sp 4.5.

5.Seuraavat kokoukset:

- ti 16.8. klo 16.30–18.00, JKO

- ti 6.9. klo 16.30–18.00, paikka?

Hyvää kevään jatkoa ja aurinkoista kesää!

Vuokko

UNESCO ASPnet Jyväskylän koulujen kokous 5.4.


UNESCO ASPnet Jyväskylän koulujen kokous 5.4. (siirretty ti 22.3. kokousta sairastapausten ja menojen vuoksi)

Läsnä: Anna-Leena Kähkönen, Riitta Harjula, Kirsi Eronen, Pasi Kekko, Tiina Sarisalmi, Tiina Jylhä, Vuokko Saastamoinen, Mari Kalaja

Muistutus Tiina Sarisalmelta ensi viikon 13.4. valtakunnallisesta UNESCO-kokouksesta, vielä ehtii ilmoittautua ja oppilaita ja opiskelijoita tuoda mukaan esimerkiksi UNESCO-lähettilästyön tiimoilta.
Ilmoittautuminen https://forms.gle/MErdDN2H5KLV13Tu7

1. Ukrainan tilanne ja ASPnet koulujen mahdollisuudet auttaa
Tiina Sarisalmi: Ei ole yleistä opasta miten toimia, jotkut koulut keränneet rahaakin. Ukrainan kouluja etelässä ja lännessä on eTwinning hankkeessa mukana ja silläkin tavoin voi tukea kouluja, esim. kumppanikoulua. ( https://www.etwinning.net/fi/pub/community/countries/country.cfm?c=804)

Norssi: onnellisuutta lisäävä tekijä toisten auttaminen -> oppilaat keksivät Norssilla että oppilaan päivässä puffetpöytä, jonka tuotto lahjoitetaan Ukrainaan.

Tikkala: ei vielä erityisiä toimia, oppilaiden ideoihin on valmius tarttua.

OKL: koitetaan järjestää kursseilla kesäopintoja, joissa järjestetään toimintaa Ukrainasta JKL saapuneille pakolaislapsille ja perheille.

JKO: Salmirannan VOK:ia tavoiteltu kesän koulutustarpeita ajatellen, mutta ei olla vielä saatu selvitettyä. Vapaan sivistystyön kotoutuskoulutusta ja kesäleirejä ollaan järjestämässä, syksylle S2-kursseja.

2. UNESCO-hankkeen kl 2022 tavoitteet ja vaihe

OKL: kulttuurienvälisyyttä opetuksessa käsittelevällä kurssilla vaihtarit & kansalliset opiskelijat yhdessä toteuttavat uuden oppilaan kohtaamiseen liittyvää opetuskokonaisuutta & opettajan "hyviä toimintatapoja". Pohdinnassa miten laajennetaan tuotos heijastamaan koko OKL:n populaa.

Tikkala: kulttuurienvälisyys on ollut keskiössä jatkuvasti ja hankkeessa voitaisiin panostaa muutamaan vähemmistökulttuuriin perehtymiseen, esimerkiksi kumppanuuskoulun etsintä saamelaisalueelta. Valituksi tuli saamelaiset & suomenruotsalaiset & romanit. Alun perehtymisen jälkeen herätti, että koululaisilla oli vielä opetusvideoita katsottuaankin outoja, etäännyttäviä käsityksiä saamelaisista, ja nosti tarpeen paneutua siihen kuinka saamelaislapset elävät ja etsiä yhtäläisyyksiä kulttuurien väliltä. Lyftan materiaaleja pöyhittävä mitä käytetään tässä hankkeessa.

Norssi: Toisessa, Norssien hankkeessa, on työstetty maailmankansalaiseksi kasvamisen polkua, johon kuuluu passi ja vuosittaisia suorituksia & YK:n maailmankansalaisen kypsyyskoe 6. lk oppilaille. Se sopii aiheeltaan tähänkin ja sidotaan se mukaan. Opetuksessa kestävän kehityksen teemoissa aikeita käyttää Lyftan materiaaleja keväällä, mutta harjoittelijat eivät niin hyvin niihin pääse.

JKO: teemoina globaalikasvatus, kulttuurit, kansojen välinen yhteistyö. Yhteyskoulu Makumirassa Tansaniassa, jonka "luo" tehdään virtuaalinen luokkaretki keväällä. Virtuaalinen tutustuminen toisiin kouluihin oli hankkeessa yksi tavoite JKO:lle ja toinen idea otettiin Lyftalta, ympäristönsuojeluteemasta. Pidetään siivouspäivä rantaraitilla ja yhdistetään siihen tarinoita, opiskelijat haastattelevat toisiaan siitä, mikä on oma rooli ympäristönsuojelussa. Makumiran koululla toteutetaan samoja haastatteluja!
Opistolla on huikea laitoshuoltaja, joka muuttaa vanhoista esineistä upeita uusia tavaroita. Laitetaan videonäyttely näistä uusiotavaroista JKO:n Vaihtotorille 13.4. (tuo ja vie tavaraa, ei maksa) ja mitä vaihtotorilta jää yli, voidaan käyttää uusiotavaroiden ja taideteosten rakentamiseen.

Lyseo: enkun ykkösvuotiset virtuaalivierailevat aiheella "kulttuurien moninaisuus ja tasa-arvo". Yhteistyö kanadalaisen kumppanuuskoulun kanssa jatkuu ja vierailu Calgaryyn toukokuussa suunniteltu, tässä yhteistyössä tutustutaan myös alkuperäiskansoihin ja kulttuureihin. Lyftan materiaaleja kestävästä tulevaisuudesta on hyödynnetty enkun tunneilla ja aihepiirit muissakin oppiaineissa esillä.

3. SI 2022 FOE näyttely / ajatukset näyttelyn sisällöstä

Näyttelyn ajankohta ja pitopaikka on yhä päättämättä. Sisältöjä on paljon ja ne sopivat hankkeen tavoitteisiin. Tiina kiteytti että kaikkien koulujen toiminnassa on keskiössä ihminen ja hänen arkensa, että kohdataan ihmisinä. Sitä tuodaan varmasti myös näyttelyssä.

Tiina S. ehdottaa: Viralliseen näyttelyyn voitaisiin kytkeä yhteistyökumppaneita esim SPR ja vastaanottokeskukset / kutsua mukaan ukrainalaisten yhteisöä.
Mari K: olisiko kontaktia myös monikulttuurikeskus Gloriaan? Näyttelyn sijainti: missä ihmiset käyvät? Kirjastolla on oltu, ja se oli hyvä - kauppakeskuksetkin mahdollisia.. mitä Elävä keskusta tähän tarjoaa?
Tiina J.: Unesco-professoreita voisi sitoa mukaan toimintaan. Näyttelypaikaksi kannatetaan näkyvyyttä ja paikkaa mihin ihmiset tulevat. Silloin helppo pyytää järjestöjä mukaan ja ihmiset tulevat toimintoihin.

Aikaikkuna:
yo-kirjoitukset 12.-28.9.
syysloma 17.-23.10.
Järjestetään: Niiden välissä, syys-lokakuun vaihteessa!

Voisi olla yksittäinen tapahtumapäivä-pari, ja sitten esimerkiksi jokin virtuaalinen dokumentaatio johon muut koulut pääsevät käsiksi jatkossakin. Striimi tapahtumapaikalta tms...
UNESCO kouluille tulee tästä koostettu kiertävä näyttely, joka myös toimii levittämisenä.

Kohderyhmä: opettajat ja koululaiset. Halutaanko sen lisäksi myös suurta yleisöä - yleinen tunnettuus ja tieto UNESCO-kouluudesta, toiminnasta kiinnostaa kaikkia.

Tai jotakin muuta pientä yleisöryhmää (Gloria, oppilaiden vanhemmat, ...) ?
Voisi olla mahdollisuus myös levittää opettajien täydennyskoulutuspäivillä tms. esim. MAOL syyspäivät. Myös JKO:n opiston juhlatilaisuuksissa mahdollisuus olla esillä.
Voitaisiin järjestää staattinen näyttely + tapahtuma, johon kutsutaan opettajat ja muut tärkeäksi koetut yhteysryhmät.

Nyt kartoitetaan paikkoja missä järjestää ja millä hinnalla:
Vuokko: Glorian järjestysmahdollisuudet
A-L: selvittää tilahintoja yliopistolta
Muut: mieti muuta mahdollista tilaa esim. pääkirjasto ja ilmoita yhteiselle spostilistalle, minkä selvität!

4. Muut asiat: ständit ovat suunnitteluvaiheessa

5. Seuraava kokous 26.4. klo 16.30-18 pidetään JKO:lla Kuokkalassa. Takaportti hybridiosallistujille.
Kokouksessa päätetään ajankohta, näyttelyn pitopaikka ja tapahtuman muoto.

Kokous 17.2.2022 (Teams)

Osallistujat: Kähkönen Anna-Leena, Vuotari-Filenius Anu, Väli-Torala Pirjo, Eronen Kirsi, Harjula Riitta, Moate Joan, Vallipuro Anna-Liisa, Saari AnnaMaria, Ahonen Mari,

Käsitellyt asiat:

HANKKEEN TAVOITTEET

Hankkeen tavoitteiden kertaaminen AnnaMaria Saaren tekemän esityksen pohjalta.

UNESCO 17.2.2022 hankkeen tavoitteet.pdf

Kävimme keskustelua siitä, miten tavoitteisiin päästään

  • Miten virtuaalinen luokkaretki toteutetaan? Tarvitseeko jokaisen koulun toteuttaa?
    • Lyftan kautta mahdollista myös tehdä jotain virtuaalista retkeilyä
    • Kristillisellä opistolla Tansanian yhteistyö
    • Tikkalan koululla tulossa
    • Norssilla yhteistyötä Kenialaisen koulun kanssa
  • FoE-näyttely
    • Lokakuun alussa 2022 tarkoitus koota näyttely kaupunginkirjastoon
    • jokaisella koululla standi, jossa esitellään toimintaa
    • videoita mahdollisuus upottaa koodien taakse
    • Pohdimme sitä, mikä kiinnostaisi ihmisiä pysähtymään näyttelyn äärelle?
    • Voisiko näyttelyn punainen lanka olla maailmankansalaiseksi kasvaminen?
    • Keskustelimme ehdotuksesta, että voisiko jokainen omassa ympäristössään tehdä jonkun vaikuttamiseen pyrkivän tapahtuman (esim. roskien kerääminen lähiympäristöstä) ja dokumentoida sen?
    • Miten liittäisimme näyttelyyn oppilaiden ajatuksia tulevaisuudesta?


Kotitehtävä seuraavaan kokoukseen
Jokaisella koululla olisi ajatus siitä, mitä aikoo näyttelyyn laittaa esille.


TOIMINTASUUNNITELMA

Kävimme läpi toimintasuunnitelmatekstin ja muokkasimme sitä.

Muokattu teksti:

https://docs.google.com/document/d/1yxWZndPe6wFdMRMwLLYz4bIPJd4ghc7lUJUfFdqkEKE/edit


MUUTA

Suunniteltiin, että syksyn näyttelyssä jaettaisiin flyereita. Minna Paanaseen (Kristillisen koulun graafisen linjan opettaja) voisi ottaa yhteyttä ja tiedustella mahdollisuutta esitteen tekemiseen heidän kauttaan. Voisiko tähän käyttää hankkeen materiaalikuluja?

Keväällä pitää miettiä suuntaviivat kotisivujen uudistamiseksi.

Joan Moate esitteli EU-rahoitteiseen Horizon 2020 projektiin hakemista: “An invitation to participate in an Horizon 2020 project application - Renewing Education for Democracy in Europe” . Hanke vaikutti osallistujien mielestä kiinnostavalta. Verkoston kouluille voisi tarjoutua mahdollisuus OKL:n opiskelijoiden pitämiin työpajoihin.

Anna-Leena kertoi, että OKL:ssa aloittaa syksyllä globaali-, demokratia- ja kestävyyskasvatuksen kotiryhmä. Toiminnasta vastaavat Mikko Hiljanen ja Riitta Tallavaara. Toiveena on tehdä yhteistyötä myös Jyväskylän Unesco-koulujen kanssa.

Muistutettiin siitä, että kaikkien koulujen logot pitää lähettää Vuokolle.


Seuraava kokous

Tiistaina 22.3. klo 16.30 




UNESCO Jyväskylän kokous 17.1.2022

Paikalla: Mari Ahonen, Vuokko Saastamoinen, Josephine Moate, Tiina Jylhä, Anu Vuotari-Filenius, Mari Kalaja, Riitta Harjula


1. Kuulumiset
Vaihdettiin kuulumisia etä- ja lähiopetuksen arjesta.

2. Unesco-hanke Tulevaisuuden polku
Lysoe / Anu - on tutustuttu materiaaleihin ja odotetaan Lyftan yhteydenottoa ja avunantoa. Ensi vko suunnittelukokous omalla koululla.

Tikkala / Tiina - syksyllä muita koulun isoja tehtäviä. Keväällä osa luokista tekee kulttuurienvälisyystyötä Suomen vähemmistökansojen teemoilla. Ensi vko suunnittelukokous omalla koululla.

JYU OKL / Anna-Leena - keväällä suunniteltu kurssitoteutus jäi toisen hankkeen alle. Nyt Lyftan hyödyntämiselle etsittävä uutta lokeroa.

JKO / Vuokko - yhteydenpito ystävyyskouluun ja heille kustannettu Lyfta-lisenssi syksyn mittaan. Siellä lv alkaa nyt tammikuussa, ja voidaan sopia yhteistyöstä kulttuurienvälisesti ja etsitään teemoja Lyfta-alustaltakin. Aloitus helmi-maaliskuussa.

Mari / Norssi - rehtorinvaalit meneillään ja se on työllistänyt UNESCO-yhdyshenkilöt. Sen jälkeen toimintaa mahdollista suunnitella paremmin. Yhteydenottoja tehty yhteistyökouluihin Afrikan maihin, mutta ei ole saatu vastauksia. KV-ryhmä työsti maailmankansalaiseksi kasvamisen polkua syyslukukaudella luokka-asteittain alakouluun!

Yhteisesti dokumentoimme hankkeen toimintaa ja tuotoksia Futures of Education -näyttelyksi, joka järjestetään syksyllä.

3. FoE näyttelyn suunnittelun aloitus
Ajankohta: voisi olla YK:n päivä, lasten oikeuksien päivä, maailman opettajien päivä... SDG4 seminaarin yhteydessä marraskuun lopulla.

Työskentelymuoto: fyysinen, kiertävä näyttely + yhteinen virtuaalinen toteutus. Budjetissa on määrärahojakin tähän.
Kiertävän näyttelyn toteutusta voisi reunustaa jokin kilpailu, pakohuone, videopeli, ...

Ideointia:
Pakohuonetta ehdotettu - jos tehtäisiin eri kouluilta esimerkiksi kukin omia pakohuoneita tai osuuksia huoneeseen. Voisi olla vaikka tehtävämonisteita, joita tulostellen ja muuten voisi toteuttaa omalla koululla tuon pakohuoneen. Jotakin muutakin tarvitaan kuin pakohuone ja joustoa toteutustavoissa.
Aiempien näyttelyiden vahvuus on ollut eri-ikäisten tuotoksien kokoaminen yhdestä teemasta, ja sitä ei haluta hukata!
Riitta H on aiemmin kokeillut tehdä koululaisten kanssa pakohuonepelejä ja on kokemusta tällaisesta, esimerkiksi lukupiirityöskentelystä kirjaan liittyvä pakopeli TVT-taitoja hyödyntäen (oppilaat suunnittelivat pakopelitehtävät thinglinkiin, formsiin sekä fyysisen tehtävän ja testaavat nyt niitä toisillaan). Tiina Lämsä kertoi että myös heillä oppilaskunta on toteuttanut pakohuoneita muille oppilaille.
Anna-Leena K selvittää, voisiko kouluille saada OKL:n opiskelijoista apua pakohuonepelityöskentelyyn.

Tähän palattava hankehakemuksen äärelle.
Ennen seuraavaa kokousta Mari Ahonen katsoo hankehakemuksesta tärkeimmät luvatut asiat ja kirjaa siitä lyhyen sähköpostiviestin koko tiimille ajattelun pohjaksi: mitä on ainakin luvattu, mitä muuta ehkä näyttelystä halutaan, ja mitä ideoita tästä herää / heräsi. Seuraavassa kokouksessa rajataan teemaa tai sovitaan siitä joitakin osa-alueita kullekin koululle toteutettavaksi.

4.JKL Unesco Aspnet koulujen pedanetin päivitys
Pedanet päivitys jätetään vielä tuonnemmas.
Se on meidän käyntikortti ja täytyy olla houkutteleva ja ajan tasalla - vieraat kouluilla haluavat yleensä kuulla juurikin Unesco-toiminnasta, ja toiminnan koordinaattorit kansallisesti seuraavat myös pedanet-sivuamme.

5.Muut asiat
Seuraavaan kokoukseen otetaan ajan tasalle työstettäväksi ja tarkastettavaksi Toimintasuunnitelma: https://docs.google.com/document/d/1yxWZndPe6wFdMRMwLLYz4bIPJd4ghc7lUJUfFdqkEKE/edit?usp=sharing

Lyseolla pidetty Vastuullisesti yhdessä -hankkeen kanssa Kanadan alkuperäiskansoista esitelmäpäivä. Nähty videolta esimerkiksi tanssiesityksiä ja kulttuuriesitelmiä! Järjestettiin myös kiusaamisen vastainen Blue Shirt day ystävyyden puineen ja nauhoineen - näyttäytyi kivasti koko koululle vaikka oli pienellä vaivalla järjestettävissä. Hanke jatkuu ja UNESCOn teemapäiviä juhlistetaan kevään aikana ainakin Luonnon monimuotoisuuden päivänä.

Myös JKO:lla toteutettu ystävyyden puu, johon tehtiin kädenjälkiä ja sormenjälkiä lehdiksi. Pienistä jutuista tulee isoja ja näkyviä, tärkeitä merkkejä yhteistyöstä ja yhteisöllisyydestä!
JKO järjestää 14.2. kulttuuribasaarin opiston salissa ja/tai luokissa. Monenlaisia esityksiä, tavaroita ja tanssia aiempina vuosina, ja muutetaan tämä virtuaaliseksi tälle talvelle. Myös se jaetaan ystävyyskoulun kanssa. Toukokuussa tiedossa festarit musiikin ja teatterin koulutuksen puolella. Myös liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää tapahtumaa on suunnitteilla sekä opiston 80-vuotisjuhlan kunniaksi kootaan valokuvanäyttely.

JYU:ssa seuraava tapahtuma Maailma koulussa -seminaari 25.1. joka striimataan. Siihen voi ilmoittautua 19.1. mennessä tällä lomakkeella: https://forms.gle/scsCBUkGrUCa1eLs6.
Syksyllä työstetty kestävyysosaamista miten se opettajankoulutuksessa paremmin saataisiin näkyväksi. Opeopiskelijat eivät ole teemoihin päässeet paremmin opinnoissaan ja nyt mietitty miten sosiaalinen, ekologinen, kulttuurinen kestävyys paremmin näkyväksi. Kirjoitetaan auki kestävyysosaamisen "kompetenssia".

Syksyllä Norssilla koko koulun yhteisiä tapahtumia ja esimerkiksi maailmankansalaisen polkua tehty. Norssi muistutti että olemme velvoitetut 3 teemapäivää per vuosi järjestämään UNESCOn vuosikellon mukaan. Samoin toimintakulttuuria kehitetty ympäristöystävälliseen ja kestävää kehitystä rakentavaan moodiin. Ystävänpäivälle taas jonkinlainen tempaus luvassa.
Norssilla oli myös syksyllä kv opiskelijoita ja he pystyivät luokkien kanssa työskentelemään "kummiopiskelijoina". Vähemmän kuin yleensä, koska korona.

Tikkalassa hiljaista - syksyllä työstettiin yhteistä majakkateemaa ja majakanvartioiksi yhdessä elämisen ohjeita, joita syksyisin muutenkin työstetään. Ennen koronan alkuja oli iso oppimiskokonaisuus maailmanperinnöstä, josta jäi hyödyntämättä iso osuus.

6.Seuraava kokous
ToSun täsmentäminen + FoE näyttelyn suunnittelun aloitus.
Pakopeleihin pohdittavaksi:
- voitaisiinko hyödyttää Lyftan materiaalejakin (muutamia julkisiakin on)
- https://tinyurl.com/pakopelit Pakopeliopas auttaa pakopelien suunnittelussa
- https://en.unesco.org/futuresofeducation/ Unescon näkökulma siitä mitä on Futures of Education

Ajankohta: to 17.2. klo 16-17.30

Jyväskylän Unesco ASPnet-koulujen Teams kokous 7.4.

 

Klo 16.00 - 17.30


Paikalla:

Marjo Autio-Hiltunen
Anna-Leena Kähkönen
Mari Kalaja
Vuokko Saastamoinen
Salla Könönen
Anne Yliniemi
Mari Ahonen
Tiina Jylhä
Anu Vuotari-Filenius
Riitta Harjula


Kävimme keskustelua kansainvälisen kehittämishankkeen hakemisesta.

Useimmilla kouluilla oli linjattu, että koulu ei voi olla hakijana (Gradia, OKL, Norssi, Kristillinen opisto). Tikkala saisi hakea.

Tutustuimme hakemukseen ja hakuehtoihin sekä pohdimme millä tavalla lähdemme toimintaa tässä verkostossa kehittämään.
Kristillinen opisto selvittää vielä heidän mahdollisuuttaan toimia hakijana.

Seuraava kokous 14.4.


Muistion kirjasi Riitta Harjula

JKL UNESCO ASPNet koulujen kokous ke 17.3.2021

Kokous pidettiin TEAMS:issa

TEAMS:issa mukana: Vuokko, Salla, Mari, Marjo, Ulla, Anu, Anna-Leena, Tiina J., Kirsi, Tiina S., Jukka ja Joakim Rowley.

1. Joakim Rowley esitteli meille mielenkiintoista LYFTA -kokonaisuutta, ks lisää lyfta.fi. Joakim on lähettänyt myös spostiin lisätietoa.
Kannattaa tutustua.

2. Kokoukseen osallistui myös OPH:n UNESCO-koulujen koordinaattori Tiina Sarisalmi.
Hän kehotti JKL UNESCO-kouluja yhdessä hakemaan seuraavaa hanketta: Yleissivistävän koulutuksen kansainvälistyminen,
kansainvälisyyden kehittämishankkeet 2021
 https://www.oph.fi/fi/funding/yleissivistavan-koulutuksen-kansainvalistyminen-kansainvalisyyden-kehittamishankkeet-2021

 Tiina ehdotti, että yksi koulu hakee, ja muut ovat mukana kumppanina. Hakijaksi ehdotettiin Tikkalan alakoulua. Hankerahaa haetaan
 5000 - 10.000 e. Oppilaitosten omavastuu on 20 %. Kirjoitamme yhdessä hankehakemuksen.
 
 Hanke kohdistuu LYFTA ja FoE näyttelyn yhteiseen kehittämishankkeeseen, joka koskettaa JKL seudulla varhaiskasvatuksesta - yliopistoon  olevia UNESCO-kouluja/Jyu.
 
LYFTA liittyy vahvasti kestävään kehitykseen. Joakim Rowley kävi eilen UNESCO-koulutuksessamme esittelemässä heidän toimintaansa. He tuottavat hyvää oppimateriaalia ja koulutusta sekä virtuaalista materiaalia kouluille. Osa tarinamaailmoista on ilmaisia, osaan täytyy ostaa lisenssi, joka maksaa 300 e/opettaja/lv./20 tarinamaailmaa/tehtävineen + muut materiaalit ja koulutus. Hankerahalla voisimme saada lisenssin yhdelle opettajalle/JKL UNESCO-koulu.
 
Tavoitteemme on saada tästä LYFTA:sta ja FoE:sta yhteinen tulevaisuuskuva, ja -toimintamalli sekä FoE näyttely JKL UNESCO-kouluihin. Jokaisen JKL UNESCO-koulun erityispiirteet KEKEn ja UNESCO-toiminnan osalta myös huomioidaan ja tuodaan esille hakemuksessa.
 
Nyt JKL UNESCO-koulujen edustajien tehtävänä on keskustella oman oppilaitoksensa rehtorin kanssa, oletteko mukana tässä erittäin hyvässä hankkeessa.
 
Hankehakuaika päättyy 28.4. Olemme jo alustavasti sopineet päivämääriä (7.4. ja 14.4.), jolloin kirjoitammme hakemusta.

 3. Lisäksi kävimme läpi koulujen kuulumiset. Koronasta huolimatta UNESCO- kouluilla ollaan aktiivisia, ja opiskelijoita osallistetaan mukaan 
 moneen mielenkiintoiseen tapahtumaan ja toimintaan.

 4. Seuraava kokous TEAMS:issa, ke 7.4.2021, klo 16.00 - 17.30.
 
 Vuokko

Kokous 23.2. Teams

Paikalla:

Vuokko Saastamoinen

Marjo Autio-Hiltunen

Ulla Aarnio

Anna-Leena Kähkönen

Mari Ahonen

Tiina Sarisalmi

Jukka Suoniemi

Anne Yliniemi

Kirsi Eronen

Tiina Jylhä

Danska Marja

Mari Kalaja

Anu Vuotari-Filenius

Salla Könönen




KUULUMISIA


OPH

Huhtikuun loppupuolella kv-webinaari kv-päivien tilalla Sinne on suunnitteilla opiskelijoiden työpaja, jonka jälkeen opettajille ja opiskelijoille yhteinen tilaisuus, jossa puhuja (esi, Vilenius Sitrasta) Iltapäivä on suunnattu opettajille.

Osallistujilta tuli ehdotuksia puhujiksi. Toiveissa oli saada myös tervehdys Pariisin Unescon päämajasta.


Lyseo
  • Maailman vesipäivä suunniteltu maaliskuun loppuun
  • Kevään FoE-projektiin osallistuminen haastavaa kirjoitusten ja etäopetuksen vuoksi
  • OPH:n webinaariin opiskelijat voisivat osallistua
  • Kirjan ja ruusun päivään suunnitteilla osallistua tekijänoikeuksien näkökulmasta

Kristillinen opisto

  • Rantaraitti-liikuntapäivä, haastetaan liikuntatutoreita
    • Oli niin tykätty, että toivotaan kahdesti vuodessa
    • seuraavan kerran 12.4.
  • Juhlavideon koostaminen (mennyttä, tätä hetkeä ja tulevaa), Unesco-kouluna 20 vuotta → linkki videoon tulossa meidän Unesco-sivulle
  • Vaihtotoria ei pystytty toteuttamaan, vaatteita vietiin vastaanottokeskukseen ja annettiin jouluapua kummiperheille
    • nuoriso-ohjaajat antavat apua kummiperheiden vanhemmille ja lastenhoitajat lapsille
  • Osallistu ja voi hyvin -hanke. Tähän yhdistetty unescoa mukaan.
  • Lukuhetki → lastenohjaajat lukevat maahanmuuttajille

Norssi

  • Kotikansainvälisyys ja kielten näkyvyys ja moninaisuus,
    • ala-aulassa sydämiä kaikilla eri kielillä
  • lukuviikko + eri kielet
    • viidesluokkalaisten päivänavaus
    • erilaisia toimintoja, joista jokainen luokka valitsee erilaisia hetkiä
    • QR-koodirata, jossa esitellään koulun kielten rikkaus
  • Unesco-tiimin kokoontumiset
  • rasisminvastainen viikko tarjotaan materiaalia käytettäväksi


TIKKALA

  • Tikkalassa äänestetty tärkeimmät teemat, joista tehtiin dokumenttivideoita FoE:n liittyen
  • Pari oppilasta esittänyt toiveen, että voisiko tehdä tasa-arvoon liittyvää työtä
  • Hyvä tyyppi -jakso → oppilaat tekivät koivut, joihin listattiin hyveitä
    • leikattiin lehtiä, joihin kirjoitettiin hyveitä ja liimattiin koivuihin
    • alkoi jo syksyllä
    • diat lähetetään meille


VIITANIEMEN KOULU

  • Maailmankoulun tasa-arvo ja yhdenvertaisuuskoulutuksessa
  • Oppilaat merkitsevät koulun karttaan turvalliset paikat ja myös ne, joissa ei voi olla oma itsensä tai joissa kokee fyysistä tai psyykkistä turvattomuutta ja missä paikoissa kokee yhdenvertaisuutta
  • yhdenvertaisuussuunnitelma tekeillä
  • aktiivinen oppilaskunta, joka lähtee innolla mukaan kaikkeen
  • ystävyys ja toisten tukeminen
  • uusien tukioppilaiden rekrytointi


OKL

  • suunnitteilla OKL:n kurssi, johon tiedustellaan yhteistyömahdollisuutta Kristillisen opiston kanssa, mahdollisesti kymppiluokkalaisten kanssa
  • Jos tarvitaan yhteistyötä opiskelijoiden kanssa (materiaalin valmistaminen, suunnittelu), ajankohta huhtikuussa tai toukokuun alkupuolella
  • Tiedustelu, onko norssilta lähdössä ketään retkelle → ideointi ja ennakkotehtävät, jos Petäjäveden retki toteutuu



KEVÄÄN YHTEINEN PROJEKTI - FoE

    • Liikkuva, osallistuva näyttely ollut ideoinnin alla
    • Marjo arveli, että jos opiskelijoille saisi kipinän syttymään, voisi radan rakentaminen onnistua heidän toimestaan
    • Ulla: voisiko webinaarin johtopäätöksistä ja koonnista levittää ajatuksia mitä mieltä nuoret ovat tulevaisuudesta
      • Mitä nuoret ajattelevat tulevaisuudesta?  voisi olla näyttelyn aihe
      • Nuoret lukisivat ajatuksiaan tulevaisuudesta ja siihen mukaan kuvitus, tämä olisi koodin takana
      • Lasten äänellä luettuja sloganeita (kouluista löytyisi todella laaja skaala sekä iän että ajatusten kirjon puolesta)
      • Välissä voisi olla kysymyksiä, jotka herättelevät ajatuksia
  • Yhdellä rastilla koulujen esittely
  • Näyttelyn avajaisiin Yle paikalle
  • Ajankohtana toukokuu
  • Jatketaan asian ideointia
  • Jokainen yksikkö miettii teemoja ja niiden jakamista ja mitä jokainen koulu tekee → seuraavassa kokouksessa

Raportti OPH:lle meidän toiminnasta → Vuokko teki raportin ja se on hyväksytty OPH:ssa 

SEURAAVA KOKOUS
Maanantaina 15.3. klo 16

Ti 19.1.2021 TEAMS-kokousmuistio

Läsnä: 

Ulla Aarnio, Anu Vuotari-Filenius, Riitta Harjula, Tiina Jylhä, Kirsi Eronen, Vuokko Saastamoinen, Mari Ahonen, Salla Könönen, Tiina Sarisalmi, Virpi Kämäräinen, Anna-Leena Kähkönen, Marjo Autio-Hiltunen

1. Kuulumiset JKL UNESCO ASPNet kouluilta:

JKL Lyseo: ranskalaiseen yhteistyökouluun oltu yhteyksissä TEAMSin kautta. YK:n päivää vietetty 10.12. ja pukeuduttu siniseen. Sl viimeisenä päivänä tehty Hyviä tekoja. Kl 2021 vietetään 22.3. maailman vesipäivää ja 23.4. tekijänoikeuksien päivää.

Tikkalan koululla on työstetty KEKE-tehtävä OPH:lle. Tikkalassa toivotaan uutta yhteistä projektia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemasta.

Jyväskylän kristillisen koulun kuulumiset: Opistolla on tänä vuonna 20-v juhlavuosi UNESCO ASPNet kouluna. Juhlavuotta juhlistetaan eri tavoin ja teemoin. Opisto on liikkuva koulu. Mari kertoi Rantaraitin tempauksesta, johon haastetaan kaikki mukaan liikkumaan ”maapallon ympäri”. JKO:n vaihtotori jatkaa toimintaansa – kaikki mukaan auttamaan!

Viitaniemen koululla on myös tasa-arvo ja yhdenvertaisuus teema kovasti tapetilla.

Riitta kertoi Norssin alakoulun kuulumiset: Elämän peliä odotellaan, vielä ei ole saatu linkitettyä. Odotellaan. Normaalikoulujen UNESCO-kokous tulossa, jossa sovitaan kevään toiminta.

OKL,  Anna-Leena jakaa JKL UNESCO -koulujen toiminnasta tehdyn videokoosteen linkin. Kolme koulua osallistui videon tekoon.


UNESCO-koordinaattori Tiina Sarisalmelta saimme tuoretta tietoa UNESCO ASPNetin toiminnan jatkosta OPH:ssa ja koko Suomessa, Paula Mattilan jäädessä pois toiminnan johtamisesta. Tämän hetkinen UNESCO koulujen ohjaaja ja yhdyshlö OPH:ssa on Satu Honkala. Hänen lisäkseen myös mm opetusneuvos Kristiina Kaihari toimii UNESCO -asioiden parissa. ”Uusi Paula” saadaan todennäköisesti elokuussa 2021.

2. FoE Paula Mattila tekee englannin kielisen koosteen Pariisiin. UNESCO-koulut saavat suomenkielisen koosteen kouluille. FoE-teemaan liittyvä Tulevaisuuden pedagogiikka -webinaari tulossa keväällä 2021. Webinaarissa niin nuoret kuin opettajatkin kohtaavat.

Tiina Jylhä sai tästä yo:sta hyvän idean – Yle triplet Nuorten uutiset. FoE teemasta voitaisiin tehdä projekti, jota voidaan esitellä Nuorten uutisissa: Tulevaisuuden pohtiminen on in! Pois ilmastoahdistuksesta! Nuorten arvot esille!

Tiina Sarisalmi: Kohti vuotta 2030. Oulussa tehty YK Agenda 2030 tavoitteista kortit, joihin on jokaiseen tehty 4-7 eri tavoitetta/tehtävää. Kortit ovat ladattavissa ja käytettävissä.

Marjo Autio-Hiltunen pohti FoE-näyttelyä, miten järjestetään? Kiertävä, liikkuva, osallistava näyttely .. kaupungilla pyöräillen, QR-koodit, tietoa JKL UNESCO ASPNet-kouluista, FoE:sta?

Tätä ideoidaan lisää seuraavalla kerralla – mietintämyssyt päähän sitä ennen 😊

3. Muita asioita ei sitten ollutkaan.

Seuraava kokous on ti 23.2.2021 klo 16.00 TEAMS:issa.

8.12.2020 klo 15.30 Teams-kokous

Paikalla:
Autio-Hiltunen Marjo
Jylhä Tiina
Aarnio Ulla
Ahonen Mari
Vuotari-Filenius Anu
Saastamoinen Vuokko
Harjula Riitta
Sarisalmi Tiina
Könönen Salla
Kivelä Raili

1. Kuulumiset JKL Unesco-kouluilta sl 2020 osalta

Tiina Sarisalmi kertoi OPH:n kuulumisina, että Paula Mattila on jäämässä eläkkeelle. Seuraajasta ei ole vielä tietoa. Mika Saarinen CIMO:sta vastaa tänä vuonna valtionavustusten jakoprosessista.

Marjo toivoi yhteistyötä koulujen ja OKL:n välille ja ottaa mielellään yhteistyötoiveita vastaan.


2. FoE-projektiin osallistuneiden kuulumiset

Kristillinen opisto
Koostettu 8 minuutin mittainen video, jossa Unesco -animaatio opiskelijoiden tekemänä. Video lähetettiin myös yhteistyökoululle Tansaniaan.
Opistolla toteutettiin maalaustyö tulevaisuuteen liittyen. Lapsen oikeuksien viikolta tuli toiminnallista materiaalia.
Projektissa oli mukana muutama opetusryhmä. Suunnitteilla, että materiaalin hyödyntämistä jatkettaisiin tulevaisuudessakin opistolla.
Lisäksi Kristillisen opiston johtoryhmä oli pohtinut tehtävän kysymyksiä myös.

Tikkala
Lapsen oikeuksien työstäminen tehtiin kolmen viikon settinä. Sen jälkeen pidettiin lasten oikeuksien seminaari. Luokat edustivat eri valtioita ja maat raportoivat maansa lapsen oikeuksista.
1-2 luokka mietti näkymiä tulevaisuuteen. Mitä kaikkia rakennuksia kylässä voisi olla vuonna 2050? Mitä tarvikkeita ja kapistuksia kodeissa olisi?
3-4 luokka miettii millainen olisi hyvä tyyppi vuonna 2050.
5-6 luokka valitsi teeman ja koostaa siitä videon.
Kerättiin myös kodeista säilytettäviä ja muutettavia asioita. Ajatuksista koottu runo.

Lyseo
Nelikenttä, mitä asioita voisi miettiä tulevaisuuden koulusta.
Ihmisoikeuksien teemapäivä 10.12., johon kehitetty erilaisia tehtäviä. Blue Shirt Day torstaina 10.12. Sininen paita päälle ja kuvia instaan.
Ilmoitus tästä laitettu tänne Pedanetin Ihmisoikeussivulle.
Idea tullut Ranskan koulusta ja alkuperä Kanadasta tai Yhdysvalloista.

Norssi, alakoulu
Käsitelty nelosluokan kanssa FoE-projektin oppituntia laajennettuna.
Opiskelijat tekivät kokonaisuuden, jossa tutustuttiin Agenda2030 tavoitteisiin ja tarkemmin vielä ihmisoikeuksiin. Kokonaisuuden aikana pelattiin OKL:n opiskelijoiden ThingLink-alustalle tekemää Elämän peliä.
Koululle tehdään YK:n teemapäivistä ihmisoikeuskalenteri.
Tutustuminen Rescuebusters-lautapeliin.


4. Blue T-Shirt Day -kiusaamisen vastainen kampanja

Kampanjasta kerrottu kohdassa kolme. Lisätietoa: https://peda.net/jyvaskyla/jklunescokoulut/ideapankki/ihmisoikeudet/ip1lbsd


5. BSP-kuulumiset

Kristilliseltä opistolta lähtee keväällä nuorten ryhmä Turun seudulle tutustumaan Itämeren alueeseen. Tähän liittyy erilaisia tehtäviä.
OKL:n opiskelijoita lähtee mukaan yhteistyöhön.

6. KL 2021 yhteistyö ja toiminta; FoE-näyttely

Ideointia:

  • Keväällä yhteinen näyttely huhti-toukokuussa OKL:n opiskelijoiden kokoamana.
  • Voisiko olla kiertävä valokuvanäyttely?
    Sijoituspaikaksi kirjasto tai yläkaupungin yö?
  • Sähköisessä muodossa oleva näyttely. QR-koodien takana olevia juttuja, jos näyttely sellaisessa tilassa, että ei voi jättää esimerkiksi videota pyörimään.
  • Kaupungille “suunnistusrata” Qr-koodeilla. Yhdistäminen vihreään reittiin?
  • Blue Shirt Day voisi olla myös tässä mukana.


7. Muut asiat

Muita asioita ei ollut.


8. Seuraava kokous

Seuraava kokous
Tiistai 19.1.2021 klo 15.30 (ilmeisesti Teamsin kautta, ellei tilanne muutu)


Muistion kirjasi Riitta

27.10.2020 Teams-kokous

Läsnä:
Vuokko Saastamoinen /Jyväskylän kristillinen opisto
Ulla Aarnio /Lyseo
Tiina Jylhä /Tikkala
Mari Kalaja /Norssi
Marjo Autio-Hiltunen /OKL
Matti Virtala /Jyväskylän kristillinen opisto
Salla Könönen /Jyväskylän kristillinen opisto
Mari Ahonen /Jyväskylän kristillinen opisto
Riitta Harjula /Norssi
Anne Yliniemi /Viitaniemi

Esityslista:

1. UNESCO-verkoston kuulumiset
-etäkoulu ja koronarajoitukset vaikuttaneet toimintoihin, lähes kaikki virtuaalista
-UNESCO-profiilia tuotu esiin ja näkyväksi

2. suunnitelmat lukuvuodelle 2020-2021
-OKL:n kurssi tiedossa kevätlukukaudella
-Lyseo: Kansainväisyys- ja vaikuttamisen viikko, teemaviikkoja; Model of United Nations (MUN)-konferenssi; tiimit, Superpowers
-Kristillinen opisto: Baltic Sea project; Lasten oikeuksien viikko, uutiset ja Tansanian ystävyyskoulutoiminta
-Tikkala: Uskonto& ET yhteistyö: Hyvä Elämä -> Lasten oikeudet; "komitean" leikkikokous, "valtiot" raportoivat kuinka lasten oikeudet toteutuvat; Hyvä Tyyppi (Merja Kalm, Mira Mallius, Lasten keskus) -kirjaan pohjautuva teema hyveistä, toteutus mm. seminaarien avulla
-Norssi: Luokkien omia projekteja, UNESCO-ryhmä viestii ja ideoi opettajille teemoista ja teemapäivistä, oppilaskuntatoiminta; Virtuaalinen KV-projekti Hollannin kanssa "Schools in other countries", Monialainen oppimiskokonaisuus ihmisoikeuksista, 
-Viitaniemi: työ kaatuu yksille harteille 

3. Futures of Education
-Vuokko lähettää Paula Mattilan viestin asiasta niille, joilta vielä puuttuu
-mukaan lähdössä ainakin alakouluista Norssi ja Tikkala, Lyseo miettii vielä. JKL kristillinen opisto mukana
-jatketaan projektin puitteissa, jaetaan keväällä toisillemme mitä on tehty, mahdollinen kiertävä näyttely
-Marraskuun KV-päivät 12.-13.11. käsittelevät teemaa

4. Muut asiat ja "kotitehtävät"
- Mietitään FoE-projektin roolia omassa koulussa
- OKL:ään muutaman minuutin videoklipit omasta UNESCO-toiminnasta marraskuun loppuun mennessä -> Marjo ohjeistaa
- Blue T-shirt Day -kiusaamisen vastainen kampanja -> Ulla tiedottaa muille
- ryhmien yhteystietojen päivitys!


5. Seuraava kokous
- ti 8.12. klo 15:30

30.10.19 Kristillinen opisto

Läsnä: 
Vuokko Saastamoinen (Kristillinen)
Ulla Aarnio (Lyseo)
Marjo Autio (OKL)
Anu Vuotari-Filenius (Lyseo)
Anne Yliniemi (Viitaniemi)
Jukka Suoniemi (Tikkala)
Kirsi Eronen (Tikkala)
Tiina Jylhä (Tikkala)
Riitta Harjula (Norssi)


1.POSTIKORTTI
Ulla esitteli KEOSissa jaettavaa postikorttia.
Ulla selvittää paljonko maksaisi painaa niitä Viitaniemen painolla.
Anne kysyy löytyisikö kaupungin kv-hankerahasta painatuskulut.
Jos rahaa ei löydy, kopioidaan kouluilla itse A4 -kartongille.
ROLLO
Lyseo tuo 2030 -rollon osastolle.

2.KYLTTI osastolle tulossa Lyseolta pyykkipojat puisina.
NARU tulee Norssilta.

3.Tikkalasta tulee heinäseipäät, joissa orret ja joulukuusenjalat sekä koulujen nimet.
Orsiin verhonipsuilla qr-koodi.
Tikkalasta tehty kysely.
Kyselyn tehneille annettaisiin kestopussi.
Kestopusseja saa tehdä niin paljon kuin ehtii.

Kestopussiohjeet laitetaan qr-koodilla. Riitta laittaa ideapankkiin.
Kirsi tuo pärekorin.

4.Kristilliseltä tulee pöytäliina. Eritrealainen taiteilija tekee.

5.QR-KOODIKUVAT
Jokainen koulu tuo tullessaan Qr-koodikuvat, jotka tulevat orsille versonipsuilla. Ei laminoida. Voivat olla eri värisiä.
Jokainen koulu laittaa oppimiskokonaisuudet/videot/artikkelit jne. pedanetin ideapankkiin.
Qr-koodisivulle projektin nimi/aihe/teema ISOLLA Unesco-logon tilalle.
Kuvana voi olla koulun kuva tai jokin ko. teemaan liittyvä kuva.

6.KYSELY
Riitta tekee kyselyn teknisesti nettiin.
Riitta tuo padit ja laturit.

7.NIMIKORTIT
Riitta ilmoittaa näytteilleasettajien nimet nimikortteja varten.
Saa lauantaiaamuna paviljongista. Haetaan kaikki kerralla.

8.DOKUMENTOINTI
Otetaan kuvia ja tehdään Unesco-blogiin tarinaa. 

9.RÄSYMATTO, MAAPALLO
Tiina kaivelee mattoa.
Maapallo, jos löytyy.

TYÖVUOROT, ole ainakin omalla vuorollasi, ja muilla vuoroillakin saa olla niin paljon kuin sielu sietää...

8.30 - 
Tiina, Vuokko

9.30 -
Tiina, Kirsi

10.30 -
Jukka, Vuokko

11.30 -
Anu, Ulla

12.30 -
Riitta, Mari, Marjo

13.30 -
Kirsi, Riitta, Anne

14.30 -
Anu, Ulla, Anne

PYSTYTYS
pe klo 16, Tikkala ja Norssi

PURKU lauantaina heti kekkereiden jälkeen
Lyseo, Ulla ja Anu, Viitaniemi Anne

1.10.2019 Tikkalan koulu

Läsnä:
Tiina Jylhä
Kirsi Eronen
Vuokko Saastamoinen
Ulla Aarnio
Marjo Autio
Riitta Harjula
Anu Vuotari-Filenius

1. KEOS 16.11.

- Norssi maksaa hanketoripaikan kulut. Riitta ottaa selvää, saako tuoda omaa rekvisiittaa (pyykkinaru / sermit / keinutuoli?) + koska saa tulla katsomaan paikkaa etukäteen.
- Päätettiin koota qr-koodien taakse tulevat materiaalit ja projektit Unesco-koulujen sivuille. Tehtiin alakansiot tätä tarkoitusta varten. Kaikki koulut laittavat omat materiaalinsa sopivaan kansioon. Riitta laittaa ohjeet kaikille. Jokainen tulostaa omat qr-koodinsa A4:lle (kaikki värit sallittuja)
- Tiina oli tehnyt lapun kestohedelmäpussiin laitettavaksi. Kaikki tekevät edelleen niitä kestohedelmäpusseja.

- Ideoitiin postikortti (ympäristöteko-haaste) KEOS:issa jaettavaksi. Lyseon sivari hoitaa, Ulla ohjeistaa. Tiina kysyy Paula Mattilalta luvan Unesco-logon käyttämiseen. Lyseon väki lähettää kortit s-postilla kaikille, printtaus omalla koululla kartongille.
- Unescokoulujen toiminta-aiheinen tehtävärata (10 kysymystä - monivalinta, oikeasta vastauksesta ponnahtaa tietoinfo (väärästä vastauksesta näyttää oikean + infon). Tikkalan väki keksii kysymykset, Riitta hoitaa teknisen toteutuksen.
- Tikkalan väki tekee "tienviitan" heinäseipäistä + joulukuusen jalasta: Jkl seudun Unesco-koulut + kilometrimäärä kuhunkin. Lisäksi Pariisi, Unescon päämaja ja Helsinki OPH
- Tikkalan väki tekee toisen heinäseipään orsineen, joihin ripustetaan qr-koodit.
- Lyseon väki tekee banderollin "Jyväskylän Unesco-koulut" heinäseipäästä toiseen (lakana + narua)
- Lyseon väki lainaa Agenda2020- rollonsa
- Kristillisen opiston väki tekee pöytäliinan vanhasta lakanasta, johon maalataan maailmankartta.
- Riitta tuo padit ja latureita

- Osasto pitää rakentaa perjantaina 15.11. klo 12.00-20.00. Lauantaiaamuna pääsee somistamaan klo 7.00-8.30. Tikkalan ja Norssin väki rakentaa. Ketä muita?
- Näyttelyn saa purkaa lauantaina aikaisintaan klo 18.00 kun asiakkaat poistuvat. Lyseon ja Kristillisen koulun väki purkaa. Ketä muita?
- Kaikki materiaalit valmiina seuraavaan kokoukseen mennessä (30.10.)

2. Päätettiin lähettää viesti Viitaniemen koulun, Kilpisen koulun ja Keltinmäen koulun rehtoreille / yhteyopettajille KEOS-messujen vuoksi. Ovatko tulossa? 

3. Vuokko tiedottaa aikeistamme Paula Mattilalle ja Tiina Sarisalmelle.

Seuraava kokous Kristillisellä opistolla keskiviikkona 30.10. klo 16.00


9.9.2019 Norssi

Läsnä:
Riitta Harjula
Ulla Aarnio
Tiina Jylhä
Kirsi Eronen
Marjo Autio-Hiltunen
Mari Kalaja

1. Kuulumiset ja terveiset OPH:n seminaarista
Kiertotalous
-hyviä esityksiä Sitralta: Nani Pajunen, Oras Tynkkynen; dioja odotellaan - tulossa Kohti vuotta 2030-blogiin ( Tiina Sarisalmi)

Maailmankansalaiseksi kasvaminen
-Kristiina Katalin-Miklóssy,
-Kari Kivinen - Faktabaari ->uutislähteiden tarkistamiseen, medialukutaitoa. Hyviä harjoituksia!

Agenda 2030-tavoitteet näyttävä kouluissa! Toiminnassa ja opetuksessa!

FINGO globaalikasvatuksen sivusto globaalikasvatus.fi

2. Case KEOS 16.11.
-toivotaan että ollaan mukana, mutta kuka rahoittaisi?
-Kouluilla hanketoripaikat omakustannushintaan (kalusteet+ sähkö) yht. 163,44 + alv.

Mitä meidän toripisteellä voisi olla?
miten agenda 2030 teemat voisi toteuttaaMONOissa:
-ihmisoikeuspakotehtävät
-let's get Global
-Ranska-projekti
-Maailmanperintöoppiminen -> Petäjävesi, Struve...

3. KV-päivät Jyväskylässä 15.-16.11.2019
-> meidän osuus KEOS-messuilla

-> pisteelle iso UNESCO-kyltti
Lista K-S UNESCO-kouluista
Mitä koulun UNESCO-toiminta on? -> slideshow
-esimerkkejä verkoston tekemistä projekteista/ MONOista: 1-2 kuvaa ja QR-koodin takana lisätietoa 
-tehtävärata, jonka suoritettuaan saa palkinnoksi kestohedelmäpussin -> kaikkien koulujen oppilaat tekemään näitä!
-Agenda 2030-roll-up

Seuraavaksi kerraksi mietittävää:
-hedelmäpussiohjeet
-kankaat
-esitteet, julisteet ym.
-tehtävärata
-PP-esitys 
-omien MONO-projektien kuvat & lyhyet selostukset ->QR-koodien taakse

Seuraava kokous:
 1.10. Tikkalan koululla klo 16 (kahvia saa jo 15:30)

6.5.2019 Lyseon lukio

Kokousmuistio

1. kuulumiskierros
Norssin alakoulu: tulossa Eurooppa-päivä, kulttuuripäivä; pakohuonepeli ihmisoikeuksista; Unesco Norssit -toiminta saanut rahoitusta
Lyseon lukio: kv-vaihtoa menossa paljon tällä hetkellä (vierailijoita ja vierailuja), kansainvälisen vastuun viikko huhtikuussa; Erasmus-vaihtareita yliopstolta
Tikkalan koulu: YK:n turvallisuusneuvoston kokous syksyllä, kolmen päivän metsäpäivät kestävän kehityksen teemalla; Struve ketju materiaali käännetty englanniksi, Humak kiinnostunut järjestämään leirikouluna; sitoumus tehty: "Vähennän sähkön kulutusta, ei turhia valoja".
Kristillinen opisto: OPH:n tapaamisen terveiset: ilmastonmuutosta ja ympäristökriisi-teemat esillä, ensi vuoden haaste kaikille Unesco-kouluille: miten Unesco-toiminta näkyy jokaisessa koulun henkilöstön tai toiminnon tasolla?; arjessa Eurooppa-päivä, ke 22.5. Unesco-teemaiset lasten festarit; Sitoumus
Kilpisen koulu: MONO-aiheena Tunne ilmastonmuutos (tunteen ja tiedon kautta); ympäristöahdistus
OKL: kulttuurikasvatusta, ilmastoaiheet tulisi saada enemmän opiskelijoiden tietoisuuteen; laajempaa yhteistyötä Unesco-koulujen kanssa;

2. ideoita toimintaan:
  • Maailmankansalaisen taidot vuosiluokkiin sidottuina
  • kv-opettajaopiskelijat mukaan verkoston toimintaan (OKL)
3. Esittely: Norssien Unesco-verkosto sai hankerahaa
  • velvoitettu järjestämään koulutustilaisuus alueellisille toimijoille (laajemminkin koulujen väelle)
  • toiminta vasta aloitettu, jäämme odottamaan jatkoa
4. KEOS-päivät marraskuussa
  • samaan aikaan perjantaina Lyseon lukion tilossa kv-päivät (OPH), joka jatkuu KEOS:ssa lauantaina ja myös UnescoAspnet -kokous
  • päätettiin ilmoittaa pakopelityöpaja Unesco-teemoista (6 rastia): AspNet-toiminta ja Agenda2030-tavoitteet
  • syksyllä aloitetaan tarkempi suunnittelu
5. Seuraava kokous: kutsu tulee elokuussa (Mari Kalaja)

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä