Päivä 4

Tiistai 26.9 2017

Teksti: Viktor Mänty

Tiistaina pääsimme vihdoin ja viimein tutustumaan Shanghai University of Sports:in tiloihin ja opiskelijoihin. Kurssille osallistui meidän lisäksi 15 kiinalaista opiskelijaa. Tutustuminen tapahtui aktiivisen piirileikin avulla, jonka jälkeen jatkoimme pienissä ryhmissä. Opiskelijoiden kanssa oli helppoa jutella, vaikka kummankaan osapuolen englanti ei ollutkaan täydellinen.

Seuraavana ohjelmassa oli vierailu shanghailaiseen kouluun. Kun odotimme koulupihalla pääsyä kouluun, huomasimme yhden melko hauskan kultturillisen eron suomen ja kiinan opiskelijoiden välillä. Me (suomalaiset) aloitimme heti jalkapallopelit, kun pallo tuotiin silmiemme eteen, kun taas kiinalaiset hieman ujostelivat ja jäi sivulle seuraamaan peliä. Lopuksi kuitenkin pari rohkeaa kiinalaisopiskelijaa osallistuivat.

Itse kouluvierailu oli myös erittäin mielenkiintoinen. Koulu ja luokat olivat oppilaiden määrän suhteen suuria, mutta opetus näytti toimivan hyvin siitä huolimatta, koska oppilaat tottelivat ja kunnioittivat opettajaa.Videolla näkyy pieni pätkä koulun 2-luokkalaisten liikuntatunnista.
kuvaus ja editointi: Viktor Mänty


Kouluvierailun jälkeen pääsimme kiertämään yliopiston kampusalueelle. Liikuntatilat ja -kentät olivat vakuuttava näky. Jokaiselle lajille oli oma sali ja suurin osa ja esimerkiksi koripallo- ja yleisurheilukenttä löytyi sekä ulko, että sisätilat. Ehkä kaikista parhaat harjoittelumahdollisuudet olivat kuitenkin pöytätenniksen ystävillä. “Table tennis college” sisälsi ainakin 100 pingis-pöytää, joten hirveän kauan tuskin tarvitsee odottaa, että vapaata pöytää löytyisi.Videolla haastattelen jalkapallon virallista Juhani Tammista eli Jussi Peltosta ja kyselen opiskelukavereidemme futistaidoista kiinalaisia opiskelijoita vastaan. Liikunnan oma Don Tami antoi suoraa palautetta pelistä ja kiteytti hyvin sen, miten kiinalaisen väestön suuresta määrästä johtuen aina löytyy huippuja niin lajiin kuin lajiin. Ja kuten Viktor jo ylempänä mainitsi, niin tarjoavatkin yliopiston liikuntatilat ja -kentät laadukkaat puitteet lajin kuin lajin harrastamiseen ja siinä kehittymiseen. Videolla näkyvä tekonurmikenttä on vierailemamme paikallisen alakoulun pihalta ja huomasimmekin, että Kiinassa koulut panostavat liikuntaolosuhteisiin hyvin jo alakoulusta lähtien. Toki pääsimme näkemään vain suurkaupunkialueella olevan koulun, joten emme voi yleistää koulujen tarjoamien liikuntamahdollisuuksien kattavuutta esimerkiksi maaseudulla.

kuvaus ja teksti: Sara-Lotta Leivo