Ympäristötietoinen koulu

Tutustuin open ilmasto-oppaan sivustoon: Ilmastonmuutos alakoulun arjessa ja opetuksessa (https://openilmasto-opas.fi/alakoulu/). Mielestäni artikkeli on hyvä antamaan käytännön vinkkejä ilmostonmuutoskeskusteluun sekä -vaikuttamiseen koulussa. Koululla on vastuu kasvattaa yhteiskunnallisesti toimivia yksilöitä, jotka pystyvät kantamaan vastuun tulevaisuudessa. Tämän takia on erittäin tärkeää puhua ilmastonmuutoksesta sekä sen torjumisesta. Tekstin ensimmäinen huomio "puhu kohderyhmällesi", tarkoittaa aiheeseen lähestymistä aina huomioiden lapsen kehitystason. Ilmastonmuutosta kannattaa lähestyä todella eri tavalla ykkösluokkalaisten kanssa kuin kutosluokkalaisten. Näin tämä yleensä toteutuukin, mutta lopuksi vastuu on opettajalla. Toistuva aihe tekstissä on kehotus pysyä positiivisena. Ymmärtääkseni ilmastoahdistuneisuutta ilmenee erityisesti nuorilla. Tämä on mielestäni ongelma. Teksti kehottaa puhumaan asioista suoraan ja rehellisesti, mutta kuitenkin toivoa antaen ja muistuttaen, että ilmastonmuutokseen pystytään vielä vaikuttamaan. Tämä on mielestäni juuri se oikea tapa. Lisäksi teksti kannustaa ympäristöaiheiden jatkuvasti esillä pitämiseen. Tämä on hyvä idea, jotta lapset pohtisivat ympäristöasioita toistuvasti. Tärkeä, ehkä jopa tärkein elementti tekstissä liittyy informaatioon. Tekstin mukaan opettajan kannattaa kannustaa oppilasta tutustumaan sekä keräämään tietoa ilmastonmuutokseen liittyen. Tärkeää tässä on kuitenkin välttää disinformaatiota ja opettajan kannattaa olla tarkkana, ettei itse levitä sitä. Internet on täynnä niin oikeaa kuin väärääkin informaatiota, joten lähdekriittisyyden opettaminen on keskeinen asia tässäkin.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Lauri Liimatainen

Hyviä huomioita ilmastoahdistuneisuudesta. Erityisesti komppaan ympäristöaiheiden jatkuvaa esillä pitämistä. Omina alakouluaikoinani ilmastonmuutoksesta puhuttiin vain lähinnä ympäristöopin tunneilla ja silloinkin vain hyvin pintapuolisesti. Ilmastonmuutos asiana on helppo yhdistää moneen oppiaineeseen ja laajemmalla käsittelyllä myös nuorten ja lasten ahdistuneisuus asiaa kohtaan helpottaa.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Oskari Vettenranta

Hyvää pohdintaa. Mielestäni on tärkeää muistaa, että lapsille ja nuorille välittyvä viestintä ilmastonmuutokseen liittyen on realistista ja ymmärrettävää. On tärkeää, että yksilö kokee yhteiskunnassa merkityksellisyyden tunnetta ja voivansa vaikuttaa asioihin, mutta samalla pitää myös muistaa, että lasten ajatusmaailma on vielä hyvin eritasolla kuin aikuisilla. Ilmaston muutos on kuitenkin todellinen tutkittuun tietoon perustuva ilmiö, mitä ei voida myöskään lakaista maton alle. Rakentava ja realistinen näkökulma on luultavasti tässäkin asiassa eduksi.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.