Väkivaltatilanteiden ehkäisy

Alaikäisten väkivaltainen käytös on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Väkivaltainen käytös on lisääntynyt eri puolilla Eurooppaa mutta myös Suomessa. Perusopetus on keskeinen väkivaltaisen käyttäytymisen ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisyssä. Oppilaiden kokema epäoikeudenmukaisuus ruokkii väkivaltaista käytöstä. SIksi onkin tärkeää, että väkivaltaisia oppilaista ei leimata vaikeiksi oppilaiksi. On tärkeää, että väkivaltaisten oppilaiden vahvuuksiin kiinnitetään myös huomiota. Opettajilla on mahdollisuus antaa oppilaalle oikeita välineitä tunteiden säätelyyn.

Koulun pitäisi nykypäivänä huolehtia, että opettajia ja ohjaajilla on tarvittavat valmiudet väkivalta- ja kiinnipitotilanteita varten. Koulussa tarjotaan aika ajoin avekki-koulutus, jossa käydään esimerkiksi erilaisia kiinnipito-otteita. Olisi tärkeää, että opettaja opiskelijoita koulutettaisiin mahdollisiin väkivalta- ja kiinnipitotilanteisiin tulevaisuutta varten. Opiskelijoille voitaisiin tarjota esimerkiksi koulustu väkivaltaisen oppilaan kohtaamiseen luokkatiloissa. 

On hyvin tärkeää, että opettajalla on valmiudet mahdollisia tilanteita varten, niin hän osaa toimia sujuvammin kohdatessaan väkivaltatilanteen. Myös hyvä koulutus ja hyvät valmiudet lisäävät varmuutta. Opettajien ja ohjaajien tulisi olla näissä tilanteissa varmoja, eikä pelätä konfliktia. Hyvä opettaja tai ohjaaja pystyy tarjoamaan turvallisen tilan erimielisyydelle. 

Lähde:
Elo, S., Kaihari, K., Mattila, P. & Nissilä, L. (2018). Rakentavaa vuorovaikutusta: Opas demokraattisen osallisuuden vahvistamiseen, vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn. [Helsinki]: Opetushallitus.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.