Sukupuolittunut koulu- pohdinta

Tekijä: Ilona Pyysiö

Tutkin teemaa “Sukupuolittunut koulu” ja luin Tainion ja Teräsen Artikkelin “sukupuolijäsennys perusopetuksen oppikirjoissa.  

Suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on melko hyvässä pisteessä, joten harvemmin tulen ajatelleeksi sitä, miten sukupuoli yhä vaikuttaa moniin asioihin. En ollut koskaan keskittynyt oppimateriaalien luomiin kuviin sukupuolesta.  

Tainion ym. Artikkelissa puhuttiin siitä, että esim. Aapisissa on yhä melko sukupuolittuneet ammatit. Esim. Hoiva-aloilla näytetään yleensä olevan naisia. Usein, kun kirjallisuudessa näytetään opettajia, he ovat naisia. Se vaikuttaa siihen, miten näemme omat mahdollisuutemme. Suurin osa opettajakoulutuksessa olevista on naisia. Minunkin kotiryhmässäni on vain yksi mies. Vaikuttaako oppikirjojen ja muun median näkemys opettajuudesta tähän? Nähdäänkö opettajuus naisten ammattina? Muistan pienenä lukeneeni Ella kirjoja, ja kun kirjoissa ensin puhuttiin opettajasta, kuvittelin heti naisen. Sitten näin opettajan kuvan ja hämmästyin, kun kuvassa olikin mies. Tosin minulla oli tuolloin naisopettaja, ja se saattaa vaikuttaa paljon omaan näkemykseeni opettajista. 

Olen myös yllättynyt siitä, että sukupuoli voi vaikuttaa arviointiin. Luonnollisesti opettajan omat asenteet ja odotukset vaikuttavat siihen, mitä hän näkee oppilaissa ja heidän suorituksissaan, mutta selkeät erot olivat silti yllättäviä. On kuitenkin selkeää, että tytöiltä ja pojilta odotetaan eri asioita. Koulussa muistan aina, että tytöt saivat hyviä arvosanoja ja pojat huonoja. Paitsi meillä englannissa arvosanat olivat kaikilla melko samat. Tällainen ajattelu on selkeästi juurtunut omaankin ajatteluuni, sillä esim. Lukiessani poikien kirjoitelmia äidinkielessä, odotan niiden olevan tyttöjä huonompia. Tätä ajattelua täytyy siis reflektoida ja siitä on päästävä yli. 

Sukupuoli vaikuttaa asioihin. Vaikka periaatteessa tytöillä ja pojilla on samat mahdollisuudet, tietyt piiloasenteet voivat ohjailla valintoja. 

Jotkut kokevat sukupuolten erottelun erittäin huonona asiana, ja heitä voi suututtaa esimerkiksi se, jos opettajat jakavat oppilaat tyttöpoika pareihin. Itse en kuitenkaan näe tätä suurena ongelmana. Vaikka sukupuolia ei pitäisi hirveästi erotella, en usko, että siitä on kovinkaan suurta haittaa (ellei sitä tee jotenkin alentavasti tai liian voimakkaasti erotellen). Pojat ja tytöt ovat usein syystä tai toisesta tekemisissä vähemmän, jolloin tyttöpoika parit voivat auttaa esimerkiksi ryhmäytymisessä. Ja mielestäni olisi hyvä kohdella tyttöpoika pareja samalla tavalla kuin esim. Vaalea- ja tummahiuksisten pareja. Jos tyttöpoika parit kielletään ja niistä tehdään tabu, eikö sukupuolet silloinkin eroteta toisistaan? Kaikessa täytyy olla tasapaino, eikä asioita pidä viedä yli. 

 

Tainio, L. & Teräs, T. 2010. Sukupuolijäsennys perusopetuksen oppikirjoissa. Raportit ja selvitykset 2010:8. Helsinki: Opetushallitus. Osoitteessa  
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/126079_sukupuolijasennys_perusopetuksen_oppikirjoissa_0.pdf 

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.