Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet

Luin artikkeli Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet

https://ktl.jyu.fi/fi/julkaisut/julkaisuluettelo-1/julkaisujen-sivut/2017/ICCS2016-D120

Artikkelissa korostetaan Suomen asemaa tutkimuksessa, jossa painotetaan suomalaisnuorten vahvaa yhteiskunnallista tietämystä ja demokratian tukemista. Kuitenkin nuoret eivät ole aktiivisia osallistujia verrattuna muihin Pohjoismaihin. Tutkimusaineisto kerättiin oppilailta, opettajilta ja rehtoreilta erilaisilla kyselylomakkeilla ja oppilaskokeella. Itselleni kiinnostavan artikkelista teki myös se, että taisin juuri itsekin olla 8.luokalla, kun artikkelissa mainittua tutkimusdataa ollaan hankittu.

Voin hyvin samaistua tänä päivänä tutkimustulokseen suomalaisista nuorista. Monet nuoret ovat kyllä kiinnostuneita ja tietoisia yhteiskunnallisista asioista, mutta harvat todella ovat siinä aktiivisesti osallisina. On kuitenkin hienoa kuulla, että demokraattinen yhteikunta on suomalaisille nuorille erityisen tärkeä arvo. Mielestäni tuloksesta heijastuu myös erittäin yleinen suomalaisuuden piirre, että olemme mielummin hiljaa kuin vahvasti erimieltä läheistemme kanssa. Olen ainakin itse kokenut, että suomalaiset eivät halua olla konfiktin aiheuttajia vaan mielummin puhaltaa yhteen hiileen. Aktiivinen yhteiskunnallinen osallistuminen erilaisten poliittisten vaikuttamisen keinojen muodossa toisi yksilölle väistämättä tietynlaisen leiman toisten vihaama - toisten rakastama, joka ei aina istu vaatimattomaan suomalaiseen luonteeseen. Toki moesti kuulee sanottavan, että hevosen kengän päät ovat lähempänä toisiaan kuin kengän keski-osaa. Monesti myös politiikassa äärilaidoilta tulee kaikkein kovin meteli. Nämä ovat toki pitkälle vain omia tuntemuksia ja kokemuksiani aiheen tiimoilta, mutta lyhyesti voisi todeta, että tutkimustulos ei yllätä minua.

Tulevana luokanopettajana voisin rohkaista oppilaita avoimeen ja rakentavaan keskusteluun, missä pyritään ja opitaan kuunnioittamaan toista osapuolta erimielisyyksistä huolimatta. Haluan myös tukea ajatusta demokraattisesta ja oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta, mitä tutkimuksen mukaan myös suurin osa suomalaisnuorista pitää hyveellisinä asioina. Itse koen, että olen saanut omilta kouluajoilta riittävän pohjan kasvaa aktiiviseksi kansalaiseksi.






Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.