Hyvä, paha opettaja

Tekijä: Suzan Acanal
(Muokattu: )
Artikkeli näkyy pohtinta tasolla jo kun opintoja tekee. Olen montakin kertaa miettinyt miksi opiskelen opettajaksi enkä hakenut lääkikseen, oikikseen tai kauppikseen, jota arvostetaan yhteiskunnassa paljon. Yhteiskunta on muuttunut vahvasti kilpailuyhteiskunnaksi ja Suomessa investoidaan rahaa muihin asioihin, kun koulutuksesta ja terveydestä. Olen miettinyt pitkään eikö minä kelpaa muka arvostettuhin paikkoihin vai miksi haluan opettajaksi. Todellisuudessa tämä ei pidä paikkansa. Olen käynyt pääsykokeessa ja opiskellut, jotta pääsen opiskelemaan tätä alaa. Olen tehnyt töitä ja kokenut opettajan työtä arvokkaaksi. Haluan olla opettaja, joka ei tue tollaista yhteiskunnan paineita lapsille jo alaikäisenä. Elämisen tai koulutuksen ei pitäisi olla selviämistä tai kilpailua joka hetki, vaan oppimisesta nauttimista, itsensä olemista ja luovuutta. 

Artikkelissa on hienosti kerrottu hyvästä opettajuudesta, mutta sen toteuttaminen ei toki ole niin helppoa. Jos luokassa on 20 lasta niin tämä tarkoitta 20 eri taustaa, uskomuksia, arvoja tai perheitä. Kaikkien huomioon ottaminen vie opettajilta jaksamista ja resurssit eivät ole riittäviä tukemaan heidän palautymista. Tämän takia on todella tärkeätä keskustella opettajien kanssa näistä asioista avoimesti ja tarjota vertaistukea tulevaisuuden opettajina.

Otan samaa kantaa artikkelin kanssa opettajuudesta, elämän tarkoituksesta, kilpailuyhteiskunnan tuotoksista sekä syrjäytymisen ja kiusaamisen ehkäisystä. Koulun pitäisi olla paikka, jossa jokaisella oppilaalla on hyvä sekä turvallista olla. Koulun pitäisi antaa mahdollisuuksia oman pystyvyyden kehittämiseen sekä uskoa oppimiseen kyseessä on mikäkin oppiaine. Artikkeli kuitenkin käsittelee asia abstrakti ja teoria tasolla, jossa ei ole ohjeita tai ideoita miten näitä puutteita voidaan kehittää tulevaisuudessa. Tai miten kannattaa suhtautua opettajakoulutukseen, jotta meistä tulee oikeasti hyviä opettaja. 

Olen myöskin pohtinut, että onko oikeasti noin helppo määritellä hyvän sekä pahan opettajan, kun opettajillakin on omia murheitaan sekä vaikeita hetkiään. Miten opettajan työhyvinvointi näkyy koulussa, kun kaikkia lapsia ja perheitä pitäisi huomioida jatkuvasti. Pystynkö minä tulevaisuudessa jättämään oppilaiden murheita kouluun ja olla ajattelematta niitä omassa kodissa oman perheen kanssa.

Lähde:
Uusikylä, K. 2006. Hyvä, paha opettaja. Hki/Jkl: Minerva, 2006 Gummenus Kirjapaino.

https://peda.net/jyu/okl/pom-opinnot/pom11jo20152/kirjallisuus/ihmisen%C3%A4-koulussa2/hpo:file/download/e42e2fdb5f4f436bbb0789b2fc3cfd35d4aaaa88/hyva%20paha%20opettaja.pdf

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.