Hyvä, paha opettaja

Tekijä: mila manninen

Valitsin aiheekseni hyvä, paha opettaja. Tekstissä käsiteltiin, miten yhteiskunnan arvomaailma heijastuu koulumaailmaan ja miten uskottiin koulun joutuvan kaaokseen, jos lahjattomat ja lahjakkaat ”sullotaan” samoihin koululuokkiin. Lahjakkuuden uskottiin myös olevan synnynnäinen ominaisuus, mihin kaikilla ei ole edellytyksiä. Lahjakkuuden ja lahjattomuuden ajateltiin myös määrittävän elämänsuunnan ja mihin ammatteihin voisi työllistyä. Myöhemmin tuli kuitenkin ajatus, että tällainen ”vanhanaikainen” koulujärjestelmä ja arvomaailma kaipaisi muutosta, sillä se tuhoaa hyvinvointivaltioiden sivistystä.

Teksti liittyy mielestäni vahvasti opettajan työhön. Esimerkiksi siihen, miten opettaja kohtaa oppilaitaan, miten opettaja suunnittelee opetusta ja toimintaa, sekä yleisissä asenteissa ja ennakkokäsityksissä yms.

Nykyään on ollut paljon pinnalla inklusiivisuus ja yksilöllisen oppimisen tukeminen, mihin tämä aihe mielestäni linkittyy hyvin. Opettajan tulisi mielestäni kohdella jokaista samalla tavalla ja tukea erilaisten oppijoiden työskentelyä ja oppimista. Opettajalla on suuri rooli oppimisympäristön luomisessa ja erilaisten oppijoiden huomiointi vaatii opettajalta kykyä tarkkailla ja tunnistaa oppilaiden mahdollisia haasteita oppimisessa. Myös eriyttävä opetus on ollut paljon keskusteluissa ja mielestäni jokaiselle tulisi taata samat mahdollisuudet oppia ja saada tukea.

Opettaja voi myös omalla toiminnallaan tukea oppilaiden lahjakkuuksia ja painottaa, että jokaisella on omat vahvuudet ja heikkoudet ja kaikkea voi oppia, eikä ole vain lahjaton. Opettajalla on myös suuri rooli oppilaiden kouluun kiinnittymisessä ja oppilaiden tukemisessa osaksi yhteiskuntaa, sekä sellaisen ilmapiirin luojana, jossa jokaisella on mahdollisuus olla oma itsensä ja toteuttaa itseään. Opettaja voi toimia myös tukena oppilaiden tulevaisuuden ”suunnittelussa”, esimerkiksi kertomalla monipuolisista työllistymis-/koulutusmahdollisuuksista.

Mielestäni on hienoa, että ”vanhat” arvo- ja ajatusmaailmat ovat muuttuneet paljon viime vuosien ja vuosikymmenten aikana. Jokainen oppilas on ainutlaatuinen ja kaikille tulisi mielestäni luoda samat/mahdollisimman tasa-arvoiset lähtökohdat ja tuki oppimiselle.  Erilaisuus rikastuttaa mielestäni maailmaa ja koulussakin voimme oppia paljon tosiltamme.

Pidän myös tärkeänä, että jokainen opettaja välillä pysähtyisi ja miettisi omia arvojaan ja asenteitaan, sekä pyrkisi omalla toiminnallaan luomaan tasa-arvoista, osallistavaa ja turvallista ilmapiiriä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.