Alma Rinta-Pollari

1. pienryhmän tekstit (DL to 2.3.)
Tänne voit lisätä oman tekstipätkäsi (n. 3 sivua).

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Hanna Vulli

Annin ja Hannan kandi

Aiheena tutkia, miten perheiden moninaisuus näkyy valitsemassamme teoksessa

Tässä otteita (ei vielä valmista tekstiä..)

- johdannosta

- sisältöluvusta

- tutkimustehtävästä ja hahmotelluista tutkimuskysymyksistä

- tutkimusaineistosta

Palautetta haluaisimme:

- tekstin laadusta (onko riittävän tieteellistä, sopiiko tyyliltään kandiin)

- voiko tehdä lastenkirja-analyysia kandina? (vai tarvitaanko useampia teoksia ja tehdäänkö sisällönanalyysi?) aiheemme on vaihtunut ja muokkaantunut useampaan otteeseen, joten emme ole ihan varmoja tämän sopivuudesta

 

 

JOHDANTO

Moninaisuus on laaja käsite, jolla on useita erilaisia määritelmiä riippuen tulkitsijasta ja tilanteesta. Käsite on muuttuva ja riippuu kontekstista, jonka vuoksi moninaisuudella ei ole olemassa yhtä oikeaa määritelmää. Moninaisuutta voidaan tarkastella esimerkiksi etnisyyden, sosioekonomisen taustan, uskonnon, sukupuolen, perhemuodon tai kielen avulla (Pesonen, 2021, 103). Tässä tutkielmassa rajaamme moninaisuuden perhemuotojen tutkimiseen, jota tarkastelemme lastenkirjallisuuden avulla. Etenkin 2020-luvulla moninaisuus on yleistynyt ja tämän vuoksi myös lastenkirjallisuuden pitäisi tarjota laajaa kuvaa moninaisista lapsista, nuorista ja perheistä. (Pesonen, 2021, 103).

  Ihmisten erilaisuus ja perheiden moninaisuus ilmenevät yhteiskunnallisessa keskustelussa ja ovat osa ihmisten arkea varhaislapsuudesta asti. Lastenkirjallisuus on hyvä keino käsitellä lapsen kanssa yhteiskunnassa vallitsevia vaikeitakin teemoja, koska se pyrkii kuvaamaan senhetkistä yhteiskuntaa, ottamaan kantaa yhteiskunnassa vallitseviin teemoihin ja kasvattamaan kohti avoimempaa maailmankuvaa. Lastenkirjallisuus ja ylipäätään lastenkulttuuri rakentavat ymmärrystä niin itsestämme kuin ympäröivästä maailmastamme. Kirjallisuuden on todettu auttavan oman identiteetin kehittymisessä ja vahvistavan lapsen ja nuoren itsetuntoa.

  Suomalaiset perheet ovat olleet jo pitkään monimuotoisia (THL, 2022). Tämän vuoksi pidämmekin tärkeänä moninaisuuden esille nostamista ja avointa keskustelua aiheesta, koska nämä seikat vähentävät ihmisten muodostamia ennakkoluuloja, stereotypioita sekä muokkaavat asenteita. Perhe on käsitteenä monitulkintainen, sillä jokaisella on oma käsityksensä perheestä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan jopa kolmasosa perheistä ei vastaa perinteistä ydinperhettä (THL, 2022). Tämä kertookin perheiden merkittävästä moninaisuudesta. Perheiden moninaisuus pitää sisällään esimerkiksi uusperheet, sateenkaariperheet, adoptioperheet, sijaisperheet, yksinhuoltajien perheet sekä ydinperhettä laajemmat perhekokonaisuudet (Siimes, 2021).

  Tässä tutkielmassa tavoitteenamme on tutkia perheiden moninaisuutta lastenkirjallisuudessa sekä sitä, miten perhemuotojen moninaisuutta kuvataan kirjan tekstissä. Tutkimuskohteeksemme valitsimme perheiden moninaisuutta käsittelevän lastenkirjan Meidän pihan perhesoppa (2015), jonka ovat kirjoittaneet Riina Katajavuori, Riikka Toivanen sekä Maiju Tokola ja kuvituksesta on vastannut Christel Rönns.

 

2.1 PERHEIDEN MONINAISUUS

Perheiden moninaisuudella viitataan siihen, että nykypäivänä perhekäsitys on monipuolinen ja muuttuva. Perhe voi muodostua monin eri tavoin ja koostua erilaisista rakenteista ja jäsenistä. LÄHDE Perheiden monimuotoisuuteen on vaikuttanut varmasti saman sukupuolisten avioliittojen ja perheiden mahdollisuus sekä kasvu, mutta myös muut vastaavanlaiset seikat, kuten avioerot ja täten uusperheiden lisääntyminen sekä yksinhuoltajaperheiden määrän kasvu.

Perheet voivat olla ydinperheitä, joissa asuvat äidin ja isän lisäksi heidän biologiset lapsensa, uusperheitä, joissa lapsia voi olla aiemmista suhteista, mutta nykyisin perheeseen kuuluu uusi puoliso ja hänen mahdolliset lapsensa. Sateenkaariperheiden alle lasketaan samaa sukupuolta olevat parit ja heidän lapsensa. Yksinhuoltajaperheissä sen sijaan lapsen kanssa asuu vain yksi vanhempi. Monimuotoisissa perheissä voi olla myös sijaisvanhempien perheitä. LÄHDE

Yhä yleistyvä perheiden moninaisuus tulisi huomioida yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa, sillä on tärkeää kohdella kaikkia perheitä tasavertaisesti ja kunnioittaa perheiden erilaisuutta.

 

 

4.1 TUTKIMUSTEHTÄVÄ JA TUTKIMUSKYSYMYKSET

Tutkimuksemme tavoitteena oli tarkastella Riina Katajavuoren, Riikka Toivasen ja Maiju Tokolan Meidän pihan perhesoppa-lastenkirjassa ilmenevää perheiden moninaisuutta ja tapoja, joilla sitä tuodaan esille. Tavoitteenamme oli myös selvittää, millaisen kuvan moninaisista perheistä teos antaa. Näiden tavoitteiden pohjalta loimme kaksi tutkimuskysymystä tutkielmallemme.

 

  1. Miten kirjan teksti ilmentää perheiden moninaisuutta?
  2. Onko perheiden moninaisuus kirjassa normi vai korostetaanko erilaisuutta, eli millaisen kuvan moninaisista perheistä teos antaa?

 

4.2. TUTKIMUSAINEISTO

Valitsimme aineistoksemme Riina Katajavuoren, Riikka Toivasen ja Maiju Tokolan kirjoittaman lastenkirjan Meidän pihan perhesoppa (2015), jonka on kuvittanut Christel Rönns. Kirjan kirjoittamista ovat olleet tukemassa Väestöliiton Lapsettomuusklinikka, MERCK, MSD ja FERRING. Tekstilajiltaan teos on kuvakirja, joka sisältää tietokirjamaisia piirteitä, kuten esimerkiksi asiantuntijoiden tietoiskun.

  Teos on suunnattu kaikille lapsiperheille ja sen kieli on perheen pienimmillekin sopivaa, humoristista ja yksinkertaista. Värikkäät kuvat ja selkeät lauserakenteet puoltavat miellyttävää ja helppoa lukukokemusta.

Kirjassa esitellään neljän päiväkoti-ikäisen lapsen perheet ja tutustutaan lasten alkuperään. Tarinan avulla päästään tutustumaan muun muassa keinohedelmöitykseen, lahjasukusoluihin, kahden äidin perheeseen sekä adoptioon.

 

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.